Top 10 cele mai bune obiective Canon RF

Uneori este o adevărată provocare să alegi obiectivul potrivit pentru tipul de fotografie pe care îl practici și nivelul experienței tale, la câte opțiuni există. Aparatul de fotografiat pe care îl deții trebuie să fie completat de obiectivul potrivit. Vei constata că alegerea obiectivului potrivit pentru stilul tău de fotografie devine mult mai ușoară atunci când îți faci timp să înțelegi care este exact acest stil, decât să cumperi ceva și să îți adaptezi stilul în funcție de echipamentul pe care îl deții. Aparatul de fotografiat pe care îl deții trebuie să fie completat de obiectivul potrivit. De cele mai multe ori, obiectivele de kit vândute odată cu aparatele sunt suficient de bune pentru început, acoperă ce-i drept multe situații de fotografiere, însă au anumite limitări și este indicat ca ulterior să achiziționezi obiectivul potrivit în funcție de nevoile fotografice, de bugetul pe care îl ai disponibil și de genul de fotografie pe care intenționezi să îl practici cel mai des sau îl practici deja.

În octombrie 2018, Canon a lansat sistemul EOS R – care includea modelul mirrorless full-frame EOS R şi obiectivele cu montura noua tip RF, cu tehnologie optică îmbunătăţită – oferind astfel un nou nivel de creativitate şi moduri noi de exprimare vizuală. De atunci și până în prezent, Canon a dezvoltat gama de obiective RF, pentru a oferi modalități noi de înregistrare a imaginii, care să răspundă nevoilor utilizatorilor tot mai diferiți.

Sistemul EOS R (aparatele mirrorless) moşteneşte toate avantajele sistemului EOS şi are propria gamă de obiective, native ca montură, care oferă compatibilitate completă cu obiectivele existente deja, pe monturile EF şi EF-S (cele folosite pe DSLR-uri), cu ajutorul unor inele adaptoare. De asemenea, și gama de bliţuri şi accesorii Speedlite este perfect compatibilă cu noile aparate.

Iată care sunt cele mai bune și mai cerute obiective din seria Canon RF

Specificații cheie

  • Constructie obiectiv 9 elemente in  7 grupuri
  • 1 lentilă asferică PMo
  • Diafragma cu 7 lamele
  • Distanța de focalizare minima 0,13 m
  • Cantareste doar 165g

Pentru perspective clare şi ultra-grandangulare, acest obiectiv full frame cu distanţă focală fixă de 16 mm, extrem de compact şi uşor, îți va transforma imaginile şi filmele, inspirând creativitatea cu fiecare ocazie, de la peisaje la arhitectură şi chiar la astrofotografie. RF 16mm F2.8 STM are o deschidere rapidă a diafragmei, de f/2,8, oferind un efect bokeh şi zone luminoase delicate, uniforme, fiind excelent pentru peisaje cu multe prim-planuri, precum şi pentru controlul profunzimii câmpului atunci când dorești să faci vlogging.

La ce este bun un 16mm? Datorită distanței focale, respectiv a unghiului mare de cuprindere, este un obiectiv gândit și proiectat pentru amatorii de peisaje, natură, fotografie de strada, de arhitectură, fotografii de grup (cu multe persoane) șamd. Diafragma de f/2.8, vă permite să izolați subiectul principal de background, aspect absolut necesar în cazul fotografiei de portret, iar dimensiunile reduse și calitatea optică excelentă, îl fac o opține ideală pentru videografi, podcasteri și vloggeri. Un setup compact și fără compromisuri optice.

Specificații cheie

  • Motor STM
  • Element asferic al obiectivului
  • Acoperire Super Spectra
  • Deschidere mare a diafragmei, de f/1,8
  • Montura RF

RF 50mm F1.8 STM este un obiectiv mic, compact şi accesibil cu o deschidere rapidă a diafragmei, de f/1,8, fiind ideal în condiţii de lumină redusă şi excelent pentru o adâncime de câmp creativă. Cu o nouă tehnologie optică şi un motor STM foarte silenţios, această variantă modernă a obiectivului fix de 50 mm îți va îmbunătăţi fotografia.

