Primul posesor de Canon 5D III din Romania

 

Marius Chițu isi vede munca plina de pasiune ca pe o mare provocare, cea a de surprinde spontaneitatea, emotia, momentul si detaliul. Combinate in proportile potrivite intreaga fotografie de nunta se transforma intr-o poveste spusa in imagini. Si daca toate acestea nu ar fi fost suficiente, Marius a primit si titlul de primul detinator de Canon 5D Mark III din Romania. Am simtit acut nevoia sa-l luam serios la intrebari.

 

F64:. Când te-ai apucat de fotografie și ce gen ai abordat la început?
Fotografie fac de multă vreme, din anii 90. Fotografiam aproape orice. Din pasiune a devenit ocupație și de aici a început ambiția de a face fotografie de calitate. Cât timp am lucrat în presă ca fotojurnalist, mi-am perfecționat abilitatea de a anticipa momente, de a observa detalii temporare și valorifica în imagini reacțiile umane.

F64: De unde afinitatea pentru fotografie de nuntă? Cum ai început să faci fotografie de nuntă?
De ce fotografia de nuntă? Pentru că în ea găsesti aproape toate categoriile din fotografie, ca still life, portret, fotojurnalism, macro, fashion, landscape etc. De ce fotografia de nuntă? Pentru că e foarte personală participând la momente unice în viața unui cuplu, documentând trăirile lor. De ce fotografia de nuntă? Pentru că îmi plac oamenii care trăiesc în jurul meu și în timpul evenimentului am șansa să fac fotografii atât pentru mine cât și pentru clienții mei. Când clienții te plac și au încredere în tine, poți să faci imagini incredibile.

F64: Care au fost cele mai mari provocări cărora a trebuit să le faci față în fotografia de nuntă?
Cu mulți ani în urmă, ca fotograf de presă, nu erai prea bine privit dacă fotografiai și nunți, din motive ca: noi suntem artiști și la nuntă nu prea avem ce fotografia. E adevărat că pe atunci nunțile nu erau de maniera și amploarea de astăzi, de aici și prejudecățile. Ei bine, sincer, a fost o provocare pentru mine, am încercat să văd fotografia de nuntă altfel, apoi a existat provocarea de a te face cunoscut, de a-ți impune ritmul și stilul de fotografie și de ce nu și prețul.

F64: Dar satisfacțiile cele mai mari?
Încet-încet au apărut și satisfacțiile profesionale dar și materiale. Cea mai mare satisfacție o am când primesc feedback-uri de la clienți și știu că am rămas prin fotografiile mele în viața lor. Iar satisfacția supremă e atunci când un cuplu iși pune data nunții în funcție de disponibilitatea mea, pentru că mă onorează foarte mult.

F64: Aparatul contează?
Da, foarte mult, eu sunt și foarte pasionat de tot ce e nou în fotografie și cu greu rezist tentațiilor. Apartura bună îți dă încredere, siguranță și tot ce-ți mai rămâne de făcut e să faci fotografie de calitate. 6. Ce așteptări ai de la noul 5DIII? Cei de la Canon, au venit cu noul 5D Mark III reușind un upgrade semnificativ față de vechiul 5D Mark II. Viteză de reacție, 61 puncte de focalizare, autofocus foarte performant, chiar și in low light, ISO fantastic, 6 cadre/sec, silent shutter într-un body ușor și solid. Aparatul perfect pentru fotografia de nuntă.

Alți fotografi au mai citit și:

30 Comments

  • ca sa fie CLAR, as dori sa reformulati,
    PRIMUL CANON 5Dmark III vandut de F64 din Romania,
    primul posesor de canon 5dmark III din romania este cu totul altcineva (nu doresc ai pomeni identitatea aici) si e adus pe alta cale inainte sa apara la dvs. multumesc.

    • Aici discutam de primul 5D III vandut pe un canal oficial in Romania.

      • esti haios, Luci :))))) ca sa fie CLAR

  • Oameni buni, Marius are dreptate, sunt oameni care-si fixeaza nunta in fct de disponibilitatea lui, o pot confirma si in cazul meu la botez si turta copilului…
    Ca sa faci fotografie de nunta de succes, trebuie sa fii un om deosebit care sa te faci placut si sa-ti faci subiectii sa-si deschida sufletul in fata obiectivului tau, daca Marius are cele mai bune obiective este pt ca este pasionat de ultimele aparitii si tehnologia de ultima ora…este un virus…daca ii pui un 450D in mana cu un 35 mm/1.8 sigur iti face o nunta cap coada de 5 stele, dar nu se simte ok daca nu are in mana ultima scula din gama…il inteleg perfect, sufar de acelasi sindrom….doar ca el face banii din fotografie si investeste in aparatura lui, nu bea banii ca altii facand rabat la echipament.
    Bravo Marius!

