Idei creative : învață să observi și să previzualizezi

Observația

De cele mai multe ori ignorăm aproape tot ceea ce vedem în lume. Iar acesta este un aspect important, întrucât primul pas pentru rezolvarea unei probleme este de a vedea, sau mai exact de a observa o situație în deplinătatea sa.
Când nu observăm, ne privăm pe noi înșine de lucruri care ne permit să venim cu idei creative și inovatoare.
Arta de a observa începe cu afundarea în tonurile și texturile ce te înconjoară. Observația necesită o cufundare în a privi și a asculta, fără a trece impresiile pe care le colectăm prin filtrul obișnuit de a judeca lucurile. Observația necesită o eliberare de prejudecățile și preferințele pe care le avem față de subiectul nostru.
Ia un obiect din casă și pune-l pe o masă în fața ta.Privește-l timp de câteva minute și notează-ți tot ce observi la el. Dacă este o portocală, observă-i forma. Este rotundă? Este texturată? Observă-i mărimea: este mare, medie, mică? Și în comparație cu ce? Observă-i culoarea-în combinație cu ce s-ar potrivi cel mai bine? Ce fel de povești ai putea face despre un astfel de obiect? Ai putea abstractiza povestea? Și întrebările pot continua.
Pentru început, un ajutor în acest sens poate veni și prin vizualizarea de portofolii și proiecte ale altor fotografi, lucru ce ne permite să descoperim moduri nebănuite de a privi și vedea lumea.
Când ieși la fotografiat, acordă-ți câteva minute înainte pentru a evalua locația. Întreabă-te ce sentimente și emoții îți transmite locul respectiv. Și mai ales de ce?
Nu ignora nici „cadrele mentale”. După o vreme, dacă te prinde microbul fotografiei, s-ar putea să „vezi” cadre peste tot, chiar și când nu ai aparatul foto la îndemână. Acest lucru generează un spirit tot mai ascuțit de observație.
Observă fragmentele de imagini din jur și dezvoltă-ți acuitatea mentală pentru elemente vizuale.

Previzualizarea

Previzualizarea este o modalitate de a ne imagina lucruri.
Pentru exemplele din fotografii, mi-am imaginat rezultatul, dar nu știam exact cum vor arăta până nu am încercat. Mai ales în cazul unei expuneri multiple, dacă este realizată pe film, rezultatul poate fi o mare surpriză în momentul developării.
Practic, dincolo de a observa lucrurile din jurul tău, pot apărea situații în caretu ești cel ce definește aspectul final al unei imagini, prin felul în care aranjezi subiectul sau alegi o anumită tehnică de a-l captura/surprinde, în funcție de ceea ce ți-ai imaginat.


Fotografii: Cristina Țintă
 

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Multumim!

    • Multumesc si eu! 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.