De ce Canon EOS-M?

Pana de curand, Canon a refuzat sa se alature sistemelor de camera compacte. In 2008, Olympus a deschis aceasta piata, fiind urmati de Panasonic, Samsung, Sony si Nikon.

In 2012, Canon a lansat noul sistem, EOS-M. Cu ce este acesta diferit de cele existente deja pe piata?

Senzorul

Una din curiozitatiile mari ale acestei asteptari a fost dimensiunea senzorului pe care Canon il va introduce in noul sistem de camera compacte. Surprinzator sau nu, Canon a pastrat dimensiunea senzorului de pe sistemul DSLR (Entry – Mid level) APS-C cu factor crop 1.6x. Mai exact EOS-M incorporeaza acelasi senzor prezent pe Canon EOS 650D de 18.1 Mpx.

Implicit Canon s-a alaturat sistemelor Sony si Samsung care includ acelasi tip de senzor, APS-C, mai mare decat cele prezente pe sistemele Olympus si Panasonic si mult mai mare decat senzorul prezent pe sistemul Nikon 1.

Un lucru interesant este ca senzorul este diferit fata de cel prezent pe G1X, cum s-ar fi zvonit.

Montura Canon M si plaja de obiective prezenta

Fiind un sistem compact care nu include un sistem de vizare cu oglinda, montura este diferita de montura standard Canon EF. Astfel aceste obiective nefiind direct compatibile cu noul sistem, Canon a dezvoltat o noua montura, “M”.

Pentru moment sunt disponibile doar doua obiective, cel de kit – 18-55mm, si un obiectiv cu focala fixa tip pancake 22mm. Cel din urma are o distanta focala echivalenta cu 35mm, fiind astfel ideal pentru fotografia stradala.

De asemenea, ca ceilalti producatori, Canon a creat si un adaptor pentru obiectivele EF si EF-S, astfel veteranii utilizatori Canon isi vor putea folosii obiectivele din trusa.

Procesorul Canon EOS M

Din multe privinte, EOS M este o miniatura a modelului DSLR 650D, implicit procesorul de imagine este acelasi. Acesta, de asemenea, este prezent si in modele de varf EOS 1DX si 5D Mark III. Astfel, EOS M va permite un comportament admirabil la sensibilitati ridicate si de asemenea filmare Full-HD.

Sistemul de auto-focus hibrid Canon EOS-M

Similar cu EOS 650D, EOS M utilizeaza acelasi nou system hibrid de autofocus in modul Live View si in timpul filmarii, folosind ambele sisteme de AF – Phase Detection si Contrast Detection.

Pixeli dedicati de pe sensor sunt responsabili pentru focalizarea automata in modul Live View (care este utilizat constant datorita lipsei unui vizor). De asemenea, acest system hibrid, este mult mai rapid ca sistemul standard Live View.

Ergonomia Canon EOS M

S-a dezbatut foarte mult pe cum va arata noul sistem compact Canon. De o parte era zvonit un aspect retro, iar pe de cealalta parte se zvonea un stil modern, asemanator cu Sony Nex.

O mare parte din functii pot fi accesate prin ecranul tactil. Controlul full manual este posibil, fiind accesat printr-un buton “Mode” de unde se pot selecta moduri ca prioritate de diafragma sau de timp de expunere.

EOS-M are cu 35% mai putine butoane decat echivalentul sau DSLR, pentru a reduce considerabil dimensiunea acestuia.

Ecranul Canon EOS M

EOS M utilizeaza acelasi ecran tactil prezent pe 650D, cu acces la setarile de baza din Meniul Rapid si cu posibilitatea de setare a punctului de focus sau de activare a declansarii la atingere. Redarea definitiei ridicate este asigurata de dimensiunea mare de 3 inch si a rezolutiei de 1040k.

Blitul Canon EOS M

Pentru a pastra dimensiunea scazuta, EOS M nu are in constructia sa un blit. Producatorii sunt de parere ca in aceste zile, se foloseste tot mai rar blitul datorita comportamentului tot mai bun ale acestor aparate la sensibilitati ridicate. Totusi in cutia aparatului este livrat noul blit dedicat, Speedlite EX90 cu un numar ghid de 9. De asemenea, se poate utiliza orice blit dedicat Canon datorita patinei standard Canon.

Sensibilitatea la Canon EOS M

Noul sistem EOS M are o sensibilitate nativa de la ISO 100 la ISO 6400 cu posibilitatea de extindere pana la 12800 si 25600.

Multumita procesorului DIGIC 5, Canon promite un comportament admirabil la valori ISO ridicate, acesta fiind motivul curiozitatii a multor pasionati.

Filtrele creative Canon EOS M

Din ce in ce mai multe aparate include filtre digitale pentru utilizatorii care vor sa isi sporeasca creativitatea. Posibil si datorita efectului Instagram, Canon a decis ca este timpul sa se alature incluzand o gama larga de efecte printre care cel de Fish Eye sau Toy Camera.

Spre deosebire de rivalii Panasonic si Olympus, filtrele nu pot fi folosite in modul RAW.

Citeste aici un review despre Canon EOS-M

Echipament utilizat:
[products ids=1050697]

Alți fotografi au mai citit și:

6 Comments

  • si pentax unde e?

  • viewfinder ?

    • Nu are viewfinder.

  • "EOS-M are cu 35% mai mult butoane decat echivalentul sau DSLR, pentru a reduce considerabil dimensiunea acestuia."
    poate mai putine..

    • Multumim pentru vigilenta. Am corectat.

  • […] aici motivele pentru care se merita sa-ti iei un Canon […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.