Sony A5100 în test (şi o comparaţie cu A5000)
Sony a lansat astăzi noul A5100, un mirrorless care vine să înlocuiască modelul A5000 prezentat la CES în iarna. Păstrează același body, dar integrează acum senzorul CMOS de 24 de megapixeli de la Sony A6000, impreuna cu deja renumitul sistem de focus cu detecţie de fază, de la același model. În plus, vine cu ecran LCD rabatabil, care acum este și sensibil la atingere și o funcție de filmare mai performanta, ce include și setări manuale dar și posibilitatea de a înregistra Full HD cu codec XAVC S la 50MB/s.
Așadar, cel putin teoretic, avem toate ingredientele pentru un aparat care sa ne surprindă în mod plăcut. Să vedem cum se descurcă!
Specificații tehnice pe scurt
Iată care sunt, pe scurt, specificațiile tehnice ale noului A5100. Am marcat cu bold caracteristicile îmbunătățite față de modelul anterior, A5000:
- Senzor CMOS APS-C EXMOR
- Rezolutie 24,3 megapixeli
- ISO 100-25.600
- Înregistrare JPEG, RAW
- Bliţ pop-up integrat, rază de acțiune 4m (GN 4, ISO 100)
- Filmare Full HD 1080 50p, 50MB/S, cu sunet stereo, AVCHD / XCVD
- Ecran LCD rabatabil (vertical) de 3 inch, 460,800px, sensibil la atingere
- Sistem AF cu 179 de puncte de focus (detecţie de fază în senzor)
- Fotografiere în rafală cu 6fps
- Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXC/Memory Stick Pro Duo (1 slot)
- Wi-fi integrat 802.11 b/g/n cu NFC
- Timp de expunere 30s – 1/4000s
- Bliţ pop-up integrat
- Acumulator NP-FW50
- Autonomie aprox 400 cadre (CIPA)
- Greutate 269 g
- Dimensiuni 110 x 63 x 36 mm
Construcție și utilizare
Dimensiunile exterioare nu trebuie să îi păcălească pe cei care acum descoperă gama mirrorless a producătorului nipon. Sony A5100, în ciuda dimensiunilor reduse, integrează un senzor CMOS EXMOR APS-C, adică similar (ca dimensiune) cu cele de pe DSLR-uri. Fiind un aparat din gama entry-level, ce se adresează utilizatorilor entuziasti, Sony A5100 are doar strictul necesar atunci când ne referim la butoanele pentru funcții. Totuși, meniul aparatului ascunde un număr impresionant de funcții, cu care nu se pot lauda nici unele dintre aparatele DSLR din aceeași categorie de preț (vorbim imediat mai pe larg despre meniu). Body-ul compact al celui mai mic mirrorless Sony este construit în totalitate din plastic, și, deși asta ar putea ridica o sprânceană celor mai ‘carcatosi’, body-ul lui A5100 este suficient de solid pentru a lăsa o impresie bună.
Ecranul LCD rabatabil (doar pe verticala, în sus) este util în două situații: pentru a fotografia de la nivelul solului … sau pentru autoportrete, atunci când poate fi rabatat la 180º fata de poziția obișnuită, excelent pentru un “Selfie” de succes! 😉
Accesul la acumulator se face prin partea de jos a aparatului, iar slotul pentru card se află în partea laterala a aparatului, fiind mai ușor de accesat atunci când aparatul este montat pe un trepied, de exemplu.
Meniul lui A5100
Odată cu A5000, Sony a introdus meniul din gama Alpha și pe modele mirorrless entry. Sony A5100 continuă această “tradiție” iar în meniul său găsim funcționalități și opțiuni de personalizare de care nu dispun multe camere din această categorie, dar cu care cel mai nou mirorrless Sony iese în evidenţă, uneori chiar și în faţa unor DSLR-uri entry sau mid-level!
