Test Canon EF 40mm f/2.8 STM pancake

Postat de: Alin Popescu Alin Popescu

Un articol de Bogdan Panait.

Vă prezentăm în continuare un review Canon 40mm f/2.8 STM EF Pancake. Din motive care țin mai mult de istorie sau de conjuctură, considerăm un obiectiv cu focala de 50 mm ca fiind unul normal; asta pentru că unghiul de acoperire al acestuia este aproximativ același cu unghiul de vedere al ochiului uman.

O incursiune mai riguroasă în principiile obiectivelor dezvăluie însă că ar trebui considerat un obiectiv normal – sau să-i zicem perfect normal – un obiectiv care are distanța focală de 43 de milimetri, adică egală cu diagonala filmului sau a senzorului în format de 35 mm sau Leica sau FullFrame. Aceste considerații pot justifica, într-o anumită măsură, decizia Canon de a alege focala de 40 mm pentru noul lor obiectiv de tip pancake – și aici ne referim la noul 40mm f/2.8.

MG_0012-noutatifoto

F/5.6 , 1/200s, +1 eV, center weighted, 200 ISO Canon EOS 6D, WB Auto

MG_9517-noutatifoto

F/2.8 , 1/1600s, 0 eV, 200 ISO, center weighted, Canon EOS 6D, WB Auto

Denumirea exactă a obiectivului este Canon EF 40mm f/2.8 STM, EF însemnand, așa cum se știe, Electronic Focus iar STM: Stepper Motor sau motor pas cu pas, în limba română. Obiectivul este compatibil Full Frame, adică poate fi folosit pe toate aparatele Canon, inclusiv pe cele cu film. Tehnologia STM este aleasă în primul rând datorită zgomotului redus în procesul de punere la puct, sau focalizare, făcând obiectivul atractiv nu numai pentru fotografie, ci și pentru filmare. Evident, asta nu înseamnă că zgomotul este inexistent, dar este redus, mai ales la capetele de cursă sau în cazul în care sensul de mișcare se inversează. Montura este metalică iar restul este plastic; accepta filtre de 52 mm, este ușor și mai mic decât un 50/1.8, nu are parasolar iar inelul de punere la punct manuală este poziționat către marginea din față, fiind zimțat și foarte ușor de manevrat.

MG_9662-noutatifoto

F/2.8 , 1/2s, 0.3 eV, 200 ISO, matrix, Canon EOS 6D, WB Auto

Cam atât în ceea ce privește introducerea.

Să trecem la chestii mai serioase. Obiectivul este un deliciu. Mic, ușor și luminos, este incredibil de sharp chiar și la deschidere maximă a diafragmei.

MG_9634-noutatifoto

F/5.6 , 1/500s, 0.3 eV, 200 ISO, center weighted, Canon EOS 6D, WB Auto

MG_9638-noutatifoto

F/9 , 1/100s, 0.3 eV, 200 ISO, center weighted, Canon EOS 6D, WB Auto

MG_9638crop-noutatifoto

Crop 100% din imaginea de mai sus

MG_9624-noutatifoto

F/2.8 , 1/640s, 1.7 eV, 200 ISO, center weighted, Canon EOS 6D, WB Auto

MG_9624crop-noutatifoto

!00% crop

MG_9627-noutatifoto

F/2.8 , 1/400s, 0 eV, 200 ISO, center weighted, Canon EOS 6D, WB Auto

MG_9627crop-noutatifoto

100% crop din marginea cadrului

Focalizarea nu este mai rapidă decât a altor obiective Canon, dar nici mai lenta. Zgomotul făcut de obiectiv în timpul focalizării este insesizabil; de fapt, am auzit acest zomot o singură dată în timpul testului, când în jurul nostru era liniște absolută. Ne referim aici la utilizare normală și nu la a pune urechea pe plastic, doar doar s-o auzi ceva. Focalizarea manuală este un pic diferită: se poate interveni oricând peste aparat – ceea ce se cheamă manual focus over-ride – însă numai dacă aparatul este reglat în modul One Shot. În celelalte cazuri este necesară comutarea Aufocus > Manual Focus, dar și așa, aparatul trebuie să fie pornit, pentru că inelul nu acționează nici o lentilă ci doar dă aparatului o informație despre faptul că utilizatorul dorește să intervină și sensul în care acesta o face.

