Nick Ut – Napalm Girl

Există destine influențate de fotografii și există fotografi a căror întreagă existență e influențată de o imagine. Este și cazul lui Nick Ut, care s-a apucat sa fotografieze pentru AP încă de la vârsta de 16 ani, după ce fratele sau ce lucra tot ca fotograf pentru AP, este ucis în Vietnam. 

Niciodată războiul nu a fost drept iar cei care au avut cel mai mult de suferit au fost invariabil civilii. După mine a aduce tristețe si suferință în viața unui copil reprezintă păcatul capital. Și sper din tot sufletul că nu există pe lume mulți copii care să fi suferit la fel de mult ca Phan Thi Kim Phuc, fetița sud-vietnameza a cărei sat a fost bombardat din greșeală cu napalm de un avion sud-vietnamez. Confundând un grup de civili ce încercau sa se adăpostească ajutați de soldați, pilotul arunca încărcătura omorând 2 din verii micuței și alți 2 săteni. Plângând și țipând  Nóng quá, nóng quá (ma frige, ma frige), mica fetita fuge goală din calea focului, pentru că hainele i-au ars în întregime, dă cu ochii de fotograful îmbrăcat în ținută militară și ia astfel naștere una din imaginile emblematice ale mișcării împotriva războiului.Imaginea va ajunge la AP iar editorul Horst Faas o va pune imediat în circulație în ciuda prejudecăților acelor vremuri legate de nuditatea infantilă. O versiune tăiată, din care a fost eliminat fotograful din dreapta, va apărea pe prima pagină în New York Times. Va câștiga ulterior un premiu Pulitzer si va fi aleasă cea mai bună fotografie a anului 1972. Jurnaliștii Alan Downes (ITN) si Le Phuc Dinh (NBC) au reușit să surprindă într-o scurtă filmare momentul. Vă previn, mai ales pe cei cu copii acasă, că imaginile de mai jos nu sunt tocmai ușor de urmărit:

Președinții, și în general cei care pornesc și conduc războaie, au prostul obicei de a minimiza efectele produse de deciziile aberante. La fel s-a întâmplat și cu Nixon care a fost surprins într-o înregistrare audio punând la îndoiala veridicitatea fotografiei [“I’m wondering if that was fixed”]. Nick Ut avea sa comenteze:

“Chiar dacă aceasta imagine a devenit una din cele mai memorabile imagini ale secolului 20, președintele Nixon are dubi în privința autenticității fotografiei mele atunci când a văzut-o în ziarul din 12 iunie 1972. Pentru mine imaginea, ca și pentru alți mulți oameni, nu poate fi mai reală. Este la fel de autentica ca și războiul din Vietnam. Oroarea războiului surprinsă de mine nu necesita nici o manipulare. Mica fetiță îngrozită trăiește și azi și a devenit o mărturie vie a autenticității imaginii. Acel moment nu va fi uitat niciodată de Kim Phuc. În definitiv ne-a schimbat viețile amândurora.”

După ce a realizat imaginea, fotograful a luat-o pe fetiță și alți 2 copii pentru a-i duce la un spital din Saigon unde i s-au dat puține șanse de supraviețuire. După 14 luni de spitalizare și 17 operații i se va permite sa meargă acasă. Ut o va vizita periodic pana când a fost evacuată odată cu căderea Saigonului. 

Ca tânăr adult, Kim Phuc, va încerca să urmeze medicina dar guvernul comunist din Vietnam o va scoate din învățământ pentru a o folosi în mașina de propagandă. Abia în 1986 e lăsată să-și continue studiile în Cuba unde îl va cunoaște și pe viitorul soț, un conațional, Bui Huy Toan. Profitând de o escală a avionului ce-i duce la Moscova pentru luna de miere, Kim și soțul ei vor cere azi politic în Canada. În 1997 va fi numita Ambasador UNESCO. 

Acum câțiva ani fotograful Joe McNally i-a făcut o vizită în cadrul unui foarte interesant proiect LIFE ce-și propunea să-i regăsească pe foștii subiecți din fotografiile premiate Pulitzer. Cucerit de “fetița napalm” ajunsa acum om mare, Joe va povesti:

“Ce femeie minunată! Am discutat un timp și am fost direct cu ea, așa cum cred că trebuie să fie uneori fotograful în astfel de situații. Intenționam sa-i fotografiez cicatricile dar ea deja știa asta. Din fericirea abia îl născuse pe Thomas, un băiețel frumos și durduliu, pe care încă îl mai alăpta. Fotografiind aceasta noua viață purtată în brațe de un trup mutilat pot spune cu mâna pe inimă ca îmi va fi greu sa uit momentul”

Kim_Phuc - Foto: Joe McNally
Kim_Phuc – Foto: Joe McNally

“Iertarea ma eliberează de ură. Deși am încă multe cicatrici pe corp, ce adeseori devin dureroase, mi-am curățat inima. Napalmul e foarte puternic dar credința, iertarea și iubirea sunt infinit mai puternice. N-am avea nici un război dacă fiecare ar putea învăța să-și trăiască viața cu dragoste, speranță și iertare. Dacă acea mică fetiță din fotografie a putut sa o facă, întreabă-te de ce n-ai putea și tu!” Phan Thi Kim Phuc

Alți fotografi au mai citit și:

9 Comments

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Napalm
    Tot de pe irefutabila sursa wiki… "Apocalipse now" este un film bine documentat pe tema aceasta (Agent Orange via napalm)! Tot nu ai raspuns cum poate fi din greseala?
    http://www.npr.org/2012/06/03/154234617/napalm-girl-an-iconic-image-of-war-turns-40
    Aici e o versiune putin diferita! "That girl is Kim Phuc. She was 9 years old in 1972 when she was photographed, screaming in pain, after a U.S. commander ordered South Vietnamese planes to drop napalm near her village."
    P.S. Wiki nu e infailibila. E doar o baza de date. Errare umanum est, perseverare diabolicum.

  • Daca wikipedia minte, mintim si noi 😉 http://en.wikipedia.org/wiki/Nick_Ut

  • Daca wikipedia minte, mintim si noi 😉 http://en.wikipedia.org/wiki/Nick_Ut

  • "…a cărei sat a fost bombardat din greșeală cu napalm de un avion sud-vietnamez". Pardon? Napalmul a fost folosit de armata americana, nu de vietnamezi. Si cum se poate face asta din greseala?

  • Da. Insa ar trebui sa stii ca dubii se scrie cu 2 de i asa cum l-am scris eu.

  • Impresionanta povestea. Dramatica dar cu final fericit se poate spune. Un articol excelent !

  • […] Nick Ut – Napalm girlSecţiunea “Fotografii emblematice” de pe blogul F64 poate fi o sursă de inspiraţie excelentă […]

  • Cunosteam fotografia dar nu stiam prea multe despre ea. Felicitari pentru articol !!! Am ramas fara cuvinte.

  • Foarte adevarat ce spune Kim Phuc: “Iertarea ma eliberează de ură.”
    Acelasi lucru spune Kim Thúy, in carta sa <Ru> publicata de Editura Spandugino, care a părăsit Vietnamul cu boat people (refugiaţi pe vapor) la vârsta de 10 ani: “Norocul meu a fost că aveam nişte părinţi care au reuşit să-şi păstreze capacitatea de a privi în ciuda culorii timpului şi a momentului. Mama îmi repeta adesea proverbul scris pe tablă atunci când era în clasa a opta la Saigon: „Viaţa este o luptă în care tristeţea aduce după sine înfrângerea.”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.