De ce un 50mm? În primul rând, este poate cel mai frecvent folosit obiectiv după cele de kit, fiind preferat de majoritatea fotografilor ca prima opțiune de focală fixă. Adică… după ce ai folosit la maxim zoom-ul din dotare sau obiectivul de kit, care nu este nici foarte luminos, un 50mm vine ca o gură de aer proaspăt, este compact, ușor, oferă o calitate optică superioară și un bokeh pe care toți fotografii il caută și care nu este posibil cu obiectivul zoom de kit. Așadar, daca eșt pasionat de portrete, de close-upuri, de detalii, 50-ul ar trebui să fie în primele tale opțiuni. Poate cel mai accesibil obiectiv cu focală fixă, foarte luminos (f/1.8) și cu o calitate optică excelentă.

Specificații cheie

  • 0.5x Focalizare macro pentru detalii exceptionale
  • Acoperire Super Spectra
  • Distanta minima focalizare: 35.05 cm
  • IS echivalent cu 5 stopuri
  • Constructie: 12 elemente, 11 grupuri

Poți surprinde în detalii uimitoare subiectul cu un obiectiv care oferă perspectiva subtilă telefoto pentru portrete măgulitoare, plus focalizarea macro de aproape şi stabilizatorul de imagine cu 5 stopuri, pentru versatilitate excelentă.

Obiectivul perfect pentru portrete
Cu o distanta focala de 85 mm, este obiectivul ideal pentru portrete magulitoare, producand rezultate elegante cu fundaluri defocalizate frumoase datorita diafragmei largi f/2.

Rezultate excelente de fiecare data
Montura RF va ofera o performanta incredibila cu niveluri uimitoare de detaliu in imaginile dvs., plus un profil DLO incorporat pentru optimizarea obiectivului in aparatul foto.

Funcție Macro 1:2. Apropiati-va cat mai mult de subiectul fotografiat
Focalizati pana la 35 cm si cu focalizarea macro 0,5x pentru a descoperi detalii fine, surprinzand imagini cu o claritate superba pana la margini datorita diafragmei minime ridicate, de f/29.

Specificații cheie

  • Diafragma: f/1.8 – f/22
  • Super Spectra Coating
  • STM Stepping AF Motor
  • Stabilizator de imagine cu 5 stopuri
  • Distanta minima de focalizare: 17 cm

Acest obiectiv este un obiectiv de 35 mm versatil, de înaltă calitate, care este ideal pentru fotografia stradală, călătorii şi prim-planuri.

RF 35mm F1.8 MACRO IS STM este un obiectiv grandangular excelent pentru realizarea de portrete şi fotografii de stradă, surprinzând detalii şi oferind claritate chiar şi cu timpi mari de expunere. O diafragmă rapidă cu deschidere maximă de f/1,8 îți permite să surprinzi ambianţa autentică, chiar şi când nivelurile de lumină sunt reduse.

La ce e util un 35mm? RF 35mm F1.8 MACRO IS STM este excelent pentru realizarea de portrete si fotografii de strada, surprinzand detalii si oferind claritate chiar si cu timpi mari de expunere. O diafragma rapida cu deschidere maxima de f/1,8 va permite sa surprindeti ambianta autentica, chiar si cand nivelurile de lumina sunt reduse.

RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ofera o marire macro de pana la 1:2, contribuind la versatilitatea acestui obiectiv extraordinar. Astfel, este usor sa capturati detalii si texturi complexe ale subiectilor.

Calitatea imaginii oferita de acest obiectiv cu distanta focala fixa il transforma in alegerea ideala pentru orice persoana care fotografiaza peisaje sau creeaza lucrari artistice imprimate de dimensiuni mari pentru expozitii. Claritate si detalii fine superbe pe intreg cadrul.

Specificații cheie

  • IS echivalent cu 5 stopuri
  • Dimensiuni compacte
  • Inel de control al obiectivului
  • Motor STM ideal pentru video
  • 10 elemente, 7 grupuri

Lasă-te uimit de un super-teleobiectiv care oferă un stabilizator optic de imagine puternic, echivalent cu 5 stopuri, într-un design compact şi uşor, pentru rezultate pe care nu le-ai crezut niciodată posibile.

Obiectiv excelent pentru calatorii
Greutatea redusa si distanta focala mare sunt excelente cand calatoriti.