Iata pe scurt care sunt cele mai importante functii din meniu:
- Peaking Focus si Zebra – pentru asistarea focalizării manuale cu obiective fără AF (Sony A5000 poate utiliza, cu adaptor, aproape orice obiectiv ‘vintage’, iar datorită funcției Focus Peaking punerea la punct cu astfel de obiective se face foarte simplu și rapid)
- Wi-Fi – trimiterea fotografiilor pe un smartphone sau pe o tabletă se face acum foarte ușor, graţie conectivității Wireless integrate a lui A5100 și a opțiunilor de configurare simple din meniu. Aplicația Play Memorie disponibilă gratuit pentru Android şi iOS permite accesarea rapidă a imaginilor de pe cameră, direct de pe mobil (inclusiv Remote Shooting). În plus, în viitor e posibil ca Sony să dezvolte şi alte aplicații care vor putea fi descărcate şi instalate direct în cameră.
- Soft Skin Efect – Pentru portrete cu o piele mai… fină (glumind, am putea spune că e un mic “Photoshop” integrat, pentru corectarea automata a ridurilor, cutelor etc 🙂 )
- Auto Object Framing – fotografiați o persoană, iar aparatul va alege automat cea mai ‘potrivită’ încadrare pentru situația respectivă de fotografiere (cel puţin conform algoritmilor Sony).
- Auto HDR – imaginile HDR (multi-cadru) pot fi înregistrate automat cu Sony A5100 datorită funcției pe care o găsiți în meniul principal.
- La fel şi imaginile Panoramice (180 sau 360º), pe verticală sau orizontală.
- O mulțime de scene si efecte: doua moduri Auto (standard si Inteligent Auto – pentru fotografii de noapte) și peste 16 scene presetate, pentru situații diverse, cum ar fi fotografierea în interior, la o petrecere, surprinderea focurilor de artificii sau a imaginilor din timpul competițiilor sportive.
- Efecte speciale (live): peste 8 filtre “artistice” sunt disponibile în meniu, iar efectul acestora poate fi previzualizat live, înainte de a declanșa. Amintim doar câteva: Miniatura, Pop Color, Desaturare selectivă (pe roşu, albastru, galben sau verde), Toy Camera etc. În plus, multe din aceste efecte pot fi personalizate, cu ajutorul unor slidere care apar pe ecran. Câteva exemple de imagini înregistrate cu efectele disponibile în meniul lui A5100 găsiți mai jos.
Iar asa arata meniul lui A5100, cu toate funcțiile disponibile:
Calitatea imaginilor
Senzorul lui A5100 este, aşa cum am mai spus, preluat de la modelul de vârf A6000. Din acest punct de vedere, calitatea imaginilor este similară, iar rezultatele obținute seamănă suficient de mult pentru a nu face usor distincția între cele doua aparate, dacă privim doar imaginile înregistrate. Calitatea imaginilor este la superlativ, indiferent de valoarea ISO utilizată. Până în ISO 3200 chiar putem spune că nivelul zgomotului de imagine este suficient de redus pentru a nu crea niciun fel de probleme. Peste ISO 3200 zgomotul de imagine începe să devina vizibil, dar nu deranjează decât de la ISO 12.800 în sus, o performanţă cu care aparatele din acestă clasă (vorbim totuși de un mirrorless entry-level) nu prea se pot lăuda asa cum o face A5100! În rest, imaginile au culori și contrast bun, colorimetrul integrat își face de fiecare data treaba cu brio, alegând o valoare optimă a temperaturii de culoare (balansul de alb) pentru imagini echilibrate şi corecte din acest punct de vedere.
Imaginile din acest test sunt înregistrate la valori ISO cuprinse între 100 si 1600, toate în modul “P” sau “Av” (Prioritate de diafragma), dacă nu e precizat altfel. Fotografiile sunt neprelucrate, JPEG ‘direct din aparat’ (încă nu avem convertor RAW capabil să deschidă fișierele lui A5100, așadar așteptăm următorul update Adobe…).
Testul ISO
Sony A5100 poate înregistra fotografii cu o sensibilitate ISO între 100 si 25.600. Este şi aici o evoluție, vechiul A5000 fiind capabil să surprindă imagini doar până la ISO 16.000. Așadar, intervalul ISO al noului A5100 a crescut cu o treaptă, și la fel și calitatea imaginilor la valori mari ISO.
