Curs de dicţie pentru vorbitori de top

Da! Vă vine sau nu să credeţi, la F64 Studio continuă povestea formării vorbitorilor de top. Un curs de dicţie partener susţinut de trainerul Teodora Meţiu în magazinul nostru. F64 Studio va fi pe tot parcursul Programului observatorul foto-video al fiecărui cursant în parte. Cursul începe în 16 iunie şi se va desfăşura în fiecare luni, timp de 4 săptămâni.
Am provocat-o pe Teodora la taclale despre dicţie pentru a vă dezvălui tot ceea ce stă în spatele acestei transformări care vă aşteaptă.
F64: Curs de dicţie şi tehnica vorbirii. Sună ca un concept de genul “distanţă focală” sau “pată de difuzie”  pentru orice amator în ale fotografiei. Cine ar avea nevoie de această pregătire?
TM: Oricine doreşte să deprindă arta vorbelor bine spuse! Oricine doreşte să fie expresiv în vorbire ori să obţină maximul de impact în rândul celor care îl ascultă. Vorbitul este astăzi poate cea mai mare sursă a carismei unei persoane sau dimpotrivă! Ştii, îmi aud prietenii spunând de multe ori: mi-a plăcut de ea/el la prima vedere! Aş spune că mai degrabă ne place ori nu ne place o persoană de la prima vocală! Prima intonaţie până la ultima grimasă fac diferenţa în comunicare.
Să-ţi găseşti tonul potrivit şi atunci când spui un simplu ”bună ziua”, înseamnă să-ţi împachetezi mesajul în cel mai preţios ambalaj. Doar că mulţi dintre noi nici măcar nu ştim că putem vorbi în mai multe tonuri! Nici măcar nu ştim care ne sunt registrele vocii şi cum le putem folosi pentru comunicări de impact.
F64: În ce constau mai exact aceste cursuri de dicţie şi tehnica vorbirii?
TM: În primul rând o să o luăm de la zero cu vorbitul! O să facem un tur al tehnicilor de exprimare a vocalelor şi consoanelor. Le repetăm şi le corectăm acolo unde este cazul. Apoi vom insista pe grupurile de sunete care de obicei ne fac să ne bâlbâim când ne este lumea mai dragă! Acestea sunt lecţiile introductive în care cursanţii sunt puşi, rând pe rând, să deprindă tehnica pentru exprimarea corectă şi limpede a fiecărui sunet în parte. Desigur, în această etapă a cursului vom diagnostica vocal fiecare persoană în parte şi vom adapta restul lecţiilor în funcţie de necesităţile fiecărui cursant. Sunt mulţi cursanţi care se împotmolesc de exemplu în diftongul ea, sau vorbesc prea repede ori prea rar, cum de asemenea sunt şi cursanţi care abia pot fi înţeleşi când comunică pentru că nu au volum în voce.
Ei bine, după ce am deprins limpezimea în pronunţia sunetelor o să trecem la lucruri ceva mai complicate, care rezolvă probleme precum cele expuse mai sus: expresivitate în vorbire, exersarea tonurilor diferite şi a volumului vocii, atitudinea non-verbală şi spontaneitatea în vorbire.
F64 Studio: În ce fel reuşeşte cursul să-i transforme pe cursanţi în vorbitori de impact?
TM: Într-un fel în care îi surprinde şi pe ei! În primul rând vor reuşi să capteze audienţa, indiferent că vorbim de o discuţie între prieteni sau o prezentare oficială, în public. În al doilea rând vor fi cu mult mai dezinvolţi şi conştienţi de carisma lor. În al treilea rând vor putea jongla cu tonurile vocii în funcţie de situaţiile în care îi pune viaţa: vor deveni credibili, autoritari, seducători, amuzanţi, etc. Apoi vor deveni extrem de atenţi la nuanţele vocii: îşi vor putea descifra interlocutorul din tonul pe care îl foloseşte.
F64 Studio: Am înţeles că tehnicile de antrenament pe care le foloseşti sunt dintre cele mai variate şi neaşteptate?
TM: Aşa este! Cursanţii sunt foarte surprinşi de felul în care decurg antrenamentele. Vorbim pe muzică, schimbăm tonurile vocii în funcţie de linia melodică, facem şedinţe foto ca să ne descoperim chipul şi ceea ce putem transmite din sprâncene, frunte, ochi , ne folosim de oale de lut pentru a căpăta volum în voce, privim în oglindă în timp ce susţinem discursul ori cronometrăm cuvintele pe minut pentru a alege ritmul potrivit în vorbire.
Am dezvăluit doar o parte din tipurile de antrenamente pe care Laboratorul le foloseşte pentru a forma vorbitori de top. Ceea ce pot să-ţi spun este că deşi exerciţiile sunt dificile şi îi pun pe cursanţi în situaţii limită, în care trebuie să scape de emoţiile vorbitului în public, atmosfera de lucru este extrem de antrenantă şi distractivă.
Trec orele fără să ne dăm seama iar la finalul fiecărei şedinţe cursanţii simt evoluţia. Totul este practic. Nu pierdem timpul cu teorie. Se expune tehnica de lucru în câteva secunde, după care toată lumea trece la treabă şi exersează la nesfârşit. Este singura cale care duce la performanţă: nu poţi antrena vorbitori punându-i în scaun şi transformându-i în ascultători ai celor mai bune practici.
Vă aşteptăm pe 16 iunie la programul de dicţie şi tehnica vorbirii pe toţi cei care doresc să devină vorbitori de impact, stăpâni pe discursul lor!
[products ids=DTV-TBM]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.