Pareri Nikon D3200

1. Introducere

Salutari din laboratoarele F64! Azi vom proba noul aparat Nikon D3200 si veti putea citi despre Nikon D3200, cel de-al 3-lea aparat din gama D3000, gama ce iese in evidenta cu ajutorul functiei Ghid. Este importanta aceasta precizare pentru ca —desi avem de-a face cu un aparat entry-level— Nikon a decis sa sparga barierele megapixelilor. Cat de importanti sunt acestia, mai ales in gama din care face parte aparatul de fata? Pana recent toata lumea preconiza un model pro cu 24 Mpx, D800 sau —de ce nu?— aparatul care se lasa asteptat: D400. Discutiile au fost infinite pe tema “Oare suporta obiectivele DX o rezolutie atat de mare?” si asta gandindu-ne la un aparat din gama profesionala. Primul raspuns din partea producatorului la aceasta intrebare a fost D800, cu o rezolutie demna de format mediu, si astfel a inceput bulversarea. Nici nu ne dezmeticisem bine, si deja ni s-a mai pus in brate o noua grozavie.

Intrebarea care mi-a trecut prin minte cand am vazut acest model a fost  “Este oare acesta D400-ul pe care il asteptam?“. Multi veti rade, chiar si eu am avut un zambet pe buze insa nu ma refer la functiile pe care un aparat pro ar trebui sa le aiba, si nici nu ma astept ca acest aparat sa inlocuiasca modelul D300. Vroiam sa aflu daca acest aparat este comparabil din punct de vedere al imaginii, pentru ca pana la urma imaginea finala este cea mai importanta. Si de aceea ma vad nevoit sa reformulez intrebarea astfel: „Ce va face diferenta? Gama din care face parte aparatul, sau tehnologia de ultima generatie?”

Alta intrebare care ma preseaza de foarte mult timp nu imi apartine si este mai importanta decat intrebarea mentionata anterior. Mi-am promis ca o sa raspund la aceasta intrebare practic, nu cu vorbe. Intrebare pe care orice incepator o va pune cand pune piciorul intr-un magazin foto si pune ochiul pe un aparat foto langa care apar brosuri frumos colorate cu imagini incredibile. “Poate aceasta camera sa faca imagini ca intr-o revista?”. Imi amintesc ca am primit aceasta intrebare chiar la vanzarea unui aparat D3100 in timp ce notam garantia pentru acesta, in timp ce clientul se uita prin brosura. L-am asigurat ca se pot face imagini chiar mai bune decat cele din brosura, trebuie doar putin exercitiu.

Am avut oare dreptate? Voi incerca in acest review sa raspund la cele doua mari intrebari, cu ajutorul unor serii de incercari.

2. Pareri Nikon D3200: Corpul

2.1 Exterior

Incepem cu o verificare a exteriorului, si imediat observam ca nu exista diferente majore intre acest model si cele anterioare; in afara de manerul restilizat, butonul video si cei 2 senzori de infrarosu pentru declansarea wireless.
Butonul video a fost mutat aproape de butonul de declansare, pentru un acces simplu la functia de filmare, iar functiile de declansare in rafala sau cu temporizator au fost mutate langa ecran.
Un lucru este cert: cei care au mai folosit seriile D3000/D5000, dar si seriile anterioare entry level se vor simti “ca acasa” alaturi de acest aparat,  si vor descoperi un ecran  imbunatatit cu 921.000 de puncte.
Corpul este mic si usor, fiind obisnuit cu aparate foarte grele am simtit ca tin un fulg in mana. Acest lucru merita luat in considerare mai ales de cei care calatoresc mult si nu vor sa ocupe bagajele cu echipament foto; este cu adevarat portabil, nu doar… cărabil.

2.2 Interior

De indata ce pornim aparatul iese in evidenta meniul Nikon entry level, cu care ne-am obisnuit. Sunt afisate toate informatiile  necesare: de la verificarea setarilor de la expunere primara  pana la Active D-Lighting.
Meniul a fost putin modificat datorita noilor functii integrate care  se  regaseau pe Nikon D5100, de editare RAW si efecte de procesare in camera.

2.3 Accesorii

D3200 a ramas compatibil cu vechile accesorii, bateria ramanand EN-EL14, iar mediul de stocare  suporta cardurile format SD . Totusi producatorul a mentionat ca vor fi compatibile si cardurile SDXC UHS-I, mai exact cardurile de viteza foarte  mare (95 mb/s) sau de dimensiuni care fac concurenta hardurilor (exemplu Lexar 128GB).

