Fotografia cu telefonul mobil – un nou ghid de la FOTO4all

Trăim într-o lume în care evoluția tehnologică este din ce în ce mai rapidă și în care „convergența” este cuvântul de ordine. Nu demult, aproape că mulți nu ieșeasu din casă fără trio-ul: telefon mobil, mp3 player și cameră foto. S-au dus însă zilele în care telefonul era doar telefon, mp3 player-ul doar un mp3 player ș.a.m.d.
Camera foto și mp3 player-ul au fost încorporate în telefonul mobil și se pare că aceste dispozitive au în prezent cea mai mare creștere pe piață, fiind îmbunătățită în permanență calitatea lor. Asta nu înseamnă, însă, că au revoluționat piața camerelor de fotografiat care continuă să fie la fel de bine vândute, ci vin cumva în completarea acestora, în completarea unor lipsuri.
Se întâmplă uneori ca dintr-un motiv sau altul să nu avem aparatul de fotografiat la noi și exact atunci să vedem ceva interesant: un membru al familiei să se afle într-o postură numai bună de pozat, cățelul să facă ceva năstrușnic în parc, să fim pe stradă și să ne atragă atenția un anumit lucru sau să nu avem autorizație pentru a putea fotografia cu  DSLR-ul la un concert. Aceste situații pot fi nenumarate. Iar soluția pentru ele este simplă: putem imortaliza aceste clipe cu camera foto încorporată în telefonul mobil.  De ce? Pentru că telefonul mobil îl avem cu noi tot timpul, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.


Și nu, fotografia cu telefonul mobil nu este doar pentru cei care nu sunt pasionați de fotografie și folosesc camera foto a telefonului mobil pentru a surprinde instantanee din viața de zi cu zi. O demonstrează un număr destul de mare de fotografi amatori și profesioniști de la noi sau din afară care fotografiază și cu ajutorul telefonului mobil. Pentru că uneori pur și simplu este mai la îndemână. Și pentru că, până la urmă, vorbim tot despre fotografie, iar fotografia este mai distractivă și mai plină de satisfacții în momentul în care ne bucurăm de moment și gândul nu ne mai stă la echipamentul folosit.
Fotografia cu telefonul mobil este o cu totul altă poveste. Este fotografierea cu un echipament care ne încape în buzunarul de la blugi sau de la geacă, iar în cazul ei ne concentrăm pe esența și nu pe echipamentul utilizat. Întrebările nu vor mai fi: “cu ce aparat sau obiectiv a fost făcută fotografia aceasta?,” ci “cum a reușit să transmită așa frumos starea și emoția prin fotografia aceasta?”.
Ca și alte dispozitive, telefonul mobil și camera încorporată sunt doar niște unelte, iar uneltele sunt atât de bune pe cât este cel care le mânuiește. De aceea este mai important să ne concentrăm, în special, pe cultivarea abilităților creative. Nu aparatul de fotografiat face fotografia, ci noi, iar fotografia cu telefonul mobil ne ajută să schimbăm modul în care ne gândim la imagini. Ea nu este un atac la fotografia tradițională și nici nu ar putea fi. Este doar complementară acesteia. Fiecare își are roul și publicul sau, iar lumea poate opta pentru un tip de cameră sau altul, în funcție de fotografiile pe care le realizează. Majoritatea, însă, va opta pentru ambele.

Această carte vă va învăța să vă concentrați pe ceea ce vedeți și să surprindeți un lucru în imagini cât mai frumoase, chiar dacă acestea au fost capturate cu un simplu telefon mobil. Un e-book despre limitări văzute ca provocări, nu ca obstacole. Despre a fi „obligați” să stăruiți pe stări și pe mesaj, fără ca echipamentul să vă deturneze din starea de concentrare, de la ideile ce v-au venit. Despre importanța de a vă juca și de a fi creativi. Pentru că „cea mai bună cameră de fotografiat este cea pe care o ai cu tine” (Chase Jarvis). Iar camera încorporată în telefonul mobil este mereu cu noi, fie că suntem conștienți sau nu de asta.
90 de pagini despre cum mai puțin poate însemna de fapt mai mult, despre compoziție, sfaturi utile în fotografia cu telefonul mobil, autoportrete cu NoClickPic, un pic de Instagram și Hipstamatic și idei pentru proiecte creative.

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

  • Dupa principiul "este loc pentru toata lumea", cred ca poti obtine fotografii destul de bune cu un smartphone, dar si cu o camera foto la un pret accesibil.

  • […] Vezi sfaturi foto cu telefonul mobil […]

  • Aparatele digitale nu vor mai exista, vor ramane doar cele profesionale.

  • Punctat exact unde trebuia, multumim

  • Dupa vorba: "Cea mai buna camera e cea pe care o ai la tine"

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.