10 idei pentru fotografiat copilul

Frustrarea este sentimentul deseori intalnit de noi, parintii, atunci cand vrem sa surprindem in fotografii personalitatea, sarmul si energia copiilor nostri.
Nemultumiti de rezultat cu totii am dat vina pe aparatul foto si ne-am intrebat:
Oare ce aparat este ideal?
Acest aparat  cu acest obiectiv  si eventual si cu acesta, ar satisface fara indoiala orice fotograf profesionist. Dar nu toti suntem profesionisti, iar ceea ce este ideal nu este neaparat si ceea ce ne trebuie.
Aparatul meu compact este suficient de bun?
Fara indoiala, un aparat compact cum este acesta  este foarte bun, dar si acesta  este la fel de bun.
Cum poti pune la egalitate aparate atat de diferite? Este simplu, totul depinde de tine, de abilitatea ta de “a vedea”. In spatele aparatului de fotografiat, oricat de performant sau simplu ar fi, te afli tu si tie iti apartine viziunea.
Asa cum spunea Ansel Adams nimic nu poate fi mai rau decat o fotografie clara a unei idei neclare.
Intrebarea noastra ar trebui sa fie:
Cum pot gasi fotografia care merita facuta?

Fotografiaza de aproape … mai aproape!

Acesta este poate cel mai bun sfat pe care il pot da. Cea mai mare greseala pe care o facem, in special cand fotografiem copiii, este ca nu ne apropiem suficient de mult de ei.

Spre deosebire de aparatul de fotografiat, ochiul uman este obisnuit sa perceapa obiectele in detaliu, obtinand in acelasi timp informatii despre intreg ansamblul din campul vizual. Spre exemplu, esti constient de satisfactia de pe fata copilului tau care se joaca la 10 metri distanta, observand in acelasi timp tot ce se intampla in jurul lui. Cu aceasta informatie complexa in minte esti convins ca vei realiza o fotografie extraordinara, pentru ca, mai tarziu pe calculator, sa constati ca ai surprins o gramada de elemente straine si neinteresante, copilul devenind o parte neinsemnata a fotografiei. Poate ca vei fi multumit de fotografie, dar sa nu negi faptul ca ai fi putut obtine mult mai mult in aceleasi circumstante. Nu in cele din urma, fotografia close up creaza o legatura emotionala puternica, evoca sentimentele calde pe care copilul le transmite.
Asa ca apropie-te, mai mult… si mai mult. Cand crezi ca te-ai apropiat destul, mai fa un pas inainte. Exagerez, pentru a va face o idee despre ce inseamna fotografia close-up.
Cat de aproape e prea aproape? Din punctul meu de vedere, nu exista prea aproape. Daca totusi ti se pare ca pierzi prea mult, poti face si o incadrare mai larga. Desigur ca poti sa decupezi fotografiile ulterior intr-un program de editare, dar vei pierde atat dimensiunea sau rezolutia fotografiei, cat si separarea de fundal.

Coboara la nivelul lui sau mai jos

O alta greseala frecventa este fotografierea copilului de la inaltimea adultului. Nu interzic o astfel de practica, care poate aduce rezultate bune, dar iti recomand sa schimbi regula, fotografiaza de la nivelul lui, si prin exceptie de la nivelul tau. Priveste lumea asa cum o vede el.

Fotografiaza intr-o lumina blanda

De multe ori manualele de utilizare ale aparatelor de fotografiat recomanda ca fotograful sa se aseze cu spatele la soare. Desi aceasta abordare este buna, in general, pentru fotografia de peisaj sau arhitectura, pentru fotografia de portret are unele dezavantaje. Oamenii au tendinta sa isi protejeze vederea cand sunt expusi la o sursa puternica de lumina, cum este soarele, tinand ochii intredeschisi sau incruntandu-se. Desi fotografia este expusa corect, are culori puternice, totusi grimasa de pe fata subiectului ii va anula orice valoare artistica. Fotografia de mai jos este facuta la apus, in contra luminii, iar subiectii sunt iluminati din dreapta de un blit Nikon SB900 cu umbrela de reflexie.