Noutatile legat de accesorii constau in compatibilitatea cu:

  • Microfoanele dedicate prin jack, lucru care pana acum in aceasta clasa nu era optiune, dar este binevenit pentru a asigura o calitate a sunetului  mult mai buna.
  • Adaptorul WU-1A este unul din lucrurile care vor starni interesul pentru multe persoane,  deoarece va permite vizualizarea imaginilor, declansarea aparatului cat si transferul imaginilor catre Internet prin telefon. Desi momentan acesta este compatibil doar cu telefoanele Android, producatorul lucreaza la o varianta de soft care sa functioneze si daca ai telefon… iPhone 🙂
  • Telecomanda wireless ML-L3 este din nou compatibila, dupa o mica pauza la modelul D3100.

2.4 Senzor, rezolutie si procesarea interna

Daca pana acum am vorbit de lucruri pe  care le stiam de la aparate anterioare, a venit momentul sa discutam si despre noutatile care vor face cu adevarat diferenta.

2.4.1 Senzorul: 24 megapixeli!

Nikon a decis sa foloseasca cel mai „dens” senzor DX (APS-C) de pana acum, chiar mai dens decat gamele mai avansate (D7000/D300S).   Este inca devreme sa ne pronuntam asupra diferentelor, insa trebuie luat in calcul targetul Nikon de a avea imagini cat mai curate chiar si la valori IS mai mari. In orice caz avem ocazia de a verifica un vechi mit ce umbla pe internet cu privire la obiectivele ce nu ar suporta rezolutii atat de mari,  in teorie aceasta rezolutie  ar avea nevoie numai de obiective pro si chiar si acelea ar fi fost la limita.

2.4.2. Expeed 3

Procesorul de imagine a fost si el schimbat cu modelul ce poarta numarul 3 si care este folosit chiar  in D4 sau D800. Acesta are rolul foarte important de  a analiza imaginea si a reda culorile cele mai potrivite cand fotografiem persoane sau peisaje, reducerea zgomotului de imagine si nu in ultimul rand asigura un dynamic range extins cu o functie Active D-lighting imbunatatita.

2.4.3. Rezolutia foto/video

Gratie senzorului de 24.2 mpx imaginile vor avea o rezolutie de 6016 x 4000 ce pot fi folosite la printarea de dimensiuni foarte mari sau pentru surprinderea detaliilor. In cazul unei utilizari normale ( print de album sau web ) imaginile vor avea o claritate foarte buna. Cei ce folosesc formatul RAW trebuie sa stie ca acest aparat suporta 12 biti.
Filmarea este Full HD cu 24 fps (cinema), 25 fps PAL si 30 fps NTSC. Nikon continua sa imbunatateasca functia de filmare si datorita  rezolutiei marite cat si a valorilor ISO extinse veti putea face imagini mult mai clare noaptea.

Dimensiunile imaginilor variaza in format JPEG de la 8 MB pana la 14 MB, iar RAW-ul de la 18 MB pana la 22 MB in functie de imaginea realizata.

3. Testul

Prima zi de test a inceput cu aranjarea unui colt de studio in care vroiam sa vad cum se va comporta aparatul la diferite valori ISO si pentru a avea un termen de comparatie am apelat la vechiul meu prieten D300. Pentru aceste imagini am folosit Tamron 28-75mm F2.8 la F11.

[pentru full size click dreapta si “open image/link in new tab”]

Dupa cum se poate observa, D3200 impresioneaza chiar si la valori ISO maxime desi se pierd detalii imaginea este mai clara decat la D300 si pot declar fara sa stau pe ganduri noul model castigator.

In ceea ce privesc culorile, tin sa mentionez ca nikon isi continua traditia de tenta “calduta” si chiar s-au folosit de LCD-ul aparatului pentru a forta toti utilizatorii spre acest target. Spun asta pentru ca desi ne-am obisnuit ca imaginile de pe ecran sa difere fata de ceea ce vedem pe calculator, s-a decis utilizarea unei tente usor albastre si luminozitate crescuta. Rezultatul? Dupa o scurta utilizare ochiul se obisnuieste cu tenta albastra si incepe sa perceapa ca si culoare normala si in momentul in care vizualizam imaginile pe calculator vom observa culorile sunt foarte placute si usor subexpuse.

