Fuji X-S1 Review
Constructie si utilizare
In primul rand, asa cum ii spune si numele, X-S1 face parte din gama de aparate foto “Fuji X”, o categorie premium care a fost inaugurata anul trecut de modelul Fuji X100. Noi vorbim astazi de un aparat foto bridge care poarta in denumire initialele gamei premium de la Fuji si asta se traduce printr-un body construit din aluminiu (inclusiv obiectivul si – chiar – parasolarul!), finisaje de cauciuc care iti lasa un feeling profi in utilizare si butoane mari, care se apasa usor chiar si cu manusi (erau -10 grade afara, va dati seama ca am incercat si asta – obligat, fortat!).
Fuji X-S1 are acelasi meniu ca si X100 sau X10 iar acesta este un lucru bun, pe deoparte si rau pe de alta. E bun pentru ca odata obisnuit cu el te descurci cu ochii inchisi, dar la inceput, perioada de acomodare este destul de lunga deoarece logica nu primeaza de fiecare data in meniul Fuji (de exemplu, ca sa sterg o poza trebuie sa fac patru operatii). Trecand peste acest aspect, ce impresioneaza cu adevarat la X-S1 este vizorul electronic. E mare! Foarte mare! Este un vizor electronic dublu ca dimensiuni fata de orice alt bridge pe care l-am vazut pana acum, dar e o placere sa lucrezi cu el. Am intalnit variante pe SLT-uri care erau oribile pe langa ce ofera Fuji X-S1. Si totusi vorbim de un bridge…
Revenind la obiectiv, inelul de zoom este asemanator obiectivelor DSLR si actioneaza mecanic sistemul optic pentru a ajunge la distanta focala dorita. Pe de alta parte, inelul de focalizare manuala actioneaza pe principiul “fly-by-wire”, adica electronic, actionand un potentiometru care mai departe dicteaza lentilelor cum sa faca focusul. Am putea numi asta “metoda Fuji” deoarece am intalnit-o si pe X100 si pe X10 dar si pe recentul X-Pro1 si de fiecare data m-a dezamagit. It’s not for me..
Calitatea imaginilor, ISO, balans de alb si focalizare
Conform declaratiilor oficiale, noul senzor CMOS utilizat pe Fuji X-S1 este derivat din senzorul lui X10. Ei bine, din punct de vedere al calitatii imaginilor cele doua aparate sunt destul de asemanatoare. Fuji X-S1 produce imagini fara zgomot de imagine notabil pana la ISO 800 si imagini ce pot fi utilizate fara probleme chiar si la ISO 1600. Limitarile senzorului de dimensiuni mici isi fac aparitia de la ISO 1600 in sus, acolo unde zgomotul de imagine incepe sa devina vizibil. Pentru amatorii de sporturi extreme, Fuji X-S1 are si doua valori ISO extinse: 6400 si 12800, dar utilizarea acestora are ca rezultat imagini cu un nivel al zgomotului de imagine peste medie si cu o rezolutie redusa (3 MP pentru imaginile inregistrate la ISO 12800).
Testul ISO: Click pe imagini pentru marire si pe sageti pentru navigare.
Balansul de alb automat isi face treaba destul de bine, dar a trebuit sa folosesc setarea manuala atunci cand am fotografiat pe zapada, deoarece valoarea aleasa de aparat automat producea imagini mult prea “calde”. In rest, in interior si la lumina artificiala se descurca onorabil. Mi-a placut ca pot alege balansul de alb chiar si in grade Kelvin, o setare pe care am intalnit-o pe DSLR-urile din gama mid-level si mai putin pe modelele pentru entuziasti sau bridge.
Sistemul de focalizare are trei optiuni: Manual (dificil de utilizat, vezi mai sus cand am vorbit de inelul de focus), AF-C (autofocus continuu) si AF-S (autofocus single). Ambele setari automate isi fac treaba foarte bine si focalizeaza precis. Am intalnit anumite probleme de focus la distanta focala cea mai mare (zoom 25-26x) acolo unde uneori rata focusul. Oricum, asta se intampla doar in 10-15% din imagini si doar la valorile extreme ale zoom-ului.
Concluzii
Va spun de pe acum: acuzati-ma ca sunt subiectiv, dar FujiX-S1 este cel mai bun aparat foto bridge pe care l-am intalnit pana acum. Sigur, calitatea are un pret pe masura si il veti compara cu DSLR-urile entry level, dar daca va spun ca majoritatea celor care isi iau un DSLR entry nu ii vor achizitiona niciodata un obiectiv suplimentar (pe langa cel din kit), atunci versatilitatea oferita de zoom-ul optic 26x al lui Fuji X-S1 combinat cu un mod de utilizare asemanator aparatelor DSLR si o calitate a imaginilor apropiata il recomanda pentru cei care indecisi. Ganditi-va doar ca un DSLR entry cu un obiectiv super-zoom de calitate, doar cu zoom 12x, ar costa aproape dublu decat Fuji X-S1. Si inca un atuu: cel putin din punct de vedere al constructiei si al functiilor, Fuji X-S1 depaseste orice DSLR entry-level la ora actuala.
