CHDK (Canon Hack Development Kit)

* Recomandăm folosirea programului CHDK doar după ce aparatul iese din perioada de garanţie. Programul anulează garanţia produsului daca e instalat înainte de a se încheia perioada de garanţie. 
Ce este CHDK?
CHDK este un soft boot-abil, care se poate instala pe cardurile de memorie ale camerelor compacte Canon din seria Powershot și Ixus, îmbunătățindu-le performanțele și transformându-le practic în niște DSLR-uri.
Cum funcționează CHDK?
La pornirea camerei cu cardul de memorie protejat la scriere, fișierul DISKBOOT.INI din folderul rădăcină este încărcat într-o locație de memorie disponibilă și executat. Modificările aplicate firmware-ului nativ sunt minimale și temporare. Dacă vreți să renunțați la CHDK, dezactivați protejarea la scriere a cardului și camera va funcționa în mod normal. Puteți chiar să reformatați cardul cu opțiunea inclusă în meniul original al camerei.
Ce riscuri implică utilizarea CHDK?
Dacă utilizați o versiune stabilă de CHDK pentru firmware-ul original al camerei, nu există, practic, niciun risc. Riscurile pot apărea dacă utilizați o versiune instabilă de CHDK sau dacă această versiune nu este exact aceea care se potrivește tipului de cameră digitală pe care-l utilizați (de exemplu dacă încercați să utilizați un CHDK pentru Canon Powershot SX110IS pe un Canon Powershot SX160IS).
Se pot obține fotografii și filme mai bune cu CHDK?
În cazul fotografiilor se poate utiliza formatul RAW, care permite o prelucrare ulterioară a acestora, fără pierderi de calitate. Este evident, însă, că dimensiunea mică a senzorului din camerele compacte limitează calitatea generală a imaginii.
Calitatea filmelor este recunoscută de CHDK pe o scală de la 1 la 99. Compactele de la Canon filmează cu o calitate cuprinsă între 50 și 70. Eu am forțat la maxim această calitate (99).
Care este utilitatea CHDK?
Dacă aveți o cameră compactă de la Canon din seriile Powershot și Ixus și vreți să le îmbunătățiți performanțele, atunci merită să instalați CHDK. Dacă aceste camere au modurile Manual, Av (aperture value – prioritate de diafragmă) și Tv (time value – prioritate de timp de expunere), CHDK vă ajută să vă obișnuiți cu opțiunile avansate din DSLR-uri, făcând mai ușoară trecerea ulterioară la acestea. Eu am instalat CHDK pe un Canon Powershot SX160IS, cu care fotografiez doar în modul Manual, experimentând diverse facilități oferite de softul respectiv (formatul RAW, bracketing, imagini HDR, panorame, histogramă în timp real etc.)
Există un manual de utilizare pentru CHDK?
Tastați The Canon Camera Hackers Manual Berthold Daum pe Google și încercați să descărcați acest manual extraordinar. Este foarte indicat să-l citiți înainte de a instala CHDK pentru a avea o idee generală despre acesta.
Există un forum pentru CHDK?
Da. Acesta poate fi accesat la următorul link :
http://chdk.setepontos.com/
Există CHDK și pentru DSLR-urile Canon?
Softul pentru DSLR-uri și mirrorless-uri se numește MAGIC LANTERN și poate fi descărcat accesând următorul link:
http://builds.magiclantern.fm/#/
Ce facilități oferă CHDK?
O descriere avansată a acestor facilități o puteți găsi în manualul amintit anterior. Eu le voi aminti doar pe cele mai importante, pe care le utilizez în mod curent: salvarea fotografiilor în format RAW (DNG) + JPEG, afișarea numărului de fotografii RAW disponibile și a spațiului liber pe card, creșterea calității de înregistrare a filmelor, afișarea temperaturii sistemului optic, afișarea histogramei în timp real, avertizare la zone supraezpuse și subexpuse, prelungirea intervalului pentru timpul de expunere și diafragmă, afișarea nivelului bateriei în procente, afișarea ISO real, afișare distanță focală curentă, afișare distanțe plan de focalizare, afișare grile de diverse tipuri, bracketing de timp de expunere și de diafragmă pentru realizarea de imagini HDR, asistență la realizarea panoramelor, acces la structura de fișiere de pe card, trei trepte de iluminare pentru bliț etc.)
