10 lucruri de care să ții cont când îți alegi echipamentul pentru vacanță

Ai planificat vacanța la care visai de atâta timp și acum te întrebi ce echipament foto-video ar trebui să iei cu tine? Ori îți amintești de toate călătoriile trecute, când ai avut cu tine prea multe sau dimpotrivă, ai uitat un accesoriu esențial? În acest articol, răspundem întrebărilor tale despre acele lucruri de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi echipamentul foto video pentru vacanță.

#1 Greutatea

Atunci când urci pe munte sau când explorezi la pas un oraș într-un city break, fiecare gram contează. Este important ca echipamentul pentru vacanță să fie cât mai ușor. Îți recomandăm să alegi un aparat de fotografiat potrivit nevoilor tale care să nu cântărească foarte mult, iar când ai de ales între două obiective, alege-l pe acela care cântărește mai puțin. Evident, echipamentele profesionale, indiferent că vorbim de aparate sau obiective, datorită construcției și destinației lor, cântăresc de obicei mai mult, însă unii dintre noi fac acest compromis pentru a avea imagini de cea mai bună calitate. Daca nu deții totuși echipament profesional, și cei mulți dintre noi nu suntem profesioniști, un aparat compact sau tip ultrazoom poate fi perfect, alături de smartphone-ul performant din dotare pot fi suficiente.

#2 Portabilitatea

Un alt aspect esențial atunci când pleci în vacanță este să iei cu tine echipament cât mai compact, care poate fi transportat ușor. Multe aparate performante actuale au și dimensiuni foarte reduse, iar acest lucru îți va permite să îl iei mereu cu tine, fie în rucsac, fie în tocul sau geanta foto și să te deplasezi cu ușurință și cu mai puțin efort dintr-un loc în altul. Dacă ai optat pentru o vacanță de tip circuit sau dacă intenționezi să faci mulți kilometri pe jos în vânătoarea ta pentru cadre memorabile, vei aprecia această recomandare.

#3 Mărimea

Mărimea contează! 🙂 Există o mulțime de aparate foto compacte potrivite pentru vacanță. Aparate compacte nu înseamnă neapărat mai puțin performante, la ora actuală toți producătorii consacrați oferind modele extrem de performante, atât la capitolul foto, cât și la cel video. Tehnologia a avansat extrem de mult, iar funcțiile și caracteristicile de top au început să fie implementate și pe modele mai accesibile și destinate amatorilor și entuziaștilor. Atunci când alegem accesoriile pe care le luăm cu noi în vacanță, cel mai important lucru e să ne gândim de 2 ori ce gen de fotografii sau filmări vom face, pentru a nu lua cu noi echipament care ne va ‘cocoșa’ și ‘îngreuna existență’. :).

#4 Online și/ sau offline?

Cât de mult îți dorești, atunci când pleci în vacanță, să te deconectezi de mediul online, de tot ceea ce se întâmplă acasă sau în cercul tău de prieteni? Îți dorești să ai mereu conexiune la internet sau ești mulțumit să postezi ocazional câte o fotografie? Ai nevoie să fii la curent cu ceea ce se întâmplă la muncă ori vrei să comunici în fiecare zi cu cei dragi, mai mult decât prin câteva mesaje? 

În funcție de răspunsurile pe care le ai la aceste întrebări, bagajul tău ar putea să conțină sau nu anumite accesorii, precum acumulator extern pentru telefonul mobil, usb flash drive, căști, un microfon portabil, o cameră de acțiune sau poate chiar o dronă. În plus, în funcție de acest aspect, poți decide dacă să îți iei laptopul sau nu cu tine în vacanță. Le editezi în fiecare seară și să postezi sau ai răbdare să le selectezi cu atenție la întoarcerea acasă la monitorul cel performant? Planifică cu atenție și vei avea o vacanță reușită.

#5 Cât de bine îți cunoști echipamentul?

