Dorothea Lange – Migrant Mother

“Am văzut o mamă disperată și flamandă și m-am apropiat atrasă ca de un magnet. Nu-mi amintesc cum i-am explicat prezența mea și a camerei foto dar îmi amintesc că nu a pus nicio întrebare. Am expus de 5 ori, apropriindu-mă din ce în ce mai mult. Nu am întrebat-o numele sau povestea ei. Mi-a spus doar că are 32 de ani și ca trăiesc cu legume congelate și cu ce pasări mai prind copiii. Tocmai vânduse cauciucurile pentru a cumpăra de mâncare. Stătea acolo în cortul improvizat cu copiii în jurul ei și părea că știe că imaginile mele o vor ajuta. Era un fel de sprijin mutual”  [Dorothea Lange  26 mai 1895 – 11 octombrie 1965]

Pe Florence Owens Thompson marea criză din 1936 o găsește cu 7 copii de hrănit și o piață a forței de muncă in continua scădere. După ce pleacă din Imperial Valley unde culegea sfeclă spre Watsonville în speranța că vor găsi de munca. Pe drum lanțul mașinii se rupe iar întreaga familie se oprește pentru reparații într-o tabără de culegători de mazăre. În timp ce tatăl împreuna cu 2 dintre fii pleacă în oraș pentru reparații, Florence organizează tabăra. Este momentul când fotografa Dorothea Lange, ce lucra pentru ce avea sa devina mai târziu “Farm Security Administration”, se apropie să fotografieze. 

Imaginea, ce va deveni imediat emblematică pentru criza economică a acelor ani, a fost publicată pentru prima oară pe 10 martie 1935 în San Francisco News pentru a ilustra un articol dedicat înfometării culegătorilor de mazăre. Portretul încadrat strâns oferă privitorului privilegiul de a observa teama și anxietatea mamei preocupată de grija creșterii copiilor iar hainele murdare și rupte trădează sărăcia și degradarea umană prin care a trecut clasa muncitoare în acei ani grei. Imaginea a avut efect asupra autorităților care au trimis imediat ajutoare pentru cei din Nipomo însă prea târziu pentru Florence și familia ei care părăsise intre timp locul în căutare de muncă.

40 de ani nu s-a știut nimic despre identitatea femeii pana când Florence Owens Thompson a scris unui ziar local exprimându-și dezamăgirea că n-a primit nici un ban de pe urma imaginii și ca fotograful nu a întrebat-o măcar cum se numește. Vor mai trece încă 20 de ani până când copiii acesteia vor oferi presei cealaltă versiunea a poveștii. Potrivit lor în drum spre Watsonville unde sperau să găsească de munca mașina lor, un Hudson, s-a stricat lângă Nipomo forțându-i să se oprească lângă tabăra unor culegători de mazăre. Unul din băieți Troy, mărturisește “mama n-a vândut niciodată cauciucurile pentru a cumpăra de mâncare. Singurele pe care le aveam erau cele de la mașina cu care ne deplasam. Am părăsit locul în aceeași zi. Poate imaginea a ajutat ceva oameni dar sigur nu pe noi”.  

 

Florence a fost spitalizată în august 1983 iar familia ei a cerut ajutor public reușind sa adune 25.000$ din donații. Va muri însă în septembrie 1983 răpusă de cancer iar pe piatra funerara va fi trecut “FLORENCE LEONA THOMPSON Migrant Mother – A Legend of the Strength of American Motherhood.” Troy Owen avea sa mărturisească după ce a primit peste 2000 de scrisori “pentru mine si mama poza a fost un fel de blestem dar după atâtea scrisori cred ca a reușit sa ne dea un sentiment de mândrie”. 

 

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Poate pentru america a fost exotic…consider ca pentru noi nu. In Romania gasim sute de familii in aceasi stare ca si familia asta, de 70ani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.