Fotografia originală:
…
Imagini crop 100% la toate valorile ISO:
Sistemul autofocus şi fotografierea în rafală
Probabil principala caracteristică ce îl diferențiază radical pe noul A5100 de “restul plutonului” de aparate foto mirrorless entry-level de pe piață este sistemul autofocus extrem de performant. Cei de la Sony au decis că nu doar modelul de vârf Sony A6000 poate beneficia acum de cel mai avansat sistem AF al companiei și au introdus odată cu senzorul preluat de la acesta și sistemul de focus cu pixeli dedicați pentru detecția de fază, integrați în captor. Sony A5100 are nu mai puţin de 179 de puncte de focus iar modul cum lucrează focalizarea automata și cum urmărește subiectul aflat în mișcare este cu adevarat impresionant.
Dacă mai adaugăm si faptul că A5100 poate fotografia cu până la 6 cadre pe secundă, cu AF activ, avem deja în faţă un aparat extrem de capabil care poate face faţă cu succes oricărei provocări, inclusiv în fotografia de acțiune / sportiva, acolo unde până acum ceva timp aparatele foto mirrorless nu prea erau recomandate.
Iată cum “lucrează” sistemul autofocus la Sony A5100. Observați cum punctele de focus afișate pe ecran urmăresc subiectul, păstrând focalizarea pe el, între cadrele succesive trase în rafală:
Şi, mai jos, cam aşa arată 4 secunde trase cu rafală (24 de cadre succesive). Rezultatul: peste 80% din cadre au focalizarea corectă. Spaţiul acestui review nu îmi permite să listez toate cele 24 de cadre, aşa că trebuie să mă credeți pe cuvânt…
Filmare la superlativ, cu Sony A5100
Una din caracteristicile cu care iese in evidenta noul A5100 în faţa modelului anterior dar cu care își depășește și “rivalii” din aceasta clasă de aparate mirrorless este funcția de filmare. Sony a introdus pe micul A5100 o funcție video demnă de camerele mid sau hi-level. Pe scurt, pe lângă funcția de filmare automată, aveți acces la toți parametrii de filmare, inclusiv setări manuale pentru ISO, timp de expunere sau diafragmă, iar aparatul este capabil sa filmeze cu autofocus, stabilizare și zoom activ permanent în timpul filmării. Mai mult, bitrate-ul de 50MB/s este similar DSLR-urilor cu funcție video, un alt aspect care depășește cu mult celelalte camere foto mirrorless din categoria entry.
Iată doua secvențe filmate cu Sony A5100:
Full HD AVCHD 50i:
Full HD AVCHD 50p:
Stabilizarea optică este activă în timpul filmării și își face treaba destul de bine. Am încercat sa înregistrez o secvență în timp ce mă plimbam prin Muzeul Satului, fără a avea deloc grijă să stabilizez aparatul în mers. Iată cum s-a descurcat sistemul de stabilizare să compenseze vibrația produsă de pașii mei:
Imagini panoramice
Aminteam mai sus, când am vorbit despre meniul ‘stufos’ al lui A5100 despre fotografiile panoramice care pot fi înregistrate automat de noul Alpha. Iată câteva exemple:
HDR şi D-Range Optimizer
Două funcții foarte utile și foarte importante cu care se laudă A5100 sunt D-Range Optimizer si Auto HDR. Prima, activă implicit, optimizează în mod automat nivelul de detalii în imaginile cu contrast puternic, astfel încât fotografiile să fie echilibrate. D-Range Optimizer poate fi totusi ajustat de catre utilizator, pentru a creste (sau a scadea) puterea efectului. Pe de alta parte, A5100 poate face si cadre HDR direct din aparat, inregistrand 3 imagini consecutive, cu expuneri diferite, pe care le suprapune intr-un singur cadru, final. Si aici poate fi ajustata latitudinea de expunere a HDR-ului (de la +/- 1EV pana la 5EV). Iata un exemplu pentru a va face o idee despre cele doua functii despre care am vorbit acum:
Şi câteva imagini HDR realizate direct din aparat:
Filtre si efecte speciale:
Sony A5100 dispune de un set bogat de filtre și efecte speciale ce pot fi aplicate fotografiilor direct din meniul aparatului. Este, dacă vreți, un mic “artist” care vă poate ajuta să dați frâu liber imaginației, fotografiind cu filtre precum Black and White Poster, Water Color, Desaturare selectivă (pe Roşu, verde, albastru sau galben), Ilustration, Soft Key, Miniature sau chiar Retro Photo. Iată câteva exemple cu aproape toate aceste filtre (mai putin desaturarea selectivă) și cu preferatul meu – Illustration (Ilustratie):
Autonomie, format fișiere, conectivitate şi stocare
- Autonomie: Sony A5100 este alimentat de la un acumulator tip NP-FW50 de 1230MhA care îi asigură o autonomie de aproximativ 400 de cadre, conform producătorului. Eu am făcut 400 de cadre si 5 secvențe video pentru acest test și indicatorul acumulatorului mai afișa o treaptp din trei. Așadar este posibil să realizați chiar și mai multe cadre decât scrie în cartea tehnică, cu un singur acumulator…
- Format fișiere: fotografiile sunt salvate în format JPEG (cu două nivele de compresie: Fine, Normal), RAW sau JPEG+RAW simultan. Filmele sunt înregistrate la o rezoluție maximă de 1980×1080 (50, 30, 24 fps) cu sunet STEREO, în format AVCHD, XCVD sau MPEG-4.
