1. Nikon 1

Un articol de Vlad Dodan
for english version press here

În cazul în care nu știați, s-a dat undă verde la cumpărat Nikon 1. Acum e pe piață și prin intermediul F64 am reușit să pun mâna pe un kit de V1 (ăla negru de respiră greu, cu vizor incorporat) și m-am dat o tură cu el prin București. Nu mult… 1 week-end înnorat, dar suficient cât să-mi fac o părere relativ obiectivă despre el. Spun relativ, că mi-s Nikon Shooter și s-ar putea să mă ia valu` pe ici pe colo, dar în mare parte am încercat să mă gândesc la target-ul de vânzări al conceptului.

Pentru cei care se asteaptă ca acest preview să fie plin de imagini trase de la ISO 100 pana la iso 6400 … veți fi puțin decepționați, căci eu m-am vindecat de pixel-peeping acu` vreo 2 ani.(m-am limitat 1 an întreg la un singur aparat și un singur tip de film) Așa că o să vă povestesc despre experiențele plăcute (sau mai puțin plăcute) pe care le-am avut cu jucăria asta.

Articolul e împărțit pe 5 capitole – poate sunteți pe fugă… Ultimul pune accent pe ce ar putea fi îmbunatățit odată cu Nikon 1 V2.

I AM | FAST
I AM | BEAUTIFUL
I AM | EASY TO USE
I AM | GONNA MAKE SOME PEOPLE HAPPY
I AM | ALMOST THERE

I AM | FAST

Avănd în vedere că deja e plin de modele mirror-less de pe la toți producătorii de “cutii dintr-astea de captează lumina”, Nikon și-a cam prins urechile într-o “nișă” suprasaturată. Astfel că aparatul cu care au intrat pe piață trebuia să aibă ceva în plus față de celelalte.
Și are:
E al naibii de rapid în comparație cu celelalte piese din “prăvălie”. Acum, cine trage pe dSLR și pune mâna pe ăsta o sa zică … “mda, nu-i mare brânză” dar cei care au avut compacte sau bridge-uri și vor ceva cu un pas mai profi, vor rămâne cel puțin cu un zâmbet în colțul gurii când vor vedea Nikon 1.Cei de la F64 mi l-au lăsat în pază ți apărare vineri pe la 16:00 și la 18:00 eram deja în parc în zona cu skateri. Soarele era prea jos ca să mă mai gândesc la noise. Manual nu apucasem să citesc că deh … barbații nu citesc manualul, și “am Nikon acasă, deci cât de greu poate să fie?”. M-am așezat pe o bancă, am bâjbâit prin meniuri să văd ce pune la bătaie firma nipona; i-am scos toate funcțiile ajutătoare și noise reduction-urile că nu-s fan “vitralii” și am început să fac poze. Setat în “FULL AF” l-am lăsat pe el să-și facă damblaua ca și cum aș fi un începător care vrea să-și pozeze copii la mare, făcând castele de nisip. Subiecții mei erau niște skateri în contre-jour care se mișcau mai repede decât aș fi vrut. “F8 and be there” s-a transformat în “1/500 și hai să vedem ce iese”. Dupa 3 poze am rămas surprins de viteza de focalizare. Lag-ul la declanșare era aproape inexistent. Este poate singurul aparat din gama entry-level cu care se poate pune accent pe “The decisive moment” al lui Bresson.
Și asta în available-darkness … căci dacă pleci vara prin excursii și faci poze de la 9:00-19:00 … poți să stai liniștit că va prinde orice cadru pe care-l încerci.

Mi se pare companionul perfect pentru street-photography. Nu sare în ochi și îți permite să prinzi tot felul de momente irepetabile. V1 + pancake-ul de 10mm încape în buzunarul de la blugi (atât timp cât nu sunt skinny fit!)

I AM | BEAUTIFUL

Frumusețea e o chestie subiectivă, dar arhitectul din mine se bucură când pe piața apar aparate foto cu un desing ce aduce a Bauhauss. Linii drepte, făra briz-briz-uri, butoane poziționate ergonomic, simplitate și totul într-un form-factor mic = WIN!

