Sfaturi despre cum să fotografiezi fulgere

Că tot avem parte de ploi aproape în fiecare zi, v-am pregătit un articol despre cum să fotografiezi fulgere.

Fotografierea fulgerelor nu este foarte complicată, necesită însă o furtună, răbdare, noroc, trepied și telecomandă.

În schimb, imaginile obținute pot fi destul de dramatice, luând în considerare faptul că putem vedea fulgere cu ochiul liber doar pentru o mică fracțiune de secundă.

Înainte de orice însă, fiți mereu atenți la poziționarea față de furtună, pentru a evita orice fel de accident. În general, se recomandă o pozitionare la aproximatix 6-10km de furtună. O distanță mai mică sau mai mare nu va duce de altfel nici la rezultate favorabile în imagini, făcând fie dificilă fotografierea, fie ducând la capturarea în imagini a unor fulgere prea mici sau șterse.

În ceea ce privește echipamentul, este de preferat să folosiți un aparat de tip DSLR, sau mirrorless. Fotografierea fulgerelor nu este imposibil de făcut nici cu o cameră foto compactă, aceasta trebuie să fie însă suficient de performantă încât să ne permită timpi de expunere lungi sau foarte lungi și focalizare la infinit. (exemple: Canon G1X, Canon G1X Mark II, Nikon Coolpix P7800, Olympus XZ2 etc.

Pașii pentru a fotografia fulgere sunt următorii:

1) poziționați aparatul de fotografiat pe trepied

2) conectați telecomanda (telecomanda este necesară pentru că orice mică vibrație a aparatului sau a trepiedului, atâta vreme cât obturatorul este deschis, va face ca imaginea rezultată să fie ușor mișcată și deci inutilizabilă)

Dacă totuși nu aveți acest accesoriu în trusa foto, puteți rezolva problema setând aparatul pe timer.

3) setați aparatul din modul manual pe Bulb, lucru care va permite obturatorului să rămână deschis atâta timp cât ținem apăsat declanșatorul cu ajutorul telecomenzii

4) Compunerea cadrului/ISO/diafragmă/timpi de expunere : orientați camera către zona în care par să apară cele mai multe fulgere, țineți cont și de alte elemente care ar putea spori estetica imaginii: copaci, clădiri etc. Focalizați la infinit pe focus manual, dacă obiectivul vă permite. Reglați o valoare ISO (mică în general, ISO 100 sau 200), timpul de expunere (Bulb de preferat, pentru un control mai usor sau expuneri de 15, 20 sau 30s) și diafragma (f/5.6 sau f/8 pentru început). E indicat ca timpul de expunere să fie reglat și în funcție de frecvența fulgerelor. Dacă sunt rare, vom folosi timpi mai lungi de expunere iar dacă sunt dese, probabil și un timp de 10-15s va fi suficient.

5) declanșați: dacă observați că au fost fulgere în zona către care este îndreptată camera, eliberați declanșatorul; expuneți din nou.

Sfaturi despre fotografierea fulgerelor

Sfaturi despre fotografierea fulgerelor

Extra tips & tricks

• Fiți cu ochii pe cer. În general, furtunile care aduc și descărcări electrice pot fi identificate destul de ușor din timp. Mai mult, anumiți nori de furtună sunt ei înșiși extrem de interesant de fotografiat. Exemplu: norii Mammatus.

Sfaturi despre fotografierea fulgerelor Sfaturi despre fotografierea fulgerelor

De cele mai multe ori va fi util să „subexpuneți” puțin imaginile, întrucât măsurătorile se fac în condiții de lumină foarte slabă, însă când apar fulgerele cantitatea de lumină va crește considerabil și va rezulta o fotografie supraexpusă. De aceea e indicat să reglați timpul de expunere astfel încât exponometrul să fie la jumătatea scalei între expunere corectă și subexpunere.

Aşteptăm să ne trimiteţi cât mai multe fotografii cu fulgere… de la fereastră. Vedem că lucrurile devin serioase, de când cu norii Mammatus. Aşadar, cel mai bine este să păstrăm distanţa. O dată ce vom avea un album foto, i-l vom trimite doamnei Vreme, ca să-l ţină pe dl. Fulger ocupat iar Soarele sa revină pe cer.

Sfaturi despre fotografierea fulgerelor

Sfaturi despre fotografierea fulgerelor

Sfaturi despre fotografierea fulgerelor

Sfaturi despre fotografierea fulgerelor

Alți fotografi au mai citit și:

6 Comments

  • Foarte util articolul! Nu ai timp sa faci teste atunci cand fulgera, de aceea cativa parametrii trebuiesc cunoscuti "de acasa". Totusi, nu imi pot aminti unde se afla Bulb la Canon EOS 450 D. As fi recunsocator daca mi-ar aminti cineva. Multumesc

  • Trebuie sa incerc si eu!
    Am un mirrorless, dar nu am trepied…Arata super pozele acestea!!!

  • Asta am incercat si eu si pe o expunere mai lunga am reusit sa prind chiar si 3-4 fulgere, intr-o seara cand activitatea lor era intensa. Probabil ca si la expuneri mai scurte prindeam ceva, dar asa mi-a iesit o fotografie finala mult mai buna, zic eu. Fiecare cu preferintele lui…

  • Atunci cand nu am incercat lucruri, e bine sa nu avem pareri, pentru ca cel mai probabil nu sunt pertinente… ambele poze sunt facute cu 1/8, iso 160, F3.5, BURST!
    PS: imi cer scuze ca nu am parkinson…
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=296318510545577&set=a.296317760545652.1073741845.100005022900714&type=3&theater
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=296318523878909&set=a.296317760545652.1073741845.100005022900714&type=3&theater

  • Chiar si sprijinit pe ceva sau tinut in mana, pe modul burst la timpi de expunere asa mici cu siguranta peste 50% din cadre vor fi miscate. In al 2-lea rand nu este deloc practica metoda pentru ca presupune sa stai cu ochii pe ce cer si in fractiunea de secunda cand are loc fulgerul sa incepi declansarea, cu sanse foarte mari sa il ratezi. Ca sa nu mai zic ca nefolosind trepied nu poti sa faci stacking cu mai multe fulgere sau alte lucruri interesante.

  • Daca ma intrebati pe mine, ceea ce nu va sfatuiesc, expunerea de 15s + e cat se poate de deplasata, noi nu incercam sa pozam in bezna obiecte statice, noi incercam sa pozam in bezna, lumini ce apar pentru fractiuni de secunda la intensitati foarte mari. La 15-30s deja se face ziua, cu tot cu diafragma in 8.0, personal nu am pozat niciodata cu o expunere peste 6s pentru faptul ca pozele ies supraexpuse si pierd timpul de pomana.
    Mai exista si o a doua metoda despre care nu se discuta aici, pe care eu o mai folosesc si anume fotografierea continua (burst). Cu o expunere 1/8-1/10, un iso 80-160, si o diafragma in 2.8-3.4, depinde de aparat/obiectiv, fara trepied, iti gasesti un punct de sprijin pentru mana, spre exemplu, rama geamului si bineinteles aparatul setat pe burst, dupa cum am spus initial. Nu iti trebuie un DLSR, ci doar un aparat compact mai avansat, care a auzit de setari manuale. Spre exemplu eu acum pozez cu Canon SX50, am pozat si cu Nikon P500, Canon Sx100, etc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.