Panasonic LUMIX GF5

Panasonic lansează o nouă cameră sistem cu obiectiv interschimbabil LUMIX DMC-GF5, ultimul membru al familiei LUMIX G Micro System. Cu un stil sofisticat şi un profil foarte compact, noul DMC-GF5 oferă o calitate net superioară a imaginii chiar şi la un nivel ISO ridicat.

Pe lângă caracteristicile de bază ale unei camere DSLR incluzând un sistem de focalizare rapid şi foarte precis, DMC-GF5 dispune şi de o serie de funcţii care permit obţinerea de fotografii expresive mai uşor, potrivite mai ales pentru utilizatorii care trec de la camere digitale foarte compacte la un model mai avansat. Există totodată posibilitatea ataşării unei game largi de obiective interschimbabile, camera fiind compatibilă cu standardul Micro Four Thirds.

Noul sensor Live MOS 12.1-Megapixel şi calitate True Picture cu procesorul Venus Engine

DMC-GF5 este o cameră cu stil, compactă, dar cu performanţe excelente, caracteristice unei camere de tip sistem. DMC-GF5 este echipată cu noul senzor Live MOS 12.1-megapixel care procesează semnal de înaltă sensibilitate iar prin optimizări aduse filtrelor se pot obţine fotografii la un nivel ISO maxim 12800 (extins). Atât circuitul foto-diodă cât şi circuitul de citire au fost optimizate, de asemenea, pentru a reduce la minimum zgomotul generat de la procesare la citire. Mai mult, noul circuit NR completează excelentul sistem Panasonic de reducere a zgomotului pe imagine şi permite îndepărtarea acestuia chiar şi după stadiul final al procesării semnalului.

Procesorul de imagine Venus Engine a fost şi el modificat pentru noul model GF5. Prin combinarea tehnologiilor 3DNR(3D Noise Reduction) şi MNR (Multi-process Noise Reduction), atât zonele luminate cât şi cele întunecate sunt reproduse în detaliu, cu minimum de zgomot la fotografierea cu un nivel de sensibilitate mare.

Sistem avansat de autofocalizare atât ca viteză cât şi ca acurateţe

Toate camerele LUMIX G Micro System au adoptat Contrast AF pentru sistemul lor de focalizare. Comparat cu sistemul Phase difference AF, Contrast AF îmbunătăţeşte acurateţea în special în timpul fotografierii cu obiective cu deschidere mare la o valoare a expunerii mică.

DMC-GF5 este foarte rapidă reuşind să focalizeze în aproximativ 0,09 secunde pe modul Light Speed AF cu o asemenea precizie încât utilizatorul poate captura chiar şi cele mai rapide scene.

Atât datorită acurateţii cât şi a vitezei, noul DMC-GF5 depăşeşte multe dintre modelele DSLR de top, cu ajutorul tehnologiilor Phase difference AF cu sistem avansat Contrast AF.

Cu ajutorul funcţiei Touch AF, focalizarea subiectului fotografiat este incredibil de facilă şi rapidă. Mai mult, cu Contrast AF DMC-GF5 încorporează o arie de focalizare completă ce face posibilă focalizarea oricărui punct din câmpul vizual. Compoziţia este astfel la libera alegere a utilizatorului care are la dispoziţie o serie de funcţii foarte intuitive de controlare a camerei.

Sistemul tactil cu care este echipat DMC-GF5 permite utilizatorilor să focalizeze imediat pe subiect prin simpla atingere a sa pe ecranul LCD, declanşarea putându-se realiza în acelaşi mod. Odată fixat subiectul prin atingerea ecranului, camera este capabilă să îl urmărească cu ajutorul funcţiei AF tracking chiar şi atunci când acesta se mişcă. Funcţia Pinpoint AF permite focalizarea cu şi mai mult precizie prin lărgirea ariei de focalizare. Este folosită, spre exemplu, pentru a focaliza exact pupila unui ochi.

Mai multă expresivitate şi control creative cu noul ghid pentru scene

Pentru începătorii în zona camerelor de tip sistem, noul Scene Guide prezent în DMC-GF5 oferă 23 de imagini exemplu realizate de fotografi profesionişti. Utilizatorii pot alege pe cea care se apropie cel mai mult de situaţia în care ei se regăsesc şi pot fixa astfel parametrii camerei în mod optim pentru a obţine cele mai reuşite fotografii, cu minimum de efort. În plus, procedura de fotografiere, sfaturile tehnice şi obiectivele recomandate pentru acea situaţie sunt expuse utilizatorilor care vor să intre mai adânc în tainele fotografiei.