I AM | EASY TO USE

Deși multe dintre funcțiile pe care le-aș fi vrut la vârful degetelor, sunt ascunse în meniuri, aparatul nu e foarte greu de utilizat. Încearcă să-ți pună la dispoziție strictul necesar astfel încât să te gandești mai mult la ce vrei să obții decât la “cum să faci asta”.În acest capitol voi trece pe scurt și prin cele 4 moduri de înregistrare pe care le pune la dispozitie. Două dintre ele păreau foarte interesante când am văzut aparatul la lansarea internațională, dar s-au dovedit a fi foarte putin utilizate în timpul scurt pe care l-am avut la dispoziție.
1. Motion SnapshotAparatul înregistrează la o viteză de 60fps timp de 1/2 de secundă. Apoi lipește cele 30 de cadre într-un fisier .mov (Apple QuickTime MOV)
2. Smart Photo SelectorÎn acest mod V1 declansează de mai multe ori în rafală și alege el imaginile care i se par bune. Sună bine în teorie, dacă tot ce pozezi sunt albinuțe pe flori sau copii la mare (sau … orice în direcția asta). Dar dacă ești un fotograf căruia îi place să tragă single-frame, vei considera modul ăsta doar un spațiu irosit pe rotită.
3. Still ImageModul în care ne-am obișnuit. Cel care-ți dă posibilitatea să treci în P / A / S / M. Timpul de expunere și diafragma se pot schimba de la butoanele de pe spate, ISO-ul se poate schimba din meniu, dar ideal ar fi să lăsati aparatul pe AUTO-ISO 100-3200 căci se descurcă bine. Obiectivul de kit vine fără un inel de focus-override, iar asta se face ceva mai neintuitiv de prin meniuri. Nu m-a dat pe spate varianta lor și sper ca pe viitor să facă obiectivele cu inel de focus.
4. VideoCum zice la ei pe site aparatul trage Full HD la 60i. Celor care termenii aștia nu le spun nimic, explicația e usoară. 1920x1080px la 60 cadre pe secundă interpolate. Sau Half HD (adica 1280×720 la 60 de cadre pe secundă, neinterpolate. Ideea cu care trebuie să rămâneți e că filmează foarte bine și înregistrarea audio este clar peste media “sapunierelor” de pe piață.Pe lângă filmarea HighDefinition, procesorul aparatului foto permite o înregistrare “Slow Motion” la 400 cadre pe secundă sau chiar 1200 cadre pe secundă, dar rezolutia de inregistrare este micșorată semnificativ. 400fps este decent … 1200fps are o rezolutie cât 1/4 din ecranul telefonului meu, deci e de-a dreptul neinteresant.Partea buna este că dintr-un film tras la 60fps, se poate obține (via Twixtor + After Effects) o încetinire similara cu 400fps, dar cu avantajul de a avea un film full HD.Slow Motion-ul la 400fps a uimit audiența. Am facut copiii să se impingă să vadă ce “le-a iesit pe rampă”. Am facut fete să râdă în hohote văzându-și mișcările în slow motion și m-am facut pe mine foarte fericit obtinând astfel de rezultate.

Deci , din punctul meu de vedere, oricât de ciudată ar fi rezoluția de filmare la 400fps, tot rămâne un mare avantaj față de concurență.
Și peste toate astea, în timpul filmarii standard se pot înregistra cadre la rezoluție maxima apasand direct shutter-ul. Asa că puteți să filmați liniștiți că nu pierdeți nici continuitatea video-ului, nici cadrele care urmează să câștige premii la concursuri internaționale.

I AM | GONNA MAKE SOME PEOPLE HAPPY


Având în vedere prețul practicat în această nișa, consider că Nikon trebuie să se mai gandească puțin la viitorul seriei 1. În același interval de preț la F64 mai puteți găsi Sony Nex 5n care îi cam dă peste nas lui V1 la ISO și la boke (și vine și cu un obiectiv în plus). Senzorul mai mare îi permite un rezultat mult mai “lăptos” la aceeași deschidere a diaframei, iar aprox. același numar de pixeli pe o suprafață mai mare va permite rezultate mai bune la o valoare a ISO-ului ridicată.

Nikon 1 va avea și un adaptor pentru obiective Nikkor, iar asta îl va face foarte atractiv pentru cei care (cumpără fără să se uite la preț) au deja un sistem cu multe obiective “deștepte” dar cărora li se pare inutil să care D3X-ul în excursii…
Toți cei care vor achiziționa un Nikon 1 fie el J1 sau V1, dar care au avut o “săpuniera” înainte de el, vor fi foarte încântați de noul sistem Nikon. ISO ridicat e decent, iar pentru Facebook până și ISO 6400 e foarte bun.
Și când vă supără ISO-ul, puteți să puneți blitzul dedicat (SB-N5) pe el. Nu credeam că poate scoate așa multa lumină din “cutia aia de chibrituri” dar chiar se descurcă bine. Primul impuls a fost să-i pun niște baterii, dar n-am avut unde, pentru că-și trage curent direct din bateria aparatului. Nu are butoane (nici nu mai aveau loc) si toate setarile le faci direct din meniurile aparatului. Eu l-am folosit pe post de trigger optic cu care am declansat un SB-800.

Bateria are 1900MAh. Se obține o autonomie de aprox. 2 zile de “pozat și filmat ca în excursii” în condițiile în care am avut tot timpul Vibration Reduction-ul activ. Între 600-800 de cadre, dacă ar fi să fac un “guesstimate” dar eu n-am tras atât de mult, deci n-aș putea să vă spun cu exactitate.
Și cum spuneam la începutul articolului, e al naibii de rapid, iar asta va bucura toți tăticii care-și pozează “piticii” la fotbal / rugby / basketball etc.

