Fuji X-M1 recenzie

Mihai Ilie si Liviu Druga au testat mirrorlessul Fuji X-M1, alaturi de obiectivul de kit 16-50 si o lentila Fujinon 35mm 1.4 in cadrul experimentului “Doua Poteci” . “Asa ne-am gandit si noi, sa mergem fiecare pe poteca lui, eu cu imaginea, Liviu cu cuvantul. Pornim pe cele doua poteci, ne oprim la Fantanele, vedem unde ne intersectam si mergem mai departe… împreună.”  O recenzie Fuji X-M1.

Cand am plecat in scurta noastră experienta cu “Doua Poteci” spre Fantanele (Sibiu), am luat cu noi de la F64 si un mirrorless deja cunoscut în piata, anume Fuji X-M1. Experienta a fost interesanta atat pentru proiectul nostru aflat la inceput de drum, cat si din perspectiva intalnirii cu X-M1. Ne doream sa testam un aparat cu lentile interschimbabile, pe lângă X100, pe care l-am avut tot timpul cu noi.

FUJI X-M1, un aparat foto X-sistem, ne-a insotit in cele două zile impreună cu obiectivul de kit 16-50 si o super lentilă Fujinon 35mm 1.4. Cel din urma a fost si obiectivul care a stat cel mai mult pe aparat. Camera este usor de purtat si transportat, mai ales ca a fost asezata intr-o geanta dedicata, astfel putand sa il protejezi de lovituri si accidentele imprevizibile de pe drumurile tale. Iar noi chiar am avut de mers si pe poteci nu foarte accesibile.

Caracteristici Fuji X-M1

Ornamentele cromate si o suprafata ca de piele, placuta la atingere, ii confera un aspect “retro”, este usor si are o priza destul de ferma. Controlul este bun si butoanele la indemana. Timpul de pornire este rapid, deci nu o sa ai probleme in surprinderea cadrelor aparute pe neasteptate în calea ta. Opţiunea de macro este selectabila extrem de usor si te ajuta sa obtii si un bokeh bun in cele mai multe situaţii. Aceeasi opţiune este de preferat sa nu fie activata în cazul peisajelor, chinuiti focalizarea si nu obtineţi rezultatele dorite.

In conditii de lumina buna, focusul functionează rapid, in timp ce pentru o intensitate mai scazuta a luminii, am avut usoare probleme, dar nu de nedepaşit. Pentru o camera din categoria ei, face insa foarte multe lucruri. Multe lucruri bune. Daca ai si un trepied cu tine, treci destul de usor peste situatiile mai delicate de iluminare.

Fuji X-M1 vs. Fuji X100

Mihai a putut sa il compare pe Fuji X-M1 cu X100, fiind familiarizat cu cel dintai. Liviu le-a testat acum pe amandoua. In urma lucrului cu cele două, amandoi au remarcat ca Fuji X-M1 se detaseaza prin doua aspecte semnificative: 1) ecranul rabatabil, care te scuteste in multe cazuri de pozitii “nedorite” dar necesare, atunci cand sunt cautate acele unghiuri delicat-creative si 2) lentilele interschimbabile, care cresc versatilitatea si diversitatea imaginii. Iar aici există foarte multe opţiuni.

Am simtit amandoi lipsa unui vizor. In primele momente aveam tendinta de a duce aparatul la ochi, asa cum eram obisnuiti. In acest caz, ecranul rabatabil isi face foarte bine treaba.

Modurile de fotografiere sunt toate prezente PASM, la care se adauga o mare plaja de setari predefinite. Modul SR optimizeaza automat aparatul pentru a se potrivi scenei. Daca nu urmaresti sa faci o imagine cat mai “manual” cu putinţa, te poţi baza pe modul SR – rezolvă multe probleme, iar tu ajungi astfel foarte repede in postura de a prinde imaginea si momentul dorite.

Aparatul prezintă diverse opţiuni de AF pentru a face fata diverselor situaţii. Ai tracking, manual, continous si area, în functie de ceea ce vrei sa faci.

Obiectivul preferat a fost Fujinon 35mm 1.4. E bine sa-l ai cu tine, chiar la modul cel mai practic, 90% din timp pe aparat. Obiectivul scoate un bokeh excepţional, are rapiditate în focalizare, e precis si foarte sharp la 2.8.

In concluzie, X-M1 reprezintă o optiune bună pentru orice incursiune (pe poteci sau pe asfalt), cu atat mai mult pentru cazurile in care vrei sa iesi fara intregul bagaj foto. Recomandam aparatul atat amatorilor cat şi profesionistilor. Merita sa pui macar cateva zile mana pe el, si multumim F64 pentru această oportunitate.

Imaginile vorbesc de la sine.

Doua Poteci | Mihai Ilie | Liviu Druga

[products ids=125006050,1046465]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Fain aparat, mai ales varianta maron.
    Dar, ca sa int›eleg exact, 16-50 este un obiectiv iar 35-ul o lentila. Aha, asta e bine de stiut.

    • Ambele sunt obiective. E bine sa stii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.