Modul foarte popular Creative Control este îmbunătăţit prin creşterea opţiunilor de filtrare de la 6 (pentru DMC-GF3) la 14 (pentru DMC-GF5) fiind adăugate noile funcţii Soft Focus, Dynamic Monochrome, Impressive Art, One Point Color, Cross Process şi Star Filter, în afara deja convenţionalelor Expressive, Retro, High Key, Sepia, High Dynamic, Miniature Effect şi noilor moduri Low Key şi Toy Effect. Parametrii efectelor generate de fiecare astfel de funcţie pot fi şi ei ajustaţi. Cu ajutorul noii interfeţe de utilizare şi a meniului camerei, schimbarea efectelor este extrem de simplă şi poate fi realizată pentru a previzualiza fotografiile via Live View. De asemenea, sunt sugerate filtrele recomandate a fi folosite în funcţie de scena pe care camera o detectează în modul iA sau iA Plus.

Control intuitive şi vizibilitate crescută cu noul ecran tactil cu 920,000-dot

Cu ajutorul noului ecran de 3.0-inch şi 920,000-dot şi înaltă precizie, interfaţa grafică a camerei conferă atât uşurinţă cât şi confort la operare.

Sistemul de control tactil permite imediat utilizatorilor să focalizeze pe subiect prin simpla atingere a acestuia pe ecran şi tot astfel se poate efectua şi declanşarea. Odată fixat subiectul prin atingerea ecranului, camera îl urmăreşte cu ajutorul funcţiei AF tracking. Tot cu ajutorul funcţiilor tactile se poate ajusta şi zoom-ul atunci când la cameră sunt ataşate obiectivele LUMIX Power Zoom Lens H-PS14042 sau H-PS45175. Pentru a beneficia mai mult de avantajele funcţiei Contrast AF, DMC-GF5 vine echipată cu focus Full-area ce face posibilă fixarea focusului pe orice punct din câmpul vizual. Compoziţia cadrelor este la libera alegere a utilizatorului şi poate fi realizată într-un mod foarte intuitiv.

Datorită noului procesor integrat, interfaţa grafică este mult mai sofisticată chiar şi la nivel de detalii şi se bazează pe animaţii pentru o vizibilitate îmbunătăţită. Utilizatorii pot alege o imagine şi o pot configura ca imagine de fundal în spatele meniului, exact ca la telefoanele mobile.

Corp uşor, compact, flash încorporat, design sofisticat dar operare foarte uşoară

DMC-GF5 este un model foarte compact în ciuda unităţii flash încorporate. Designul spulberă impresia de cameră mare, greoaie şi fără culoare pe care o aveau până acum modelele DSLR. Deşi profilul rotunjit conferă impresia de confort, designul rămâne stilat şi sofisticat. Inelul de aluminiu din jurul montantului rafinează şi mai mult aspectul general al camerei.

Venind în gamă cu două noi culori, roşu şi auriu, alături de clasicele negru, alb şi maro, DMC-GF5 este un model ce poate impresiona chiar şi pe cei mai pretenţioşi utilizatori.

Sunet stereo şi filmare 1920 x 1080 Full-HD

DMC-GF5 poate înregistra video 1920 x 1080 la 60i(NTSC) / 50i(PAL) full-High Definition în format AVCHD care excelează atât la compresie cât şi la compatibilitatea cu alte echipamente AV în vederea redării. În afara modului foarte practic full-time AF, funcţia Touch AF pe video permite utilizatorilor să se bucure de o focalizare aproape la fel de bună ca la camerele profesionale. Butonul dedicat înregistrării video aflat în partea de sus a camerei permite utilizatorilor să pornească aproape instantaneu filmarea fără setări suplimentare. Alături de capabilităţile full-HD, DMC-GF5 vine şi cu un sunet de foarte bună calitate, înregistrat cu Dolby® Digital Stereo Creator. Înregistrările video pot fi realizate în format MP4, de asemenea, pentru a fi redate apoi pe orice PC sau pe un echipament portabil fără a fi nevoie de conversie. Funcţia Extra Tele Conversion extinde nivelul de zoom până la un maximum de 4.2x fără deteriorarea calităţii imaginii chiar şi la rezoluţii mai mici.

Alte caracteristici

Deşi DMC-GF5 este un model compact, camera de tip sistem, cu obiective interschimbabile este capabilă să fotografieze în rafală la o viteză de 4 fps (la rezoluţie full) pentru captarea de imagini cu subiecte aflate în mişcare rapidă.

Pentru începătorii în domeniul camerelor sistem cu obiective interschimbabile este disponibil şi modul iA (Intelligent Auto) care oferă suport pentru fotografierea de imagini superbe cu minimă intervenţie în funcţiile camerei. Modul iA oferă asistenţă la fotografiere configurând automat funcţii precum AF Tracking, Intelligent D-range Control, Intelligent Scene Selector, Face Recognition şi Intelligent ISO Control. Un senzor dedicat detectării unghiului de fotografiere vine ca noutate la acest model şi poate spune dacă fotografia a fost realizată orizontal sau vertical indiferent de obiectul utilizat. DMC-GF5 este compatibil cu standardul UHS-I pentru carduri de memorie SDXC/SDHC pentru stocarea şi copierea rapidă a informaţiilor.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.