F64 la Fotogenica

Fotogenica 2013 a avut loc in perioada 7-9 iunie, in cadrul complexului hotelier Wolf din localitatea Bran. O locatie aleasa in mod inspirat, fiind un loc imprejurat de multe locuri ofertante din punct de vedere fotografic. Fotogenica este conferinta pasionatilor de fotografie. Ea a luat nastere in 2009 si de atunci se tine anual in diferite locatii din tara. Este locul unde pasionatii de fotografie se intalnesc pentru cateva zile de relaxare si multe informatii noi de la profesionistii din domeniu.
Sponsorul principal al evenimentului, Canon Romania ne-a intampinat de pe holurile hotelului cu o suita de aparatura noua, de ultima tehnologie. Aparatura putea fi imprumutata foarte simplu oricui dorea pentru a o testa in cadrul Fotogenica. Canon Romania a pus la dispozitia participantilor performantele camere foto digitale profesionale EOS 1Dx, EOS 1D Mark IV, EOS 1D C 4K, am avut parte si de cel mai mic full-frame existent pe piata, Canon EOS 6D, cel mai mic DSLR din lume Canon EOS 100D , noul EOS 700D, nelipsitul si unul din preferatii profesionistilor din Romania, EOS 5D Mark III. Aparatele veneau insotite de obiective impresionante, cum ar fi obiectivele EF 800mm f/5.6, EF 600mm f/4 IS II USM, EF 500mm f/5.6 sau 300mm f/2.8. Tot cu aceasta ocazie am avut posibilitatea, prin amabilitatea Canon Romania, de a vedea si testa noul obiectiv Canon EF 200-400mm f/4 IS USM, obiectiv care ne-a impresionat in mod placut si care a fost practic, vedeta workshopului de fotografie Wildlife. Tot in cadrul conferintei, pasionatii de videografie au putut impartasi idei si pareri, dar si testa noile camere video profesionale EOS 300C, fantasticul EOS 500C, alaturi de obiective Cn dedicate acestor camere video, accesorii profesionale (rig-uri video, trepiede video profesionale), care au avut parte si de o sustinere teoretica in cadrul workshopului dedicat “Video cu DSLR”.
F64 Studio, in calitate de partener al evenimentului,  a ajuns la locatie cu putin timp inainte de deschiderea oficiala a Fotogenica 2013. Deschiderea a fost prezidata de domnul Vasile Popa, care mai apoi a lasat locul fotografului Mugur Varzariu, Canon Explorer Romania, pentru a ura bun-venit participantilor, alaturi de ambasadorul Canon Europa, Brutus Ostling. Fotograful Mugur Varzariu a prezentat sumar ce avea sa se intample in acele 3 zile de Fotogenica si o scurta prezentare profesionala a dansului, prin portofoliul impresionant, care poate fi vizualizat si online pe: www.mugurvarzariu.com. Fotografiile domnului Varzariu prezinta in mod obiectiv lumea in care traim, imprimand imagini si momente triste, dar si de bucurie, din cotidianul romanesc si din intreaga lume.
Brutus Ostling este un fotograf suedez, pasionat de fotografia wildlife, a carui portofoliu ne-a fascinate prin prisma cromaticii si a impresionantelor animale “capturate” pe pelicula, fie ea analogica sau digitala. Portofoliul lui Brutus Ostling poate fi vizionat pe pagina personala a fotografului, la www.brutusostling.se .

Seara s-a incheiat cu o proiectie a fotografiilor domnului Sorin Onisor, fotografii care ne-au introdus intr-o pitoreasca Romanie, cu personaje clasice. Fotografiile vorbesc de la sine si personajele prezentate de domnul Onisor par atat de vii in fotografiile dansului, incat toti cei prezenti la proiectie au fost vadit emotionati la auzul povestilor acelor oameni din fotografie. Sorin Onisor pare ca nu a uita pe nimeni si, alaturi de fotografii, ne-a prezentat si o mica particica din viata oamenilor surprinsi de dansul in fotografii.  Portofoliul domnului Sorin Onisor poate fi urmarit si la www.sorinonisor.ro .
 
