Greseli comune ale unui fotograf incepator

Postat de: F64 F64

Ati cumparat un aparat foto si ati inceput sa fotografiati cu el tot ce vedeti in jur. Dar unele dintre poze nu ies cum ar trebui de la bun inceput sau nu ies deloc. Exista un moment in care veti spune ca aparatul dumneavoastra este defect sau calitatea indoielnica. Pentru a trece victoriosi peste aceste momente, vom incerca sa prezentam pe scurt o serie de greseli comune pe care fotografii amatori (incepatori) le fac si cum se pot corecta acestea.

1. Subiectul nu este clar.

Se intampla foarte des ca subiectul pe care doriti sa-l fotografiati sa iasa neclar, in schimb fundalul sa fie foarte clar.
Cauza: fie folositi focalizarea manuala, fie folositi un singur punct de focus si atunci aparatul focalizeaza acolo unde dumneavoastra ii spuneti.
Solutia: E bine, ca pentru inceput, sa lasati aparatul sa decida unde sa focalizeze. Asta pana cand invatati cum lucreaza sistemul de autofocus si veti decide dumneavoastra unde si cum veti clarul in fotografie.
Hint: Apasati doar jumatate din declansator, asteptati beep-ul de confirmare al focusului, apoi verificati repede daca subiectul este clar. Daca nu, reluati actiunea de focalizare

2. Subexpus

Uneori vrem sa facem o fotografie iar aceasta sa iasa foarte neagra, foarte intunecata, din care nu se intelege mare lucru.
Cauza: Motivele pot fi multiple: fie ati lasat aparatul in modul de prioritate (al timpului de expunere sau al aperturii) blocat pe un timp de expunere foarte scurt sau pe o apertura foarte mica, fie ati compensat expunerea foarte mult pe minus ( – ).
Solutia: Verificati inainte setarile camerei foto. Vedeti daca nu e blocata compensarea de expunere pe minus si aduceti-o in punctul initial. Verificati daca nu cumva apertura este prea mica sau timpul de expunere este prea scurt. La fel ca in cazul compensarii de expunere, diagrama care va arata expunerea corecta va fi foarte mult spre minus.
Hint: Lasati, pentru inceput, pana intelegeti cum functioneaza camera foto si prioritatile de timp de expunere sau apertura in modul P. Modul P este un mod automat in care aparatul va alege singur cele mai bune setari ale camerei foto, insa va permite sa interveniti asupra timpului de expunere sau a aperturii, aparatul foto compensand pentru dumneavoastra setarile in asa fel incat expunerea sa fie cea mai buna si imaginile sa fie clare si corect redate.

3. Supraexpus

La fel ca in cazul fotografiilor subexpuse, insa acestea sunt prea deschise, prea luminate.
Cauza: La fel ca in cazul fotografiilor subexpuse, doar ca de data aceasta indicatorul este cu mult dat inspre partea cu plus ( + ). Fie ati lasat aparatul in modul de prioritate (al timpului de expunere sau al aperturii) blocat pe un timp de expunere foarte lung sau pe o apertura foarte mare, fie ati compensat expunerea foarte mult pe minus ( – ).
Solutia: Aceeasi ca in cazul fotografiilor subexpuse. Verificati inainte setarile camerei foto. Vedeti daca nu e blocata compensarea de expunere pe plus si aduceti-o in punctul initial. Verificati daca nu cumva apertura este prea mare sau timpul de expunere este prea lung. La fel ca in cazul compensarii de expunere, diagrama care va arata expunerea corecta va fi foarte mult spre plus.
Hint: Aceeasi recomandare si pentru fotografiile supraexpuse. Lasati, pentru inceput, pana intelegeti cum functioneaza camera foto si prioritatile de timp de expunere sau apertura in modul P. Modul P este un mod automat in care aparatul va alege singur cele mai bune setari ale camerei foto, insa va permite sa interveniti asupra timpului de expunere sau a aperturii, aparatul foto compensand pentru dumneavoastra setarile in asa fel incat expunerea sa fie cea mai buna si imaginile sa fie clare si corect redate.

4. Whitebalance gresit

Uneori se intampla ca fotografiile dumneavoastra, desi au fost facute ziua in amiaza mare, cand culorile sunt calde si placute, totusi, in fotografie acestea sa fie redate ca fiind reci.
Cauza: Probabil ca ati umblat la setarile balansului de alb (white balance) si le-ati schimbat pentru alte conditii de iluminare. Ati uitat de ele de la sedinta foto trecuta si acum, cand conditiile s-au schimbat, setarile au ramas neschimbate.
Solutia: Verificati setarile balansului de alb si schimbati-le in functie de conditiile de iluminare pentru a avea o fotografie care sa redea corect cromatica scenei pe care doriti s-o fotografiati.
Hint: Lasati setarile balansului de alb pe Auto. Camera va sti sa seteze mult mai bine white balance-ul, cel putin la inceput. Dupa ce veti intelege cum se seteaza in mod manual, veti prefera s-o faceti dumneavoastra.

5. Imagine miscata/ Subiect miscat

De multe ori imaginile noastre ies fie miscate, tremurate sau nu se intelege nimic din subiect.
Cauza: Timpul de expunere prea lung. Camera foto a masurat lumina existenta in functie de setarile camerei si a considerat ca un timp de expunere mai lung va produce o expunere corecta.
Solutia: Comutati rotita de programe in modul S si alegeti timpul de expunere cel mai scurt posibil, tinand cont de celelalte setari ale camerei foto (apertura, ISO), in asa fel incat expunerea sa fie corecta (sa nu ajunga indicatorul de expunere prea mult sper minus). Un timp de expunere mai scurt va permite sa “inghete” momentul si subiectul fotografiat nu iasa miscat/tremurat in fotografie.
Hint: Setati timpul de expunere in functie de subiect. Pentru fotografierea unui om in miscare un timp de expunere de 1/125 este suficient ca acesta sa para nemiscat, iar pentru automobile e recomandat un timp de expunere de 1/500 sau mai scurt ca miscarea acesteia sa “inghete” in mijlocul soselei.
Recomandarea noastra este insa ca mai intai sau in timp ce utilizati aparatul sa studiati cu atentie manualul de utilizare al camerei foto. In manualul de utilizare sunt explicate toate functiile camerei foto in detaliu si cu siguranta, dupa parcurgerea lui, veti cunoaste mult mai multe despre camera dumneavoastra foto si despre fotografie in general.
Un articol de Liviu Nita, consultant F64test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top