Primul posesor de Nikon D4 din Romania

Hotarat sa aiba cel mai nou DSLR profesional care sa il ajute in proiectele lui, Ciprian Lupan a fost  primul client care a facut precomanda, ceea ce i-a adus si un Speedlight SB-910 cadou, si este primul posesor de Nikon D4 din Romania. Am fost curiosi sa aflam mai multe despre Ciprian si despre cum il va ajuta varful de gama Nikon in activitatea sa, asa ca l-am contactat pentru un interviu.

Nikon: De cat timp lucrezi ca fotograf de nunta si cum ai ajuns la acest tip de fotografie?
Ciprian Lupan:  Este o frumoasa poveste de familie. Am inceput ca si cameraman in timpul unei vacante de vara cu peste 10 ani in urma, alaturi de tatal meu. Am devenit pasionat de fotografie si am combinat fotografia cu filmarea la nunti  timp de 3 ani. In 2008, ni s-a alaturat si fratele meu, Razvan Lupan, si in scurt timp a devenit o competitie care a ajutat atat la evolutia mea cat si a lui. Razvan este considerat la doar 17 ani foarte promitator. Acum suntem amandoi solicitati in sezonul de nunti.


Nikon: Descrie-ne in cateva cuvinte stilul pe care il practici si povesteste-ne cum a evoluat de-a lungul anilor. 
Ciprian Lupan: Nu pot sa spun ca am un stil anume. In functie de solicitari, dar si de momentul creativ, practic atat fotojurnalismul cat si fotografie cu tuse portretistice. Fotografia mea trebuie sa transpuna emotiile personajelor, sa le surprinda si sa spuna povestea. Imi plac accentele vintage, imi place sa aduc o nota clasica, eleganta, care in definitiv este de multe ori caracteristica nuntilor.

Nikon:  Care sunt sursele tale de inspiratie? Ai vreun fotograf roman sau strain preferat?
Ciprian Lupan: Normal ca ma inspir, studiez constant pozitii, lumini, punerea in scena! Imi place Jerry Ghionis cum interpreteaza glamour-ul,  Jasmine Star pentru tusa clasica si foarte mult Gabe McClintock, in care regasesc accentele de “vintage” si romantism.

Nikon:  Esti primul posesor de D4 din Romania, iar asta e o performanta de sine avand in vedere cererea mare pentru acest model. In primul rand, felicitari! Multi fotografi prefera sa astepte  pana aparatele ajung in magazine si abia apoi sa le achizitioneze. Pe tine ce te-a motivat sa faci precomanda si care crezi ca sunt avantajele in a fi printre primii fotografi cu D4? 
Ciprian Lupan: In primul rand am norocul sa fiu foarte pasionat si mandru de ceea ce fac; aparatura de top ma ajuta sa transpun ideea in realitate intr-un mod cat mai fidel. O supriza a venit si din partea Nikon prin adaugarea unui blit cadou. Deci o gramada de motive valabile.  

Nikon:  Ce echipament ai in prezent si care sunt specificatiile cheie care te-au convins sa faci upgrade la D4? Cum crezi ca te va ajuta noul aparat in proiectele tale?
Ciprian Lupan:  In prezent am Nikon D700 cu obiective fixe si cu focala variabila, dar un focus mai rapid care are un 3D tracking mai bun ma ajuta sa realizez fotografii in anumite situatii in care vechiul aparat ar fi in dificultate. Un alt motiv pentru care am optat pentru acest model este si calitatea ISO, superioara tuturor modelelor de pana acum. In plus, un body pro imi ofera siguranta ca voi putea folosi acest aparat mai multi ani.

Nikon: Avansul pe care l-ai platit la precomanda te-a rasplatit cu un Nikon Speedlight SB-910. Cat de mult folosesti blit-ul la evenimente si in cel fel? Direct de pe camera sau remote prin sistemul CLS?
Ciprian Lupan: La evenimente folosesc adesea blitul acolo unde subiectul pe care il fotografiez se afla intr-o miscare sau in situatii in care vreau sa am un control mai mare asupra surselor de lumina. Folosesc sistemul CLS.

Nikon: Iti multumin pentru timpul acordat si iti dorim mult succes in toate proiectele pe care le vei intreprinde!

