Lighting for Drama – Dragoș Borcănea

Text & foto making of: Radu Grozescu
Articol aparut in revista FotoClass
Eram în prospecțiuni privind tema și locația unui material „making of”care să prezinte iluminarea cu blitz-uri de studio și departamentul cursuri/seminarii la F64 ne-a recomandat să luăm legătura cu Dragoș Borcănea:„foarte OK, atitudine pro, are un studio cu tot ce trebuie”. Și a avut dreptate. L-am sunat și am convenit să participăm la un shooting de fashion programat a doua zi. Sosim la studio împreună cu Cristi Uba, brand manager Elinchrom la F64, care a adus pentru testare o trusă de blitz-uri mobile Elinchrom Ranger Quadra și Ringflash ECO RQ.

În vreme ce actrița Diana Dumitrescu și make-up artist Simina Brădeanu pregătesc la masa de machiaj „personajele” ședinței foto, noi ținem de vorbă gazda ocupată cu montarea luminilor. Dragoș are două mari pasiuni: automobilele și fotografia. Interesul pentru fotografie a devenit foarte serios în perioada studiilor de inginerie auto. A început cu un compact Sony, în „divizia DSLR” a intrat cu un Canon 350D, iar în prezent folosește un Canon 5DII.

Este convins că în domeniul imaginii foto sau video poți evolua și ca autodidact:„Pe net poți să aduni datele pentru start, toate noutățile tehnice, dacă ești cu adevărat pasionat găsești și cărți interesante, sunt cursuri, workshop-uri, dar secretul este practica zilnică, numai așa îți formezi ochiul de fotograf.”

Primul său client a fost o firmă specializată în tuning auto, pentru care a fotografiat 7 mașini într-o noapte. „Era perioada de boom pe piața auto, vânzările creșteau de la o lună la alta…” Imaginile au fost remarcate, și astfel a reușit să găsească un prim angajament pro, la revista Cox: „Job de vis pentru un student… să fii plătit pentru a fotografia mașini grozave și fete frumoase.” Atunci l-a cunoscut și pe prietenul Ducu Ion (producător de seriale TV), cu care s-a asociat pentru înființarea D-Studio, un creative boutique specializat în proiecte de comunicare vizuală:

“Plecăm întotdeauna de la problemele cu care se confruntă clientul și căutăm împreună soluții. Fie că lucrăm în studio, sau ne deplasăm în altă locație, avem tot ce este necesar pentru producție foto, video, concept de imagine, practic acoperim tot ce presupune proiectul respectiv, chiar o întreagă campanie.”

Încep probele pentru setări, așa că atacăm subiectul vizitei noastre, iluminarea cu flash-uri în studio:
„Cu blitz-urile de studio a fost o adevărată telenovelă. Am început cu un set de Excella. Față de cât au costat, și-au făcut treaba foarte bine, iar ca etapă de start au fost OK, mi-au permis să-mi fac mâna în iluminarea de studio. Dar când am trecut la job-uri complexe, de genul pictoriale, au început să-și arate limitele: surprize la sincronizare, fluctuații de putere. Dacă este vorba de hobby, le poți trece ușor cu vederea, dar pentru standardul de calitate pro pot deveni o problemă. Așa am ajuns la F64, unde am discutat aprope o lună cu Cristi Uba despre diverse oferte, date tehnice, configurații. Am ales seria Style RX de la Elinchrom pentru fiabilitate în condiții de exploatare pro și pentru sistemul de setare prin telecomandă de pe trigger-ul montat pe aparat. Acesta permite un control extrem de comod al parametrilor de funcționare pentru fiecare unitate. După ce setezi canalul, poți comanda funcționarea fiecărui blitz fără să te deplasezi, sau să trebuiasca să cobori o unitate instalată pe un boom de exemplu. Se obține o mare economie de timp și efort, astfel încât te poți concentra pe ceea ce este important – compunerea cadrului, comunicarea cu modelul.”

Încurajat de funcționarea ireproșabilă a setului de trei Style RX, Dragoș a pus pe wish-list și gama de blitz-uri portabile Elinchrom Ranger Quadra: „În prezent, dacă trebuie să ne deplasăm folosim un generator. Nimic de zis, poate să ducă toate trei blitz-urile la full-power, dar este destul de greu la transport, deci potrivit pentru a lucra static, într-o locație.

Avantajul Ranger Quadra este portabilitatea, sunt foarte compacte și ușoare, nu fac nici un zgomot, însoțit de un asistent poți să mergi pe strada și să ‘‘furi’’ poze. La un eveniment, nuntă, poți să te deplasezi rapid, acoperi fără probleme grupuri, spații mai mari, ai o putere de 400ws aproape la fel de mobilă ca un blitz de patină.” Lucrul la masa de machiaj este gata, luminile sunt „în dispozitiv”, trecem la treabă.

Vă prezentăm o serie de fotografii finale, datele de expunere și schemele de lumini folosite, plus imagini care dau o idee despre cum au decurs peste patru ore de lucru.

Dragoș Borcănea colaborează cu F64 Studio pentru realizarea seminarului „Fotografia de studio”. Cei interesați de înțelegerea corectă a luminii și a modului cum aceasta poate fi controlată în condiții de studio se pot înscrie intrând pe pagina de cursuri/seminarii foto la f64 .ro. Pentru date suplimentare folosiți adresa: seminarii@f64studio.ro.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.