Ghid pentru Crăciun! Cum să obții fotografii mai bune ca anul trecut

Chiar dacă Crăciunul tău este plin de tradiție, fiecare sezon de sărbători este unic. Prin urmare, este important să vă asigurați că fotografiați momentele trecătoare ale distracției în familie și ale întâlnirilor de Crăciun, fie că sunteți acasă lângă brad, vizitați rudele sau doar vă bucurați de peisajul de iarnă într-o plimbare festivă.

Vă prezentăm câteva recomandări pentru a surprinde această perioadă specială a anului, atât când vine vorba de fotografiile sincere, cât și de fotografiile festive mai planificate. Abordarea cea mia sănătoasă și de efect poate fi rezumată într-o singură propoziție: Vei obține mereu fotografii sau cadre bune atunci când subiectele fotografiate uită de ședința foto și se bucură să petreacă timp unul cu celălalt. Deci, oriunde vă petreceți Crăciunul, totul este să vă distrați în timp ce vă creați amintiri memorabile!

Iată câteva sfaturi care vă vor oferi o mulțime de idei de fotografii de Crăciun, de la cum să fotografiați un bokeh frumos, folosind lumină caldă sau de poveste până la surprinderea momentelor animate, când se deschid cadouri și, de asemenea, sfaturi pentru portrete și fotografii de grup naturale.

Să trecem la recomandări:


1. Fundalul este foarte important


Pe lângă împodobirea bradului și datul de cadouri, mai există pregătiri pentru masă, bucatele speciale de Craciun, scris texte pentru felicitări și, fără îndoială, multe alte lucruri care au o semnificație aparte pentru tine și pentru cei dragi, pentru familie.
Pentru a obține fotografii reusite cu animale de companie, cu copiii care se joacă, cu membri ai familiei extinse, între timp, cel mai bun lucru este să te implici si tu concret în respectivele actiuni (fie ca e vorba de joacă, de gătit, de împodobit bradul șamd).

Puteți afla ce au de gând copiii să faca (de exmeplu, sa impodobeasca pomul impreuna) si incercati sa ilustrati fix aceste actiuni. Sa puteti povesti în imagini aceste momente. Puteti suprinde si emotii, stari de bucurei, expresii spontate etc. Ca si setari alea aparatului, de care sa tineti cont, ar fi: fotografiati al o diafragma cat mia deschisa (f/1.8, f/2), atfel veti ptuea tine si valoare ISO cat mia jos, dar nu e nicio problema daca – pentru un timp decent de epxunere – ajungeti chiar si la 1600-2000 ISO. Cu aparatele moderne, veti ave totusi imaigni curate si fara zgomot de imagine pronuntat. Ca sa nu aveit imagini miscate, sau subiectii blurati, ideal e sa fotografiati de la un timp de expunere de 1/000, 1/125 sec. sau mai rapid, daca va permit condițiile.

  • Pentru un portret sau o poză de grup/de familie , caută un fundal cald, ne aglomerat, astfel încât să nu distragă atenția de la oamenii din fotografie. Poate un fundal simplu, sau chiar să includeți bradul de Crăciun, instalațiile de lumini, pentru a crea o atmosferă de festivă, vacanță.
  • Nu uitați să mai schimbați și backgroundul, fundalul. Diversitatea ajută! La un moment dat, a face fotografii cu toată lumea doar în fața pomului de Crăciun, poate deveni ușor plictisitor. Luați în considerare ce elemente ale vacanței sunt importante pentru dvs. și familie și concentrați-vă pe includerea acestora.
  • Asigurați-vă că ieșiți și în aer liber. Puteți face fotografii lângă copacii acoperiți de zăpadă sau puteți merge la o piață festivă în Ajunul Crăciunului. 


2.
Concentrează-te pe lucrurile care contează


Lucrurile care creează o atmosferă confortabilă în viața reală nu sunt întotdeauna potrivite pentru o fotografie îngrijită, așa că atunci când fac portrete în casele oamenilor, mută adesea mobilierul și excesul de decorațiuni din cadru, inclusiv pozele de pe perete.

Pentru fotografii mai sincere, puteți alege un unghi al camerei care îndepărtează elementele nedorite din scena dvs. sau puteți juca cu compoziția și încadrarea dvs. pentru a vă asigura că ochiul spectatorului este atras în mod natural de subiectul dvs. – încercați să plasați un subiect central sau folosind regula treime.

