Fuji X100 testat de ClubulFoto.com

articol de Calin Stan – http://www.calinstan.com/

Celebrul Fuji X100 a ajuns la Clubul Foto, pentru cateva zile de teste. Iata aici review-ul complet, dupa o saptamana de utilizare intensa a noului Fuji X100, o perioada relativ suficienta pentru a-mi face o idee despre punctele forte si punctele slabe ale acestui aparat. Pe scurt, pentru cine nu este la curent cu ultimele noutati in domeniu, Fuji X100 are 12 megapixeli, senzor APS-C, obiectiv cu distanta focala fixa de 23mm (35mm echivalent) si poate inregistra imagini cu valori ISO din intervalul 200-6400 (100 si 12.800 in modul extins).

Fuji X100
Fuji X100

Prima impresie

Prima impresie nu a fost deloc prima… Am avut ocazia sa ma joc cu X100 in cateva randuri si inainte sa il primim pentru teste si deja aveam o parere formata despre el (fapt care m-a facut sa mi-l doresc si mai mult pentru o perioada de test mai ampla). In orice caz, trebuie sa tii in mana un X100 pentru prima data ca sa iti dai seama ca ai de a face cu un aparat diferit de restul modelelor mirrorless de pana acum. Daca nu ai o Leica M9 sau macar un rangefinder pe film prin preajma, e destul de greu sa descrii feeling-ul pe care ti-l ofera X100 in utilizare. Practic, Fuji X100 este un rangefinder digital, care preia ce e mai bun din ambele lumi, cu mici exceptii, despre care vom vorbi in continuare.

Constructie

Fuji X100 are un body construit complet din aluminiu, ceea ce ofera o senzatie diferita fata de aparatele cu care suntem obisnuiti: DSLR-urile din aceeasi gama de pret. Este solid si are un body construit astfel incat sa reziste mai mult decat electronica din el. Japonezii stiu de ce…  Legat de constructie nu prea am ce sa le reprosez, mai degraba despre utilizare, asa ca… Jump to the next chapter!

Utilizare

Finepix X100 - controale
Finepix X100 – controale

Aici vine partea cea mai interesanta! Desi la prima vedere pare simplist, controlul si modul de fotografiere oferit de X100 nu este cu nimic mai prejos de posibilitatile oferite de un DSLR, ci chiar din contra, ofera si ceva in plus! Din start va spun ca pe X100 nu veti gasi rotita de selectie a modurilor de fotografiere (P/A/S/M) si nici scenele presetate… Totusi Fuji X100 ofera toate modurile de fotogafiere amintite mai sus, selectarea modului de lucru facandu-se prin rotirea inelului de diafragma sau a rotitei de selectie a timpului de expunere. Cum asta? Foarte simplu si ingenios: vrei sa fotografiezi in modul “Program”, setezi inelul de diafragma si rotita de selectie a timpilor pe “A”. Astfel, ambele fiind pe “auto” aparatul lucreaza in modul Program, asa cum suntem obisnuiti de la orice alt aparat.
Pentru a lucra in modul “Av” (Prioritate de diafragma), este suficient sa lasati rotita de selectie a timpului de expunere pe “auto” si sa alegeti diafragma dorita cu inelul de pe obiectiv. Astfel, aparatul va afisa modul de lucru “Av” si veti avea controlul deplin asupra profunzimii de camp, timpul de expunere fiind setat automat. Pentru a lucra in modul “Tv” (Prioritate de timp), este valabila reciproca: setati diafragma pe “auto” si folositi rotita de selectie pentru timpul de expunere dorit.
Vreti sa lucrati in modul manual? Atunci selectati direct diafragma si timpul de expunere dorit. Simplu nu? Fara alte setari din meniu, fara alte complicatii inutile… Simplu si rapid!

La plimbare cu X100 in Centrul Vechi
La plimbare cu X100 in Centrul Vechi

Acest mod de utilizare este extrem de rapid in practica. Acolo unde ai nevoie de decizii si setari rapide se simte foarte mult avantajul oferit de setarile pe rotite de selectie ale parametrilor fotografiei. Ce nu imi place? Nu exista un comutator extern si pentru valorile ISO… Totusi, butonul “Fn” poate fi setat ca la apasarea sa sa putem alege o valoare ISO din lista, dar e destul de dificil de lucrat cu el si sustrage fotograful din modul intuitiv de lucru prezentat mai sus. Mi-ar fi placut si o rotita de selectie pentru ISO.
O alta “bila neagra” ce tine de utilizare: dupa fiecare imagine RAW aparatul “ingheata”; practic nu mai poti face nimic pana nu termina de salvat imaginea pe card. Pentru cei obisnuiti sa traga doar in format RAW, asta poate fi o problema.