Vignetarea este considerată, în termeni strict tehnici, un neajuns. Obiectivul vignetează la deschidere maximă dar nu mai prezintă nici o diferență de expunere începand de la f/5.6. Majoritatea aparatelor noi însa corectează cu succes această problemă.

MG_9752-noutatifoto

F/2.8 , 1/800s, 0 eV, 200 ISO, center weighted, Canon EOS 6D, WB Auto

În termeni de sharpness, personal nu ne putem dori mai mult. Practic, un crop 100% poate fi folosit fără probleme; evident, nu ne referim aici la extremele cadrului, deși și în aceste zone lucrurile stau foarte bine.

MG_9523-noutatifoto

F/6.3 , 1/160s, 1.3 eV, 200 ISO, center weighted, Canon EOS 6D, WB Auto

MG_9523crop-noutatifoto

100% crop

Contrastul este excelent. Probabil că nimeni nu-și poate dori mai mult.

MG_9645-noutatifoto

F/9 , 1/80s, -0.7 eV, 200 ISO, center weighted, Canon EOS 6D, WB Auto

Nu exista deformări. Dacă există, pentru ca probabil în laborator un zero virgulă zero va rezulta, nimeni nu va putea să le observe vreodată în utilizarea curentă.

MG_9916-noutatifoto

F/8 , 1/640s, 1.3 eV, 200 ISO, center weighted, Canon EOS 6D, WB Auto

MG_9917-noutatifoto

F/8 , 1/640s, 1.3 eV, 200 ISO, center weighted, Canon EOS 6D, WB Auto

Este cel mai mic obiectiv făcut de Canon pentru sistemul EOS. Atât de mic încât poți băga un 6D cu obiectivul pe el într-un buzunar (ce-i drept un pic mai generos); e doar puțin mai mare decât un capac de camera și, aproximativ, cam cât o jumătate de 50mm/1.8.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niciodată nu am pus pe primul loc claritatea (rezoluție, sharpness etc.) și nici nu a contat în alegerea obiectivelor pe care le-am achizitionat. Practic, nimeni nu ar trebui să-și mai facă probleme acum legate de acest aspect – tehnologia a evoluat atât de mult încât considerăm că diferențele dintre obiective, din acest punct de vedere, sunt minore și cu totul altele ar trebui să fie criteriile de alegere ale unui sistem. Însă la acest capitol obiectivul în discuție credem că se află în top. Este minunat.

Travel light

Evident, cine are un aparat Full Frame, eventual și cu grip se află deja puțin departe de acest deziderat, dar un 40 mm, în loc de un 17-40 sau un 24-70 chiar se simte. Mai ales după o vârstă … Nu am avut decât foarte puține ocazii să testam rezistența la flare, însă putem spune că se află peste medie și din acest punct de vedere, neajunsul putând fi ușor eliminat în postprocesare. Dragi prieteni, ne aflăm în fața unui produs superb, pe care îl recomandăm cu toată convingerea oricui dorește un obiectiv ușor, superb optic, luminos, relativ rapid și, de ce nu, cu un preț perfect echilibrat. Încheiem mica prezentare cu un fel de pro și contra, dar care trebuie luat mai mult ca un pro și mai puțin pro, iată cum:

Ne-a plăcut

 • mic, mic, mic și ușor, ușor, ușor;
 • extrem de sharp; până la f/11, f/13, practic extraordinar;
 • fără deformări;
 • contrast superb;
 • focală, în mod curios, creativă, cel puțin pentru cei obișnuiți cu 50mm;
 • mecanica excelentă

Ar fi de carcotit cu privire la

 • plastic …
 • difracție vizibilă la difragmele închise, peste f/13;
 • inconsistență a expunerii, poate nu neaparat o problemă de obiectiv, dar de obicei da.

Toate fotografiile au fost realizate cu obiectivul montat pe un Canon EOS 6D, pe care l-am avut în teste în aceeași perioadă și asupra căruia o să revenim cu un review complet. Toată aparatura a fost pusă la dispoziție de către prietenii de la F64 Studio, cărora ținem să le mulțumim înca odata și pe această cale!

Echipament utilizat:


Produse folosite
test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
 • Dată
 • Raspunsuri
 • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top