Trebuie sa mai stiti ca in acest test, dar si in general, prefer sa folosesc modul Neutral ( necesita de cele mai multe ori procesare ) sau Standard contra Vivid/Intens deoarece am observat ca desi culorile vor avea un contrast puternic si sunt foarte atragatoare, se vor pierde din detaliile foarte fine. Astfel recomand utilizarea Vivid numai daca exista siguranta ca imaginea nu va fi supusa editarii.

DSC_0018_standardDSC_0026_neutralDSC_0027_intensDSC_0028_monocromDSC_0029_portretDSC_0030_peisaj



Alt lucru ce poate avea un impact puternic asupra culorilor din imaginea finala este balansul de alb care de cele mai multe ori este setat pe Auto, iar aparatul va incerca sa faca o medie din ceea ce vede. Uneori va reusi, dar puteti avea surpriza ca la descarcarea pe calculator sa nu aveti culorile dorite.

Pentru realizarea testului de filmare am folosit obiectivul din kit, setare Vivid pentru a avea un contrast ridicat. Focalizarea este mai rapida decat ma asteptam, dar la miscari bruste se observa ca Nikon inca mai are de trecut un impas tehnologic. Per total functia de filmare a avansat mult de la Nikon D90 (primul aparat cu filmare) si viitorul arata promitator.

4. Imagini realizate in timpul testelor, fara modificari

 

5. Pareri finale despre Nikon D3200

Nikon a surprins mai intai in categoria high-end, iar acum a venit randul aparatelor entry-level sa fie aduse la zi. Nu am decat cuvinte de lauda pentru acest aparat: desi sunt obisnuit cu butoane peste butoane, D3200 m-a distrat si era o placere sa fotografiez cu el. Este foarte simplu de utilizat, iar incepatorii se vor bucura de meniul foarte prietenos ce oferta toate informatiile necesare. Meniul Ghid vine in ajutorul celor care vor sa invete cum sa utilizeze aparatul la adevaratul lui potential, si de aceea fata de alte aparate ( ex: D5100 ) nu are acces atat de usor la Scene, in afara de cele de pe body. Ar fi si pacat ca un astfel de aparat sa nu reuseasca sa starneasca interesul.

Pentru mine mitul ca rezolutia este prea mare pentru obiectivele existente a fost spulberat. Desi in test am folosit obiective care nu sunt considerate de multi pro Samyang, Tamron si Sigma ( cei 3 muschetari ) nu m-au dezamagit si s-au comportat excelent. Ulterior am descoperit ca obiectivul din kit 18-55 VR, care il consideram perfect pentru incepatorii care nu sunt decisi ce tip de fotografie doresc sa abordeze, ca se comporta ireprosabil pe acest aparat iar culorile pe care le reda ar atrage orice familist in cautarea calitatii, dar si a unui pasionat.

[Imagini cu Nikon 18-55 Vr needitate]

Desi body-ul este mic si nu atrage atentia, am reusit totusi sa nasc intrebari ce fotografiez, de la ce ziar sunt si ce vrei sa faci cu fotografiile. Speram sa nu ma mai lovesc de aceste intrebari si sa imi pot vedea linistit de treaba insa se pare ca nu este sufficient de mic pentru acest lucru.

Consider ca acest aparat este potrivit pentru incepatori, pasionati, fotografie de studio, portret cat si pentru peisaj. Rezultatul final va depinde de imaginatia fiecaruia si sunt sigur ca toti ce vor pune mana pe acest aparat vor ramane impresionati, fiind potrivit pentru o gama foarte larga de fotografie.

In ceea ce priveste bateria, a tinut la prima incarcare putin peste 400 de imagini cu revizualizari nenumerate; avand in vedere ca are rating CIPA de 500 de imagini, consider ca m-am apropiat foarte mult de datele oficiale. Totusi in functie de conditiile in care este utilizat aparatul aceasta valoare poate varia.

Plusuri:

  • Rezolutie mare
  • Zgomot mic la iso  mare
  • Dimensiuni si greutate reduse
  • Meniu usor de inteles
  • Meniul Ghid
  • Filmare Full HD cu autofocus si cu jack microfon

Minusuri:

  • RAW 12 biti
  • Vizor mic
  • Lipsa butoane suplimentare
  • Lipsa focalizare pentru obiective AF-D
  • Ecran lcd cu tenta de culoare
  • Greutatea si dimensiunile reduse a corpului pot crea disconfort in momentul utilizarii unor obiective mai grele si blitz
  • Calitatea finisajelor slaba, pe baza se observa utilizarea unor materiale cu texturi diferite.
  • Aceste minusuri le vor resimti cei care au utilizat la modul general aparate foto DSLR. Nu vreau sa se intealaga ca este aparatul perfect, insa isi atinge scopul de a realiza imagini foarte bune pentru clasa in care se afla.

