Curatarea echipamentului foto

Un fotograf care se respecta, trebuie sa compuna o imagine fara repros, insa acuratetea este uneori agresata de obstacole nenumarate, printre ele aflandu-se si murdaria echipamentului, subiectul despre care o sa vorbim astazi.

Arta fotografica este ulterioara acuratetii fotografice, cu alte cuvinte, partea tehnica, respectiv echipamentul, trebuie sa fie impecabila. In momentul in care fotograful este eliberat de orice incomoditate, este liber sa creeze.

Prima parte in procesul de curatare este suflarea particulelor si al scamelor cu ajutorul unei pompite, cea mai delicata metoda, contactul intre cele doua fiind aer-solid, nu solid-solid, spre deosebire de restul ustensilelor.

Suflatul supratefei ce necesita curatare este primul pas care trebuie facut si este absolut necesar, pentru a nu risca zgarierea suprafetelor in cauza. Pompita de suflat este un accesoriu indispensabil tuturor utilizatorilor de aparate foto si nu numai avand o intrebuintare multipla. Poate fi folosita la optica (de la obiective, binocluri, telescoape etc ) pana la tastatura laptop-ului, rolul ei fiind acela de a elimina impuritatile mari ce pot zgaria lentila obiectivului sau ecranul aparatului indiferent ca intentionam sa le stergem apoi cu un stilou lenspen, servetele „green clean” sau microfibra.
Suflul puternic de aer spulbera impuritatile dupa suprafata sensibila, chiar daca acestea sunt atrase electrostatic. Forma inovatoare si ergonomia de care beneficiaza, patentata de Giottos, permite pompitelor sa stea “pe picioarele lor proprii “.

Pompitele Giottos sunt fabricate din cauciuc natural si sunt „bune prietene” cu mediul inconjurator. Supapa lor interna asigura circulatia aerului din spate catre tubul de curatire eliminand posibilitatea de a absorbi si degaja impuritati.

Tot de la Giottos avem pompita ce poarta numele de „Q.ball”. Este un pic mai „desteapta” din punct de vedere al functionabilitatii si vine in plus, fata de pompita normala, cu un cap mobil extrem de folositor in multe situatii, precum si designul compact, pastrand functiile superioare de suflare, precum si debitul de aer.

Dupa suflare, ce facem ? Pai, dupa procedeul de suflare trebuie sa periem zona pe care dorim sa o curatam, pentru a fi siguri ca nu a ramas nimic atasat de aceasta.

Pentru pasul doi, avem nevoie de o perie fina, special conceputa, pentru suprafetele delicate, un exemplu foarte bun fiind peria din acelasi set Giottos in care se regaseste si pompita CL 1002 cu cap fix. O perie fabricata dintr-un invelis de plastic usor, avand trei trepte de pozitionare a perilor (stransi, intermediari si complet extinsi). Aceste fire de par sunt foarte sigure si nu zgarie zona pe care dorim sa o curatam, fiind fire din par natural de capra, ce pot fi spalate cu apa si sapun.

A treia parte a procesului de curatare, va fi un pic mai ampla din punct de vedere al variantelor pe care dorim sa le folosim si de natura murdariei.

Binecunoscuta microfibra ce are proprietatile fizice de capilaritate, hidrofilie, lipofilie si de atractie electro statica, este o buna ustensila ce nu trebuie sa lipseasca din geanta fotografilor. Curata apa, uleiul si retine foarte bine impuritatile de dimensiuni mici, mai „incapatanate” ce nu vor sub nici o forma sa parasesca suprafata chiar daca le-am suflat si periat in prealabil.

Microfibra se poate spala de cateva sute de ori fara sa isi piarda proprietatile, insa trebuie clatita foarte bine.

Stilourile Lenspen sunt instrumente foarte utile, de dimensiuni reduse, ce au doua functii esentiale in procesul de curatare in sine.

Aceste stilouri contin la una dintre extremitati o pensula retractabila din par de capra, iar in cealalta parte un varf ce contine milioane de particule carbonice, foarte delicat cu suprfetele sensibile, nu zgarie, nu intinde murdaria, in schimb sterge foarte bine amprentele si petele de natura uleioasa. Flexibilitatea de care beneficiaza varful stiloului lenspen face ca el sa urmeze cu acuratete lentila optica pe care dorim sa o stergem.

Pentru a nu exista posibilitatea de a se desface in geanta si pentru a feri varful de mediul exterior, noile modele vin cu capac insurubabil ce contine compozitul din carbon, improspatand varful la fiecare inchidere a capacului.

