Să definim stilurile de fotografie: fotografia de natură cu Dorin Bofan

Unii ar putea spune că fotografia de natură și de peisaj nu e neapărat un stil de fotografie greu de deprins și de realizat. Trebuie să ai condiție fizică, să fii dispus să te trezești cu noaptea în cap sau să dormi uneori cu cortul pe munte, să ai un echipament performant și șă ieși cât mai mult în natură. Însă lucrurile nu se rezumă aici.
Fotografia de natură și de peisaj necesită răbdare, o antrenare a ochiului pentru a vedea dincolo de evident, multe încercări eșuate, deschidere față de ceea ce ai înaintea ochilor și curiozitate. Vei auzi mai multe detalii de la Dorin Bofan în interviul pe care ți l-am pregătit mai jos. Este necesară uimire și mai ales îmbrățișarea frumosului pentru a învăța să îți activezi acele simţuri dincolo de prevederi, norme, stiluri şi tehnică.
Dorin a avut primul contact cu fotografia prin clasa a 7-a, când a primit în dar de la mama sa un aparat pe film, un Kodak automat. Nu a dat atunci însă așa multă atenție fotografiei.
Lucrurile s-au schimbat ceva mai târziu, când a pus mâna pe camera compactă a fratelui său. Din 2006, de când și-a cumpărat primul DSLR – un Canon 450D, nu s-a mai despărțit de aparatul foto și de fotografie. Un obiectiv wide (Tokina 12-24mm), un teleobiectiv (Canon 70-200mm f/4), un trepied foto și o telecomandă sunt celelalte echipamente din trusa lui Dorin.
Mai mult, atunci când nu fotografiază, Dorin Bofan aşterne imaginile pe hârtie. „Vede” cadrele în cuvinte şi expresii. Şi le compune în articole cu și despre fotografie, în căutare de sine și pentru a înțelege mecanismele care ne determină să apăsăm pe buton. Este co-autor al volumului „De ce fotografia?” (Editura Filos, 2013), alături de Andrei Baciu și Cristina Țintă.
 

Urmăriţi aici interviul video cu Dorin Bofan, despre fotografia de natură

 

Q&A cu Dorin Bofan

Te invităm joi, 10 iulie, între orele 21:00 – 22:00, la o întâlnire virtuală cu Dorin Bofan, pe pagina noastră de Facebook, la o sesiune de Q&A-uri. Timp de o oră, poți să îi adresezi lui Dorin întrebări despre fotografia de natură, de peisaj, despre ture foto pe munte, cum e să scrii o carte sau alte lucruri la care credeți că vă poate raspunde.
 

Câteva sugestii de-ale lui Dorin pentru fotografia de natură?

● să citești despre fotografie, artă, creativitate, aventură (şi în general orice are legătură cu expresia artistică);
● să privești imagini catalogate drept capodopere (dar nu acelea care se vând cu sume ridicol de mari) şi proiecte bine documentate;
● să cauți informaţii despre locuri potrivite pentru proiectul la care lucrezi;
● să porți dialoguri constructive cu persoanele care au lucruri interesante de spus relativ la direcţia spre care crezi tu că te îndrepți;
● să îți analizezi evoluţia prin prisma schimbărilor de stil şi atitudine;
● să călătorești, oferindu-ți astfel ocazia de a avea contact direct cu posibile subiecte (ar fi trist să fie acesta singurul motiv pentru care călătorim, dar ştim noi mai bine despre ce e vorba).
Fotografia de natura cu Dorin Bofan
Fotografia de natura cu Dorin Bofan
Fotografiile lui Dorin şi o serie de interviuri au apărut în reviste tipărite sau online ca National Geographic România, Photo Magazine, Foto-Video, FOTO4all, Photo Travel, foto-magazin.rowhytake.net şi altele. A participat şi la câteva concursuri de fotografie, câştigând sau fiind în lista scurtă la International Photography Awards, Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year, Fotogeografica şi Milvus Photo Contest. Expoziţia Spiritul Înălţimilor, realizată împreună cu doi buni prieteni şi oameni de munte, a ajuns la Bucureşti, Sibiu, Cluj-Napoca şi Braşov.
Anul acesta a hotarât să se dedice în totalitate fotografiei și să se susțină din ateliere și ture fotografice, organizate în țară și în străinătate. De asemenea, în luna August urmează să pornească în aventura vieții sale de până acum, o explorare a Islandei pe bicicletă: Project PI, despre care vom reveni cu detalii.
Fotografia de natura cu Dorin Bofan
 
[products ids=125011118,125008312,125010191,2303810]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.