Fuji X100 - controlul timpului de expunere
Fuji X100 – controlul timpului de expunere

Din pacate, asa cum am observat chiar de la inceput, Fuji X100 nu are un sistem de focalizare perfect. De multe ori aparatul da rateuri de focalizare si la inceput acest lucru a fost destul de frustrant pana m-am obisnuit cu aparatul. Totusi, in lumina slaba ne salveaza focalizarea manuala, care merge impecabil dar care are si ea un dezavantaj: pe obiectiv nu este marcata si o scala de profunzime, ceea ce face obligatorie utilizarea vizorului hibrid atunci cand focalizati manual. Selectarea unuia dintre cele trei moduri de focalizare (Auto Single, Auto Continua si Manual) se face cu ajutorul unui comutator aflat in partea stanga a aparatului. Pozitia comutatorului este ok, dar acesta are o cursa prea scurta si alegerea modului de focalizare cel mai utilizat – Auto Single – este dificila datorita faptului ca acesta este pe pozitia din mijloc a comutatorului. In mod ideal, din punctul meu de vedere, acolo trebuia sa fie locul pentru functia de focalizare continua, lasand capetele comutatorului pentru Auto / Manual. Astfel, alegerea se facea simplu si rapid, mutand comutatorul de la un capat la altul al cursei.

Pot spune ca m-a mai deranjat un lucru: timpul de expunere minim depinde de valoarea diafragmei utilizate. Astfel, in modul prioritate de diafragma, la f/2 sau f/3.5 aparatul nu trage cu timpi de expunere mai scurti de 1/000, ceea ce este mult, daca vreau sa fotografiez ziua cu f/2 pt un camp de profunzime redus. La f/5.6 timpul de expunere minim este 1/2000 iar la f/8-f/16 este 1/4000. Este o limitare tehnica ce rezulta din lipsa obturatorului cu lamele (ca la DSLR-uri) si utilizarea diafragmei in locul lui… Ma rog, la cat de evoluat este X100 in rest, mi se pare ciudata aceasta “scapare”… Big fail; poate ar fi putut gasi o solutie tehnica cu obturator clasic, chiar daca ii faceau body-ul cu 3mm mai gros.

Fuji X100 cu ISO1600, f/2.0, 1/4s
Fuji X100 cu ISO1600, f/2.0, 1/4s

Obiectivul: Fujinon F/2

Deoarece un aparat de acest nivel nu putea fi lansat fara un obiectiv de calitate, cei de la Fuji au optat pentru o solutie destul de controversata: obiectivul nedetasabil si fara zoom optic. Obiectivul Fujinon f/2 are o distanta focala de 23mm care, impreuna cu senzorul in format ASP-C ofera o distana focala echivalenta de 35mm, tocmai buna pentru fotografia de strada.
Calitatea optica este ireprosabila si nu are rost sa vorbesc prea mult despre ea. Imaginile au o claritate foarte buna, chiar si in zonele periferice ale cadrului, dar –cel mai important– deschiderea maxima a diafragmei f/2 este excelenta pentru fotografiere in lumina slaba sau pentru a avea un camp de profunzime redus chiar si pe senzor APS-C.
Exista si un mod Macro care ne ajuta la fotografiile in care subiectul este la o distanta mai mica de un metru fata de aparat, mod pe care eu l-am gasit foarte util pentru portrete… Oricum nu cred ca va utiliza cineva X100 pentru a fotografia insecte, totusi!

X100 in modul Macro
X100 in modul Macro

Practic, trei puncte forte ale lui X100 fac sa uiti de toate celelalte impedimente pe care le-am enumerat mai sus la capitolul “Utilizare”: vizorul hibrid, calitatea imaginii si obiectivul Fujinon. Avand aceste trei elemente, restul nu mai conteaza.