  • Cool. Eu imi permit (mai exact, YES, I CAN :), ca mai exista si asa ceva in RO, fara sa fie "baiatu' lu' tata sau parlamentar sau…"smenar') sa-mi iau 5DIII-ul din salariu (deci la mine ar fi o cheltuiala, nu o investitie), dar nu am talentul domnului prim posesor. Ba chiar sunt la o distanta uriasa. Asa ca: felicitari pentru investitie! Sa va bucurati de el iar satisfactia sa fie dubla (materiala / artistica)! Merita impartite cateva prime impresii "hands-on" (poate reusesc sa ma auto-conving ca 5DII "nu-mi mai ajunge" pentru macro-uri si snapshot-uri si ca EOS 3 nu este singurul aparat care chiar rezista la apa sarata si copii neastamparati).

  • Interesant…sunt curios, asa ceva nu imi pot permite..poate niciodata..sau nu merita investitia.
    As vrea sa stiu care este diferenta dintre Canon mk III, si Nikon d800…sper ca cei de la f64 sa fie obiectivi…si poate fac un reportaj asemantor cu acesta… A facut pana acum cineva vreun test intre cele doua aparate..Care este mai bun…de ex,pt nunti,.

  • Pai cine vroiai sa vroiai sa vina, fotograful Andreei Balan sau cine? Normal ca de nunti, pentru ca din asta se fac bani in Romania. Daca eram in State si toti eram fotografi de studio sau fotografi de moda mai ziceam, dar aici nici n-ai cu cine. Iar cand stai si te targuiesti pana si cu cei mai "valorosi" artisti, normal ca face omul evenimente. N-o fi la fel de banoase dar la urma urmei, a dat omul caruta de bani pe Mark III? Deci, ii merge. Cheers!

  • Sa-l utilizezi cu folos (urarea sa-l stapanesti sanatos e desueta pentru ca apar noi modele de aparate pe care le putem schimba la 3-5 ani)
    1. Pe mine ma intereseaza ce aparate foto cumparate din banii proprii ai utilizat pana acum (ca sa vad ce experiente in aparatura ai acumulat).
    2. Care este ultimul aparat, ce te-a nemultumit la el. De ce ai decis sa-l cumperi pe acesta nou. Ce ai facut (sau ce vei face) cu cel vechi?
    3. Ce vei modifica in abordarea fotografica? Ce nu puteai face cu vechiul aparat si vei face cu cel nou?
    4. Cum crezi ca noul aparat va modifica afacerea ta: tipul de clienti, numarul acestora, marketingul afacerii tale, ajutoarele/colaboratorii/angajatii tai, etc.
    5. Vei modifica colaborarile pentru servicii de printare, albume, sau le faci singur?
    6. Va fi influentata prezenta ta in concursuri si expozitii?
    7. De ce de l-ai cumparat de la F64?

  • ..eu pozez veverite si imi place! 😀
    Marius sa stapanesti sanatos aparatul!