Obiectiv excelent pentru natura și wildlife
Apropiati-va mai mult ca oricand de animalele salbatice, oriunde va aflati. Și fara sa le deranjati! 🙂

Obiectiv excelent pentru actiune și sporturi
Suprindeti actiunea chiar daca va aflati la o distant aconsiderabila de teren, jucatori samd. De multe ori, nu ai acces foarte de aproape in cazul majoritatii sporturilor. UN supertele de genul 600mm te va ajuta sa obtii cadre senzationale, cu un bokeh accentuat.

Specificații cheie

  • Deschidere maxima constanta a diafragmei de F4
  • Elemente UD si invelisuri ASC
  • Etansari rezistente la praf si apa
  • Nano USM dublu
  • Stabilizator optic de imagine echivalent cu 5 stopuri
  • Inel de control al obiectivului

Ideal pentru călătorii, sport şi natură sălbatică graţie dimensiunilor compacte şi greutăţii reduse, RF 70-200mm F4L IS USM oferă funcţii profesionale într-un design compact şi nu va ocupa mult loc în geanta de echipamente.

Compact, usor și portabil
Ideal pentru calatorii, sport si natura salbatica gratie dimensiunilor compacte si greutatii reduse, obiectivul ofera functii profesionale intr-un design compact si nu va ocupa mult loc in geanta de echipamente.

Calitate a imaginii de nivel profesional
Pe langa invelisul Air Sphere Coating, patru lentile UD corecteaza aberatiile, in timp ce diafragma cu 9 lamele si deschiderea constanta a diafragmei F4 ofera rezultate bokeh superbe, chiar si la cea mai mica distanta de focalizare, de 0,6 m.

Stabilizare avansata
Conceput pentru fotografiere stabila cu aparatul in mana, stabilizatorul optic de imagine asigura incredere reala, cu pana la 5 stopuri disponibile.

Focalizare automata silențioasă, rapidă și precisă
Cele doua motoare Nano USM ofera noi niveluri incredibile de focalizare continua rapida si silentioasa, perfecta pentru fotografii sau filme.

Construcție fără compromisuri
Seria de obiective L dispune de etansare impotriva intemperiilor si straturi de fluor pentru a asigura protectie impotriva prafului si apei, plus vopsea rezistenta la caldura pentru a reflecta caldura in conditii de soare.

Specificații cheie

  • Constructie obiectiv 12 elemente in  9 grupuri
  • 1 element UD, 1 element asferic
  • Diafragma cu 9 lamele
  • Motor AF Nano USM
  • Stabilizarea optica a imaginii

Intervalul de zoom al teleobiectivului RF 100-400mm F5.6-8 IS USM îți oferă puterea şi flexibilitatea de a surprinde un subiect şi de aproape, şi de departe. Este ideal pentru fotografia de sport sau de natură sălbatică sau pentru o excursie de o zi în parc.

Fotografiati usor subiectele aflate la distanta medie și mare
Intervalul de zoom al teleobiectivului RF 100-400mm F5.6-8 IS USM va ofera puterea si flexibilitatea de a surprinde un subiect si de aproape, si de departe. Este ideal pentru fotografia de sport sau de natura salbatica sau pentru o excursie de o zi in parc.

Extrem de sharp si foarte stabil, permite fotografierea din mână la timpi mia lungi de expunere
Stabilizarea optica puternica a imaginii, echivalenta cu 5,5 stopuri, ii ofera teleobiectivului RF 100-400mm F5.6-8 IS USM un avantaj important in obtinerea unor fotografii clare si unor filme uniforme cu aparatul in mana, fara a avea nevoie de un trepied care sa va incetineasca.

Dimensiuni si greutate revolutionare
Cantarind doar 635 g si avand o lungime de 164,7 mm, acest obiectiv compact si usor este bine echilibrat chiar si cand este complet extins si incape perfect intr-o geanta de echipamente.

Performanta și focalizare ultra rapidă
Multumita motorului Nano USM, focalizarea este rapida, silentioasa si uniforma, in timp ce inelul de control al obiectivului ofera control asupra setarilor. Diafragma cu noua lamele ofera, de asemenea, o estompare excelenta a fundalului.

Putere de super-teleobiectiv
RF 100-400mm F5.6-8 IS USM este ideal pentru fotografierea animalelor si a subiectilor aflati la distanta, oferind rezultate exceptionale multumita sticlei cu dispersie ultraredusa (UD) si straturilor de protectie avansata.

