Alex Gavan, expeditie in premiera in Himalaya fara oxigen suplimentar, Kangchenjunga – 8586m

Alpinistul Alex Găvan va incerca sa escaladeze in primavara aceasta in Himalaya al treilea varf al lumii. Aflat la granita dintre Nepal si India, Kangchenjunga, cu o inaltime de 8586m, este considerat unul dintre cei mai dificil de urcat munti. Expeditia este prima tentativa romaneasca de a atinge varful himalayan.

Kangchenjunga (foto Aaron Ostrovsky)

Expeditia va incepe pe 21 martie si are o durata estimata la saptezeci de zile, ascensiunea finala a varfului de 8586m fiind planificata la mijlocul lunii mai, dupa o lunga perioada de aclimatizare.

Echipa este formata din patru alpinisti, alaturi de Alex aflandu-se polonezul Pawel Michalski (cei doi au urcat impreuna Gasherbrum 1 in 2007)  si italienii Mario Panzeri si Antonello Martines.

Ascensiunea se va face din Nepal, pe partea sud-vestica a muntelui. Intre tabara de baza (5500m) si varf vor fi stabilite inca patru tabere intermediare, la altitudinile de 6200 m, 6650 m, 7200m si 7700m.

Ca de fiecare data echipa va face ascensiunea fara a folosi oxigen suplimentar si nu va beneficia de sprijinul serpasilor. La asemenea altitudini aerul este extrem de rarefiat, iar concentratia de oxigen este o treime din ce respiram la nivelul marii. Din acest motiv majoritatea expeditiilor himalayene folosesc masti de oxigen la peste 7000m.

Alatura-te expeditiei lui Alex pe site-ul www.alexgavan.ro si urmareste desfasurarea expeditiei prin intermediul stirilor de ultima ora, a fotografiilor, imaginilor video si fisierelor audio trimise direct de pe munte.

Proiectul este posibil cu sprijinul Astra Asigurari (Partener Principal), Certinvest, Intercapital Invest, Totalsoft, Peli Filip (Parteneri), Zitec (Partener IT),  Accountess (Partener Accounting), Panasonic (Partener Comunicatii), World Class (Partener Wellness), Suplimente.ro (Partener Fitness), F64 (Partener Foto)  si se bucura de acoperirea media exclusiva oferita de Romania Libera si Radio Guerrilla.

Despre Alex Găvan

In 2008, alpinistul a reusit in premiera romaneasca escaladarea muntelui Makalu (8463m-al cincilea din lume) din muntii Himalaya, atingand astfel varfurile a trei munti de peste opt mii de metri in mai putin de doi ani.Ascensiunea s-a facut fara oxigen suplimentar si fara ajutorul serpasilor, ca de altfel toate ascensiunile lui Alex.

Pe 30 iulie 2007, Alex a urcat în premieră românească varful Gasherbrum 1 (8.068 m) din Pakistan. Pentru această realizare, Alex a fost numit de catre Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă “Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine”.

În 2006, o dată cu ascensiunea varfului Cho Oyu (8.201 m, al saselea gigant al lumii), Alex devenea cel mai tînăr  alpinist român care a urcat un munte de peste 8.000 de metri.

Alpinistul detine „Medalia de aur pentru merit sportiv” acordata de catre presedintele provinciei Navarra, Spania.

In lume sunt 14 varfuri de peste 8000 de metri, variind intre 8027m (Sisha Pangma) si 8850m (Everest). Toate aceste varfuri se afla in Asia Centrala, in regiunile de granita dintre Nepal, India, Pakistan si China, in muntii Himalaya si Karakorum.

“Climbing mountains Outside is climbing mountains Inside”

www.alexgavan.ro

www.facebook.com/alexgavan

www.twitter.com/alexgavan

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.