Expozitie Misterele Styxului @F64Studio

Marti, 24 aprilie, de la 18.00 te invitam la spatiul expozitional al magazinului F64 pentru o expozitie simbol: “Misterele Styxului“.

Vei avea ocazia sa-l cunosti pe fotograful Mircea Anghel, un om pasionat de fotografie, cu educatie si disciplina de militar, un colonel generos care impartaseste celor din jur emotii, fotografii, experiente.

Expozitia cuprinde un numar de 40 de lucrari, format 40x60cm, din care vor fi expuse un numar de 26 de lucrari.

Ideea de a da denumirea „Misterele Styxului“ acestei colectii a venit o data cu vizionarea imaginilor pe care le-am facut in apropierea satului Balta, la un pod pe cabluri peste raul Jiu. Podul abia daca mai este folosit de cei mai curajosi, fiind intr-o avansata stare de degradare.

Intreaga atmosfera, ceata, chiciura, peisajul si linistea aceea, parca de pe alta lume, imi dadeau fiori si, in acelasi timp, ma indemnau sa merg mai departe, imagine cu imgine. Tot ce ma inconjura era aproape ireal si la fiecare alti cativa metri vedeam, parca, alta lume, pe care nu o vazusem inainte. Cred ca au trecut aproape doua ore, pana cand, indepartandu-ma de malul Jiului, parca m-am trezit din transa.

Primul si cel mai puternic impact supra mea l-a avut imaginea crucilor celor “trecuti dincolo“, asezate pe pomi, la capatul podului.

Stiu ca acel simbol, al crucii, asezat langa o apa curgatoare, tocmai asta semnifica: trecerea Styxului.

Oamenii de prin partea locului obisnuiesc sa puna la capul podului, pe pomi, crucile “celor ce au fost“, tocmai pentru ca au convingerea ca astfel, sufletele “adormitilor“ vor fi trecute “dincolo“ de catre luntrasul Caron, ce trebuie astfel platit pentru “cursa“ ce o face; motiv pentru care se pun in sicrie sau in buzunarele mortilor, banii necesari pentru plata trecerii. In cazul de fata, podul sugereaza chiar luntrea legendara.

Este un subiect cam sinistru pentru unii, desi stim ca nimeni nu poate rata aceasta “cursa“.

 Iar acea apa si acel pod, parca m-au transportat in mitologia greaca, spre Styxul ce inconjoara de sapte ori infernul si pe care insusi Zeus, ca si ceilalti zei jurau, jurmantul devenind irevocbil.

Mi-am jurat si eu, atunci, sa incerc sa arat si altor semeni de-ai mei cam care ar fi, cu aproximarile si incertitudinile de rigoare, misterul acelei mitice ape, ce mi-a fost relevat intr-o tulburatoare zi de noiembrie.

Fotograful Mircea Anghel raspandeste spiritul fotografiei in orasul sau natal, Craiova prin implicarea activa alaturi de tineri talentati in cadrul Fotoclubului pe care l-a creat si pe care il conduce cu pasiune. Inainte de a fi fotograf, Mircea Anghel a beneficiat de o pregatire profesionala nobila, oferita de Academia de Inalte Studii Militare din Bucuresti. Pasiunea pentru fotografie a aparut din copilarie: la 9 ani descopera aceasta lume fascinanta, mai intai in laboratorul foto, apoi in studioul foto, datorita unei rude si mare artist fotograf din Craiova, Paul Ivanovici (fiul compozitorului Ioan Ivanovici – “Valurile Dunarii“).

Fotografia a constituit hobby-ul si una din laturile specialitatii sale militare, pe care le-a imbinat si practicat toata viata. In anul 1985 organizeaza la nivelul Ministerului Apararii Nationale, primul curs de fotogrfiere terestra din Armata Romana cu toti militarii incadrati in subunitatile dotate cu aparatura foto.

Abia dupa pensionare intra in lumea fotografiei artistice, iar in anul 1999 devine membru AAFR, an in care infiinteaza Fotoclubul “Mihai Dan-Calinescu“, pe langa Cercul Militar din Craiova. Este presedintele acestuia inca de la infiintare, an cu care incepe organizarea unui  Curs de Tehnica si Arta Fotografica. In cele 22 de serii de cursanti au absolvit acest curs 516 tineri. Dintre acestia, un numar de 17 au fost admisi ori au absolvit institute de invatamant superior cu profil foto, in tara si peste hotare.

Fotograful Mircea Anghel are peste 200 de lucrari acceptate si premiate in Saloanele  Nationale de Fotografie si peste 50 de lucrari acceptate si premiate in saloanele Interntionale de Fotografie cu patronaj FIAP, obtinand peste 40 de premii si medalii.

Are 12 expozitii personale de fotografie in diferite orase din tara: Arad, Galati, Miercurea Ciuc, Oradea, Ramnicu Valcea, Sibiu, Slatina, Timisoara, Tg. Mures si Craiova. Pe 9 aprilie 2010 a avut o expozitie personala cu tema “Oameni si locuri“ la Muzeul de Arta din Cernauti, Ucraina.

A participat la 15 expozitii de grup in Europa, Asia si Africa. La fotoclubul din Craiova a organizat peste 70 de expozitii ale artistilor fotografi de peste hotare si peste 100 de expozitii ale artistilor fotografi din Romania.

In 2008 primeste titlul de A.FIAP – Artist al Federatiei Internationale de Arta  Fotografica si din 2007 pana in 2012 este cooptat in Comitetul de Conducere al AAFR – Asociatia Artistilor Fotografi din Romania, ca Director al Departamentului de Patronaje si Distinctii.

Alaturi de fotografiile simbol te vom intampina si cu cateva specialitati oltenesti pentru ca, asa cum te-am obisnuit, tot ceea ce se intampla la F64 are atat culoare cat si gust!

Te asteptam sa decoperi misterele Styxului marti, 24 aprilie, la spatiul dedicat expozitiilor al magazinului F64 si va fi deschisa pana in data de 8 mai. Ne vedem acolo! 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.