Tură Foto : Sălbăticia Deltei Dunării, alături de Doru Panaitescu

Postat de: Cristina Garlesteanu (Tinta) Cristina Garlesteanu (Tinta)

Vă invităm alături de Doru Panaitescu la o experiență inedită, în sălbăticia Deltei, unde vom învăța despre fotografierea vieții sălbatice.
Ne doream de mult o astfel de tură foto și cu siguranță nici voi nu veți putea rezista tentației.

Și, pentru a-l cunoaște mai bine pe Doru, am pregătit un scurt interviu din care aflăm cu ce se ocupă în viața de zi cu zi, cum a descoperit fotografia, de ce avem nevoie pentru fotografierea vieții sălbatice și mai ales, ce vom face alături de el în Deltă.

#1 Cine este Doru Panaitescu? Când s-a apucat de fotografie wildlife și de ce? Ce te-a atras spre asta?

Sunt economist de formație, pasionat de natură și sporturi de aventură. Îmi trăiesc viața împărțind săptămâna așa: luni – joi munca de oraș (marketing online) și vineri-duminică munca de teren (offroad, speologie, escalada, fotografie, rafting, teambuildinguri de aventură și în general ieșiri în sălbăticie – preferatele mele) Fotografiez animale sălbatice de aproximativ 10 ani la modul serios (deși cochetez cu fotografia din facultate). Mă fascinează zborul planat al răpitoarelor diurne (prima specie care m-a fascinat a fost șorecarul comun, despre care credeam că e vultur, logic, cum crede 90% din populație) pentru că este cea mai elocventă exprimare a libertății și asta este ceea ce m-a atras inițial spre fotografia de viață sălbatică.

#2 Cum se împacă jobul din publicitate cu pasiunea pentru fotografia wildlife?

Se împacă grozav, când nu se încalecă. Sunt adeptul turelor “lunguiețe”. De regulă la mine weekendul începe de joi și se poate termina și luni. Marțea, miercurea și joia cel mai probabil mă prinzi serios, la un training sau discutând cu un client despre mediaplanning online și eficientizarea campaniilor online. În weekend în schimb, atenția mea este concentrată pe următoarea specie nouă pe care o am în vizor.

#3 Cu ceva timp în urmă ai lansat o carte-album despre păsările din lunca și Delta Dunării. Povestește-ne puțin despre ea.

Este o carte la care sunt coautor. Împreună cu un biolog “textier”, Vlad Cioflec și alti șase fotografi de natură (Bogdan Ciungara, Cristian Mihai, Doina Russu, Eliz Anghel, Eros Nicolau și Mircea Bezergheanu), am realizat o lucrare pentru copii și începători, dar care nu face rabat de la aspectul științific. E o carte în format mic (A5) pe care o poți lua cu tine în torpedou sau în rucsacul foto. Cartea conține doar 76 din cele 350 de specii de păsări ce pot fi văzute în Delta Dunării, dar am încercat prin cele 76 de specii să acoperim aproape 80% din exemplarele pe care le poți vedea efectiv în teren. Restul speciilor sunt fie greu de indentificat, fie greu de reperat în teren pentru începători. Pentru avansați există lucrări mult mai ample, dar aceasta carte, prin selecția fotografiilor și prin design își propune să sporească numărul pasionaților de natură din România.