Extindeti-va si mai mult raza de acțiune
Mariti puterea teleobiectivului cu extenderele Canon RF, care se combina perfect cu masurarea si focalizarea automata pentru a va oferi o distanta focala mai mare si mai precisa pentru subiectii aflati la departare.

Specificații cheie

  • Format Full-Frame
  • Plaja diafragme: f/2.8 – f/22
  • 5 stopuri de stabilizare a imaginii
  • Elemente asferice si UD
  • Motor Nano USM

Datorită dimensiunii compacte, calităţii excepţionale a construcţiei seriei L şi deschiderii maxime rapide a diafragmei, poți fi sigur că acest obiectiv va surprinde subiectul cu detalii şi claritate, indiferent de situaţie.

Cel mai rapid (sau luminos) zoom ultra-wide de la Canon, parte dintr-un trio de obiective profesionale esențiale, cu un motor Nano USM, stabilizare a imaginii echivalentă cu 5 stopuri de luminozitate, precum si 3 elemente asferice și 2 elemente UD pentru claritate uimitoare. Surprindeti mai mult, chiar și în condiții de luminozitate redusă, cu obiectivul RF seria L f/2,8. 

Specificații cheie

  • Format Full-Frame
  • Plaja diafragme: f/2.8 – f/22
  • Elemente asferice si UD
  • Stabilizator de imagine cu 5 stopuri
  • Motor Nano USM

Parte a trioului de obiective esenţiale alături de RF 15-35mm şi RF 70-200mm, RF 24-70mm dispune de deschidere rapidă a diafragmei şi stabilizare a imaginii, precum şi de un motor Nano USM pentru focalizare silenţioasă.

24-70mm, un clasic în viață! Printre fotografi se numără atât cei care preferă focalele fixe, dar și cei care preferă zoom-urile, pentru flexibilitatea pe care o oferă. Faptul că poți modifica focala (respectiv distanța față de subiect) cu o singură rotire de inel, într-o fracțiune de secundă e un mare avantaj. În cazul focalelor fixe, va trebui să schimbi obiectivul în momentul în care vrei o altă încadratură a subiectului. Și asta e de evitat, de multe ori trece faza sau momenutl până umbli în geantă sau rucsac pentru a alege alt obiectiv, pune-l pe aparat șamd. Sau poate apare un subiect nou în vizor, iar focala pe care o ai acum pe aparat nu te ajută prea mult.  Poți mereu face zoom și din picioare 🙂 mia în față, mai în spate… însă e mereu de preferat să ai zoom-ul potrivit la momentul potrivit!

Specificații cheie

  • Diafragma: f/2 – f/22
  • Elemente Ultra-Low Dispersion
  • Ring-Type Ultrasonic Motor AF System
  • Compatibil FF
  • Distanta minima de focalizare: 39 cm

Obiectivul cu zoom avansat din seria L dispune de deschidere a diafragmei f/2 foarte rapidă şi oferă imagini de calitate excepţională. Redefineşte calitatea imaginilor oferite de un obiectiv cu zoom. În plus, acest obiectiv  are toate avantajele optice, mecanice şi electronice ale sistemului EOS R.

De ce 28-70mm/2? Cei mai mulți sunt obișnuiți cu zoom-ul ”standard” de 24-70mm (fie cu f/4, fie cu f/2.8), însă acum cei de la Canon propun un 28mm la capătul wide, însă cu f/2 pe toatăplaja focală. Un DOF extraordinar, un câmp de profunzime extrem de îngust și o plaja de focale care îl fac obiectivul ideal pentru evenimente. Sunt mulți fotografi care spun că fac un eveniment complet doar cu acest obiectiv. Ai wide fără pic de distorsiuni geometrice (acesta e și principalul motiv pentru care au urcat de la 24mm la 28mm), ai și tele la 70mm pentru detalii sau portrete, iar f/2 este ceva de vis pentru orice fotograf. Datorită acestor specificații tehnice, este un obiectiv foarte greu, acesta fiind probabil singurul dezavantaj, însă cine își dorește calitate optică de top, știe că asta vine la pachet cu dimensiuni mai mari și greutatea mai mare, cel puțin în cazul unui zoom. 

Sperăm că acest ghid îți este util în alegerea obiectivului RF potrivit pentru genul de fotografie pe care îl practici!

Tu deții un obiectiv de la Canon și dacă da, care este experiența ta cu acesta? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.