- Conectivitate: Sony A5100 are în partea stângă, lângă slotul pentru card, un conector micro-USB (pentru transferul fotografiilor dar și pentru încărcarea acumulatorului) și unul HDMI, pentru vizualizarea fotografiilor și filmelor pe un display Full HD compatibil. Nu trebuie să uitam de modulul Wi-Fi integrat, care permite transferul fotografiilor din aparat direct pe un smartphone sau un laptop cu conexiune wirelesss (mai multe detalii mai sus, când am vorbit despre meniul lui A5100).
- Wirelesss: A5100 este compatibil cu standardul Wi-Fi 802.11 b/g/n si are si NFC pentru a permite conectarea rapida cu un smartphone sau o tabletă cu Android (sau iOS dar aici fără suportul pentru NFC).
- Stocarea fotografiilor: Carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu vă recomand carduri Class 6 sau mai performante, dacă vreți să folosiți și funcția video a aparatului. Camera răspunde bine la comenzi chiar și atunci când imaginile sunt transferate pe card, nu ‘îngheață’ și vă permite sa fotografiați în continuare, atâta timp cât bufferul nu s-a umplut.
- Greutate si dimensiuni: Sony A5100 cântărește 300 de grame și are următoarele dimensiuni: 110 x 63 x 36 mm (este mai compact decât unele… compacte).
Ce se găsește în cutie?
În cutia kitului lui A5100 cu obiectiv 16-50mm OSS se găsesc: manualul de utilizare în limba romana alături de certificatul de garanție, cureaua de umăr, acumulatorul dar și un cablu audio-video și unul USB (încărcarea acumulatorului se face prin USB).
Sony A5100 vs. A5000
Deși la exterior seamănă ca “două picături de apă”, noul A5100 diferă de modelul anterior în primul rând datorita senzorului preluat de la A6000 și a sistemului autofocus mai performant. A5100 înregistrează fotografii de 24,3 megapixeli, cu 4,3 megapixeli mai multi decât A5000,iar sistemul de focus este net superior, mai ales în ceea ce privește urmărirea subiectului aflat în mișcare. Pe scurt, principalele îmbunatățiri aduse lui A5100 sunt:
- Rezoluție mai mare, 24,3 megapixeli
- ISO 100-25.600 (versus max. 16.000 la A5000)
- Filmare Full HD 1080 50p, 50MB/S, cu sunet stereo, AVCHD / XCVD
- Ecran LCD sensibil la atingere
- Sistem AF cu 179 de puncte de focus (detecție de fază în senzor)
Concluzii
Noul Sony A5100 face un pas înainte fata de generația anterioară (A5000) și asta datorită în primul rând a senzorului CMOS și a sistemului autofocus, ambele preluate de la vârful de gamă, A6000. Practic, A5100 este acum un Sony A6000 cu mai puține butoane pentru funcții și fără vizor electronic, dar la un preț mai accesibil. Asta înseamnă că este, poate, cel mai performant mirrorless entry pe care il puteți găsi la ora actuala în magazine. Moștenește tot ce e mai bun de la A6000 şi include câteva funcții care nu pot fi găsite nici DSLR-urile din această categorie de preț. Poate cea mai importanta este funcția Peaking Focus, care permite practic utilizarea oricărui obiectiv fără AF (cu inel adaptor, bineînțeles), asta ca să nu mai amintesc de funcția de fotografiere panoramică. Cei care nu sunt interesați de funcțiile avansate ale noului aparat, vor găsi în A5100 un aparat ușor de utilizat, prietenos, care include nu unul ci două moduri automate (unul optimizat pentru fotografii de noapte), filmare Full HD 1080p (chiar și cu setări manuale), sunet stereo și o paletă bogată de filtre, efecte speciale și scene presetate.