Nota: 9.5/10
Bile albe (si foarte albe):
- Calitatea bodyului (materiale, constructie, finisaje)
- Vizorul electronic de dimensiuni mari
- Ecranul LCD rabatabil
- Usurinta in utilizare (si similitudinile cu un aparat DSLR)
- Calitatea imaginilor
- Zoom-ul optic generos (si calitatea optica, per total)
- Reproducerea culorilor
- Butonl “Fn” personalizabil
- Conectivitate si accesorii diverse (patina de blitz, mufa microfon, iesire HDMI etc)
- Este destul de rapid si raspunde bine la comenzi
Bile gri si … negre:
- Diafragma f/2.8 doar la capatul extrem wide (26mm)
- Butonul On/Off poate fi activat din greseala
- Meniul poate fi dificil pentru incepatori
- Anumite functii importante sunt ascunse adanc in meniuri
- Inelul de focalizare manuala asistat electronic
- Ratari ocazionale de focus la distanta focala maxima (zoom 25-26x)
- Calitatea imaginilor la ISO peste 1600 are de suferit din cauza zgomotului de imagine
Fuji X-S1, pe scurt:
- Senzor de 12MP 2/3″ CMOS
- Inregistrare JPEG, RAW, RAW+JPEG simultan
- Vizor electronic (EVF) cu 1.44 milioane de pixeli
- Obiectiv cu zoom 26x
- Distanta focala echivalenta 24-624mm
- Diafragma maxima f/2.8 – f/5.6
- Fotografiere in rafala cu 10fps
- Distanta minima de focus (macro): 1cm
- Filmare Full HD 1080p/30fps
Un articol de Calin Stan
10 Comments
Mentionez ca fotografiile au fost facute in modul EXR si AUTO, tocmai pentru a elimina din start nepriceperea mea de incepator, dar in paralel am facut foto si cu SONY HX 200V,care era expus, luind la tinda exact acelasi subiect (distanta a fost cea de la vitrina unde se afla x-s1 si pana la standul SONY, cu tinta pe textul de reclama) , si indiferent de modurile selectate, focusarea si stabilizare au fost perfecte,exceptand faptul ca am dat zum 30x, si nu 26x. Este o placere sa ti in mana x-s1, te simti bine cand fotografiezi cu el ,are imagini super din punctul de vedere al realitatii, dar….Inca stau si ma gandesc daca pot trece peste aceste 2 probleme pe care le are, cu toate ca sunt incepator. Cinstit sa fiu mi-ar placea sa Va gasesc acolo cand voi mai veni la F 64 sa comparam in paralel.
partea 2 a comentariului deoarece sistemul nu a aprobat fiind prea lung . 1.- stabilizarea, indiferent de setarea aleasa si de pozitia de fotografiere ( prin vizor, cu mainile stranse pe langa corp si rezemat)nu reuseste sa faca fotografii nemiscate (subiectul a fost un text pe un panou de reclama, in incinta magazinului),2.- focusul a dat rateuri mai tot timpul. Trebuia sa retrag obiectivul putin sa focusez ,dupa care din nou la maxim si sa focusez din nou si se rezolva problema dar nu mereu. Comparatia este facuta cu SONY HX 100V care tocmai capatase un nou proprietar.La cele specificate mai sus SONY da clasa lu x-s1. Nici macar fotografia cu zum digital nu iese miscata la sony. Clar pentru mine ca fotograf amator – incepatur este ca x-s1 are probleme de obiectiv. Doresc nespus de mult sa cumpar aparatul asta, si sper sa-mi spuneti ca am gresit cu nu stiu ce setare si in secunda doi sunt la magazin sa cumpar , dar deja regret ca am vandut SONY. 3300 este un pret aberant pentru problema pe care o are, si va rog sa ma credteti ca nici pretul lui hx 100v nu l-as fi dat pe el.