I AM | ALMOST THERE

Iar acum trec la partea pe care o așteaptă toată lumea: cam tot ce aș fi vrut să facă Nikon 1 … și nu se ridică la înălțimea așteptărilor. (Trebuie să menționez că am folosit dSLR-uri si Rangefindere în periplul meu fotografic, iar așteptările mele au fost influențate puternic de asta)

  1. Obiectivul de kit are un opritor cu care se retrage elementul frontal la maxim. Odată acționat modul “Lock”, nu mai poți face poze, deci dacă ai aparatul la gat și vrei repede să tragi un cadru trebuie tot timpul să ai în gând “oare o fi închis?”
  2. Are cele două moduri de fotografiere pe care n-o să le folosească nimeni mai mult de 2 zile. Locurile alea de pe rotiță sunt perfecte pentru Aperture Priority și Shutter-Speed Priority.
  3. Obiectivul de kit vine fara inel de manual focus. Înteleg că se bat în piept că AF-ul lor e cel mai bun, dar pentru anumite filmari aveam nevoie de manual focus ca de aer. Probabil e vina mea, ceream prea mult de la un aparat care costa 1100$ !!!
  4. Viewfinder-ul e foarte interesant pe modelul V1, dar am constatat un lag între momentul în care aparatul e la ochi și momentul în care cadrul apare în vizor. Partea bună este că AF-ul și declanșatorul merg, deci dacă n-ai răbdare până apare imaginea și știi cam ce-ai încadrat, declansezi și gata … NEEEEXT!
  5. Patina de blitz standard ar fi fost prea mare pentru V1 așa că s-au gândit să facă un sistem nou, mai mic, pentru un blitz … mai mic. N-am nimic de rău de zis despre blitz (chiar e foarte destept), dar căpăcelul ăla de pe aparat, care acoperă patina de blitz când nu este folosită, se pierde foarte usor.
  6. În firmware-ul cu care a venit din fabrică nu se pot customiza butoanele de niciun fel. What you see is what you get. Personal, aș fi dat orice pentru un buton de ISO. Selecția manuală a punctului de focus este anevoioasă dar te obișnuiești repede.
  7. Meniurile sunt simple dar (cum spuneam și la punctul 6) conțin prea multe setări pe care aș fi vrut să le găsesc pe niște butoane: Exposure Mode, Meetering, White Balance, ISO și AF-area Mode. Prima funcție pe care am dezactivat-o pentru ca mă scotea din sărite a fost “face detection-ul”, dar sunt sigur că pentru alții va fi binevenită.
  8. Dimensiunea senzorului îi va afecta într-o masură vânzările căci boke-ul este primul care are de suferit și știm cu toții că cea mai des întâlnită întrebare printre începători este “da` cum de-ai facut fundalul ăla așa neclar?”

Lista n-ar mai continua mult și as avea și multe de bine de spus dar un studiu de pe net zice că dacă un articol depașește 2000 de cuvine cititorul doarme de vreo 3 paragrafe…

Așadar, pentru informații suplimentare vă stau, cu placere, la dispoziție via sistemul de comment-uri.

Până data viitoare,

Shoot everyday!

Alți fotografi au mai citit și:

6 Comments

  • daca ar fi sa alegi dintre nikon 1 v1 si fuji x10 ce ai alege? multumesc

  • intre V1 si NEX 5 care e mai ok pentru un incepator?

  • L-am manuit si eu putin si mi se pare ca este exagerat sa spui ca incape in buzunarul de la blugi (daca vorbim de blugi regular fit cum ar fi Levis 501). Este mai mare decat Panasonic GF1 (nu mai vobesc de Pana GF3 sau Oly PM1) in conditiile in care are un senzor semnificativ mai mic. Una peste alta nu cred ca are vreo sansa sa faca vanzari la pretul actual bazandu-se doar pe FPS (singura caracteristica diferentiatoare). Ofertele Olympus, Panasonic, Fuji si Sony sunt mult mai atractive din multiple puncte de vedere, unele esentiale cum ar fi calitatea imaginii, ergonomie, disponibilitatea de obiective dedicate (sincer nu ma vad adaptand un 70-300mm si nici macar un 18-200mm la un V1) si, nu in ultimul rand, pret.

  • Cred ca articolul trebuia impartit in 6 articole, ultimul dintre ele numindu-se: I AM | TOO EXPENSIVE.

    • Ar fi avut prea putin continut… 🙂
      Asa este. Aparatul este ceva cam scump pentru mase. M-am "plans" de lucrul asta si in articol in vreo doua paragrafe, deci n-am trecut cu vedere acest aspect.

  • […] (for Romanian click here) […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.