  • Abia asteptam sa vedem pozele de pe 8 septembrie 😀

  • Va salut pe toti… Cred ca daca cititi atent primul meu mesaj ati vedea ca lucrul care m-a deranjat este reportajul si nu omul in sine… am specificat clar ca nu am nimic cu persoana din reportaj…
    Si pentru a raspunde punctual si mentionez din start ca nu vreau sa intru in nici o polemica cu absolut nimeni… Comentariul meu a fost un punct de vedere pe care va rog sa-l acceptati chiar daca nu-l impartasiti…
    :Vali – NU sunt artist si NU pozez veverite.. Insa pentru ca deseori mi-a fost sa vad oameni extraordinari care nu pentru ca nu-si permit ci pentru ca au descoperit ca exista posibilitatea de a face fotografie in adevaratul sens al cuvantului si cu echipamente mai vechi, imi exercit dreptul de a putea comenta dupa cum consider corect. Te rog nu te mai agita daca nu ai nimic de spus.
    :Mihai – Ceea ce ma deranjeaza nu este ceva la tine personal.. Revin si reiau ceea ce am mai spus ca nu am nimic cu persoana din reportaj. Insa pot sa-ti spun ce ma deranjeaza la fotografii de nunta in general. Si iti spun asta din doua puncte de vedere – cel al fotografului cu suficienta experienta in lucrul cu oamenii precum si cel al clientului de servicii fotografice pentru nunta. Problema e ca ceea ce fac majoritatea fotografilor de nunta din Romania (cu putine exceptii) este un kitch si nicidecum arta fotografica. Nu exista nici cea mai mica tendinta de educare a consumatorului. "Facem" poze pentru bani si atat. Daca luam aleatoriu 10 site-uri de fotografi de nunta garantat promovarea lor se bazeaza aproape exclusiv pe Canon/Nikon ULTIMA GENERATIE. Exista poate un procent minor dintre fotografii de nunta care fac altceva si poate si tu te afli printre ei. Dar ca sa intelegi mai bine primul meu comentariu cred ca pot simplifica astfel -> Un reportaj pentru o lansare de produs de asa calibru, cred ca se poate baza si pe alte categorii de fotografi, poate chiar mult mai reprezentativi, ca model de consumator pt. noul produs. Intentia mea prin aceste comentarii este sa incercam cu totii (profesionisti sau pasionati) sa educam oamenii si nu sa-i momim ca doar cu 5D Mark III se poate face fotografie.
    PS: Si nu intelege te rog echipament vechi ca fiind un entry-level dslr si un obiectiv de 300ron de plastic – ma refeream la o camera gen 5D (gen. I) de exemplu.
    :Crina – Nu doar baiatul lui tata isi cumpara 5d mark III… Ci si poate un broker la bursa care face banii pe un aparat in 5 minute.. dar asta nu inseamna ca si face fotografie cu el.. Intelege te rog opinia mea si citeste ce am scris mai sus..

    • Bai baiatule, nu mai continua in justificarea frustrarii tale.
      A baga toti fotografii de nunta intr-o oala e ca si cand ai spune ca nici bucatarii ce gatesc la nunti nu sunt chiar bucatari…
      Pai despre ce nunti vorbim bai baiatule… cauta putin prin pozele lui Marius – daca nu ai sti ca sunt de la nunti reale ai zice ca sunt numai targuri de nunti si prezentari de tinute festive…
      Iar daca nu poti avea echipament de ultima generatie ia-ti un creion si o coala de hartie si deseneaza ca poate ai talent, vinde desenele si fa bani. Daca n-ai nici talent si nu vrei nici sa muncesti de unde vrei tu bani de Canon frate ?!

  • N-am nimic cu personajul principal sau cu oamenii ce au avut initiativa de a ne prezenta primii posesori ai unor echipamente destul de piperate (probabil au vrut sa impartaseasca emotia lor cu noi…) dar mai bine prezentati lucrarile lor cu noile achizitii.
    Lumina buna tuturor 😉

  • Felicitari pentru achizitie si sunt sigur ca il veti folosi la maximum !
    Sunt putin dezamagit de ceea ce am citit mai sus… Cred ca nu are sens sa ne intrebam de ce a fost cumparat acest aparat sau sa aducem vorba despre bani. Este absurd, eu asa cred…
    Fiecare este liber sa faca ce vrea, iar daca acest domn a ales sa cumpere ultima aparitie inseamna ca stie ce face. Era curioasa putin situatia daca ar trecut de la un aparat foto compact la 5DMarkIII si chiar si atunci nu ar fi fost posibile unele comentarii pe care le-am citit aici…

  • Eu cred ca ar fi bine daca nu v-ati certa atata ! Corect ar fi daca s-ar posta comenturi referitoare numai la capabilitatile si performantele acestui DSLR . Iar referitor la fotografii de nunti tot respectul indiferent daca folosesc un SLR sau DSLR atata timp cat cea ce fac le iese foarte bine .

