Finala Europa League 2012

Cu 5 zile inainte de meci am primit confirmarea acreditarii. Aveam deja bilet dar nu am putut spune nu unei ocazii inedite. Pentru mine, finala cupei UEFA avea sa fie interesanta din mai multe punte de vedere. Dupa Supercupa Europei de anul trecut, intre Barcelona si FC Porto, la care am stat in tribune, aceasta urma sa fie primul meu meci de fotbal la care sa particip in calitate de fotograf. Nu am nici cea mai mica idee despre fotografia de fotbal, si in general de sport, insa am sperat ca macar experenta de jucator sa ma ajute cumva.
Cu cele doua Mark II ale mele si cu un 70-200 mm nu prea aveam multe de facut, in afara de fazele fixe (prezentarea echipelor, inmanarea cupei, etc), expresii ale jucatorilor aflati in apropiere (asta daca aveam noroc sa fuga in directia mea).
Cu o zi inainte am primit de la F64 un Canon 5D Mark III si o lentila de 300 cu 2.8. Pana in clipa meciului nu am apucat sa ma joc cu aparatul. Cu un pic de ajutor (telefonic) din partea tehnicienilor de la magazin, i-am dibuit functiile de baza in timp ce ma aflam la stadion.
De noul Mark III, ca fotograf documentarist, te indragostesti din clipa in care il ridici. Este un aparat cu un grip, zic eu, perfect. Cand stai de mana atarnat cu un aparat de fotografiat, uneori si 12 ore, conteaza.
Mult mai silentios si mai rapid, te face sa ti-l doresti imediat. Pentru ce fac eu, ambele functii sunt extrem de importante.
Cele 61 de puncte de focus sunt insa ce mi-am dorit cel mai mult de la noul Mark III. Controlul pe zona de clar si viteza mea de reactie este felul in care ma asigur ca momentul decisiv nu a trecut pe langa mine.
Noul sistem de focus, in conditii de sport, necesita mai mult timp de intelegere si pregatire decat am avut eu. Daca as fi reusit sa-mi fac treaba cu el din secunda doi in documentarele pe care le realizez de obicei, aseara, pe stadion, am dat destule rateuri…
Vreau insa sa il testez si in conditii de documentar…Sunt curios de performantele pe care le are in conditii de luminozitate scazuta, o situatie care mie imi place foarte mult…
Asa mi-am inceput si mi-am incheiat eu cariera de fotograf de sport…cea mai placuta amintire ramane insa debutul colaborarii cu F64.
Imagini si text: Mugur Varzariu

Alți fotografi au mai citit și:

13 Comments

  • Slabut tare, dar macar recunosti ca fotografia sportiva nu-i domeniul tau.

    • Dupa nume este clar ca esti cel mai mare fotograf sportiv. Sunt sigur ca tu la primul meci ai fost magnific. Nu ne arati si noua cateva poze?

    • tipic romanesc.

  • Nu mai folositi "lentila" in loc de "obiectiv", ca e penibil.

    • Va multumim pentru acest comentariu demn de un adevarat profesionist. Intre 'clar' si 'focus' aveti o recomandare? Cu deosebit respect.

      • Da, "clar" – ca e in romana.
        "focus" in limba romana inseamna altceva: http://dexonline.ro/definitie/focus

        • 'clar' sunteti un mare lingvist si un fotograf si mai mare…sau invers…

  • Gazonul avea altă culoare la televizor.

  • superbe

  • ..din pacate nu se pot vedea exif'urile la imagini :(, m-ar fi interesat cam la ce ISO maxim ai tras….multam

    • am tras cu iso cuprins intre 1250 si 2500…

  • Felicitari si succes in colaborarea cu F64! Ati reusit sa redati esentialul in cele 24 de imagini! Desi total nepregatit ati reusit – experienta cu 5D Mk II si-a spus cuvantul! Rateurile de focusare nu sunt exclusiv vina dvs.

    • va multumesc insa chiar nu am pretentia sa ma pricep la ceva ce nu am facut decat o singura data…a fost insa distractiv…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.