Interviu cu Chris Lukhaup despre cum să fotografiezi creveţi

Postat de: Diana Mesesan Diana Mesesan

Chris Lukhaup este o adevărată legendă în rândul pasionaţilor de acvarii, creveţi, raci, sau fotografia macro. Născut în Braşov, Chris a lucrat ca cercetător, a cântat în trupa de metal Atrocity şi a bătut întreaga lume în căutarea de creveţi interesanţi.

A făcut expediţii de explorare în Cuba, Chile, Argentina, Mexico, Australia, USA, Panama, Singapore, Malaysia, China, Hong Kong, Indonesia, Brazilia, Japonia, Europa sau, Sri Lanka.

Creveţii sunt marea sa pasiune, pe care îi fotografiază în mediul lor natural, sau în acvarii.

În interviul de mai jos, Chris ne vorbeşte despre pasiunea sa pentru natură, ne spune cum fotografiază, ce tehnică foloseşte şi ce a învăţat de la creveţi

 

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru creveți?

În cazul meu, totul a început acum 15 ani, când am văzut niște creveți Crystal Red pe o coperta. Am devenit dependent pe loc, dovadă că fix din acea zi, peştele meu Malawi a trebuit să se mute pentru a le face loc creveților și racilor.

Chris Lukhaup cum fotografiezi creveti fotografia macro

Când ai început să îi fotografiezi?

Am început sa fotografiez, pentru că mi-am dat seama că fotografii bune cu raci nu prea există, iar cele cu creveți erau prea puține. Întotdeauna mi-am dorit să am o carte care să fi reușit să surprindă frumusețea creveților şi a racilor, dar nu am putut găsi una. Majoritatea publicaților erau incomplete, informația era greșită, iar fotografiile nu erau grozave. Asa ca m-am hotărât sa ma ocup personal de realizarea unei astfel de cărți. Era prin anul 2000.

chris lukhaup shrimpmeister

A fost greu sa fotografiezi aceste creaturi interesante? Îți amintești ce camera foloseai la început si cum a evoluat echipamentul tău de-a lungul timpului?

În acea perioada , echipamentul meu era foarte simplu. Aveam o camera Canon pe film cu un bliț și un obiectiv de care nici nu îmi amintesc. Trebuie să ții cont că nu sunt un fotograf profesionist. Știu mai putin despre arta fotografica decât s-ar crede. Singurul lucru pe care l-am obținut în toți acești ani este experiența. Știu ce buton să apăs pentru a avea un rezultat bun. Dar dacă mă întrebi cum funcționează o cameră, nu am idee. E ca și când cântam la bass cu trupa mea. Îmi amintesc că alții studiau mereu amplificatoarele, puteau să îmi spună totul despre diverse sunete și butoane, dar când venea vorba să cânte, nu le ieșea mare lucru. Eu am altă abordare.

Chris Lukhaup cum fotografiezi creveti fotografia macro

Chris Lukhaup cum fotografiezi creveti fotografia macro

 

Fotografiezi creveți mai ales in acvarii. Îi fotografiezi şi în ambientul lor? Ce diferă când fotografiezi în cele două medii?

Da, fotografiez în ambele ipostaze. Fotografiez în acvariu, dar şi în natură. E o diferență mare însă intre cele doua metode. În acvariu e destulă lumina (cu un bliț de deasupra), deci creveții pot fi fotografiați foarte clar. De asemenea, folosesc un trepied pentru toate fotografiile. În natură de obicei nu e destulă lumina pentru fotografii macro, un trepied nu poate fi folosit sub apa și nu pot avea cu mine nici blițul mare de studio. Acum am însă un echipament bun de la BS Kinetics, cu 2 blițuri, dar chiar și asa este dificil să fac fotografii bune pentru ca încă nu ma scufund de tot, fac doar snorkeling. Dacă te scufunzi poți sa te apropii mai bine de subiect, iar corpul tău este în apă fără să se miște prea mult. Când faci snorkeling ai mereu o perioada limitata de a respira, iar corpul plutește, ceea ce te împiedică sa faci o fotografie bună.

Ce te-au învățat creveții despre lume?

Habitatul în care trăiesc creveții îți livrează o grămada de lecții. Aceste ființe mici si frumoase au dreptul să traiască la fel ca noi. Sunt tot mai implicat în chestiuni de conservare şi de protejare a mediului, pentru ca as vrea ca acest paradis subacvatic s rămână nepoluat şi nefrecventat. Nu e ușor şi probabil că în următorii ani va fi chiar aproape imposibil de obținut acest lucru.

