Review Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art şi Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art

Obiectivele fixe și rapide Sigma au făcut întotdeauna parte din alegerile posibile pentru orice fotograf doritor de un prime rapid. Eu dețin două dintre ele și alegerea a fost facută după testări îndelungate, care au supus respectivele sticle la tot felul de situații. Mă declar absolut mulțumit.
Mai nou, Sigma s-a decis să facă alegerea un pic mai dificilă, cu seria Art. Deci dacă până acum puteați cumpăra doar un 50mm f/1.4 DG EX de la ei, iată că a aparut și 50mm f/1.4 DG HSM Art. Și dacă erați în dubiu între Canon 35mm f/1.4 L și Zeiss 35mm f/1.4 ZE, iată că vă este oferit și Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art.
Ce înseamnă acest Art? Ei bine, este vorba de o clasă superioară de obiective, cu performanțe optice care se doresc a fi cel puțin la fel de bune cu cele mai bune disponibile pe piață. Și cum Sigma oferă în general unul din cele mai bune rapoarte preț-calitate (dacă nu chiar cel mai bun), rezultatele nu pot fi decât… interesante.
Să începem!

Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art

Construcția este un punct forte la Sigma și acest obiectiv nu dezamăgește. Pare solid ca un tanc, este construit cu toleranțe foarte mici si precise, fără jocuri de nici un fel. Obiectivul este destul de masiv dar nu foarte greu și balansul este perfect pentru un dslr full frame. Parasolarul inclus face o treabă foarte bună.
Sistemul de focus este HSM (Hypersonic Motor) asemănător USM-ului de la Canon și este extrem de rapid și precis. Pe un 5D Mark II a funcționat fără greșeală, fără sa fie nevoie de microadjustment. Evident că oferă și focus manual permanent, daca e nevoie. Viteza foarte bună de focus, chiar și cu diafragma deschisă maxim îl recomandă pentru fotografie de evenimente, de stradă, acțiune și în general unde precizia și viteza sunt mandatorii.


Culorile, contrastul: foarte naturale, tonurile sunt reprezentate cu acuratețe și în general nu e nevoie de multă prelucrare. Contrastul este excelent de la deschiderea maximă.
Sharpness: nota maximă. Chiar de la f/1.4 obiectivul este perfect utilizabil în orice regiune a cadrului. L-am testat în diverse situații și pot să spun că este în aceeași ligă cu Zeiss 35 mm f/1.4 ZE și mai bun decât Canon 35mm F/1.4L USM. Asta ar trebui să fie o veste excelentă pentru fotografii de evenimente, care au nevoie de un obiectiv rapid, cu focus precis, sharp, pe care se pot baza oricând.
Bokeh-ul este de o importanță crucială la un obiectiv atât de rapid și aș putea spune că obiectivul în discuție decupează aproape ireal subiectul din planul focal de background.
Aberații cromatice, lens flare, vignetting: foarte bine controlate, nu am avut nici un cadru în care să am purple fringing supărător. Lens flare-ul la fel, obiectivul poate fi folosit contre-jour cu încredere. Există un pic de vignetting, dar este corectabil în Lightroom.
Concluzie:
Sigma 35mm f/1.4 Art este un imens succes. Nu are aproape nici o hibă și excelează la tot ce poate însemna calitate a imaginii. Ca raport preț / performanță este imbatabil, ba chiar este mai bun decât aproape toate obiectivele 35mm mai scumpe. Mi-ar fi greu să aleg între Zeiss 35mm f/1.4 și acest Sigma Art și dacă aș alege Zeiss ar fi doar pentru felul special în care reprezintă tonurile de culoare. Clasa Art de obiective este un tur de forță, într-adevăr. Un mare pas înainte făcut de Sigma în calitate, inclusiv la capitolul focus, la care ei nu au strălucit în mod deosebit în trecut. 35mm Art este un obiectiv excelent, cu foarte mult potențial creativ datorită bokeh-ului la fel de cremos ca al unui tele pentru portrete, al sharpness-ului impecabil și al culorilor naturale.

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art

Dețin Sigma 50mm f/1.4 DG HSM EX și desigur ca mulți alții, când am aflat de apariția versiunii Art, am avut un moment de stupoare. Cum? De ce?
Ei bine, versiunea Art poate fi privită ca un fel de upgrade (major aș zice). Desigur, diferența în preț nu este deloc neglijabilă, dar nici cea în caracteristicile optice nu este.
Construcția – aici nu sunt prea multe de spus, este aceeași ca la obiectivul de mai sus, 35mm f/1.4 Art. Obiectivul este extrem de bine închegat, dă impresia că va dura o viață.
Sistemul de focus HSM este prezent și pe vechiul 50mm f/1.4 EX, dar varianta Art vine cu îmbunătățiri în precizie și aș putea spune chiar viteză. Am făcut focus tracking foarte mult și procentul de cadre utilizabile a fost undeva aproape de dublul variantei vechi, pe un 5D Mark II. Ca și la 35mm Art, nu a fost nevoie de microadjustment.
Culori, contrast – aceleași tonuri naturale ca la 35mm f/1.4 Art. Este foarte plăcut de observat consistența celor de la Sigma în păstrarea caracteristicilor cromatice de-a lungul unei linii de obiective, Art în cazul acesta.
Sharpness – același nivel ca și 35mm Art. Extrem de bun, începând cu f/1.4. Este, din punctul meu de vedere, cel mai bun 50mm rapid (sub f/2) de pe piață. De notat că aici nu includ și Zeiss Otus 55mm, care e și altă lungime focală și e un obiectiv… mai degrabă special.
Bokeh: cremă, cremă, creme de la creme și iar cremă. Nimic de reproșat, atât front bokeh cât și background bokeh sunt foarte frumos „topite”.


Aberații cromatice, lens flare, vignetting: controlate mult mai bine decât la varianta anterioară 50mm f/1.4 EX. Se simte clasa Art. Cu toate că obiectivul nu este apocromat, aberațiile longitudinale (bokeh fringing) sunt foarte reduse.
Concluzie: Sigma 50mm f/1.4 Art este un pas înainte important față de vechiul lor 50mm f/1.4. Din nou, dacă luăm în calcul raportul preț / performanță, nu există ceva mai bun pe piață, în acest moment.
Sigma se pare că este o companie care se mișcă înainte, sau mai bine zis în sus. Gama Art este un atac direct la eșalonul superior al obiectivelor cele mai bune în acest moment al companiilor competitoare, atât din punct de vedere al calității, cât și al prețului, foarte atractiv.
Fotografii şi text de Cătălin PETOLEA
[products ids=125010091,1051925]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Fain articolul!
    Ce parere aveti despre Sigma 24-105mm f/4 OS DG HSM Art Canon, in comparatie cu obiectivul Canon care ofera aceeasi plaja focala?

  • Pai si de ce e la sfarsit un Sigma 50mm model vechi, si nu cel din clasa noua art?
    O mare hiba a lui Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art, este in focalizare corecta atunci cand este necesara lampa de pe blit activa, + hai sa nu spunem ca e foarte rapid! + sunt ceva aberatii cromatice la trecerea intre culorile contrastante! Se poate observa asta si in margareta cu petalele albe (vezi zonele de verde si violet de pe marginile petalelor chiar si asa cu poza asta mica, za nu mai zicem de un crop 100%), Restul afirmatiilor fiind adevarate! Posesor de 35mm art!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.