Cum sa ai lumina uniforma in fotografie cu buget redus

De cele mai multe ori, mai ales in faza de inceput ne punem o multitudine de intrebari despre cum si ce avem de facut cand mergem la un eveniment si nu avem destula lumina. De obicei avem un blit pe aparat, dar de cele mai multe ori nu este de ajuns deoarece fundalul iese intunecat, lumina nu este uniforma, etc. Si totusi ce putem face cu un buget redus?

In prima faza avem nevoie de un set de declansatoare care sa ne asigure posibilitatea de a declansa mai multe blit-uri. Ok, dat fiind faptul ca majoritatea evenimentelor se desfasoara indoor si nu avem nevoie de timpi de expunere mai mici de 1/250 e suficient sa achizitionam un set de triggere de la Pixel, mai precis modelul PAWN.

Produs:
[products ids=1049702]

Dupa achizitionarea unui set de triggere (transmiter si receptor) putem sa achizitionam separat cate un receptor pentru fiecare lumina suplimentara pe care dorim s-o atasam setup-ului. Ex: daca dorim sa lucram cu 4 blit-uri, avem nevoie de un set + 3 receptoare.

Pana aici totul este ok daca nu dorim sa avem si un blit pe aparat. Si cum de cele mai multe ori dorim ca lumina principala in cadrul unui eveniment sa fie atasata pe aparatul foto atunci avem o problema… financiara (trebuie sa achizitionam niste triggere mai performante, implicit si mult mai scumpe) sau tehnica. Iar in continuare ne vom ocupa de partea tehnica deoarece nu avem/ nu vrem sa investim mai multi bani in acest gen de echipament.

Solutia pentru problema noastra consta in urmatoarele accesorii:
1. Patina TTL cu mufa pc sync

Produs:
[products ids= 1043438]

Patina asigura o prelungire a contactelor TTL, iar in acest fel nu pierdem aceasta functie pentru blit-ul pus pe aparatul foto; daca foloseam o patina normala (fara TTL) am fi lucrat cu blit-ul in modul manual.

A doua caracteristica a acestei patine este ca ne permite transmiterea unui semnal cu ajutorul mufei pc sync, semnal care ne va ajuta pentru declansarea transmiterului din setul Pixel Pawn.

2. Patina cu pc sync

Produs:
[products ids= 10106907]

Acest accesoriu ne permite montarea declansatorului Pixel Pawn si permite preluarea semnalului cu ajutorul cablului si al mufei pc sync.

editatP1260287

In acest moment avem tot ce ne trebuie pentru ca setup-ul nostru sa functioneze si va arata ca cel din imaginea urmatoare.

Insa nu va grabiti. Desi in prima faza o sa constatati ca totul functioneaza ok dupa ce veti lasa din mana aparatul pentru circa 2-3 min tot setup-ul va intra in standby si n-o sa mai functioneze nimic decat daca actionati butonul de comanda al transmiterului. Pentru a evita acest inconvenient o sa fie necesara urmatoarea interventie: izolarea pinilor de pe transmiter, mai putin a pinului centrala (vezi foto)

editatP1260285

Din acest moment totul este perfect functional si vom avea:
– un blit in modul TTL pe aparat cate lumini suplimentare dorim care pot fi declansate cu un timp de pana la 1/250 (sau 1/320 la unele camere)

Avantajele acestui tip de setup:
– ieftin (200 lei set triggere, patina TTL 54 ron, patina pc sync Kaiser 60 ron, receptoare suplimentare 134 lei sau mai exista posibilitate de a achizitiona un set cu 2 receptoare la 300 lei)
– permite pastrarea functiei TTL pentru blit-ul de pe aparat
– permite declansarea altor blit-uri la distanta (nu avem limitare la numarul de receptoare)
– declansare radio, deci nu suntem limitati de eventuale obstacole

Dezavantajele acestui setup (bineinteles ca exista 🙂 )
– limitarea sistemului la timpi de declansare de pana la 1/250 (1/320)
– imposibilitatea de a controla setarile blit-urilor slave de la distanta (trebuie sa ne deplasam pana la blit pentru a modifica puterea lampii)

Clipboard01

Un articol de Corneliu Marculescu, consultant F64

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

  • P.S. Multumesc echipei F 64

    • Despre ce trasnmiter este vorba (cel care nu merge). Yongnuo cumva?

  • ce facem daca avem "Pixel TF-322 Hot Shoe Adaptor for Nikon" si cand vrem sa declansam nu merge decat daca blitul din patina este oprit ????

    • Una din cauze poate fi faptul ca blitul nu este Nikon. Daca se comporta asa la un blit Nikon, problema poate fi de la patina, caz in care v-as ruga sa o aduceti la service si o inlocuim.

    • Am fost la magazin si sa rezolvat, nu se poate, transmiterul radio detinut de mine nu este compatibil

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.