  • Alexandru, pentru că îl cunosc pe domnul acesta, cu doi părinți a căror pensie nu depășește salariul mediu pe economie, împreună, crede-mă că Marius Chitzu nu este băiatu lu tata, care e om cu bani, ci o persoană care doar din fotografie trăiește. Ei, ce zici de asta? Nu cumva e foarte tare dacă a reușit să-și ia două camere, chiar. :)) Păcat că există pricepuți ca tine, care suspină la imaginile făcute cu aparatură depășită. Mă întreb oare de ce mai există F64…

  • Salut Alexandru, sa sti ca nu sunt un actor obisnuit cu aparatul de filmat si nici nu am tras duble 🙂
    Da, sunt de acord cu greseala cu DSLR-ul, dar… emotiile, dar totodata nu sunt de acord cu restul comentariului tau, sunt curios ce fotografii faci tu.
    Si crede-ma ca nivelul fotografilor de nunta nu este cu nimic mai scazut decat al altui fotograf de ce vrei tu, iar in fotografie daca o faci bine ai si ceva banuti pentru un echipament mai bun. Ca de asta suntem pasionati de fotografie! Sper totusi ca portofoliul meu, si nivelul meu de lucru nu ma face un "asa-zis fotograf cu bani". Cred despre mine ca am habar despre fotografie. 🙂
    Iti multumesc pentru comentariu, Alexandru.
    p.s. as fi curios cum ai reusi tu sa faci fotografie excelenta cu o camera de veche generatie, in lumina foarte scazuta, fara flash si cu un zoom cu diafragma 4-5,6. Echipamentul de ultima generatie te ajuta daca cunosti fotografie.

  • Primul aparat a ajuns clar pe mana cui trebuia. Unul din fotografii care stiu cu adevarat ce trebuie facut la un eveniment.

    • Sunt fara cuvinte .doar casc ochii la iginami si lacrimi curg de emotie povestea de prietenie dintre voi este atat de simpla si de frumoasa poate ne trezim la realitate si reusim sa ne dam seama ca putem fi fericiti in orice secunda! FELICITARILE MELE PERSONAJULUI PRINCIPAL SI ECHIPEI !

  • E pacat ca la noi sunt multi asa-zisi fotografi, care au scule ultima generatie, doar pt. ca au bani.. Reportajul vostru mi-a dat un sentiment dezamagitor si sper sa promovati pe viitor doar oamenii cu adevarat buni si nu pe cei care au doar bani.. Nu am nimic personal cu domnul de aici, nu sunt concurent si nici nu ma intereseaza fotografia de nunta, dar cand raspunzi la intrebarea "Care a fost primul tau DSLR" cu "Digital sau?…." deja se vede ca nivelul fotografiilor de nunta este destul de scazut…
    Scuzati-mi supararea dar degeaba avem bani daca nu stim nici sa scriem corect..
    Draga comentator Laurentiu – "i-mi" se scrie imi (intotdeauna legat).
    Respect mult fotografii care lucreaza cu echipamente mai vechi dar scot rezultate de doua ori mai bune decat cei cu ultima generatie. Si nu ma intelegi gresit, imi permit ultima generatie dar sincer devine doar trend sa ai ultimul aparat desi nu folosesti nici pe cel de acum doua generatii la adevarat valoare.

    • Alexandru draga…chiar nu ai idee cine e Marius. Daca taceai filozof ramaneai ! trebuie sa studiezi si apoi sa comentezi, invata si respecta asta pe viitor.

    • Draga Alexandru ,iti inteleg frustrarea ,dar la fel ca si renumitii cantareti " da manele " ce canta la nunti ,si fotografiii "da nunti " sunt huliti sau admirati.
      "Imi" pare rau pentru ca am folosit "-" dar am vrut sa fiu in ton cu subiectul .

    • Draga Alexandru,
      presupun ca esti un artist…un neinteles..care nu se coboara la nivelul unor fotografi parliti de nunta…
      Stai drept nu te lasa …pozeaza veverite…sau da i cu flash n studio.

  • Felicitari, Marius! 🙂 Asteptam un review de la tine 🙂

  • Pai cine vroiai sa fie ? Unu care isi cumpara aparatul ca sa il tina pe post de poseta? Acum lasand orice ipocrizie la o parte omul chiar face bani cu ea ….

    • unii fac si mare arta si bani, un astfel de om am fi vrut sa fie;)

  • i-mi place ca primul posesor de canon 5D mark III e un fotograf de nunti , asta spune tot.

    • coooreeeect:))

    • "imi" … nu "i-mi" …

  • Sa-l stapanesti sanatos Marius si sa faci fotografie de nunta cu el asa cum numai tu stii. Asteptam un review de la tine. 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.