Fujinon 23mm F2
Fujinon 23mm F2

Vizorul Optic Hibrid

Vizorul optic lateral este, poate, una din cele mai interesante functii ale lui X100. De ce spun asta? Deoarece vizorul hibrid al lui X100 are trei moduri distincte de utilizare: optic, digital sau hibrid, o combinatie intre vizarea directa (optica) si parametrii fotografiei care sunt proiectati digital peste imagine. Sistemul este unul ingenios si foarte util. Dintre toate solutiile optice / electronice de vizare pe care le-am testat pana acum, sistemul hibrid de la X100 mi se pare de departe cel mai reusit si mai practic. Bine, nu ofera vizare TTL (optica) precum un DSLR, dar cele trei moduri de functionare ale vizorului pot sa multumeasca pe orcine.
Eu am utilizat in 80% din cazuri vizorul in modul hibrid, deoarece mi se pare cel mai practic. Imi pare rau ca atunci cand comutam aparatul in modul macro vizorul trecea automat in modul electronic clasic (vizare electronica prin obiectiv), dar e normal: trebuia sa vad exact situatia focalizarii si incadrarii. Totusi, nu am folosit niciodata aparatul in modul macro pentru a fotografia detalii ci mai mult pentru portrete, deoarece obiectivul are o distanta nimina de focus destul de mare si necesita utilizarea modului macro aproape de fiecare data cand vreti sa faceti un portret.
Pentru cei mai tehnici din fire, iata care este principiul de functionare al vizorului hibrid:

X100 - Vizorul hibrid
X100 – Vizorul hibrid

Calitatea imaginilor, ISO, balansul de alb si sistemul de focalizare

Cea mai mare surpriza pe care o aduce X100 este legata de calitatea imaginilor la valori ISO ridicate. Asa cum am putut observa, cadrele JPG inregistrate cu ISO 1600 sau chiar pana la 6400 au mai putin zgomot de imagine decat cele trase cu un Canon 600D sau Nikon D5100. La ISO 6400, calitatea imaginii este una din cele mai bune pe care le-am putut vedea pana acum si cu siguranta cea mai buna din clasa aparatelor mirrorless.

Fuji X100 la ISO6400
Fuji X100 la ISO6400

Fuji X100 la ISO400
Fuji X100 la ISO400

Balansul de alb

Surprinzator, dar balansul de alb automat functioneaza foarte bine chiar si in conditii de iluminare mixta. Nu am avut nevoie sa setez balansul de alb manual decat in fotografiile de noapte, acolo unde era totusi normal sa nu poata interpreta corect setarea WB optima. Mai jos, o poza “la ceas de seara”, in umbra, cu balansul de alb setat pe Auto”.

Fuji X100 - balansul automat de alb
Fuji X100 – balansul automat de alb

Sistemul de focalizare

Asa cum am mai amintit, sistemul de focalizare nu este perfect. Desi punerea la punct se realizeaza totusi repede (pentru un Mirrorless), nu de putine ori au fost situatiile in care a trebuit sa refocalizez (sau sa utilizez focalizarea manuala) datorita interpretarii gresite a planului de focus de catre X100. Focalizarea manuala este destul de ok, dar as fi preferat marcarea distantelor pe obiectiv, pentru a putea seta claritatea chiar si fara sa privesc prin vizor sau pe ecranul LCD. In modul de filmare, focalizarea face destul de mult focus-hunting pentru gusturile mele, dar sunt sigur ca functia video este ne-interesanta pentru majoritatea celor care vor achizitiona un X100.

Daca voi castiga la loto, am doua optiuni: Yamaha sau X100. Doua japoneze...
Daca voi castiga la loto, am doua optiuni: Yamaha sau X100. Doua japoneze…

Modul Video

Nu prea am vazut pana acum secvente video filmate cu X100 prin review-urile pe care le-am citit despre acest aparat (de la noi si nu numai). Cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca Fuji X100 nu se adreseaza fotografului generalist ci are un target propriu, iar fotografii care il achizitioneaza, de obicei, nu sunt interesati de aceasta functie. De altfel, functia video nici nu este cine stie ce dezvoltata, fiind automata si cu foarte putini parametri ce pot fi setati. Lipsa zoom-ului optic si a stabilizarii de imagine il fac si mai putin atractiv pentru filmare.
In orice caz, asa filmeaza Fuji X100, 1280 x 720 HD, 24fps:

* Filmul nu este editat, iar sunetul este cel real, inregistrat de aparat. Lipsa stabilizarii de imagine se vede… 🙂

Fotografie Panoramica?

Desi nu prea ii vad utilitatea pe un astfel de aparat, totusi se poate si cu X100! Doar e in trend…

Panorama cu X100
Panorama cu X100

Autonomia bateriei

Din pacate, autonomia bateriei este foarte scazuta. Dupa aproximativ 150 de cadre putem spune ca am terminat cu fotografiile in ziua respectiva. Bine, asta se datoreaza faptului ca nu poti fotografia fara a avea vizorul electronic pornit (sau ecranul LCD) ceea ce implica un consum de energie ridicat. In orice caz, daca va luati un Fuji X100, achizitionati si cel putin o baterie de rezerva!

