Canon EOS C100 si C500

Canon măreşte gama Cinema EOS System odată cu lansarea modelelor EOS C100 şi EOS C500, două camere video profesionale, compacte şi versatile, cu obiective interschimbabile, proiectate pentru cameramani independenţi.

Kieran Magee, Professional Imaging Marketing Director, Canon Europe: “Este cea mai puternică linie video profesională a noastră de până acum. Fiecare dintre aceste produse noi au fost dezvoltate cu gândul la nevoile profesioniştilor, permiţându-le utilizatorilor să fie mai creativi ca niciodată. Cu EOS C500 şi noile obiective cinema zoom, dar şi cu noua EOS C100, extindem gama pentru a răspunde necesităţilor a chiar mai multor categorii de utilizatori, de la operatori independenţi până la profesioniştii din cinematografie”.

EOS C100

Pornind de la performanţele de bază ale modelului foarte apreciat EOS C300, noua cameră EOS C100 combină specificaţiile tehnice impresionante cu o nouă gamă de funcţii automate, făcându-l ideal pentru profesioniştii care filmează fără o întreagă echipă, sau cameramani care au folosit sistemul EOS, dar care încă n-au încercat Cinema EOS System.

Cu un senzor CMOS Super 35mm de 8,3MP cu filtru Bayer, EOS C100 combină calitatea excepţională a imaginii cu un design cu aproximativ 15% redus faţă de modelul C300. Sistemul de imagine foarte bun permite procesarea la nivel de sisteme cu trei chip-uri RGB, oferind culori excepţionale, Wide Dynamic Range şi performanţe demonstrate în condiţii de luminozitate scăzută, în timp ce suportul NLE extins o face perfectă pentru o gamă largă de utilizatori sau de proiecte. Cu montura Canon EF, utilizatorii au acces imediat la peste 60 de lentile EF de top, dar şi la libertatea de a experimenta cu noua gamă de obiective EF Cinema Lens.

Sistem de top

Proiectată să ofere calitate de top şi portabilitate, specificaţiile EOS C100 au fost gândite pentru a veni în întâmpinarea operatorilor de imagine independenţi. Sistemul de imagine avansat utilizează codecul AVCHD, iar senzorul CMOS înregistrează la rezoluţie 1920×1080 (Full HD) pe carduri SD, la 24Mbps, cu colour sampling 4:2:0, pentru a oferi o imagine clară, de calitate profesională, în culori vii. Fişierele video necomprimate pot fi transferate cu toate datele brute pe echipamente de înregistrat externe prin intermediul unui port HDMI.

EOS C100 este construit pentru a permite utilizatorilor performanţe excepţionale, imagini de înaltă calitate pentru o gamă largă de proiecte creative. Suportul pentru 24/25/30p şi 50/60i cadre pe secundă oferă flexibilitate, iar gama ISO 320-20.000, oferă un control al expunerii mai mare şi zgomot de imagine scăzut în orice condiţii de iluminare. O nouă setare gamma pentru Wide Dynamic Range face posibilă filmarea în situaţii de contrast mare – se poate atinge o gamă dinamică de până la 800% fără a necesita post-producţie. În plus, funcţia Canon Log Gamma permite capturarea de videoclipuri de înaltă calitate cu o latitudine a expunerii şi cu o gamă dinamică largă, pentru a asigura că imaginea este coerentă cu imaginile filmate cu alte camere Cinema EOS, în cazul unui montaj.

Utilizare simplă pentru operatori independenţi

Pentru modul automat, EOS C100 integrează o gamă de funcţii noi ce vin în sprijinul cameramanilor independenţi, precum cei ce se ocupă de documentare şi de ştiri. Un nou buton One Shot AF oferă posibilitatea de a verifica instantaneu focusul, în timp ce zona centrală este verificată automat înainte. Push Auto Iris evaluează expunerea şi face ajustările necesare înainte de înregistrare, în timp ce noul Auto White Balance foloseşte puterea procesorului de imagine DIGIC DV III pentru a detecta şi echilibra informaţiile legate de culori, lăsându-l pe operator să se concentreze pe povestea din faţa obiectivului.