: 1.- stabilizarea, indiferent de setarea aleasa si de pozitia de fotografiere ( prin vizor, cu mainile stranse pe langa corp si rezemat)nu reuseste sa faca fotografii nemiscate (subiectul a fost un text pe un panou de reclama, in incinta magazinului),2.- focusul a dat rateuri mai tot timpul. Trebuia sa retrag obiectivul putin sa focusez ,dupa care din nou la maxim si sa focusez din nou si se rezolva problema dar nu mereu. Comparatia este facuta cu SONY HX 100V care tocmai capatase un nou proprietar.La cele specificate mai sus SONY da clasa lu x-s1. Nici macar fotografia cu zum digital nu iese miscata la sony. Clar pentru mine ca fotograf amator – incepatur este ca x-s1 are probleme de obiectiv. Doresc nespus de mult sa cumpar aparatul asta, si sper sa-mi spuneti ca am gresit cu nu stiu ce setare si in secunda doi sunt la magazin sa cumpar, dar deja regret ca am vandut SONY. 3300 este un pret aberant pentru problema pe care o are, si va rog sa ma credteti ca nici pretul lui hx 100v nu l-as fi dat pe el.
pretul este justificat in comparatie cu alte camere din categoria lui am avut parte de un d90 cumparat in iulie 2012 am zis hai sa fac o investitie sa vad ce inseamna un dslr ca tot auzeam ca sint bune ca face ca drege …e am luat teapa…oameni buni detin numai camere fuji am mai avut si alte marci dar degeaba ce vreau sa subliniez este faptul ca am vindut rapid d90 foarte slab credetima ca am un fuji 5600 si d90 nu face poze cu obiectivul kit cum face 5600 apoi te costa o caruta de bani pntr un obiectiv bun. revin la xs1 am sa il achizitionez foarte curind ,,acest aparat pune multe in umbra multe marci asazise consacrate noroc ca am habar de camere si stiu ce vorbesc ,,ce sa mai zic fiecare cu preferintele lui mai bine un pret justificat decit un dslr care la pretentiile mele in ceea ce priveste calitatea imaginilor si nu numai nu vreau sa dau un pret dublu ca sa obtin poze de calitate ..am avut dslr regret sa spun ca doar numele le mai tin in viata ,,si inca din pacate multi se vor pacali incontinuare
Fane, tu nu stii ce vorbesti! Se poate vedea inca odata in plus ca multi isi cumpara DSLR si habar nu au cum sa-l foloseasca, daraminte sa mai faca si fotografii cu el! D90 + 18-105 VR e un kit bun, poti face fotografii excelente cu el. Problema ta, si a multor altora ca tine, e ca nu stii sa folosesti aparatul si in alt mod decat "Auto"! Daca ai pune mana pe o carte sa vezi cu ce se mananca DSLR-ul, ce insemana timpi de expunere, focale, adancime de camp, ti-ai schimba parerea si ai fi mai castigat. Cu un bridge nu ai sa obtii niciodata un bokeh frumos, o rupere de background samd. PS: Pune mana pe un manual gramatica si ortografie a lb. romane! Mai mare rusinea sa te consideri roman si sa nu-ti cunosti limba!
draga gruia am testat si manevrat d90 cu cineva care avea cu multi ani ap prof si dot degeaba ,cei drept ca am folosit ob de chit ,este jalnic l-am folosit an toate modurile posibile,am ajuns la concluzia ca la astfel de aparate ,daca nu ai un ob de cel putin 1000e poti sa al uiti ,atunci mai bine folosesti o compacta mai tresarita ,ca tot acolo esti
anca ceva domnule gruia marele roman autentic ,nu da tu lectii de gramatica la altii,si-ti vezi tu de limba ta,sant mai an varsa decat tine si nu am timp de greseli de ortografie,fii tu atent la tine nu la altii…
pai pretul e afisat pe f64, adica 3300 lei. enorm, in opinia mea, pt un bridge. dincolo de focala mare, aparatul asta nu poate fi comparat cu un dslr, desi in review se face aceasta comparatie. la capatul tele, fara trepied aparatul asta e inutil. in plus, de cate ori ai nevoie de o asemenea focala? dar de focus rapid, de iso bun la valori ceva mai mari si de un SENZOR MULT MAI MARE ai nevoie tot timpul. asa ca nu inteleg de ce se insista cu aceasta comparatie cu un dslr, pentru ca un dslr iti ofera mult mai mult decat acest bridge. cat despre costul unui teleobiectiv de calitate….intrebarea mea e: credeti ca un obiectiv 28-680 ( sau cat are fuji ) e un obiectiv de calitate? sa fim seriosi.
vrei sa spui ca D3100 de la Nikon este mai bun?? 🙂 inseamna ca nu ai avut un fuji in mana :)…. sincer…. nu vreau sa te jignesc, dar autorii de mai sus cam stiu ce vorbesc….. ce intelegi prin "senzor mult mai mare"?? pai daca vor scoate o camera cu full frame ….. la capacitatea opticii de la fuji…. multe din DSLR-urile entry si chiar de la midlevel vor iesi la pensie…. 🙂
Foarte bun reviewul detalii multe despre aparat,face poze in raw,filmare 1080p posibilitate de atasare suplimentare ptr diferite obiecte ca patina de blitz, mufa microfon, iesire HDMI etc.Bun dar oare ce pret estimativ este ptr acest aparat?