Lenspen-urile nu se folosesc la curatarea filtrelor de polarizare, deoarece tehnologia pe baza de carbon poate interveni cu multicoatingul acestora. Carbonul are proprietatea de capilaritate, de absorbtie a grasimilor, nu si de retinere a apei, fapt pentru care nu este recomandata folosirea niciunui Lenspen pentru stergerea picaturilor de apa sau solutie optica. Tinand cont de beneficile pe care le ofera, precum si longevitatea de pana la 500 de utilizari, stilourile Lenspen devin o necesitate chiar si pentru cei mai pretentiosi utilizatori de aparate DSLR.

Pe langa „Lenspen original” producatorul vine in ajutorul fotografului cu setul „DSLR Pro kit”, care mai contine alte doua stilouri precum si o microfibra ce are buzunare pentru gazduirea acestora.

Traditionalul „Lenspen original”, al carui varf are o forma usor concava, este special proiectat pentru forma convexa a obiectivelor si fac ca el sa urmeze perfect suprafata obiectivului fara sa o zgarie sau sa lase urme datorate impuritatilor adunate.

Al doilea produs din set despre care va voi vorbi este „Lenspen Filter Klear”, al carui varf este plat si este destinat curatarii filtrelor, care de regula sunt mai predispuse la murdarie decat lentila frontala a obiectivului. Pentru a nu muta murdaria de pe filtru pe obiectiv si pentru al distinge cu usurinta, are o linie argintie spre deosebire de „Lenspen original” care are una aurie.

Numarul trei din set poarta numele de „Micro Pro”, are o dimensiune mult mai redusa a varfului de curatare, este destinat curatarii vizorului precum si a marginilor mai putin accesibile si este folosit dupa suflarea si perierea in prealabil a suprafatei. Il recunoastem dupa marimea foarte mica si inelul mov.

Pentru petele cu adevarat „incapatanate”, intarite si dense, este necesara folosirea unei solutii de curatat care nu este daunatoare straturilor antireflex aplicate lentilelelor optice.

Pentru acest tip de murdarie avem solutia de curatare de la Giottos ce se regaseste in kit-urile de curatare ale producatorului, venind intr-un recipient de 30 ml dotat cu pulverizator, de asemenea protejat de un capac pentru evitarea accidentelor.

Solutia de optica poate fi folosita la: obiective, filtre, disc-uri, telefoane mobile pana la monitorul pc-ului. Nu contine amoniac, alcool, ba chiar are proprietati antistatice si antiaburire.

Pulverizarea se face pe coltul unei microfibre, iar apoi se sterge atent zona afectata de impuritati. Imediat, este necesara curatarea suprafetei cu un colt uscat sau cu o alta microfibra mai curata, pentru a lua excesul de solutie si murdaria dizolvata.

Cand solutia se termina, putem achizitiona kit-ul de curatare CL 1011 care contine pe langa solutie, o microfibra, pensula si betisoare pentru margini si vizor. Betisoarele au varful din bumbac natural si pot fi folosite la curatarea marginii obiectivelor, precum si a locurilor mai putin accesibile.

In cazul in care nu dorim sa luam kit-ul de curatat sau pentru situatiile cand il uitam acasa, cel mai bine ne pregatim din timp o trusa de prim ajutor.

Trusa de prim ajutor ar trebui sa contina macar o pensula sau un lenspen, precum si servetele de curatat optica.

Cea mai buna varianta, ce nu ar trebui sa lipseasca din gentile niciunuia dintre noi, sunt servetele Green Clean.

Vin la set de doua bucati, unul umed pentru dizolvarea petelor si cel uscat pentru absorbtia excesului si a impuritatilor dizolvate.

De ce spun ca sunt cea mai buna varianta? Pai… se numesc ele servetele dar nu au nici o legatura cu cele simple pe care le gasim in supermarket-uri. Sunt fabricate din material textil delicat, foarte dens, ce nu lasa scame. Solutia cu care este impregnat servetelul umed este o solutie special conceputa pentru optica, ce nu ataca straturile anti reflex (spre deosebire de servetelele normale din hartie ce contin substante de cele mai multe ori neprecizate pe ambalaj).

Pentru curatarea senzorului sunt necesare produse adecvate acestui procedeu sau interventia in service. Cele de mai sus sunt indicate doar pentru suprafetele exterioare ale aparatului, obiectivelor, filtrelor etc.

Ca sfat personal, vreau sa va ganditi la curatarea opticii ca la un tratament medical, pentru ca si in acest caz, preventia este mai usoara si mult mai benefica decat tratarea, respectiv curatarea in sine.

 

Un articol de Razvan Zina, consultant F64

Echipament utilizat:
[products ids=12306994,100140,115024,12306916,2304348,1045338,2304349]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • ma asteptam la un review despre Curatarea aparaturii, nu la o reclama fara fond. adica un review despre cum se curata un obiectiv, cum se curata o camera, cum se curata un senzor, pasi de facut si, da, ok, ustensilele necesare si caracteristicile acestora, de ce sunt astea mai bune decat altele. citirea acestui articolas e pierdere de vreme si face deservicii F64

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.