O nouă interfaţă grafică îi ajută pe utilizatori să ajusteze setările standard ale camerei direct de pe ecranul LCD. Operatorii pot regla setările Gamma, în timp ce camera afişează curbele de culoare comparativ, “înainte” şi “după”, iar setările balansului de alb pot fi modificate cu ajutorul unui joystick, cu informaţii grafice despre compensare aplicate în timp real. În plus, focusul automat, continuu, şi ajustarea irisului vor fi adăugate în 2013, într-un update de firmware ce va oferi performanţe sporite pe partea de focus şi de viteză atunci când vor fi folosite obiective Canon EF cu motor  de focalizare STM (Stepper Motor).

EOS C100 oferă, de asemenea, flexibilitatea pe partea de stocare, oferind posibilitatea de a folosi două carduri SD. Utilizatorii pot înregistra pe ambele carduri în acelaşi timp, cu funcţia Double Slot Recording, sau pot folosi funcţia Relay Recording pentru a trece automat de pe un card pe celălalt, când unul dintre el este plin. Posibilitatea de conversie de la calitate înaltă la calitate standard direct din setările camerei oferă cameramanilor posibilitatea de a converti conţinutul HD de pe un card în conţinut SD pe celălalt card, fiind ideal pentru cei care vor să reducă mărimea şi rezoluţia fişierelor înainte de a la transfera sau de a la încărca pe internet.

Design şi audio la calitate profesională

EOS C100 este construit pe acelaşi concept modular pe care l-a făcut popular modelul EOS C300. Proiectat pentru a oferi mobilitate şi durabilitate, dispune de o construcţie robustă şi în acelaşi timp uşoară, ideală pentru folosirea într-un număr mare de situaţii. Cadrul din aliaj de magneziu oferă rigiditate şi rezistenţă în timp ce greutatea e ţinută la minimum, pentru ca utilizatorul să se bucure atât de versatilitate, cât şi de confort, chiar şi de-a lungul unei întregi zile de lucru.

Un LCD mobil de 8,8cm de înaltă calitate care este situat pe partea din spate a camerei oferă acces la o serie de funcţii setate pe butoanele din spatele lui. Un suport de mână ajustabil oferă ergonomie similară unui DSLR în timpul filmărilor, dar poate fi scos pentru filmările în spaţii înguste sau în cazul folosirii unei instalaţii cu mai multe camere. Structurarea butoanelor a fost făcută în funcţie de sugestiile utilizatorilor, cu toate funcţiile de înregistrare marcate cu roşu pentru mai multă uşurinţâ. Până la 15 butoane pot fi configurate în funcţie de preferinţe, oferind un grad mare de personalizare şi lăsând posibilitatea fiecărui utilizator de a-şi seta camera în funcţie de propriile nevoi.

EOS C100 oferă, de asemenea, conectivitate şi calitate audio optimizată, de nivel profesional, cu posibilitate de înregistrare în format Dolby Digital AC3 sau audio Linear PCM 16-bit la 48 kHz, semnal de înaltă calitate necesar în cazul înregistrărilor profesionale, pentru difuzare. Un microfon stereo este inclus în mânerul detaşabil al camerei, alături de butoanele de control şi porturi XLR pentru contectarea altor microfoane sau la alte echipamente. Camera dispune, de asemenea, de un port HDMI blocabil, pentru a asigura stabilitatea cablurilor în timpul filmărilor2.

EOS C500

Alături de EOS C100, modelul C500 va fi expus la IBC 2012, fiind astfel, pentru prima oară, aduse în Europa. Este o cameră digitală capabilă de rezoluţii 4K (4.096×2.160 pixeli), proiectată pentru filme şi producţii video digitale de înaltă rezoluţie, ce permite capturi RAW pe care le poate înregistra pe echipamente externe. Alături de obiectivele EF Cinema Lenses şi cu montură EF cu Cinema Lock, devine mult mai simplu pentru operatori să schimbe obiectivele chiar în timpul filmării.

