Ziua Artei Fotografice – mesaje pentru comunitatea foto

Postat de: F64 F64

În urmă cu opt ani, am început să sărbătorim arta fotografică în România pe data de 11 ianuarie*, lucru declarat chiar printr-o Hotărâre de Guvern (HG nr. 458/5 mai 2010).

Anul acesta, echipa F64 v-a pregătit un nou articol special, în care fotografi din România fac urări comunității foto de la noi.

Cum poate comunitatea foto-video din România să devină mai bună? De ce ar avea nevoie? Ce lecții avem încă de învățat?

Stăm de vorbă cu: Cristian Crisbășan, Marian Adochiței, Alex Axon, Adrian Mergiani, Cristian Bulugea, Eva Androniu, Răzvan Ion, Florin Țepârdea, Cristian Munteanu, Luiza Preda, Sabina Costinel, Christina One, Cristian Bassa, Matei Edu, Gina Buliga, Florin Ghioca și Sorin Bejenaru.

#1 Cristian Crisbășan

fotografie buna
(c) Cristian Crisbășan

Mi-aș dori ca o mare parte dintre cei care au ca pasiune exprimarea prin creația fotografică să se coaguleze într-o comunitate definită de prietenie, comunicare, toleranță, diversitate, multi-culturalism, înțelegere, solidaritate și creativitate.
Să iasă dintr-o pasivitate arogantă și să adopte o atitudine activă și altruistă.
Să devină o comunitate cu autoritate în fața producătorilor și comercianților de aparatură foto, precum și a potențialilor consumatori de imagine fotografică.
Să creeze mai multe fotografii și mai puține poze. Să abandoneze “perfecțiunea rece a dogmelor tehnice” în favoarea imperfecțiunii calde, expresive și umane a vieții.
Să lupte pentru evitarea șabloanelor, clișeelor și afirmarea dreptului la excepția punctului de vedere unic, personal și creativ asupra lumii.
Să devină adevărați ambasadori ai creației fotografice, prin tot ceea ce fac, pentru a-și cîștiga respect și un public fidel, consumator de fotografie.
Și mai ales să ajute tinerii talentați să-și cultive, dezvolte și afirme liber talentul, dar fără să-i facă dependenți de ideologii, dogme, tehnică și idei preconcepute.

Toate acestea le doresc, poate utopic, unei comunități ideale. Realitatea, însă, este alta.
O comunitate nu este definită doar de o statistică despre cîți oameni au în proprietate o cameră foto. Sau despre câți oameni publică imagini în social media. Ori despre numărul de followers și likes de pe Facebook. O comunitate autentică cred eu, de exemplu, este aceea în care fotografi veterani și așezați descoperă tineri talentați și le împrumută fără regrete din numeroasele lor camere foto și obiective ca să învețe și să creeze. Sau fac chetă pentru un aparat foto cadou. Sau este aceea în care fotografii se promovează unii pe alții, dezinteresat, prin share pe Facebook, atunci cînd le plac fotografii ale confraților. Și se ajută altruist prin schimb de informații, resurse, recomandări.
Răspunsul final este așa: celor care au ca pasiune exprimarea prin creația fotografică le doresc să se coaguleze cu adevărat într-o comunitate. Pentru că din păcate aceasta, deocamdată, nu există.

#2 Marian Adochiței 

ziua artei fotografice
(c) Marian Adochitei

Le doresc tuturor pasionaților de fotografie să rămână curioși, atenți la emoție și culori, la toate povestile care se întâmplă în fiecare secundă în jurul lor.

#3 Alex Axon 

ziua artei fotografice
(c) Alex Axon

 

Cel mai frumos lucru în fotografie este experiența în sine. Este relația pe care o stabilești cu oamenii pe care îi fotografiezi, fie că faci un trash-the-dress sau un instantaneu pe stradă, însoțit de un zâmbet. Este răsăritul pentru care te-ai trezit cu noaptea în cap și pe care îl privești mut de uimire, din vârful muntelui, în timp ce la picioare ți se așterne o mare de nori. Este lumina pe care o vezi schimbându-se sub ochii tăi în timp ce auzi valurile, simți nisipul sub picioare și mirosul de sare în nări. Este satul pierdut de lume pe care îl explorezi și îl observi cu atenție.

Fotografiază pentru experiența trăită în acele momente, pentru călătoria fizică, dar mai ales pentru călătoria spirituală pe care o faci împreună cu tine. Fotografiază cu mintea și sufletul, cufundă-te în acea clipă, iar imaginile bune vor veni de la sine.

#4 Adrian Mergiani 

ziua artei fotografice
(c) Adrian Mergiani

În 2018 îi urez comunității foto din România lumină bună, exercițiu și mult chef de ‘joaca’, de a încerca lucruri noi, de a experimenta.