Este important să iei cu tine în bagaj acel echipament pe care îl cunoști cel mai bine, cu care te simți comod și în care ai încredere că va livra imaginile mult dorite. Asta te va ajuta să fii în largul tău și să te gândești în primul rând la fotografiile realizate și mai puțin la setări sau diverse aspecte tehnice. Dacă ai totuși un aparat sau obiectiv nou, recomandarea noastră e să le folosești și să experimentezi puțin cu ele înainte de o călătorie, să acorzi puțin timp documentării și să nu uiți de manualul de instrucțiuni. 🙂 Atunci vei fi sigur că nu vei avea surprize neplăcute sau că te pierzi în setări în loc să surprinzi frumusețea locurilor pe care le vizitezi.

#6 Cât de mult fotografiezi în vacanță?

Ești genul de călător care face câteva fotografii, mai scoate din când în când telefonul sau aparatul foto din rucsac sau îți dorești să documentezi întreaga vacanță? În funcție de răspunsul la această întrebare, poți opta pentru mai multe baterii de rezervă, carduri de memorie suplimentare sau doar pentru un singur set. Iar pentru smartphoniști ar fi util un abonament mai mare la cloud. Poți filma și poza liniștit, chiar și la ele mai mari rezoluții. 🙂

#7 Mai puțin poate însemna uneori mai mult

Celebra vorba “Less is more” se aplică cu brio în cazul călătoriilor în care suntem însoțiți de echipament foto-video. E important să ai o geantă simplă pentru acesta, dar în care să încapă și extra baterii și carduri. Nu căra după tine prea multe accesorii, îți va fi greu să le iei după tine oriunde, iar dacă obosești cărând echipament, cu siguranță nu vei mai avea chef de fotografii sau îți vei consuma timp având grija lor, dacă sunt încărcate, dacă sunt safe șamd.

#8 Protecția echipamentului

Chiar dacă prognoza meteo anunță doar vreme însorită în timpul vacanței tale, niciodată nu știi ce rezervă vremea. Este bine să ai în bagaj și accesorii pentru protecția echipamentului. Ești la locul potrivit, te pregătești să faci peisajul mult dorit și începe ploaia. Dacă ai fost prevăzător și ai luat cu tine o husă de ploaie, ai toate șansele să transformi acest mic impediment în avantajul tău și să faci cadre spectaculoase.

#9 Îți dorești să filmezi în vacanță?

Dacă îți dorești să filmezi în vacanță, să surprinzi astfel cele mai tari și ofertante locuri în care ajungi, trebuie să te gândești ce fel de aparat este cel mai potrivit pentru asta. Poți filma cu un aparat foto (în prezent toate aparatele au și funcție de filmare, iar unele sunt chiar foarte performante la acest capitol), poți folosi o cameră video compactă dedicată (dacă ești videograf, vlogger s-ar putea să fie chiar un avantaj), dar nu uita că poți realiza clipuri spectaculoase cu o cameră de acțiune sau mai ales cu o dronă. Gândește-te bine ce cadre vrei să iei din vacanță și nu uita să iei cu tine echipamentul cel mai potrivit.

# 10 În vacanță doar cu telefonul?

Ești genul care vrea să se bucure din plin de vacanță, de locuri, de gastronomie, de atracțiile locului, vrei să interacționezi mai mult cu localnicii, să nu ai grija acumulatorilor descărcați, a cardurilor pline, a obiectivelor scumpe și așa mia departe… ei bine, avem o veste bună pentru tine. Dacă ai un smartphone performant, cu o cameră bună, cu siguranță vei fi mulțumit de flexibilitatea și portabilitatea oferite de acesta, vei putea poza și filma liniștit, asigură-te doar că ai suficientă memorie disponibilă, dacă este compatibil poți lua doar un card extern (de obicei, microSD) de capacitate mare sau să verifici spațiul disponibil în cloud. Ca accesoriu, poți opta pentru un gimbal (stabilizator de imagine pe 3 axe) dedicat telefoanelor mobile, o investiție grozavă, care te va ajuta să realizezi filmari inedite. Toți prietenii te vor întreba cum ai reușit să obții filmări atât de ‘smooth’ și calitative.

Sperăm că această listă te va ajuta să pui în bagaj echipamentul esențial pentru vacanță și călătorii. Tu după ce criterii îți alegi echipamentul pentru vacanță? Lasă-ne un comentariu!

produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.