[imagini prelucrate]

Un articol de Razvan Tulai, consultant F64

 [products ids=PV1048879-38]

 

Alți fotografi au mai citit și:

21 Comments

  • Articolul este extem de bine structurat, aproape complet as putea spune!!!Chiar si acum este foarte util!!!Multumim mult de tot!!!

  • Buna! Am si eu o problema. Mi am cumpărat un nikon d3200, am făcut poze cu el dar nu pot sa le vad pe laptop. Laptop ul este hp. O fi laptopul de vina ? Poti sa ma ajuți? Mulțumesc!

    • Buna,
      Posibil ca in setarile camerei sa fie selectat modul RAW pentru imagini, in loc de RAW+JPEG sau doar JPEG, iar tu sa nu ai un soft care sa iti permita si vizualizarea de fisiere RAW.
      Consultantii F64 iti recomanda sa incerci sa iti actualizezi programul viewnx: https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a

  • Am cumparat si eu un Nikon D3200 , dar focalizarea automata nu merge, nu face nici o poza. (obiectivul este de 18-55) Trebuie dus la service?
    Multumesc.

    • Nu ar fi rau sa va uitati prin manualul de utilizare al aparatului la capitolul despre focalizare desi ma indoiesc fiinca este dat pe automat, poate a-ti setat ceva gresit. Daca intampinati si de acesta data probleme trebuie dus la servis. Singura varianta ar mai fi sa-l prezentati unui prieten mai experimentat sa-l vada.

  • salut.vreau sa imi iau si eu un nikon d3200 dar nu stiu ce obiectiv ar fi mai bun pt el.eu sunt incepator nu stiu am vazut mai sus ca 18mm-55mm ar fi cam salb.ma poate sfatui cineva care ar fi cel mai adecvat obiectiv pentru nikon d3200.am gasit un pachet la 500 E nikon d3200+obiectiv de 18mm-55mm care vine oricum + 55mm-200mm, e bun??
    multumesc

    • Ti-l vand pe al meu Nikon D3200 cu 2 ani garantie si toate accesoriile aferente ! La un pret bun 1400 de lei .

  • @ marius ,,stai chil Nikon este si va ramane lider pe piata DSLR-urilor ..si aparatul aceasta chiar e misto rau ,l-am testat .e ok pt cat costa.. nu vrei back-focus ? ia-ti frate unu la 80-100 milioane

  • la nodelul acesta de aparat ma intereseaza ce tipuri de obiective sunt compatibile ..ca vreau sa mil schimb si nu sunt sigur ca o si fie perfect cu montura aparatului

  • la nodelul acesta de aparat ma intereseaza ce tipuri de obiective sunt compatibile ..ca vreau sa mil schimb si nu sunt sigur ca o si fie perfect cu montura aparatului

  • Autorul raview-ului nu a adus vorba absolut deloc de problemele de calibrare pe care le are acest model Nikon.Personal am testat 3 bucati la un magazin partener si toate aveau mult Back-Focus.Pacat de acest brand…Reputatia construita in 50 de ani, si-a stricat-o singur in ultimii 3 ani!

  • Mi-am achiziționat primul DSLR un D3200 si, având in vedere ca sunt incepatoare, întreb dacă este normal zgomotul obturatorului la realizarea fotografiei… Un alt zgomot decât cel de la declansare… Mai precis, perdeaua se ridica mai greu, face un mic zgomot, iar imaginea ( văzută prin vizor ) se mișca un pic… Multumes

  • Ar fi interesant citi dintre cei de aici au cumparat sau avut timp sa testeze aceasta camera. Eu o am si am comparat calitatea ISO cu camere superioare (D5100, D7000) si pot spune ca la un resize de 16Mp a unui fisier RAW tras cu D3200, diferenta de zgomot fata de un fisier similar tras cu D7000 este foarte mica spre inexisistenta.