"Angajam personal". Cum, nu prin intermediari?
“Angajam personal”. Cum, nu prin intermediari?

Format fisiere, conectivitate si stocare

Clasicele JPG sau RAW si, bineinteles, JPG + RAW simultan. Exista si un buton dedicat pentru fotografierea in format RAW, care prin apasare seteaza  urmatorul cadru sa fie inregistrat RAW. Filmele HD sunt inregistrate in format MOV/H264.

Chiar si in contralumina, sistemul de masurare al lui X100 se descurca admirabil
Chiar si in contralumina, sistemul de masurare al lui X100 se descurca admirabil

Preturi

Probabil, principala problema a lui Fuji X100 (in acest moment) este pretul sau. Da, este scump, dar pretul este compensat de calitatea forte buna a imaginii, a modului de lucru si a posibilitatilor oferite. Nu in ultimul rand, pretul reflecta si “ego-ul” pe care ti-l ofera acest aparat.

Concluzii

Fuji X100 este un aparat care –desi scump la prima vedere– merita fiecare banut, asta deoarece ofera ceva ce alte aparate nici nu pot visa. Pacat ca la noi nu se gasesc inca si accesoriile pentru el, care au designul tot in stilul retro specific si care completeaza foarte bine aparatul. Nu este un aparat pentru oricine si –mai ales– nu poate fi utilizat pentru orice ocazie, dar daca va incadrati in profilul sau, Fuji X100 este un aparat cu care va puteti intelege foarte bine. Si, bineinteles, daca va permite buzunarul sa il achizitionati.
Asa cum ati putut vedea, Fuji X100 nu este perfect, dar compenseaza prin ingeniozitatea sitemului, modul de control intuitiv si faptul ca, pentru anumiti fotografi, poate fi un aparat foto foarte util. Obiectivul luminos, vizorul hibrid, controlul intuitiv, calitatea foarte buna a imaginilor, silentiozitatea sau constructia solida sunt doar cateva atuuri pe care le are X100.

Bile albe:

  • calitate foarte buna a imaginii la valori ISO ridicate
  • rezolutie foarte buna (per pixel)
  • finisaj si constructie de calitate
  • setari avansate si un mod de lucru intuitiv
  • controlul manual al parametrilor fotografiei intr-un mod asemanator aparatelor retro
  • vizorul hibrid face toti banii
  • utilizare rapida, butoane pt majoritatea functiilor importante

Bile negre:

  • focalizarea da rateuri
  • destul de putine optiuni de personalizare
  • compensarea expunerii poate fi setata din greseala deoarece rotita este pozitionata prea in marginea aparatului
  • meniul necesita o perioada de acomodare
  • functii importante ascunse dupa o logica stiuta doar de ei in meniu
  • functia de filmare este rudimentara (nu cred ca intereseaza pe cineva, oricum)
  • functia de procesare RAW direct din camera ofera putin optiuni de personalizare

Fuji X100 este recomandat pentru:

  • nostalgici (si cei care viseaza la un Leica M9, dar nu au un buget pentru acesta)
  • fotografii care cauta un aparat de calitate, solid si care pot trece peste limitarile impuse
  • cei care doresc un aparat cat mai compact, care sa nu atraga atentia, dar cu functionalitati extinse

Fuji X100 este mai putin recomandat pentru:

  • cei ce doresc sa fotografieze exclusiv in modul “auto”
  • cei care doresc multe efecte software, filtre, scene presetate si alte briz-brizuri comerciale
  • cei care doresc neaparat un DSLR si care nu pot fotografia fara un teleobiectiv de cel putin 30 de cm
X100
X100

Alți fotografi au mai citit și:

4 Comments

  • Ce ai alege dintre Leica X2 si fuji X100?

  • poti fotografia foarte bine fara vizorul electronic si fara LCD. inchizi LCD-ul si lasi vizorul optic, nu e nici o problema.

  • […] avut pe X100 cateva ore in teste … mai  precis ne-am avut reciproc. Probabil asteptati, sau cei ce mi-au dat ” locul asta de joaca”  pe mana asteapta, un “review” serios … cu […]

  • Mi-ar place sa vad un aparat clasic ca cesta de la Nikon. Cred ca ar avea un real succes. 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.