Panasonic GF5 versus Nikon D700

M-am gândit zilele astea să răspund celebrei întrebări: “ Merită să-mi iau un DSLR?” Răspunsul meu este că “nu întotdeauna” şi vă voi spune de ce.

Nevoile consumatorilor de fotografie sunt diferite şi infinite. Unii dintre ei călătoresc mult în natură, alţii călătoresc mult prin mediul urban. Unora le plac floricele şi fiinţele mici, altora le place portretistica. Lista poate continua la nesfârşit.

Ce ne facem când întalnim persoane care plac toate aceste lucruri?! 🙂 Nu voi da un răspuns la întrebarea asta, astăzi.

Fiecare dintre noi avem propriile valori asupra imaginii, şi vrem ca aparatul foto să ni le satisfacă.

Eu personal refuz să îmi iau echipamentul greu în concedii sau plecări la distracţie pentru că în primul rând e foarte scump şi as risca un furt, iar în al doilea rând pentru că e extraordinar de greu şi doar eu aş putea să-l folosesc, în marea majoritate a cazurilor. Rezultă o grămadă de fotografii cu prietenii mei în care eu nu apar, iar acelea în care apar sunt cele înceţoşate sau cele subexpuse/supraexpuse.

Prin acest articol găsim o alternativă pentru consumatorii profesionişti sau amatori, în a găsi un aparat foto digital cu cât mai multe proprietaţi tehnice din gama DSLR-urilor şi cu cât mai uşoare şi portabile.      

De ce le-am ales pe cele două din titlu?

Pe cel mare şi greu, pentru că mă ajută în situaţii care mai de care mai dificile şi îmi este prieten şi asistent de vreo 3 ani încoace. Pe cel mic, pentru că voiam să-l vad pe teren, să văd dacă poate să răspundă nevoii supreme, şi anume: portabilitate, fară a neglija calitatea. Aşa că vă las cu cele două frumuseti.

În colţul din stânga îl avem pe drăguţul, subţirelul, mirrorless-ul GF5 împreună cu al său obiectiv, ajustat pentru filmări prin butonul de powerzoom, 14-42 mm, F/3.5-5.6. Câteva informaţii despre el: Luptă la categoria uşoară, având o greutate fantastică de aproximativ 320 grame, cu tot cu obiectiv. Printre calitaţile sale, numim senzorul în format 4/3 (17.3 x13 mm), capacitatea extinsă a sensibilitaţii (iso 160- 12800 ) şi posibilitatea de a-l transporta în gentuţa nevestei (chiar pe umărul dânsei).

În colţul din dreapta stă vestitul, experimentatul, arătosul, full-frame-ul D700 împreună cu robustul obiectiv pentru condiţiile grele de luptă, vestitul 24-70mm F/2.8. Acesta luptă întotdeauna la categoria foarte grea, cântarind nici mai mult, nici mai puţin de 2 kilograme, cu tot cu obiectiv. Avantajele lui sunt reprezentate de senzorul uriaş, format full-frame (36 x24 mm), grip-ul comod şi carcasa rezistentă la intemperii.

Bătălia dintre cele două aparate o veţi vedea în galeria de imagini de mai jos.

Vă astept în magazin să găsim şi alte mirrorless-uri pe placul vostru. Fac eu cinste cu cafeaua. Fotografiile au fost făcute în formatul RAW şi apoi prelucrate cu ajutorul softului Adobe Lightroom 4. Lupta a avut loc în parcul Carol şi miza cea mare a constat în timpul liber acordat de domnişoara ce m-a ajutat să aduc dovezile confruntării.

Material realizat de Gabriel Benciu, consultant F64

Nota: Scopul acestui articol nu este de a oferi o alternativa profesionala la solutia care este Nikon D700, un aparat dotat pentru asa ceva, ci acela de a arata, prin comparatie, sau mai degraba asemanare, faptul ca la o plimbare in parc, sau o situatie asemanatoare, nu este nevoie neaparat de echipament foarte voluminos, ci se pot realiza fotografii de buna calitate, cu un aparat mai mic, mai usor, si de ce nu, mai accesibil. Pentru un fotograf profesionist, mijlocul principal de a lucra ramane echipamentul profesional cu versatilitatea si dotarile lui, in vreme ce un aparat precum Panasonic GF5 este o solutie pentru cei care vor sa faca fotografii de calitate in situatii care nu au legatura cu aria profesionala.

Echipament utilizat:
[products ids=1051991,1046811]

Alți fotografi au mai citit și:

13 Comments

  • Nikon clar

  • Chiar nu stiu ce model sa aleg, toate camerele par sa fie la fel.

  • Noua ne plac pozele. Si modelul. Nu avem timp pentru detalii rautacioase. Felicitari pentru o zi superba de toamna surprinsa atat de minunat pentru noi, admiratorii de dincolo de monitor.

  • ohoho … ce reclama ieftina la Panasonic …
    de ex, in poza #4 , un FLARE de toata frumusetea pe fruntea don'soarei.
    daca ati dorit sa ne aratati cum se pot face poze proaste cu un aparat profesionist,
    atunci felicitarile mele, ati reusit pe deplin.
    puteati macar sa activati alerta de supraexpunere, sa va arate zonele arse din fotografii.
    asta ca sa nu intru in alte detalii, legate de profunzimea campului in portretistica
    sau de faptul ca in portretele in contre-jour se expune la nivelul fundalului,
    iar subiectul se compenseaza cu blitzul.
    am un singur cuvant pentru acest articol: JENIBIL.

