Infografic – Castigatorul ia totul: repere fotografice

In 1964 Bob Dylan canta The Times They Are a-Changin’, fara sa banuiasca rapiditatea cu care se va schimba totul dupa ce a scris acest cantec. In fotografie s-a petrecut una din cele mai radicale revolutii. In 1990, 100% din totalul fotografiilor din intreaga lume, fie ele de arta, sau fotografii de zi cu zi, erau realizate analogic. In 2000, 99% din fotografii erau inca analogice, ceea ce aparent era un procent linistitor. Trecerea de la 100% la 99% putea sa sugereze o schimbare  dar timpul parea sa aiba inca rabdare. Nu a avut insa, iar procentele au galopat cu o viteza uluitoare, astfel incat fotografia analogica s-a redus in 2011 la 1.05% din procentul total de fotografii la nivel mondial. Castigatorul absolut era acest copil minune, fotografia digitala.
Numarul a capatat o semnificatie noua. Nu mai era brusc limitat la 24 sau 36 de cadre, iar asta s-a tradus rapid in cifre noi, astfel incat numarul fotografiilor realizate la nivel mondial a crescut de la 57 de miliarde in 1990 la 380 de miliarde in 2011. Si era doar inceputul pentru revolutia numita fotografia digitala. Astazi la fiecare doua minute facem tot atat de multe fotografii cat se faceau in toata perioada anilor 1800-1900. Un alt cantec, The winner takes it all, scris de Abba in 1980, explica bine fenomenul. In frenezia provocata de digital, analogul s-a trezit in mijlocul unor nisipuri miscatoare si nu si-a mai putut recapata echilibrul. In martie 2012, Kodak anunta intreruperea producerii a trei filme Ektachrome. Pentru iubitorii fotografiei analogice, era vestea unui deces.
Si cand parea ca lucrurile in fotografie, desi galopante, au reintrat pe un fagas comprehensibil, toate seismografele din fotografie au luat-o din nou razna si alte repere fotografice au fost adaugate. Incorporarea unor camere foto in telefoanele mobile si dezvoltarea unor programe de share a fotografiilor facute cu smarphoneurile, precum Instagram, a facut totul si mai simplu. Accesibilitatea si eficienta au trecut din vocabularul marketingului, direct in cel al fotografilor obisnuiti. 91% din numarul total al detinatorilor de smartphoneuri fac cel putin o poza pe luna, pe cand doar 73% din detinatorii de camere foto fac o fotografie cel putin o data pe luna. Pe Facebook se uploadeaza 3.000 de fotografii pe secunda si 10.4 milioane de fotografii pe ora. Nu e deloc uimitor ca Facebook a devenit cea mai mare librarie fotografica din lume.
Am decis sa ilustram printr-un infografic cateva repere fotografice esentiale, care sa surprinda viteza cu care s-au produs modificarile foto. De la prima fotografie a lui Nicephore Niepce in 1826 pana la Instagram in zilele noastre lumea fotografiei s-a dat peste cateva ori de cap.

In loc de incheiere, putem doar sa ne intrebam care o sa fie urmatoarea revolutie in fotografie. Un lucru e clar, nu vom avea mult de asteptat pana sa aflam raspunsul avand in vedere viteza cu care se misca totul.

f64_fotografie_infografic

Alți fotografi au mai citit și:

6 Comments

  • Sa intelegem/banuim ca F64 e pe locul 4 intre cele mai mari librarii de fotografii?

  • Radu Popovici s/fixat/reparat 😛 10€ 😛

  • Cred ca au fixat intre timp. Zici ca le trimiti factura pentru proofread?

  • Cristian Pascu păi din ăia 100.000€ ar putea angaja un copy-writer sau măcar pe cineva să le facă proof-reading la articole. La o adică aș lucra și pe vouchere :))

  • Reviewurile de pe f64 în general suferă de limba română. Poate e o chestie a fotografilor. 🙂

  • Ditai infograficu' și nu a fost loc de un „pe” înainte de „care”. Of…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.