Puteti sa vedeti aici mai multe fotografii realizate de catre Ciprian Lupan.

[sursa: nikonisti]

Alți fotografi au mai citit și:

11 Comments

  • […] Au început livrările pentru Nikon D4, iar de pe blogul F64 puteţi afla mai multe informaţii despre primul posesor de Nikon D4 din România. Etichete: […]

  • Felicitari primului posesor de Nikon D4. Este drept: este o strategie de marketing atit pentru F64, cit si pentru domnul Ciprian Lupan. N-am umblat in pantofii lui, deci nu judec nici alegerea sa, nici fotografiile sale. Eu sint un perfectionist, cu mine, cu modul meu de a privi, de a recreea si exprima fotografic realitatea. Nu-mi doresc un D4. E multa vanitate in a fi primul posesor de ceva, foarte scump si atit de trecator. Nu-mi doresc asta. Imi doresc sanatate, minte, ochi buni, sensibilitate, doua-trei obiective mai bune, oleaca de intelepciune, multa cultura imagistica (istoria artei, istoria fotografiei), timp si rezultate din ce in ce mai expresive, de nepretuit, in captarea inefabilei clipe de lumina si vis…
    Lucian Dragomir: pictor, grafic designer, fotograf

  • Felicitari primului posesor de Nikon D4. Este drept: este o strategie de marketing atit pentru F64, cit si pentru domnul Ciprian Lupan. N-am umblat in pantofii lui, deci nu judec nici alegerea sa, nici fotografiile sale. Eu sint un perfectionist, cu mine, cu modul meu de a privi, de a recreea si exprima fotografic realitatea. Nu-mi doresc un D4. E multa vanitate in a fi primul posesor de ceva, foarte scump si atit de trecator. Nu-mi doresc asta. Imi doresc sanatate, minte, ochi buni, sensibilitate, doua-trei obiective mai bune, oleaca de intelepciune, multa cultura imagistica (istoria artei, istoria fotografiei), timp si rezultate din ce in ce mai expresive, de nepretuit, in captarea inefabilei clipe de lumina si vis…

  • Evident ca au iesit carcote. Daca omul stie deja sa foloseasca un DSLR, si are posibilitatea sa aiba cel mai nou (poate si cel mai bun) body, de ce nu? Pt ca altii nu-si permit? Pt ca exista indoctrinarea care va supune constiinta spunandu-va ca nu meritati sa lucrati cu asa ceva? De ce? Uite, mie imi place fotografia. Am lucrat si pe film (un Praktica PLC 3 cu 2 obiective, nu vreo mare trusa), lucrez si pe digital acum. Ca hobby. Nici macar nu mi-am facut blog. Si acum am D5000. Daca imi permiteam, imi luam D300s, iar daca imi permiteam alte obiective, un D700. Atat cat cadrele devin mai bune cu noul aparat, felicitari posesorului si sa-l stapaneasca sanatos! Foarte bine ca ti-ai permis si ai D4.

  • nea pavelache, invata male intai sa vorbesti romaneste si apoi baga-te la comentarii. Daca tot comentezi, spune lucrurilor pe nume, ai ceva de impartit cu omul, spune-i in fata.

  • evident ca nu se merita investitia la ceea ce se lucreaza sau la ceea ce stiu ca face stimabilul ciprian! dar ma rog… la cata critica aduce multora sper sa isi dea seama ca nu e cel mai perfect si sa foloseasca nikon d4 asa cum il doreste! pe principiul romanului… sa avem x6 si nimic altceva…

    • :)) limba romana face seppuku

    • E problema mea daca nu se merita investitia, poate am gasit o matusa Tamara. Sa inteleg ca nu e cel mai perfect D4 pentru nunti, si nu stiu sa il folosesc?

      • intelegi ce doresti, iar cei ce nu stiu sa citeasca mai sus sa mai reciteasca! ma refer ca nu merita investitia pentru un fotograf de nunti! cat despre criticile aduse unor lucrari prefer sa nu mai comentez!

  • Bravo Ciprian!
    Îmi aduc aminte când discutam în contradictoriu eu nikon şi tu canon…uite unde-ai ajuns. Spor la pozăreală, acum nu mai ai scuze pentru poze proaste!

  • 0:34 "este totul in cutie CUTIE?" este o greseala sau asa trebuia?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.