BIAS 2013 vazut prin noul Sigma 120-300mm f2.8 DG OS HSM (Sports)

Sambata, 27 Iulie, Aeroportul International Aurel Vlaicu a gazduit si in acest an cel mai “mare” show aviatic si anume Bucharest International Air Show (BIAS). *Am folosit ghilimele deoarece in comparatie cu anii trecuti, lista participantilor nu a fost chiar atat de grandioasa pe cat ne asteptam si chiar daca show-ul s-a rezumat pe parcursul unei singure zi… sa zicem ca a fost unul reusit.
Asa ca ne-am pregatit fiecare cu ce am putut (aparate foto, apa rece, umbrelute, catel, picica, etc) si sambata dimineata am incercat sa ne gasim un loc printre multimea care se pare ca venise sa vada si rasaritul.
Spectacolul a fost deschis si in acest an bineinteles de Aeroclubul Romaniei care a celebrat si implinirea a 90 de ani de la infiintare.
Printre participantii de seama s-au enumerat: Baltic Bees, Luca Bertossio, M.A.I., The Flying Bulls, Aeroclubul Romaniei, Hawks of Romania, Iacarii Acrobati, TAROM si bineinteles unul dintre cei mai buni si apreciati piloti acrobati, Jurgis Kairys.
Lasam putin show-ul si sa vedem ce am pus in rucsacul Tamrac 5788 Evolution 8 🙂
Prin amabilitatea F64.ro am primit spre testare doua obiective si un aparat. Mai exact un DSLR Canon 6D, un obiectiv Canon EF 17-40mm f/4L USM si cireasa de pe tort 🙂 noul Sigma 120-300mm F2.8 DG OS HSM (Sports)
Prin noile serii de obiective lansate recent, cei de la Sigma pot spune ca devin competitori seriosi pentru producatori precum Canon/Nikon si spun asta deoarece produsele lor chiar se ridicat la standarde inalte, iar raportul calitate-pret este unul foarte bun.
Pot sa spun ca inca de la primul cadru tras cu acest obiectiv efectul a fost unul WOW (nu Word of Warcraft) si sincer nu prea iti mai vine sa modifici diafragma mai sus de f2.8 🙂
Spre deosebire de modelul anterior veti putea observa faptul ca a fost regandit de la 0 si practic doar la greutate se mai aseamana (aprox. 3Kg). Constructia pare extrem de solida si iti da o senzatie de incredere si astfel producatorul accentueaza faptul ca nu a facut rabat de la calitate si a creat un produs dedicat fotografilor de wildlife, evenimente sportive si de ce nu portrete.
Motorul de focalizare hypersonic (HSM) este unul extrem de rapid si pot sa va spun ca impresioneaza in orice situatie si se poate compara cu USM-ul folosit de catre Canon.
Sistemul de stabilizare (OS) de asemenea este extrem de eficient, compenseaza pana la 4 stopuri si daca mergi putin la sala (pentru a compensa tu cele 3Kg ale obiectivului) poti realiza fotografii nemiscate la o distanta focala de 300mm si la timpi de 1/10s.
Cat despre greutate, un monopied nu trebuie sa lipseasca din dotare mai ales daca fotografiati la un astfel de eveniment. Eu m-am incapatanat sa nu il folosesc din anumite motive si drept urmare m-am ales cu o febra musculara si imposiblitatea de a folosi lingura.
Dupa atata lectura haideti sa vedem si cateva poze si vom continua ulterior 🙂


Imaginile nu sunt tocmai unele reusite, insa ma incercat sa ma descurc cum am putut si chiar am simtit lipsa unui teleconvertor sau a unui senzor APS-C pentru un raport de marire mai bun si asta mai ales ca din cauza unor interdictii impuse pilotilor de a zbura cat mai departe de public, era mai indicat sa te pozitionezi in parcarea unui complex comercial din apropiere 🙂
Cat despre teleconvertor, am renuntat la variantele oferite de catre Sigma pentru a minimaliza pierderile de calitate si aberatile cromatice cauzate de acestea. Din pacate cei de la Sigma inca nu au lansat o noua gama de teleconvertoare adecvate calitatii optice a acestui obiectiv si astfel nu ne ramane decat sa mai asteptam.
*Tot am fost intrebat despre “setarile ideale” sau obiectivele potrivite pentru astfel de evenimente si asa ca nu pot recomanda decat un obiectiv cu distanta focala de minim 300mm + motor de focalizare rapid si sistemd e stabilizare de imagine, unul wide, un aparat “rapid”, iar despre setari: ISO cat mai mic, diafragma cate mai inchisa, mod de focalizare AI-Servo, fotgrafiere in rafala, format RAW pe cat de mult posibil si card de memorie cu viteza mare de scriere.
Spre deosebire de modelele anterioare, producatorul a dotat obiectivul si cu o noua functie (Custom) ce va permite sa utilizati doua tipuri de setari customizate dupa preferinte.
Astfel aceste setari se pot realiza cu ajutorul noului dock (Sigma USB Dock) care printre altele va ajuta si la calibrarea obiectivului sau pentru update-ul de firmware.
Noul accesoriu vine in ajutorul utilizatorilor care doresc sa-si calibreze singuri obiectivul in functie de preferinte si aparatul utilizat, sa efectueze daca este cazul update-uri de firmware sau in cazul obiectivului nostru sa-si poate crea acele functii customizabile si de asemenea sa poata limita distanta minima-maxima de focalizare (foarte utila atunci cand fotografiati la punct fix si pana la o distanta de 20m de exemplu si nu doriti ca in anumite situatii ca obiectivul sa focalizeze mai departe sau mai aproape de distanta aleasa)
Software-ul are un meniu extrem de intuitiv si astfel este extrem de usor in utilizare si in intelegerea parametrilor ce urmeaza sa fie modificati.
Puteti viziona filmuletul de prezentare pentru a afla mai multe informatii.