  • Sunt recunoscator celor ce isi exprima parerile pe aici!
    Suntem multi cei care mai avem nevoie de informatii…eu unul chiar eram in dilema privind achizitionarea unui nou DSLR.
    Eram tentat sa ma orientez spre D3200 fiind atras de senzorul mare ,insa imi dau seama acum ca intre acesta si D3000 pe care il detin nu e prea mare diferenta. Asa ca…D90 va fi urmatorul! 🙂

  • Sunt recunoscator celor ce isi exprima parerile pe aici!
    Suntem multi care mai avem de invatat cate ceva…eu tocmai eram in cumpana in alegerea unui nou DSLR(momentan detin D3000) si uite ca am retinut cateva aspecte.Eram tentat sa aleg D3200 dar aflu ca nu e mare diferenta intre acesta si D3000.Sincer,eram atras de senzorul mare…acum sigur ma voi orienta spre D90. 🙂

  • Eu unul m-am cam saturat de nikon, nu stiu cat are ecranul tenta dar balansul de alb e o mizerie la nikon! Am vazut poze cu iphone 4 care au balans de alb ecelent. Sincer nu inteleg cum o firma atat de mare ca nikon nu e in stare sa rezolve balansul de alb….

  • Este o camera low-end, chiar daca este echivalent ca performanta ISO cu D90/D300/D300s, asta nu inseamna ca D3200 este invingator.
    Ca body este la fel ca D3000/3100 si m-am jucat destul cu astea doua. Mi-am achizitionat ca primul meu DSLR un D90 si acum daca imi da cineva un D3000/3100/3200/5000/5100 sa il tin simt de parca as avea o jucarie in mana. Nu mai spun de imaginea din vizor, ca la D90/D7000 vezi aproape de 2 ori mai amre imaginea decat la D3000/3100/3200/5000/5100.
    Cat despre rezolutia senzorului, cu cei 12 Mpx a lui D(0 sunt extrem de multumit, eu nu fac crop deloc asa ca 24 Mpx mi se par inutili.
    Nu sar pe nimeni, vreau doar sa spun ca D3200 este o camera foarte buna pentru cineva care isi achizitioneaza primul DSLR (bine, nu chiar foarte buna considerand ca acum body de D3200 costa cat un body de D90). Daca ai un D3000 sau D3100 ai fi prost sa iti cumperi un D3200.
    Cel mai inteligent ar fi sa treci la ceva mai avansat cum ar fi D90/D7000. Dupa cum am spus, merita doar daca iti iei primul DSLR, daca ai deja un D3000 sau D3100 ai fi destul de prost sa iti cumperi D3200 tocmai ca are cateva chestii in plus care nu stiu cat o sa ajute.
    Review-ul este foarte reusit, dar pentru incepatori. Nu stiu cum poate spune cineva ca un obiectiv de kit poate sa rezolve detaliul unui senzor de 24 Mpx. Sa fim seriosi acum. Dar pentru oameni obisnuiti cred ca si o camera de 50 Mpx un 18-55 s-ar impaca bine. Sunt eu mai pretentios de falul meu. Si nu vreau sa fiu rau, ca exemplu eu momentan am un 18-55 pe D90 si sincer nu ma multumeste deloc ca din cauza obictivului nu ies pozele asa sharp cum as vrea, de aceea astept sa imi iau un 35 1.8 sau un 50 1.8. Daca la un D90 care cuplat cu un 18-55 pozele ies soft (moi) nu stiu cum poti spune ca acelasi obiectiv se impaca bine cu 24 Mpx. Dar cum am spus, pentru consumatorii normali nu conteaza detalii d-astea ;))
    Felicitari pentru review, informativ 😉

  • Nu ecranul e de vina pentru tenta de culoare, balansul de alb este oribil la nikon!!!! Nu-mi vine sa cred ca ditamai firma nu e in stare sa creeze un aparat care sa aiba un balans de alb decent. Am vazut iphone cu un balans de alb aproape exceptional insa mizeria asta pe care o livreaza nikon este incredibila. Imi pare rau pentru ca sunt pe Nikon D90 si am 3 obictive + un blit. Urmatorul aparat va fi un Canon

  • Mi se pare cel putin dezamagitor faptul ca s-au aruncat la un senzor de rezolutie mare neglijand calitatea la ISO mare. Doar 6400, si foarte zgomotos ca in cazul lui D3200, este jenant in ziua de azi…
    Astept review-ul de pe DPReview pentru a imi confirma afirmatiile la comparatii side-by-side.
    Zeul Marketing cere megapixeli cu nemiluita, asa ca asta livram…

  • Pozele sunt exact asa cum au iesit din aparat, sa au si postprocesare… contrast , sharpnes, saturatie?? ceva minim ma gandesc??

    • Imi raspund singur 🙂 acum am citit mai atent 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.