foto: Cosmin Garlesteanu

Ce este profunzimea de câmp?

Profunzimea de câmp este versiunea românească a noțiunii DOF (acronim pentru termenul “depth of field”), și este definita drept acea porțiune dintr-o imagine exprimată ca distanța care este clară. Când focalizăm într-un punct anume, vom obține o zonă clară în planul ce conține acest punct paralel cu cel al senzorului aparatului foto.
Foarte simplu spus, dacă focalizăm într-un punct X, anumite zone în faţa şi în spatele acestui punct vor fi clare.
Câmpul de profunzime este influențat de valoarea diafragmei, dar și de distanța focală a obiectivului.


Când diafragma este mai închisă (ex. f/8, f/11 etc.), avem profunzime mare și un contrast mai crescut. Când diafragma este deschisă (ex. 1.4, 1.8 etc.), lucrurile stau exact invers.
Profunzimea de câmp este :
• mare: când zona clară este adâncă, de exemplu în cazul peisajelor
• mică: când zona clară este îngustă, de exemplu în cazul portretelor

profunzimea de camp
foto: Paul Comanescu
flori de munte
foto: Cristina Tinta
profunzimea de camp
foto: Gina Buliga
profunzime de camp
foto: Cosmin Garlesteanu

În plus, există și un parametru care influențează profunzimea de câmp, dar nu este legat in niciun fel de echipament: distanța de la aparat la subiect (distanța de focalizare). Aceasta este direct proporțională cu profunzimea de câmp.  Cu cât ne vom apropia de subiect, cu atât profunzimea de câmp va scădea. Invers, dacă ne dorim să obținem o profunzime de câmp mai mare, va trebui să ne îndepărtăm mai mult de subiect.
Află și alte lucruri despre fotografie din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionaților de fotografie, în care vei găsi  peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definiție și fiind, în general, exemplificat vizual, de multe ori existând și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.
[products ids=125013349,103103]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.