Cum am avut si acest dock in dotare, am instalat software-ul si am inceput sa parcurg optiunile disponibile. Bineintele prima oprire a fost la modulul Customization Mode Settings unde gasiti cele doua optiuni C1 si C2.
Am pus accentul pe acest modul deoarece am vrut sa trestez aceste functii si astfel in modul C1 am “programat obiectivul” pe prioritate viteza de focalizare a motorasului hypersonic (creste seminifcativ viteza de focalizare dar scade putin precizia), iar modul C2 cu prioritate de acuratetea focalizarii (confera o viteza de focus mai redusa, dar cu un plus de precizie).
Astfel viteza de focalizare a crescut semnificativ in modul C1 si sincer ma asteptam sa fie destul de imprecis, insa la final am avut extrem de putine imagini cu focusul ratat.
Mai pe scurt, acest dock nu trebuie sa lipseasca din trusa unui fotograf care detine si un astfel de obiectiv deoarece se dovedeste a fi extrem de util.
Initial doream sa adaug printre acestre randuri si o serie de imagini mai concludente, insa sesiunea de teste after airshow a fost anulata de o mica insolatie capatata dupa timpul petrecut sub soarele arzator si sper sa reluam intr-o alta zi.
Plaja focala acoperita, diafragma luminoasa, calitatea optica, viteza motorului de focalizare si eficienta stabilizarii de imagine fac din acest obiectiv un model aparte si spun asta deoarece nu are competitori directi cu specificatii asemanatoare si cu un asemenea raport calitate-pret.
Personal cred ca este alegerea ideala in acest buget pentru fotografia sportiva, wildlife si de ce nu pentru portrete.

In final sa vedem si ce ne-a placut si ce nu:
Ce-mi place:

  • Constructie solida: Thermally Stable Composite (TSC) – un compozit ce combina metal si polycarbonat
  • Calitate optica foarte buna si aberatii cromatice reduse
  • Foarte sharp inca de la f2.8 si un bokeh placut
  • Motor de focus extrem de rapid si precis
  • Stabilizare de imagine eficienta
  • Moduri cu setari predefinite
  • Calibrarea si modificarea parametrilor cu ajutorul dock-ului dedicat
  • Toc de transport si curea de gat incluse in pachet

Ce nu-mi place:

  • Greutatea (totusi specifica unui astfel de obiectiv)
  • Necesita filtre cu diametrul de 105mm
  • Treptele butoanelor: de multe ori trebuie sa te uiti sa vezi daca ai comutat unde trebuie
  • Pretul, insa este unul justificat in comparatie cu performantele oferite.

Echipament utilizat:
[products ids=1051663,1051931,101904,125005905,1050416,125001775]

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

  • Chestia cu vignetarea este alegerea fiecaruia. Ca unora li se pare excesiv, e treaba lor. Ar fi bine insa de stiut daca vignetarea este adaugata sau nu, asta pentru ca este vorba, in cele din urma, de o testare de obiectiv.
    Pentru Andreea: Poze la astfel de evenimente se pot face si cu altceva, nu neaparat scule scumpe. Dovada: http://fotosorinvoicu.ro/2612/bucharest-internati
    S-a folosit un mirrorless de la Panasonic, un teleobiectiv de la Olympus si un Nikon D7000 cu un "amarat" de Sigma 70-300 APO. 🙂

  • Foarte frumoase pozele 🙂 chiar imi pare rau ca nu am putut sa ajung si eu .. dar bucurestiul e departe. aparatul si obiectivele mele nu sunt asa de performante si asa inteleg si eu de ce costa cat costa. poate reusesc sa prind ceva oferte in black friday si trec si eu la un nivel mai sus si ne vedem la anul la airshow 😀 lumina buna fotografului

  • @ autorul fotografiilor: efectul ala de vignetare se aplica si el cu cap, nu pe un fundal curat (in cazul tau, pe cer).

  • Vignetarea puternica din unele poze a fost realizata in post-procesare, sau asta produce obiectivul in mod natural?

  • Foarte mult vignetting. Asa arata pozele din aparat sau au fost procesate si le-a fost adaugat ulterior? In orice caz, mi se pare excesiv. In alta ordine de idei consider ca toate obiectivele noi ar trebui testate cu D800 pentru a atinge limitele obiectivului, nu a camerei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.