Alternativ, puteți utiliza un obiectiv tip zoompentru a putea shcimba rpaid incadratura, fara a va deplsa sau shcimb apozitie. Poti lasa totul inc adru, sau zom in si elimini din cadru elementele nedorite. De asemenea, puteți încerca să utilizați și un obiectiv cu focală fixă, foarte luminos, de exemple Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM care are o deschidere maximă de f/1.8, pentru a estompa/separa subiectul principal de fundal și a atrage o atenție sporită asupra subiectului fotografiat.


3. Folosiți recuzită și decorațiuni din belșug


Nu vă fie teamă să exagerați cu recuzita; este mai bine să aveți un pic din toate, decât să vă limitați la una sau două.
Asigură-te că îmbrăcămintea nu distrage atenția de la fețele din imagine având prea multe multe culori puternice sau contrastante.

Pentru o fotografie de Crăciun în aer liber, vei avea nevoie de elemente în cadru care să semnifice că este vremea Crăciunului, precum brazi, lumini și decorațiuni. 

Totuși, nu trebuie să forțați recuzita și decorațiunile în fotografiile dvs. în mod nefiresc. Decorațiile festive sunt greu de evitat în perioada până la Crăciun, așa că puteți include în mod natural, filmând într-un stil documentar când sunteți în oraș. De exemplu, pentru a include bradul de Crăciun, de ce să nu documentați ziua sau noaptea în care l-ați ridicat și v-ați chinuit să-l băgați în mașină pentru a0l aduce acasa?


4. Alegeți obiectivul potrivit

E tentant să folosești un obiectiv cu unghi larg pentru a încadra mai mulți oameni în cadru în condiții înghesuite, dar distanțe focale scurte vor crea distorsiuni pe care familia ta nu le va aprecia foarte tare. 🙂

În schimb, veți dori să utilizați un obiectiv fix, precum Canon RF 50mm F1.8 STM. sau Sony 50mm 1.8 OSS (acesta are si stabilizare de imagine). Acest obiectiv este mai lat decât un obiectiv pentru portret , așa că poate încadra mai mulți oameni în cadru, dar nu este suficient de lat pentru a crea distorsiuni în baril.

Un obiectiv cu zoom precum Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM sau Sony 24-105mm f/4 OSS G , vă va permite, între timp, să creați un blur foarte plăcut al fundalului. Pur și simplu îndepărtați-vă de subiect și apoi zoomați până când ați creat exact efectul dorit.


5. Profită la maximum de vremea de afară

În timp ninsoarea și zăpezile de poveste nu prea se mai nimeresc de fiecare dată în această perioadă a an ului (deh, avem încălzire globală!),  vă recomandăm să profitați de orice condiții sau fenomene meteo și să învățați să vă folosiți aparatul în diferite scenarii.

Chiar dacă locuiți într-o zonă extrem de friguroasă, amintiți-vă că aparatele actuale, fie că vorbim de un model din gama mirrorless Canon EOS R System sau de la Sony Alpha system, acestea pot funcționa în condiții diverse, în care și oamenilor le va fi dificl să facă poze. De exemplu, majoritatea aparatelor pot funcționa la temperaturi cuprinse între 0 și 40°C.

În zăpadă, albul reflectorizant poate face dificilă măsurarea corectă a expunerii , rezultând fotografii întunecate/subexpuse. Comutați camera dvs. de la Măsurarea pe tot cadrul/Matris/evaluativă la Măsurarea tip spot (în modul Măsurare) și selectați ceva mai întunecat decât zăpada, cum ar fi fața unui subiect, pentru a expune pentru acea zonă și nu pentru întreaga scenă.

Pe zăpadă și ploaie sau în zilele înnorate, s-ar putea să vă vedeți fotografiile foarte gri și plictisitoare. Pentru a depăși acest lucru, schimbați balansul de alb al camerei dvs. la presetarea Înnorat, care va lumina lucrurile.

6. Luați în considerare viteza obturatorului

Este important să țineți cont de timpul de expunere atunci când fotografiați de Crăciun. Un timp de expunere de 1/60 sec. este de obicei suficient pentru a depăși tremuratul/mișscarea camerei și pentru persoanele care nu stau nemișcate. Totuși, pentru subiecții care se mișcă în mod deliberat, veți dori să utilizați un obturator mai rapid de 1/200-250 sec. sau mai rapid, pentru a evita estomparea mișcării.

Dar rețineți că estomparea nu este întotdeauna dăunătoare și poate transmite un sentiment de mișcare în fotografie. Utilizarea unei viteze reduse a obturatorului cu camera foto pe un trepied poate estompa oamenii care se mișcă prin cadru, păstrând în același timp împrejurimile clare și focalizate. Ai putea, de exemplu, să te concentrezi pe bradul de Crăciun, folosind un obturator lent pentru a estompa mișcările familiei tale din jurul lui.


