Cum aleg un blit de studio

Postat de: F64 F64

Cum aleg un blit de studio este o intrebare la care se poate raspunde usor cu o alta intrebare. Pentru ce iti trebuie un blitz- pentru fotografie de produs, de portret, de sport etc.? Cristian Uba ne spune ce criterii putem sa urmarim in alegerea produsului dorit!

Alegerea unui blit de studio o vom face in functie de ce vrem sa fotografiem. Bliturile slave de putere mica (45-80W) sunt folosite cu precadere in fotografia de produs sau portret. Trebuie stiut si faptul ca au o gama limitata de accesorii compatibile, cele mai utilizate fiind umbrelele de difuzie sau reflexie si filtrele colorate.

Pentru fotografia de produs exista si exceptii, set-upurile utilizate depasind 5-6 blituri, diferite modificatoare de lumina, blende si panouri de reflexie sau care suprima lumina. Dar in general, pentru a fotografia o serie de produse de dimensiuni mici in scopul afisarii acestora intr-un magazin virtual, ne putem folosi de 1-2 surse de lumina de putere mica. Acelasi lucru este valabil si pentru un studio improvizat in sufragerie, pentru a face cateva portrete ale membrilor familiei sau amicilor.

flash slave
Blit slave cu o putere de 80W si alimentare direct la 220V

Situatia se schimba atunci cand facem fotografie de sport si avem nevoie atat de lumina puternica si o durata mica a flashului, dar si de modificatori de lumina dedicati (de exemplu: reflectorul care concentreaza lumina este foarte bun in situatia in care fotograful nu se poate apropia suficient de subiect).

Reflector special Elinchrom
Reflector special Elinchrom

Putere / durata flash

Durata flashului difera de la brand la brand si de la model la model. Implicarea directa a duratei flashului este in fotografia de produs (splash-uri) unde inghetarea imaginii este foarte importanta).

Pentru inghetarea imaginii sunt recomandate speedlite-urile. Chiar si cele mai performante blituri de studio nu au o durata de descarcare a lampii de flash suficient de scurta pentru splash-uri de exemplu (cu exceptia Einstein-ului lui Paul C. Buff).

blit putere mare si durata flash mica
Exemplu blit putere mare si durata flash mica

Modalitati de declansare/sincronizare

Blitzurile de studio se pot declansa prin 3 modalitati:

1. cablu sincron direct din camera – in momentul de fata reprezinta o modalitate invechita si usor riscanta. Bliturile moderne au protectii la supravoltaj, insa cele mai vechi pot intoarce tensiunea din blit catre camera, si mai rau, catre fotograf. Alta bila neagra o reprezinta raza limitata de actiune; practic esti limitat la lungimea cablului. Si ca in legile lui Murphy, atata timp cat exista un cablu pe jos, va exista cineva care sa se impiedice de el.

Cablu Sincron 10m Kaiser
Cablu Sincron 10m Kaiser

2. declansare optica sau infrarosu – este posibila doar la bliturile care au fotocelula. Asta inseamna ca blitul sau blitzurile de studio le putem declansa cu blitul incorporat, blitul de pe patina camerei sau cu un transmiter IR. Exceptand bliturile moderne (ex.seria de blituri Elinchrom D-Lite RX) care pot separa preflashul de flashul principal (ori setam noi numarul de preflashuri date de blitul emitent ori au un mod automat prin care fac asta), declansarea se face doar cu blitul in mod manual. Dezavantajul pe care il constituie acest mod de declansare este acela ca bliturile vor fi declansate de orice flash emis de blitul altui fotograf sau semnal infrared mai puternic.

Transmitator infrarosu Elinchrom
Transmitator infrarosu Elinchrom

3. declansarea radio reprezinta cea mai sigura si comoda modalitate de declansare a blitzurilor de studio: ai libertate mare de miscare, in anumite cazuri poti face modificari ale setarilor de putere doar din trigger (nu mai esti nevoit sa dai blitul jos de pe stativ pt a-i modifica puterea), poti pune bliturile pe grupuri si canale diferite, astfel poti declansa doar lumina de contur si cea principala (keylight) dintr-un total de 5 blituri active, sau poti masura cu exponometrul fiecare blit in parte.

PocketWizard PlusX Transceiver
PocketWizard PlusX Transceiver

Viteza de reincarcare

Viteza de reincarcare conteaza doar in cazul fotografiei de sport sau fashion (nu vrei sa fii in postura in care modelul apare pe podium si tu nu ai blitul incarcat 100% sau, in cazul fotografiei sportive, concurentul a facut o schema cu bicicleta in aer iar blitzul nu da niciun semn ca ar fi incarcat)

Fiabilitate/calitatea materialelor si a constructiei

Fiabilitatea si calitatea materialelor folosite la constructia bliturilor este de cele mai multe reflectata in pret, dar si in referintele utilizatorilor. De asemenea, consistenta luminii ne face de cele mai multe ori sa alegem blituri mai scumpe tocmai pentru a castiga timp la prelucrare (intre doua declansari pot fi diferente mari de intensitate a luminii si a temperaturii de culoare).

Acestea sunt cateva dintre sfaturile noastre pentru incepatori in alegerea unui blitz dedicat de studio. Consultantii F64 iti stau la dispozitie pentru informatii personalizate, atat online cat si in magazinul din Bucuresti.

 

de Cristian Uba


Produse folositetest - array(0) { }

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top