Chris Lukhaup cum fotografiezi creveti fotografia macro

Chris Lukhaup cum fotografiezi creveti fotografia macro

Unde găsești creveții? Călătorești în toată lumea sa îi găsești?

Poţi să găsești creveți pe orice continent, dar acum mă concentrez pe zona Asiei. Dar nu ma duc doar pentru creveți. În trecut erau raci, apoi creveți, dar sunt interesat de întreaga natura. Îmi plac insectele, plantele, crustaceele si chiar şi peștii.

Este fotografierea creveților şi o oportunitate de a descoperi lumea şi noi locaţii?

Întotdeauna. Interesul pentru aceste animale m-a dus în locuri care de regulă nu sunt foarte explorate. Am avut ocazia sa călătoresc în jurul lumii şi prin turneul organizat cu trupa mea, dar chiar dacă am ajuns în aceleași tari unde mai fusesem, muzica mi-a dezvăluit alte locuri si am avut alte experienţe. Ambele hobbyuri m-au ajutat să vad lumea cu ochi diferiți.

Chris Lukhaup cum fotografiezi creveti fotografia macro

Din perspectiva unui simplu privitor, fotografierea creveților, insectelor sau a animalelor implică multa atenție şi răbdare. Aşa este? De ce altceva mai este nevoie?

Cel mai important lucru este sa știi ce fotografiezi. Pentru un cadru bun, trebuie sa cunoști animalele. Cred ca respectul pentru aceste creaturi este cel mai important ingredient. Răbdarea şi atenția sunt desigur un alt aspect.

Care este provocarea în a fotografia subacvatic? Ce echipament folosești?

Lumea subacvatica este cu totul alta lume. Trebuie să te miști şi să reacționezi diferit. Uneori petrec ore întregi în ape la temperaturi de 20°C şi după o vreme corpul reacționează. Într-un studio poți sa ai proprii tai parametri si cele mai bune condiții, în mijlocul naturii aceasta este cea care iți da parametri şi condițiile, iar tu trebuie sa te adaptezi. Sunt sprijinit de BS Kinetics, o companie germana specializata în fotografia şi filmarea subacvatica. Pentru mine este foarte important că există oameni care mă ajută cu dispozitivele necesare. Oameni buni, echipamentul e de calitate.

Chris Lukhaup cum fotografiezi creveti fotografia macro

Când faci fotografii sub apa, e destul de greu de setat corect balansul de alb. Cum te descurci în situația asta?

În cazul meu este foarte simplu. Folosesc modul Automat când trag cadre largi, iar pentru macro folosesc același mod pe care îl folosesc pentru fotografia de acvariu.

Cum ai învățat să fotografiezi subacvatic? De la prieteni, de pe internet, de la un frate mai mare?

Nimeni nu v-a învățat. Pur şi simplu m-am dus sub apă şi am încercat până când rezultatul s-a potrivit cu ceea ce credeam eu ca este ok. Încă învăţ şi fiecare călătorie este diferită, deci aş putea spune că încep mereu de la zero.

Chris Lukhaup cum fotografiezi creveti fotografia macro

Îți place sa fotografiezi şi oameni? Sunt animalele mai interesante pentru ochiul tău de fotograf?

Oamenii sunt diferiți. Nu sunt un mare fan al fotografierii lor. Animalele sunt mult mai oneste, deci mi-este mult mai ușor sa le fotografiez. Singurii oameni pe care îmi place sa îi fotografiez sunt cei din familia mea.

Cum îţi arată casa? Ai o mulțime de acvarii şi de camere?

Am un acvariu în living, un cub Dennerle de 60l, cu plante şi creveşi, şi uneori cu peşti în el. Apoi mai am un Phototank. Şi cam atât. Cât despre aparate foto, am doar două cu care lucrez – Canon 5d Mark 2 şi Canon 7D.

Chris Lukhaup cum fotografiezi creveti fotografia macro

Pari fără frica când vine vorba de insecte, deși sunt atât de multi oameni speriați de ele. Ai şi tu vreo fobie?