Incalca cutuma si fotografiaza contre-jour sau la umbra. Vei obtine rezultate cel putin interesante. Efectul contre-jour de regula ascunde detaliile, creeaza un contrast puternic intre lumina si umbra si scoate in evidenta formele. Insa, cu ajutorul blitului  sau al unui panou reflectorizant , poti aduce detaliile inapoi in zona umbrita, obtinand in acelasi timp o aura in jurul subiectului.
Fotografiaza subiectul la umbra, mai ales in miezul zilei, cand soarele puternic forteaza trasaturile fetei si arunca umbre dure sub ochi sau barbie. Trebuie avut grija la peticele de lumina, si la eventuale reflexii verzi ale frunzelor.
Fii atent la fundal
Regula de baza este sa eviti fundalurile care distrag atentia de la subiect. Deseori se intampla sa te concentrezi asupra prim planului si sa iti scape din vedere stalpul de iluminat care sta plantat maiestuos pe capul subiectului, sau creanga care-i creste din ureche. Fa-ti bunul obicei de a te uita de jur imprejurul cadrului, judeca poza in ansamblul ei, detaseaza-te pentru un moment de subiect.
Nu ar trebui sa apara in fundal texturi incarcate si contrastante, lumini sau culori izolate, dure, locuri aglomerate. Fireste orice regula are exceptii, fundalul plaseaza subiectul in spatiu si timp.

Un fundal propice poate fi obtinut prin metode variate.
Cea mai simpla, insa nu intotdeauna la indemana, este sa cauti fundalul adecvat, intotdeauna acorda-ti timp sa il gasesti.
Daca nu iti poti alege fundalul, poti recurge la mijloace de tehnica fotografica pentra a obtine cel mai bun rezultat in situatia data.
Distanta focala: Foloseste un obiectiv cu distanta focala mare cum ar fi acesta, iar daca ai un aparat compact, departeaza-te de subiect si mareste imaginea cu functia de zoom. Prin diferenta de claritate obtinuta, vei reusi sa separi mai bine subiectul de fundal.
Diafragma: Acelasi efect de separare de fundal se poate obtine prin folosirea unui obiectiv care permite o deschidere mare a diafragmei. Insa, chiar daca aparatul este unul compact, aproape sigur ai posibilitatea de a alege modul portret, sau sa setezi modul de expunere cu prioritate pe diafragma, sau chiar sa faci setarile manual.
Lumina: Gaseste un loc unde exista o diferenta cantitativa mare intre lumina care cade pe subiect, si cea care cade pe fundal – subiect luminos, fundal intunecat. Un loc bun ar fi spre exemplu usa de la intrarea in casa. Aceasta tehnica este indeosebi eficienta in cazul fotografiilor alb-negru, dar functioneaza si in cazul celor color.
Construieste propriul fundal: Draperiile si peretii sunt cel mai la indemana fundal in orice casa. Cu ajutorul lor poti obtine rezultate demne de un studio fotografic. Daca te-ai plictisit de pereti si draperii aici poti gasi o multime de alte fundaluri .

 

Fundalul din fotografia de mai sus este una din draperiile incaperii, iar sursa de lumina un blit Nikon SB900 pe aparat, intors in directia opusa subiectului spre un perete alb.
Fii creativ, surpinde toata gama de trairi, nu numai zambetele
Zambetul sincer al copilului este delicios, dar personalitatea lui este mult mai complexa. Nu-ti fie frica de o figura ganditoare, suparata sau uimita, treci peste cliseul “Zambiti, va rog!”. Nu subestima valoarea celorlalte trairi din viata lui, vei retine mult mai mult din copilaria lui.