Tot in cadrul conferintei Fotogenica, toti participantii detinatori de camere Canon au avut parte de o curatare gratuita a echipamentului si o revizie tehnica a echipamentelor personale. Canon Professional Service sau CPS a facut o treaba foarte buna si foarte multi participanti si-au adus aparatele la zona de service organizata in cadrul evenimentului.
A doua zi a inceput dimineata devreme, cu un workshop dedicat fotografierii rasaritului, sustinut de fotograful Toma Bonciu. Desi vremea nu a tinut cu noi, norii acoperind majoritatea cerului, domnul Bonciu a reusit sa ne ofere niste sfaturi foarte bune si practice legate de fotografierea mediului romanesc, exemplificand la fata locului cele mai bune si mai inspirate incadrari ale drumurilor si caselor din peisajul rural romanesc.
La orele 10, dupa micul dejun, s-a dat startul primei runde de workshopuri, unde am avut ocazia de a participa la mai multe asemenea ateliere.
Atractia principala a fost workshopul de fotografie wildlife din cadrul rezervatiei naturale de ursi de la Zarnesti si a fost sustinut de fotograful suedez Brutus Ostling. Domnul Ostling a oferit suport si a dat sfaturi pretioase celor prezenti la acest tur al rezervatiei naturale de la Zarnesti. Locatia superba si ursii blanzi au fost reusita acestui workshop, alaturi de prezenta fotografului suedez.
Un alt workshop care a atras multi pasionati de fotografie a fost si atelierul sustinut de fotograful Francisc Vaida, intitulat „Body&Shapes”. Am avut parte de o lectie interesanta de fotografiere a nudului, a formelor si siluetelor feminine.
Workshopul de Glamour&Beauty a strans pasionatii de fotografie de studio. Fotograful Simion Buia a fost alaturi de ei, invatandu-i si explicandu-le secretele fotografiei de fashion.
Glamour1
La piscina din cadrul hotelului Wolf 2 a avut loc workshopul fotografia subacvatica, sustinut de Mircea Badut.
 
Dupa amiaza a fost si ea plina de ateliere de fotografie, unele dintre ele repetandu-se din cauza numarului mare de inscrisi la aceste workshopuri, cum ar fi cel de Body&Shapes si Glamour&Beauty.
 
Seara am avut parte de o degustare de vinuri, organizata de Crama Oprisor si de un seminar de astrofotografie, sustinut de Catalin Paduraru, unde am auzit niste povesti interesante legate de fotografierea stelelor. www.astrosnake.com Am reusit sa furam parerea lectorului de la acest atelier de fotografie si entuziasmul cu care ne-a molipsit Catalin a fost suficient incat sa ne dorim stelele pe cer: “Ca si anul trecut, m-am bucurat sa fiu alaturi de pasionatii de fotografie de la Fotogenica 2013. In cadrul workshop-ului de astrofotografie participantii au invatat cum pot sa isi foloseasca aparatul foto din dotare pentru a realiza astrofotografii. Au vazut ce implica un echipament astronomic format dintr-un aparat foto DSLR,  montura de telescop motorizata si o luneta dar si cum se foloseste acestea pentru a fotografia Luna, galaxii si nebuloase.  In  partea a doua a prezentarii au invatat cum si cu ce programe se prelucreaza fotografiile astronomice. Din pacate, partea de practica care era programata dupa apusul Soarelui nu s-a putut tine din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. In cadrul ei participantii ar fi folosit echipamentul astronomic pus la dispozitie pentru a realiza expuneri de lunga durata cu Calea Lactee dar si peisaje cu stele. Feedback-ul primit de la participanti a fost unul pozitiv ceea ce ma determina sa declar ca fost un workshop reusit.”
Seara, s-au continuat discutiile fotografice la un pahar de voie buna pe canapelele barului din cadrul hotelului Wolf 2. Desi era programat un foc de tabara, vremea capricioasa si-a spus cuvantul si focul de tabara nu a mai avut loc.
Ultima zi de Fotogenica a anuntat castigatorii concursului organizat si s-a facut deja celebra fotografie de grup Fotogenica. Am avut parte de o prezentare interesanta a cartilor interactive, prin amabilitatea Cristinei Costeianu, reprezentant Editura Epublio.
 
Premiul I – aparat de fotografiat CANON 60D
Premiul II – imprimanta foto CANON PIXMA PRO 9000
Premiul III – imprimanta Selphy CP 900
Multumim sponsorului principal Canon Romania, pentru reusita acestui eveniment si asteptam cu interes sa vedem ce pregatesc editiile viitoare.
Echipament utilizat:
[products ids=1044603,1048763,1040737,125004411,125004410,1040737,10107574,1038989,1038987,1038983,1040737,1048767]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Este foarte interesant cea ce prezentati aici,doar ca este pentru profesionisti sau pentru amatori cu dare de mana.eu sunt un pensionar care are un Canon eos 1000 d. Am optat pentru un Lensbaby .poate Canon se gandeste sa organizeze evenimente si pentru cei mai putin dotati financiar dar care iubesc forografia…….Mugur Curelaru -Brasov

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.