Fotografia cu telefonul mobil – un nou ghid de la FOTO4all

Postat de: F64 F64

Trăim într-o lume în care evoluția tehnologică este din ce în ce mai rapidă și în care „convergența” este cuvântul de ordine. Nu demult, aproape că mulți nu ieșeasu din casă fără trio-ul: telefon mobil, mp3 player și cameră foto. S-au dus însă zilele în care telefonul era doar telefon, mp3 player-ul doar un mp3 player ș.a.m.d.

Camera foto și mp3 player-ul au fost încorporate în telefonul mobil și se pare că aceste dispozitive au în prezent cea mai mare creștere pe piață, fiind îmbunătățită în permanență calitatea lor. Asta nu înseamnă, însă, că au revoluționat piața camerelor de fotografiat care continuă să fie la fel de bine vândute, ci vin cumva în completarea acestora, în completarea unor lipsuri.

Se întâmplă uneori ca dintr-un motiv sau altul să nu avem aparatul de fotografiat la noi și exact atunci să vedem ceva interesant: un membru al familiei să se afle într-o postură numai bună de pozat, cățelul să facă ceva năstrușnic în parc, să fim pe stradă și să ne atragă atenția un anumit lucru sau să nu avem autorizație pentru a putea fotografia cu  DSLR-ul la un concert. Aceste situații pot fi nenumarate. Iar soluția pentru ele este simplă: putem imortaliza aceste clipe cu camera foto încorporată în telefonul mobil.  De ce? Pentru că telefonul mobil îl avem cu noi tot timpul, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Și nu, fotografia cu telefonul mobil nu este doar pentru cei care nu sunt pasionați de fotografie și folosesc camera foto a telefonului mobil pentru a surprinde instantanee din viața de zi cu zi. O demonstrează un număr destul de mare de fotografi amatori și profesioniști de la noi sau din afară care fotografiază și cu ajutorul telefonului mobil. Pentru că uneori pur și simplu este mai la îndemână. Și pentru că, până la urmă, vorbim tot despre fotografie, iar fotografia este mai distractivă și mai plină de satisfacții în momentul în care ne bucurăm de moment și gândul nu ne mai stă la echipamentul folosit.

Fotografia cu telefonul mobil este o cu totul altă poveste. Este fotografierea cu un echipament care ne încape în buzunarul de la blugi sau de la geacă, iar în cazul ei ne concentrăm pe esența și nu pe echipamentul utilizat. Întrebările nu vor mai fi: “cu ce aparat sau obiectiv a fost făcută fotografia aceasta?,” ci “cum a reușit să transmită așa frumos starea și emoția prin fotografia aceasta?”.

Ca și alte dispozitive, telefonul mobil și camera încorporată sunt doar niște unelte, iar uneltele sunt atât de bune pe cât este cel care le mânuiește. De aceea este mai important să ne concentrăm, în special, pe cultivarea abilităților creative. Nu aparatul de fotografiat face fotografia, ci noi, iar fotografia cu telefonul mobil ne ajută să schimbăm modul în care ne gândim la imagini. Ea nu este un atac la fotografia tradițională și nici nu ar putea fi. Este doar complementară acesteia. Fiecare își are roul și publicul sau, iar lumea poate opta pentru un tip de cameră sau altul, în funcție de fotografiile pe care le realizează. Majoritatea, însă, va opta pentru ambele.

Această carte vă va învăța să vă concentrați pe ceea ce vedeți și să surprindeți un lucru în imagini cât mai frumoase, chiar dacă acestea au fost capturate cu un simplu telefon mobil. Un e-book despre limitări văzute ca provocări, nu ca obstacole. Despre a fi „obligați” să stăruiți pe stări și pe mesaj, fără ca echipamentul să vă deturneze din starea de concentrare, de la ideile ce v-au venit. Despre importanța de a vă juca și de a fi creativi. Pentru că „cea mai bună cameră de fotografiat este cea pe care o ai cu tine” (Chase Jarvis). Iar camera încorporată în telefonul mobil este mereu cu noi, fie că suntem conștienți sau nu de asta.

90 de pagini despre cum mai puțin poate însemna de fapt mai mult, despre compoziție, sfaturi utile în fotografia cu telefonul mobil, autoportrete cu NoClickPic, un pic de Instagram și Hipstamatic și idei pentru proiecte creative.
test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top