#5 Cristian Bulugea

ziua artei fotografice
(c) Cristian Bulugea

Le doresc tuturor pasionaților de fotografie multă răbdare, inspirație și lumină bună. Nu există o rețetă care să asigure o evoluție certă, însă dacă ne acordăm șansa să încercăm, să greșim, să învățăm din greșelile făcute și apoi să repetam procesul cu experiența acumulată din încercările precedente atunci vom fi pe drumul cel bun. Dacă încercăm să menținem în toată această aventură în fotografie și bucuria simplă de a fotografia, de a urmări un moment cu aceeași emoție ca la început, atunci acel drum urmat va fi și unul plăcut. La mulți ani…Lumină!

#6 Eva Androniu 

ziua artei fotografice
(c) Eva Androniu

Fotografia, ca oricare altă formă de artă, ar trebui să insufle în noi numai sentimente nobile. Mă gândesc mai cu seamă la emoție, sensibilitate, reflecție, dorința de a visa sau poate chiar de a ne regăsi sufletul pierdut.

Înainte de a critica, de a arunca cu piatra, de a găsi defecte, caută în sufletul tău adevărata bunătate. Aceasta este calea cea mai curată pe care poți merge având alături, umăr lângă umăr și mulți alți pasionați de fotografie. Există ‘lumină bună’ pentru fiecare dintre noi, e loc sub soare pentru toată lumea.

Încearcă să fii pentru ceilalți o inspirație rămânând modest, pastrează-ți creativitatea și originalitatea, respectă-i pe ceilalți, învață de la fiecare câte ceva, dar mai ales dăruiește din preaplinul sufletului tău!

Încerca să faci un exercițiu simplu măcar pentru o vreme: uită de parteneriate, de competiție, de ranchiună, de exclusivități, de dotări, de setări și de branduri și cred că vei vedea lumea fotografică în ‘cea mai bună lumină’ în care a fost vreodată și poate chiar mai ‘obiectiv’, chiar dacă totul ar putea părea subiectiv.

Poate o să spui că sunt doar o visătoare, dar cred că nu sunt singura și sper că ‘the world will live as one’ vorba lui John Lenon…

#7 Răzvan Ion 

ziua artei fotografice
(c) Răzvan Ion

Comunității fotografice din România îi urez mai multă gândire critică.

#8 Florin Țepârdea

ziua artei fotografice
(c) Florin Țepârdea

Ce i-aș ura eu comunității de pasionați din România? Lumină bună, bineînțeles, inspirație și foarte important – să încerce să găsească în fotografie o detașare de la cotidian, să declanșeze din bucurie și pentru satisfacție personală. Cred că atunci apar cele mai bune rezultate.

#9 Cristian Munteanu

ziua artei
(c) Cristian Munteanu

I-aș spune comunității foto ce îmi spun și mie. Să fie curioasă, să caute, să citească, să nu se limiteze doar la pozele de pe Facebook dacă vrea să evolueze. Să descopere mirajul de a face „proiecte”, de a cunoaște, cât se poate, oamenii pe care-i fotografiază.
Să privească dincolo de pozele de pe acoperișul blocurilor, de expunerile lungi, de culori create în programele de editare. Să fie interesată de fond, nu de formă. Să se maturizeze.

#10 Luiza Preda 

ziua artei fotografice
(c) Luiza Preda

Ce îi urez comunități de pasionați din Romania de Ziua Artei Fotografice este mult curaj! Curajul de a îndrăzni să fotografieze cum le place, fără reguli și convenții. Curajul de a ținti cât mai sus, de a-și lua camera foto peste tot cu ei și de a-i oferi fotografiei, zilnic, timp și energie!

#11 Sabina Costinel

Ziua artei fotografice
(c) Sabina Costinel

Nu există bun sau rău, există banal sau cu esență. Există cum vezi tu lucrurile, cum le capturezi și cum le transmiți în așa fel încât să emaptizeze mai departe cu cât mai mulți oameni. Asta înseamnă să fii deschis, să te lași ghidat de intuiție și să încerci să compui ceva cu realitatea care ți se dă.

#12 Christina Oné

ziua artei fotografice
(c) Christina Oné

Le doresc pasionaților de fotografie să fotografieze, din nou şi din nou şi din nou şi din nou. Apoi, să se oprească şi să privească.
E foarte important să priveşti. Şi să înţelegi ce faci. Să fii în controlul a ceea ce faci. Să întelegi că editarea face parte din fotografie. La început, e în firescul lucrurilor să abuzezi de editare. Dar pe măsură ce evoluezi, înveţi să ţii ritmul. Şi importanţa stopurilor.
Compoziţia. Fie că iei subiectul şi-l plasezi într-o compoziţie (subiect ce poate influenţa până la punctul de a schimba compoziţia), fie că începi prin a construi compoziţia în jurul subiectului, oricum ar fi, compoziţia e temelia. Chiar dacă avem doar un portret pe un perete alb.
Detaliile. Ele delimitează, printr-o linie foarte fragilă, rateul de o fotografie.
Iar dacă reuşeşti să stăpâneşti fracţiunea de impondarabilitate, ai cadrul. Cred că exact fracţiunea asta e cea mai importantă. Compoziţia, cromatica, tehnica, editarea, toate se învaţă, se deprind. Însă “acel ceva” e dat de această doză de imponderabilitate, pe care dacă reuşeşti să o intuieşti şi să o stăpâneşti, poţi fotografia orice.