Da, am şi eu fobii. Uneori mă sperie păianjenii şi încerc să lucrez cu ei, să scap de această frica stupida. Mă pot uita la ei şi nu ma deranjează, dar de exemplu, nu pot sa ating unul mare şi păros. Am fotografiat multi păianjeni care sar, cu aceștia ma pot juca fără nici o problema. Doar cu cei mari am o problema să îi ating.

Chris Lukhaup cum fotografiezi creveti fotografia macro

Mai jos puteţi găsi câteva date despre Chris:

C.V. Chris Lukhaup

1986-2008 Basist in trupa Atrocity; 
multe CD-uri si  videoclipuri pentru MTV si Viva;
 muzician de studio pentru alte trupe, proiecte si productii; 
basist si compozitor in trupa Leaves Eyes. Turnee mondiale cu ambele trupe. Articole si fotografii in reviste si jurnale pe tot mapamondul.

Cercetator:

Museum Leiden / Netherlands
Section of Invertebrate Zoology, 
Carnegie Museum of Natural History Pittsburgh /USA
Humboldt Museum Berlin / Germany

Multe expeditii de colectare in Cuba, Chile, Argentina, Mexico, Australia, USA, Panama, Singapore, Malaysia, China, Hong Kong, Indonesia, Brazilia, Japonia, Europa, Sri Lanka etc.

Publicatii importante:
• Krebse im Aquarium – Dähne Verlag (März 2005)
• Süsswasserkrebse aus aller Welt – Dähne Verlag (März 2003)
• Süßwassergarnelen – Graefe und Unzer Verlag; ( Februar 2008)
• Süßwasser-Krebse von Chris Lukhaup und Reinhard Pekny von Gräfe & Unzer (2009)
• Schnecken fürs Aquarium von Chris Lukhaup und Alexandra Behrendt von Gräfe & Unzer (2009)
• Nano-Fibel: Dähne (2008) Herrausgeber Reinhard Pekny und Chris Lukhaup
• Nano Meerwasserfibel: Dähne Verlag (2009 ) Sandra Preis und Chris Lukhaup
• Faszination Bienengarnelen Dähne Verlag 2009 – Carsten und Frank Logemann, Chris Lukhaup
• Faszination Süsswassergarnelen Dähen Verlag 2011 – Carsten und Frank Logemann, Chris Lukhaup
• Guppy Fibel – Dähne Verlag 2011 – Harro Hieroniemus & Chris Lukhaup
• Aquarienpflanzen –Gu 2011 – Stefan Hummel und Chris Lukhaup
Aquascaping – GU 2013 – Chris Lukhaup and Oliver Knott

Lucrari stiintifice
• Nature :Ecology: Parthenogenesis in an outsider crayfish Gerhard Scholtz, Anke Braband, Laura Tolley, Andre Reimann, Beate Mittmann, Chris Lukhaup, Frank Steuerwald & Günther Vogt Nature, Issue 6925, Volume 421 (20 February 2003)
• Lukhaup, C. & Pekny,R. – Cherax (Cherax) holthuisi, a new species of crayfish (Crustacea: Decapoda: Parastacidae) from the centre of the Vogelkop Peninsula in Irian Jaya (West New Guinea), Indonesia. Zool. Med. Leiden 80-1 (7), 00-ii.2006: 127-132, figs 1-3.ISSN 0024-0672.
• Lukhaup, C. & Herbert, B. 2008 01 03. A new species of crayfish (Crustacea: Decapoda: Parastacidae) from the Fly River Drainage, Western Province, Papua New Guinea. Memoirs of the Queensland Museum 52(2): 1–7. Brisbane. ISSN 0079-8835
• Cherax (Astaconephrops) boesemani, a new species of crayfish (Crustacea: Decapoda: Parastacidae) from the centre of the Vogelkop Peninsula in Irian Jaya (West New Guinea), Indonesia C. Lukhaup & R. Pekny
• Parthenogenetic Alien Crayfish (Decapoda: Cambaridae) spreading in Madagascar – T. Kawai, G. Scholtz, S. Morioka, F. Rananamandimby, C. Lukhaup and Y. Hanamura – Journal of Crustacean Biology
• Crayfish Fauna of the Tennessee River Drainage in Mississippi, Including New State Species Records Susan B. Adams, Christopher A. Taylor, and ChrisLukhaup 2010 SOUTHEASTERN NATURALIST 9(3):521–528


Produse folosite

 

 

 

 

 

 test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top