7. Faceți imaginea de grup să iasă în evidență


Nu uitați să faceți mai multe fotografii, în cazul în care cineva clipește sau nu e atenta la poza. Veti avea de unde selecta cele mai nereusite si amuzante ipostaze si expresii.

Pentru o fotografie de grup, adeseori persoanele sunt dispuse pe două sau mai multe rânduri/planuri. Pentru a focaliza toți participanții în această situație, diafragma ar trebui să fie în jur de f/4-5.6 minim.

Încercați să evitați momentele lungi de liniste, comunicati mereu cu subiectii pozati si tineti-le interesul crescut. Altfel, prietenii sau membrii familiei, la rândul lor, se plictisesc și se va  observa asta în fotografii. Spune-le ce faci. Poti chiar sa le pui niște muzică pentru a-i ajuta să se relaxeze.


8. Fotografiați fotograful

Crăciunul înseamnă petrecerea timpului cu familia și prietenii, dar când ești în spatele camerei, uneori este dificil să-ți amintești că te include pe tine.

Dacă activați temporizatorul de pe aparat (ca să declanșati cu o anumită întârziere) sau utilizând o aplicați dedicată pentru a fotografia de la distanță, puteți isă apăreți și voi în poza de grup. Există, totuși, modalități de a vă include în mod artistic sau creativ în fotografii, de exemplu folosind reflexiile din ferestre sau alte suprafețe lucioase, reflectorizante, lichide, oglinzi, geamuri șamd.

 

9. Nu uita de animalele de companie


Multe aparate (cum ar fi
Canon EOS R100, Canon EOS R6 Mark II, Sony A7 III, Sony A7 IV sau A6700) au moduri AF de detectare a animalelor, așa că, chiar dacă animalul dvs. de companie nu stă prea mult nemișcat, puteți obține fotografii perfect focalizate ale acestora la fiecare timp. Aveți totusi grija sa setați un timp de expunere cât mai rapid, ca sa inghetati mișcarea, de exemplu 1/250 sec.

Fotografiile servesc ca amintiri doar dacă poți să știi ce se află în ele, așa că este important să evitați neclaritatea. Surprindeți adevărata natură a animalului dvs. de companie, fie că este grumpy, nervos, gânditor, jucăuș, adorabil sau, dece nu, toate la un loc.

Becurile și jucăriile de Crăciun sunt noi și interesante pentru animalele de companie, așa că există șanse mari să obții fotografii amuzante și jucăușe cu ele. Puteți tachina o pisică cu o panglică de ambalaj cadou sau cu lumini, iar câinii se vor juca bucuroși afară, în zăpadă (daca aveti asa ceva), cu copiii – toate acestea sunt ocazii excelente pentru a realiza fotografii distractive si amuzante.

Sau de ce să nu vizitați un centru local de adopții și să întrebați dacă le puteți fotografia animalele? Și mai bine, oferiți-vă serviciile pentru ziua respectivă. Puteți face niște fotografii uimitoare în timp ce plimbați câinii sau vă jucați cu pisicile și ați putea chiar să îi ajutați să fie adoptati.


10. Dă viață amintirilor


Dacă aveți nevoie de sfaturi pentru fotografiarea familiilor pentru felicitări de Crăciun și alte cadouri, căutați atât momentele sincere, cât și cele puse în scenă, deoarece aceste reacții naturale le pot arăta adesea celor dragi așa cum îi cunoaștem cel mai bine. Apoi le puteți imprima pe imprimantele Canon PIXMA sau SELPHY . Mergeți la Canon Creative Park pentru opțiuni nelimitate de imprimare și creație – de la șabloane la rame foto imprimabile și cărți foto pentru a le oferi celor dragi cadou. Alte imprimate foarte performante găsiți la Epson, mai ales dacaoptați pentru un model cu sistem CISS.

Odată ce ai fotografiile tale perfecte de Crăciun, tot ce mai rămâne de făcut este să-ți aduci amintirile la viață prin tipărire. Primul pas este să vă puneți imprimările în formă utilizând una dintre aplicațiile de imprimare Canon. Sau poți apela la serviciul de printing CEWE atât în Showroomul F64, cât și online.

Aplicațiile care vin cu majoritatea imprimatelor, indiferent de producător, vă permit, de asemenea, să adăugați un cod QR la imprimările dvs., care ar putea face legătura cu un album online de fotografii de Crăciun de familie sau multe alte opțiuni privind layout-ul și printurile în sine.

Sperăm că îți vor fi foarte utile aceste recomandări, iar cu aceste sfaturi, poți face Crăciunul din acest an cu adevărat de neuitat!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.