#13 Cristian Bassa

Ziua Artei Fotografice
(c) Cristian Bassa

La invitația oamenilor drăguți din spatele blogului F64 de a răspunde și anul acesta la întrebarea “Ce i-ai ura comunității de pasionați din România, de Ziua Artei Fotografice” m-am apucat să recitesc ce am menționat anul trecut. Nu mi se pare însă că pot spune ceva nou sau că pot menționa lucruri care s-au schimbat drastic în bine. Așa că la început de an să păstrăm un ton pozitiv și să speram la mai bine!

Dorința de a evolua nu cred că poate să vină prin constrângere sau din obligație. Cred că uneori vine natural din dorința de a face poze (fotografii) mai bune, din dorința de a ne exprima mai bine și mai clar și mai puternic. Pot doar să ne ajute în acest demers cărțile de portofolii fotografice care ne cad în mână, cărțile scrise despre estetică, culoare și fotografie în general. Sau simple cărți cu povești bune ori o simplă discuție cu un om de pe stradă.

Un mesaj pentru comunitate (de fapt pentru noi toți)? Să fim mai respectuoși, mai etici și mai frumoși.

#14 Matei Edu

ziua artei
(c) Matei Edu

De Ziua Artei Fotografice, urez comunității de pasionați din România fotografii cât mai bune anul acesta, amatorilor și profesioniștilor și celor ce vor să devină mai buni în ceea ce fac, să se auto-depășească, să treacă de anumite obstacole, să creeze content bun și să-și urmeze calea către domeniul fotografic în care ei vor să ajungă sau să activeze pe viitor. Lumină bună tuturor!

#15 Gina Buliga

ziua artei fotografice
(c) Gina Buliga

Ce i-aș ura comunității de pasionați din România? În primul rând „La mulți ani!” , cu venirea noului an și a Zilei Artei Fotografice în România, plus să nu uităm să fim uniți și să empatizăm între noi , fotografii. De asemenea, să nu uităm că este loc pentru toată lumea și faptul că e minunat să împărtășim ceea ce am învățat și să ne bucurăm dacă reușim să inspirăm la rândul nostru și vedem că lucrurile se intampla cum e firesc să se întâmple .
Să nu uităm să fim buni și blânzi, să nu uităm să călătorim, pentru că din fiecare călătorie ne întoarcem un pic mai buni și prin fotografiile realizate împărtășim bucurie și trăiri minunate! Let the beauty of what you love be what you do!

#16 Florin Ghioca

ziua artei
(c) Florin Ghioca

Comunității de pasionați de fotografie i-aș ura să fie un pic mai unită, mai solidară și totodată mai atentă la ce se întâmplă în alte părți. Este loc sub soare pentru toată lumea. În același timp, îi doresc să învețe și să despartă valorile de non-valori, în așa fel încât nu oricărui purtător de dslr să i se spună fotograf. Și ISO mic tuturor!

#17 Sorin Bejenaru

ziua artei fotografice
(c) Sorin Bejenaru

Comunității foto de la noi i-aș ura mai întîi să ‘devină’ o comunitate și dupa aceea aș încărca-o cu calități. Pasiunea pentru fotografie este necesara dar nu și suficientă pentru a crea și a-i da viață reală unei comunități și cred că acele comunități doar de tip online cu audiențe bazate pe urmăritori,like-uri și comentarii nu fac în mare parte decât să ne diminueze intuiția și sensibilitatea. Suntem într-o capcană pentru că în realitate noi nu mai experimentăm aproape nimic, lăsând aparatul de fotografiat să o facă în locul nostru iar fluxul neîntrerupt de imagini upload-ate în rețele ne îndepărtează de ceilalți, ne face să nu mai interacționăm direct om cu om, să nu ne mai privim în ochi, să nu ne mai punem în comun și, ca atare, să nu mai creștem în armonie și spirit. Lumea în care trăim este deja consumată în imagini, totul a fost văzut și deja pre-trait prin imagini înainte de a le atinge și simți, înainte de a fi acolo. Așa că să fim sănătoși, să reîncepem să simțim, să reînvățăm să ne minunăm înainte de orice declanșare, iar după aceea să ne bucurăm împreună față în față…la cât mai multe expoziții și evenimente.

____

*Data reprezintă momentul nașterii lui Carol Popp de Szathmary (1812 – 1887), recunoscut ca fiind primul fotograf al României și primul fotograf de război. Despre el găsești mai multe informații într-un articol amplu, aici.

Tu ce crezi că-i lipsește comunității foto-video de la noi? De ce ar avea nevoie pentru a evolua? Lasă-ne răspunsul în comentarii, mai jos.
test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top