Daca totusi urmaresti un zambet, asteapta sa primesti unul veritabil. La comanda rareori se intampla sa primesti cate unul. Incearca o metoda indirecta, intreaba-l despre jucaria sau desenul animat favorit, surprinde-l cu ceva traznit si amuzant.

Priveste si asteapta, misca-te si urmareste totul prin aparatul de fotografiat

Este calea cea mai buna pentru a surprinde un moment deosebit, pe care altfel il poti rata. Astfel de momente au darul de a fi foarte volatile, mai ales in cazul copiilor, asa ca priveste-ti subiectul prin aparat tot timpul, cu degetul pe declansator.

Surprinde actiunea

Actiunea este ceea ce ii defineste cel mai bine pe copii, de la bebelusul care incearca sa faca primii pasi, pana la adolescentul care da tot ce poate la proba sportiva de la bac.


Pentru fotografia de actiune, sfatul anterior este esential. Trebuie sa fii pregatit si sa anticipezi momentul. Trage multe cadre pentru a surprinde momentul cel mai elocvent al actiunii. Nu vreu sa intru in amanunte tehnice, insa este bine de stiut ca pentru a obtine fotografii de actiune clare, este esential sa folosesti un timp de expunere scurt . Alege modul de expunere cu prioritate pe timpul de expunere, sau modul presetat pentru fotografie de actiune, in cazul aparatelor compacte. In functie de viteza de deplasare a subiectului, si de distanta acestuia fata de aparatul de fotografiat, timpul de expunere poate varia de la 1/125 dintr-o secunda, pana la 1/500 sau mai scurt. Un timp de expunere lung poate fi insa folosit cu succes in fotografia de actiune. Este vorba despre asa-zisul “panning” o tehnica specifica fotografiei de sport, prin care subiectul in miscare este urmarit cu camera, iar expunerea se face cu un timp lung. Poti obtine o fotografie cu subiectul acceptabil de clar, pe un fundal neclar, cu un puternic efect de miscare.

Cand lumina nu permite un timp de expunere scurt, creste setarea iso sau foloseste blitul, insa trebuie sa fii constient de faptul ca acoperirea acestuia este limitata la cativa metri (2-3 in cazul aparatelor compacte) .
De regula focalizarea este o problema in cazul subiectului in miscare, planul de clar schimbandu-se cu rapiditate. Pentru a-ti mari sansele de a obtine o fotografie clara, cu ajutorul unei diafragme cat mai inchise poti controla campul de profunzime, poti extinde zona de clar inaintea si in spatele subiectului. Asadar, nu fa risipa cu timpul de expunere in detrimentul diafragmei. O expunere la 1/500 sec cu o diafragma f/8 va fi mai buna decat aceeasi expunere la 1/4000sec cu f/2.8.

Ai rabdare

Cateodata, oricat chef si inspiratie ai avea, trebuie sa te opresti. Daca vrei sa pui in practica unele din ideile de mai sus, s-ar putea sa ti se spuna “AAAA, iar poooze! M-am saturat!”. Sigur ca poti sa insisti sau sa incerci vreo diversiune, dar mai bine ai rabdare. Asa cum bine zice englezul “good things come to those who wait”

Fotografiaza mult

Nu fi dezamagit daca multe din fotografiile facute nu sunt satisfacatoare. La inceput, daca nu fotografiezi destul, sansa de a prinde un cadru bun se diminueaza proportional. Pe vremea cand se fotografia pe film, eram multumiti daca dintr-o rola obtineam o fotografie grozava. In timp se vor aduna si vei avea o colectie extraordinara. Si in fotografie, practica e mama invataturii.

Fii consecvent, sunt amintiri pentru o viata

Trebuie sa ai fotografii, mai mult sau mai putin reusite, pentru fiecare etapa din viata copilului tau. Asa ca rezerva timp pentru o sesiune foto o data pe saptamana, sau cel putin o data pe luna. Umple cufarul cu amintiri, mai tarziu iti vei multumi.