Alte facilități oferite: posibilitatea de a scrie și executa scripturi în limbajele uBasic și Lua, controlul camerei de la distanță prin port USB (acționare buton declanșator, zoom, rulare de scripturi etc), calendar, manager de fișiere, cititor de texte și jocuri.
De unde se poate descărca CHDK?
Linkul de unde se poate descărca CHDK este următorul:
http://mighty-hoernsche.de/
Parcurgeți lista cu camerele compacte care pot utiliza CHDK și descărcați varianta Complete din dreptul tipului de cameră pe care-l utilizați. Varianta Small vă oferă doar facilități de bază. Eu am testat varianta Complete, care este destul de sofisticată, dar și rezultatele au fost pe măsură.
În nici un caz nu descărcați varianta CHDK pentru un tip de cameră diferit de cel pe care-l utilizați, chiar dacă denumirea este asemănătoare cu cea a camerei dumneavoastră!
Cum se instalează CHDK?
1. Porniți camera cu cardul SD deblocat (aceasta este poziția normală, comutatorul de blocare la scriere fiind deplasat spre partea superioară a cardului)
2. Formatați cardul de memorie cu opțiunea Low Level din opțiunile meniului camerei. Atenție: toate informațiile de pe card se vor pierde!
3. Scoateți cardul din cameră și introduceți-l într-un cititor de carduri al calculatorului sau al laptopului dumneavoastră.
4. Cardul ar trebui să conțină o singură partiție în format FAT16 sau FAT32. Unele carduri de capacități mari pot apărea ca fiind formatate ca exFAT. În acest caz reformatați cardul în format FAT32.
5. Dezarhivați direct pe card CHDK-ul descărcat anterior, inclusiv toate subfolderele. Puteți și dezarhiva local, pe computer, apoi să copiați conținutul folderului obținut prin dezarhivare. Eu am ales varianta a doua, pentru a putea examina în detaliu fișierele și subfolderele
6. Introduceți cardul deblocat înapoi în cameră.
7. Porniți camera apăsând butonul PLAY! Dacă veți porni camera apăsând butonul ON/OFF nu veți putea instala CHDK. Ulterior, veți apăsa butonul declanșator până la jumătate pentru a fotografia.
8. Porniți CHDK selectând opțiunea Firmware Update din meniul camerei.
9. După o scurtă afișare a logo-ului CHDK, comutați în modul <ALT> pentru a avea acces la structura de meniuri a CHDK. Aici este ceva mai complicat, deoarece CHDK stabilește butonul pentru comutare în modul ALT în funcție de tipul camerei. La mine acest buton a fost PLAY. Dumneavoastră trebuie să descoperiți acest buton prin încercări. La apăsarea scurtă a butonului corect, în partea de jos a ecranului va apărea <ALT> scris cu roșu și veți putea accesa meniurile CHDK. Ulterior acest buton poate fi reprogramat (eu l-am reprogramat pentru butonul de filmare, pe care-l utilizez mai rar, dar, atunci când filmez, trebuie să apăs mai mult de 1 secundă pe butonul respectiv).
10. Accesați meniul principal al CHDK și selectați Miscellaneous stuff –> Make Card Bootable.
11. Opriți camera, scoateți cardul și protejați-l la scriere, mutând comutatorul cardului în poziția inferioară, apoi reintroduceți-l în cameră. Deși cardul este protejat la scriere, se pot face fotografii și se pot face filme (luând în considerare opțiunile stabilite din meniurile CHDK), dar acestea pot fi șterse doar cu Miscellaneous stuff –> File Manager (o măsură suplimentară de protecție împotriva virușilor din computer).
Cum se dezinstalează CHDK?
Dacă opțiunile CHDK vi se par prea complicate, dezactivați protecția la scriere a cardului de memorie și reformatați-l cu opțiunea Low Format din meniurile camerei. Astfel CHDK nu mai este luat în considerare la pornirea normală a camerei prin apăsarea butonului On/Off.

de Zărnescu Nicolae

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.