    • cred ca aveti prea mult timp la dispozitie dle marius.. dar il alocati gresit; apropo de normele pe care le doriti respectate cu atata sfintenie, cuvantul "jenibil" nu exista in limba romana, care este un domeniu mult mai strict decat fotografia, unde, tinta fiind arta, se permit infinite "alunecari" de la regula..

  • Intamplarea face, ca desi nu sunt din Bucuresti, sa fiu prezent in parcul Carol exact in ziua cand au fost facute aceste fotografii. Am recunoscut domnisoara. Primele doua fotografii au fost facute chiar langa mine, eu fiind pe banca alaturata cu dslr`ul in brate asteptand niste prieteni pentru o sedinta foto. Pot spune ca fotograful a facut mai multe serii de fotografii cu ambele aparate. Daca ar fi sa ma iau dupa fotografiile prezentate, GF5 ar fi peste D700 dar, asa cum au remarcat si ceilalti, se vede treaba ca s`a dorit a fi o reclama pentru Panasonic. Comparatia intre cele doua aparate nu s`a facut corect. La perechea 5-6, cea facuta cu D700 pare chiar arsa pe frunte si mult mai stransa decat cea cu GF5. La perechile 5-6 si 11-12 se vede clar ca este un WB diferit. Cum spunea cineva, fotografiile trebuiau facute din acelasi unghi, la aceeasi distanta, cu aceeasi focala si setari cat de cat identice. O comparatie intre raw`uri, eventual convertite direct in jpeg, fara orice alta prelucrare si o prezentare a setarilor aparatelor ar fi lamurit diferenta intre ele.

  • Salut!
    comentariul meu va starni, probabil, reactii. Mentionez din acest motiv ca nu folosesc camere foto produse de Panasonic si Nikon.
    Din punctul meu de vedere, comparatia dintre cele doua aparate este neconcludenta din mai multe puncte de vedere.
    1. S-au comparat doua camere comercializate de producatori diferiti. Ceea ce poate starni discutii. Recomandat este ca ele sa fie produse de aceeasi firma. Se evita astfel orice speculatie.
    2. Camerele sunt din clase diferite. Din start, ele nu pot fi comparate – e ca si cum ai compara un Logan cu un Jeep. Este adevarat ca autorul comparatiei mentioneaza la inceput ca Panasonic ofera un + la capitolul greutate (redusa), ceea ce permite utilizatorului sa se miste mai usor. Prin parametrii sai, camera Nikon presupunea a oferi o calitate mai buna a fotografiilor desi zoom-ul ales nu este unul de casa, ci alternativa mai ieftina.
    3. Autorul nu indica setarile pe care le-a folosit la realizarea fotografiilor. Cred ca acest amanunt este important de stiut. Pentru a putea sa ne facem o idee.
    4. Cadrele comparate nu sunt identice. In sensul ca unghiul camerei raportat la subiect nu este acelasi… Ideal ar fi ca la o comparatie sa se foloseasca un trepied. Pe care sa se monteaza, pe rand, cele doua aparate. Iar linia imaginara care pleaca din aparat sa fie tangentiala pe subiect. Daca va uitati cu atentie la imaginile cu subiectul pe banca (primele doua), pe malul lacului, veti observa ca la aceea facuta cu D700 se observa mai multe detalii pe fundal – la aceea cu GF5 s-a evitat efectul ”contrejour indreptand camera mai mult spre sol”…
    5. Cu toate ca nu sunt un specialist in prelucrat fotografii, am observat o lejeritate in modul in care au fost tratate fotografiile facute cu Nikon D700. Le-am salvat, de curiozitate, si am mai lucrat la ele… Rezultatul e cu totul altul.
    6. La echipamentul folosit, la finalul comparatiei, nu apare Nikon D700… Aparatul nu mai face parte din oferta f64. Un alt amanunt care ridica semne de intrebare.

  • imi pare mie sau ati tras concluzia si dupa aia ati facut pozele care sa o argumenteze. Rusinica(daca se mai foloseste temenul asta). Daca vreti sa fiti obiectivi bine ar fi sa faceti poze corect si echitabil cu ambele aparate,sa le prelucrati identic si sa postati RAW-urile. Ca sa judecam si noi nu doar ce stie aparatul, dar si ce face “fotograful”(avand in vedere pozele imi permit sa folosesc ghilimele).
    P.S. in setul 4 de poze ati dat in bara fie voi fie GF5 la capitoul culori si balans de alb. Sacoul domnisoarei a iesit porticaliu in loc de roz

  • Nu sunt inversate. Prelucrarile arata ca daca invatam sa "developam" prin cateva lucruri de baza fotografia, obtinem rezultate excelente cu o fotografie in formatul RAW/. Mentionez ca am umblat doar la lucrurile elementare cum ar fi contrastul, luminozitate,saturate.

  • maa voi ati inversat pozele?:))

  • supraexpunere la d700 in toate fotografiile

  • ca sa fiu cuminte in critica mi se pare "subtire" articolul pentru subiectul dat si nefondat tehnic atata timp cat pozele nu sunt similare iar editarea este neliniara

  • mi se pare mie sau pozele de la GF5 sunt mai frumoase decat un D700_24-70 am luat-o razna de tot…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.