Cum fotografiezi o eclipsă de Soare?

Postat de: Cristina Gârleșteanu Cristina Gârleșteanu

Prima eclipsă de Soare a anului 2015 are loc vineri, 20 martie 2015. Din păcate pentru noi, zona de totalitate eclipsei se află în nordul Oceanului Atlantic  și  Înghețat, totuși va fi vizibilă parțial și din Romania. Gradul de acoperire al Soarelui va fi de peste 50% (în funcție de localitatea în care locuiești). Următoarea eclipsă parțială de Soare va mai putea fi observată din Romania doar în 2020 și va avea un grad de acoperire redus, de aproximativ 10%.

Eclipsa va debuta în vestul României la ora 10:40, penumbra Lunii deplasându-se de la vest la est – nord-est. La ora 10:56 eclipsa va fi în desfășurare în întreaga țară. Maximul eclipsei se va produce în jurul orei 11:55, valoarea exactă depinzând de locația observatorului.

În București,  Astroclubul București organizează, cu această ocazie, pe platoul din fața intrării în Băneasa Shopping City (intrarea în zona cu restaurante), o sesiune de observații prin telescop însoțite de explicații oferite de membrii Astroclubului București.
Alte sesiuni de observații sunt organizate în:  Alba Iulia (esplanada obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan), Baia Mare (complexul astronomic Baia Mare), Bârlad (Muzeul Vasile Pârvan), Bistrița (Pietonal Liviu Rebreanu), Bumbești-Jiu, Cluj Napoca (Observatorul Astronomic al Universității Babeș-Bolyai), Sfântu Gheorghe (Tein Coffee & Tea House), Sighetu-Marmației (Colegiul Național Dragoș-Vodă), Târgoviște (Piața Tricolorului) și Timișoara (Piața Axente Sever nr 1).

Animația de mai jos, realizată de siteul astro-info.ro ne arată cum va fi eclipsat soarele vineri:

evolutia unei eclipse de soare

Sunt puțini cei care se uită la o eclipsă de Soare fără a încerca să o fotografieze. E nevoie însă de mai mult decât aparatul de fotografiat pentru a face asta. Iar trepiedul, diversele obiective, filtre sau telecomenzi sunt doar începutul, cei cu adevărat pasionați folosind chiar lunete pentru realizarea fotografiilor dorite.

Echipamentul necesar pentru a fotografia o eclipsa de Soare

Filtrul solar

Când fotografiați eclipse parțiale de Soare sau Soarele în general nu uitați niciodată de utilizarea filtrului solar. Fără acesta, obturatorul și cip-ul camerei vor avea de suferit. Și mai ales există pericolul să orbiți. Nu priviți/fotografiați NICIODATĂ Soarele prin instrumente optice fără un filtru special destinat acestui scop. Dacă eclipsa este totală, cu câteva fracțiuni de secundă înainte de totalitate va trebui scos acest filtru și va fi repus la loc imediat după totalitate.
Pentru fotografierea fazei totale a unei eclipse de Soare avem nevoie de focale mai lungi. 600mm ar fi ideal probabil.

Filtrele se pot achiziționa de la magazinele de specialitate, care comercializează echipament astronomic (Astromagazin, Astroshop, Telescop Expert etc.).
Unele sunt sub forma de folie (Baader Folie filtru solar de exemplu) și pot fi decupate în funcție de nevoi, pentru a se potrivi obiectivului tău.

Camera foto

Probabil cea mai comună opțiune pentru fotografierea eclipselor sunt aparatele foto DSLR sau SLR (pe film), dar aparatele foto mirrorless vin și ele din urmă.
Important e să fie un aparat foto care să îți permită control manual, astfel ca tu să setezi atât valoarea diafragmei cât și timpul de expunere.

Obiectivele

Multe site-uri, bloguri sau chiar și cărți despre astrofotografie vor preciza faptul că datorită mărimii lor aparent mici pe cer, Soarele și Luna sunt greu de surprins fără un obiectiv cu distanță focală lunga. Lucrurile nu sunt însă neapărat îngrijorătoare nici dacă ai un wide în loc de tele. Rezultate frumoase se pot obține în toate cazurile, important e să fii creativ, chiar și în cazul fotografiei astronomice.
Toate obiectivele sunt capabile să captureze aspecte unice ale unei eclipse, trebuie să știi însă ce și când să folosești, în funcție de rezultatul final la care aspiri.

Obiectivele grand-angulare (wide) și fisheye

Aceste obiective oferă posibilitatea de a captura cadre scenice, mai artistice, în care vei arăta atât eclipsa cât si elemente terestre, cum ar fi diverse clădiri, peisaje urbane, oceanul, un orizont distant etc.
Nu uita însă că pentru fotografierea eclipselor solare este OBLIGATORIE folosirea unui filtru solar pentru a reduce lumina și radiațiile periculoase.
Obiectivele wide sunt de asemenea ideale pentru a înregistra o expunere multiplă a eclipsei respective, prin luarea unei imagini o dată la fiecare 5 sau 10 minute, astfel încât la final să obții în fotografie o înlănțuire a Soarelui în diversele faze ale eclipsei.

Dacă realizezi și o fotografie cu peisajul respectiv în care are loc eclipsa, fie el urban, montan etc., iar ulterior realizezi un montaj, rezultatul final poate fi cu adevărat impresionant.