Alți fotografi au mai citit și:

9 Comments

  • Va multumesc pentru articol, domnule Popescu! Cred ca daca ati fi exemplificat clasele de aparate si printr-un mirrorles de la Panasonic si un bridge de la Sony ar fi inteles toata lumea ca nu ati facut reclama unei firme ci doar ati punctate beneficiile (mai multe sau mai putine) ale diferitelor clase de aparte foto.

  • Oameni buni, asa cum v-a sfatuit si Stefan Popescu, extrageti din articol doar ceea ce va este util si placut vederii si stiintei. Este adevarat ca acesta este un articol de promovare a produselor Nikon, insa eu personal apreciez modul in care s-a facut acest lucru: printr-un articol si nu prin publicitate agresiva, tot mai frecventa in zilele noastre. Felicitari, Stefan! 🙂 Imi place cum scrii!

  • Exemplele Plaja+Bicicleta = OK – imho in 90% din aceste "situatii" gasim copiii, si nu asezati "frumos" in studio (in intervalul 1-3 ani = arta pura "asezatul la poza"); in studio unde, btw, se poate utiliza si un aparat Medium Format, daca doresti "pixeli" (sic!). Totusi, totusi, totusi: diferenta compact / DSLR este mare din punctul meu de vedere atunci cand subiectul este copilul din dotare… in miscare. Greu cu compactul, AF-ul (servo) nu (prea) face fata… Sfatul meu: dragi parinti, un DSLR (unul mic, usor si ieftin -dar suficient de bun pentru subiectul in cauza-, gen Canon EOS 1100D sau entry levelu' omolog de la Nikon) va va ajuta foarte mult. Cheers! 🙂 P.S.: merita si un filtru de protectie pe obiectiv, cei foarte mici sunt si foarte curiosi si au tendinta naturala de a lasa "amprente"…

  • Nu pot decat sa multumesc celui care a scris aceste idei(sfaturi) pentru ca am un bebelus si as vrea sa pot face poze cat mai calitative cu amaratul meu de aparat Nikon L22. Asta ca sa fac si eu reclama :)))).
    Nu inteleg ce inseamna ,,cand lumina nu permite un timp de expunere scurt,, adica e o lumina slaba, mai intuneric?

  • Mulțumesc pentru acest articol deoarece îl găsesc util pentru mine.

  • Atat ai inteles dumneata din tot articolul… felicitari !!! Daca citesti cu atentie, se face reclama si la Canon… daca omul foloseste echipament Nikon, n-ai fi vrut sa spuna ca pozele acelea au fost luminate cu 580 EX II.
    Oricum, fotografii mari vorbesc despre idei, fotografii mediocrii vorbesc despre echipamente…
    Am mai citit articole asemanatoare, ma bucur ca a ajuns un astfel de articol pe F64, cred ca e foarte util pentru multi dintre noi…

  • Pacat ca se cam face reclama la Nikon cu articolul asta, in rest e ok. Sunt sigur ca daca D800-le si-a facut loc la recomandari, nici un 5D Mark III sau un 7D nu ar dezamagi.

    • De ce nu te bucuri strict de articol? Poti extrage din el doar ceea ce prezinta interes pentru tine. Discutia despre Nikon vs. Canon nu este decat o polemica prea veche din care, oricum, nu avem nimic de invatat.
      2 centi…

    • Nu cred ca este important ca au folosit D800 ca mostra de super camera, totusi ca nr de pixeli este impresionant. Intradevar puteau sa foloseasca si 7D si 5D… Ideea era sa arate ca merge si D800 dar si PowerShot G12, si CoolPix S3300. Sunt perfect de acord cu articolul, cea mai buna camera este pana la urma cea pe care o ai, degeaba traiesti momentul daca nu ai cu ce sa il imortalizezi.
      Frumos articol! Am fotografiat si eu cativa copii si cred ca cel mai important este sa fi cat mai calm cu ei. Primele poze nu vor fi bune dar dupa ceva timp devin mult mai relaxati si ies poze mult mai naturale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.