Pe lângă înregistrările 4K necomprimate, EOS C500 suportă semnal 4:4:4 pe 12-bit sau 10-bit RGB pentru rezoluţii 2K (2.048×1080 pixeli) sau înregistrare Full HD, în culori vii şi compatibilitate înaltă cu procesarea de imagine precum chroma key. Camera poate înregistra cu framerate de până la 120p în ambele moduri 2K şi 4K, oferind flexibilitate creativă sporită pentru capturile de înaltă viteză (slow-motion). Includerea Canon Log Gamma oferă calitate înaltă şi o latitudinea de expunere largă, necesare filmărilor de cinema profesional.

Construită pe aceeaşi platformă ca EOS C300, noua cameră EOS C500 oferă o performanţă foarte bună, mobilitate şi extensibilitate deosebite. Disponibilitatea unei variante cu montură PL oferă posibilitatea de a ataşa obiective standard din industria de cinema, în timp ce versiunea cu montură EF este primul model de cameră Cinema EOS cu montură modificată pentru Cinema Lock. Camera a fost proiectată după analizarea feedback-ului primit de la utilizatori, motiv pentru care a fost dezvoltată montura EF cu Cinema Lock, pentru a simplifica schimbarea obiectivelor. În locul rotirii obiectivului, în cazul noii camere, cea care se roteşte este montura, astfel încât operaţiunea devine mult mai simplă atât în studio, cât şi pe teren.

Obiective EF şi EF Cinema Lenses – puterea de a crea

Ca parte a sistemului EOS, noile EOS C100  şi EOS C500 sunt compatibile cu peste 60 de obiective EF şi cu seria de lentile EF Cinema Lens, în completarea căreia vin două noi obiective compacte şi uşoare, cine-zoom, CN-E15.5-47mm T2.8 L S şi CN-E30-105mm T2.8 L S, o lentilă de tele cinema zoom, cu versiuni atât pentru montură EF, cât şi pentru PL. Ambele oferă mobilitate şi calitate pentru performanţe deosebite, fiind opţiuni excelente pentru casele de producţie independente sau profesioniştii independenţi. De asemenea, ambele sunt potrivite pentru filmări la rezoluţii 4K, ceea ce le face ideale pentru Canon EOS C500 sau EOS-1D C pentru cinema.

Toate noile obiective oferă compatibilitate cu echivalentul standardului industriei Super 35mm, în timp ce construcţia optică de vârf le face ideale pentru orice situaţii. Fiecare obiectiv este creat pe un corp compact şi uşor, cu distanţă focală versatilă, şi sunt ideale pentru filmarea din mână, la care se adaugă o serie de îmbunătăţiri de design, precum diametrul frontal, prindere standard şi cursă de 300 de grade pentru ajustări precise ale focusului.

Mai mult, seria extrem de populară de obiective Canon EF pentru DSLR-uri oferă o libertate creativă practic nelimitată chiar şi pentru bugete reduse. Gama EF-S cuprinde o selecţie de obiective de zoom compacte şi uşoare, ce îmbină imaginea de înaltă calitate cu preţurile avantajoase, în timp ce gama de obiective full-frame EF oferă calitate şi flexibilitate deosebite, folosind tehnologie optică de vârf şi o întreagă serie de opţiuni pentru distanţa focală, de la 8mm la 800mm. De la lansarea sistemului EOS în 1987, peste 80 de milioane de obiective EF au fost produse, o dovadă a calităţii fără concurenţă a sistemului, a popularităţii şi a capacităţii de a satisface nevoile oricărui tip de utilizator de aparatură foto şi video.

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • […] Luînd-o cu începutul, Canon a anunţat două noi camere video profesionale EOS Cinema, respectiv C100 şi C500. Adică o versiune cu funcţii mai puţine şi o versiune mult îmbunătăţită a mult mai lăudatei – la propriu – C300, de care am mai scris la evenimentul de 25 de ani de EOS. Practic, Canon construieşte o gamă nouă, exclusiv pentru filmat. Dacă C100 e bun pentru televiziuni, C500 merge direct spre cinema. C300, modelul de mijloc, e bun pentru amîndouă. Comunicatul de presă cu toate detaliile a fost publicat şi pe blogul F64. […]

  • Poate ne jucam cu minunea asta in showroom la F64

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.