Manfrotto 405 – Scurt review

Trepiedul este un accesoriu prezent in recuzita oricarui fotograf, dar asta nu inseamna ca si este folosit la fel de mult ca si microfibra pentru curatat lentila sau chiar pompita pentru curatat senzorul. De cele mai multe ori trepiedul este ales in functie de pret si de prea putine ori dupa criterii stricte.  Desi eu folosesc trepiedul foarte des am fost scutit de noptile piedute pe forumuri deoarece am primit unul cadou, un Bogen din 1993 ce avea un cap cu bila. Am fost foarte mandru de el si de usurinta cu care reuseam sa imi aleg cadrele datorita capului cu bila pana cand am fost nevoit sa pozez cateva interioare destul de mici. In timpul jobului am realizat cat de greoaie erau de facut micile ajustari.  Reglai o axa se deregla cealata . Dupa acest job am inceput sa ma documentez si sa testez diferite capete de trepied pana cand m-am oprit la Manfrotto 405. Desi are un pret destul de piperat sau din perspectiva unora chiar exagerat pe mine m-a impresionat.
Cu o greutate de doar 1,6 kg 🙂 la care trebuie sa mai adaugam si greutatea picioarelor, agatat sistematic de ghiozdanul foto te va ajuta sa iti descoperi niste muschi noi la spate, sau chair sa te proptesti in diferite “chestii” gandidu-te cu stupoare daca i-a sarit vopseaua . Cu toate astea odata montata camera foto pe el o sa fii umit de rigiditatea pe care o are si de faptul ca suporta o greuate de pana la 7.5 kg !
Cele 3 mansoane pentru fiecare axa  au 2 sisteme de actionare: unul micrometric si unul de “quick set”. Cu sistemul micrometric efectuezi acele mici ajustaje precise si fine iar modul “quick set” te ajuta sa realizezi o pre incadrare sau o trecere rapida de la landscape la portrait. Mansoanele pentru reglajul micrometric in principui se rotesc usor dar sunt si momente in care acestea incep sa se roteasca mai greoi, in special dupa ceteva rotiri complete. Ce imi place foarte mult la acest cap de trepied este faptul ca poti ajusta individual fiecare axa de rotatie micrometric iar in tot acest timp capul isi pastreaza rigiditatrea.
Placuta quick release are o marime peste medie  lucru ce pertmite o distributie uniforma a masei oricarei camere foto. Manfrotto 405 este un cap de trepied  ce ofera aproape aceeasi rapiditate de reglare ca si a unui cap cu bila, am zis aproape nu la fel, dar cu o precizie micrometrica. Recomand  Manfrotto 405 fotografilor pasionati de arhitectura, celor care fotografiaza mult in studio pe trepied, celor care sunt pasionati de peisagistica si de mersul la sala.

Un articol de Dragos Borcanea

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Aceste reglaje micrometrice se observa foarte usor in fotografia arhitecturala unde perspectiva fuge imediat daca nu esti atent si de cele mai multe ori nu este foarte simplu de ajustat in Photoshop. Poti incadra si rencadra de cate ori vrei dar daca esti la un job mare unde clientul sta cu ochii pe tine si el vrea sa vada pe monitorul de asist cadrul cat mai aproape de ce isi doreste nu prea poti pierde timpul cu lucruri de genul putin mai la stanga sau putin mai la dreapta 🙂 Am lucrat si cu un cap de trepied asemanator cu cel mentionat de tine. Isi face treaba foarte bine! Trebuie sa lucrezi cu un Manfrotto 405 sau cu fratele lui 410 ca sa iti dai seamna cat de folositor este acest reglaj micrometric.
    Cel mai bun cap de trepied este acela care iti satisface cel mai bine pretentiile, nu am spus nici o secunda ca Manfrotto 405 este cel mai bun doar spun ca mi-a facut viata mult mai usoara cand fotografiez si mult mai grea cand trebuie sa il car 🙂

  • dar la ce te ajuta atat de mult reglajele micrometrice care abia se fac vizibile intr-o poza? aceeasi rapiditate o poti avea si cu un trepied de 200-300 de lei, cat despre precizie poti incadra si reincadra de cate ori vrei pana iti iasa cadrul care doresti. spre exemplu trepiedul Cullmann Magnesit 519 http://www.f64.ro/products/description/Cullmann_M… cap 3D rotire 360 grade, cat de fine sunt reglajele pe care le faci depinde si de cat de fin lucrezi cu, capul trepiedului

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.