Așadar, A5100 este mic, compact, dar cu dotări mult peste medie. Totul într-un aparat care își poate face loc în buzunarul de la haină. Este, cu siguranță, un model care merită toată atenția noastră, atunci când ne decidem să achiziționăm un mirrorless!
Nota: 8.5/10
ACCESORII RECOMANDATE
Card de memorie Sony de 16 si 32GB (recomandat și pentru filmare)
Obiectiv zoom Sony 55-210mm f/4.5-6.3 OSS
Obiectiv standard Sony 50mm f/1.8 OSS
Obiectiv compact Sony 16mm f/2.8 Pancake
Filtru de protecție 40,5mm (pentru obiectivul de kit)
Filtru de polarizare 40,5mm
Încărcător extern pentru acumulator
ALTERNATIVE:
Fuji X-A1
Olympus OM-D E-M10
Sony A5000
Canon EOS-M
Bile albe:
- Calitate foarte bună a imaginilor (până la ISO 3200 inclusiv)
- Sistem autofocus performant și rapid, cu 179 de puncte de focus (best in class)
- Filmare Full HD 50 fps XCVD 1080p, cu sunet stereo, cu bitrate mare (50MB/S)
- Mod “Auto” versatil (inclusiv mod auto dedicat pentru fotografii de noapte)
- Funcție Panorama, Auto HDR, Soft Skin (pentru portrete)
- Funcție Focus Peaking si Zebra, pentru focalizarea cu obiectivele Manual Focus (pot fi utilizate cu adaptoare de montura)
- Filtre si efecte diverse, ce pot fi aplicate fotografiilor direct din meniu
- Scene presetate pentru majoritatea situațiilor (inclusiv pentru fotografii de noapte)
- Ecran touch, rabatabil (pentru auto-portrete)
- Funcție Auto Portrait Framing (reîncadrare automată pentru portrete mai reușite)
- Conectivitate WiFi rapida si usor de configurat
- Blitz pop-up integrat, raza de actiune 4m (GN 4, ISO 100)
- Posibilități de personalizare a functiilor de pe butoane
- Body din plastic, dar rezistent (inclusiv la ninsoare abundentă, stropi de apa, etc)
- Greutate si dimensiuni reduse (doar 269g, mai ușoară ca un aparat compact….)
- Autonomie reala mare, peste 450 de cadre
Bile negre:
- Lipsa butonului pentru blocarea expunerii (AE/AF Lock)
- Destul de putin butoane pentru funcții
- Autonomia scade destul de mult cu funcția WiFi pornita
- Încărcare prin USB (se poate achiziționa un încărcător extern, separat)
3 Comments
Buna ziua!Mi-am cumparat recent un sony alpha 5100 cu obiectiv SELP 16-50,folosesc card de 64 GB sandisk extrem pro.La filmare rezolutie de 25p sau 50p apare ca si cum culorile ar juca oblic pe imagine.Este o neregula a aparatului sau trebuie reglat ceva? Multumesc!
Buna, Mishi! Ca sa te putem ajuta, te rugam sa ne trimiti un sample de filmare la 25p si 50p, la adresa: info@f64studio.ro si sa le povestesti despre situatia intampinata. Colegii te vor sfatui cu drag despre ce este de facut, daca este o neregula sau nu, daca e cazul sa il trimiti la service etc.
personal nu consider incarcarea prin usb un dezavantaj, din contra. Faptul ca se poate incarca prin usb nu inseamna ca trebuie acces la un laptop/pc, aparatul se poate incarca si cu un incarcator pt telefon sau poate fi folosita o baterie externa, in genul celor de backup pentru telefoane.