Fotografia de natură moartă sau still life – sfaturi utile

Fotografia de natură moartă a captat atenția multor pasionați de fotografie și astăzi, alături de Florentina Rafailă, descoperim mai multe sfaturi și idei de folos, pentru imagini de impact.

Frumusețea acestui tip de fotografie constă în faptul că o poți realiza oriunde, oricând, cu orice fel de obiecte găsești la îndemână. Nu ai nevoie de unelte speciale, nu ai nevoie de aparate sofisticate sau obiective scumpe.
Tot ce trebuie să faci este să-ti acorzi timp să EXPERIMENTEZI. Cu obiectele, cu lumina și cu setările. Dar haide să povestim mai pe îndelete:

natură moartă

#1 Folosește ce ai prin casă și ai mare grijă la îmbinarea elementelor

Sigur ai prin casa ceva pături texturate, bucăți de material uni, o față de masă sau un cearșaf. Sigur găsești și două cepe și-un cățel de usturoi. De aici începi. Să le așezi într-o parte, să le așezi în alta, să muți câte ceva în cadru, să aduci și-o farfurie sau un cuțit.
Ideea e ca obiectele să fie în armonie, să se potrivească unele cu altele ca și culori sau idee.

Nu are sens ca în cadrul de mai sus să aduci o portocală de ex, mai bine pisezi usturoiul și-l pui într-un bol sau pui puțină smântână într-o lingură…Ai înțeles ideea…

natura moarta

#2 Atenție la lumină!

Pentru început aș zice să te joci cu lumina naturală. E gratis și o avem cu toții. Așezi toate obiectele de mai sus pe o masă, lângă o fereastră. Te joci cu setările: iso cât mai mic, diafragma cum o preferi tu – dacă vrei să se vadă mai mult în spate (profunzime mare de câmp), o închizi mai mult, dacă vrei ca ce plasezi în spate să se vadă mai difuz (profunzime de câmp mică), o lași cât de deschisă îți permite obiectivul pe care îl deții. Timpul de expunere îl setezi în concordanță cu cele două. Aici ideal ar fi să ai un trepied pe care să-ți pui aparatul. Fie pentru că vrei cadre de sus, fie pentru că vei avea nevoie un timp mai lung de expunere și atunci aparatul trebuie să fie stabil. Te vei descurca însă și dacă nu îl ai: pui aparatul în siguranță pe un scaun mai înalt, pe o carte sau altceva potrivit. Vei avea însă mai mult de furcă până ajungi la rezultatul dorit.

natura moarta

#3 Încearcă și blițul!

Dacă faci fotografii seara, joacă-te cu blițul. Dacă n-ai unul pe care să-l pui separat de aparat, atunci sigur ai o lampă, o lanternă, o lumânare… Pune-le aproape de cadrul pe care l-ai gândit, îndepărtează-le, pune o hârtie în față ca lumina să fie cât mai difuză, amplaseaz-o pe partea opusă lămpii folosite pentru a avea umbre mai puțin dure. Experimentează!

natura moarta

fotografia de natura moarta

#4 Acordă importanță recuzitei

Ai vrea să faci cadre mai sofisticate? Atunci ai nevoie de ceva recuzită! De unde să o iei? Păi dacă n-ai bunici la țară care să te lase să cotrobăi prin podul lor, atunci târgurile de vechituri s-ar putea să fie fix ce ai nevoie! Au loc în fiecare oraș la finalul săptămânii și cu câțiva lei, poți găsi obiecte fascinante. De asemenea, poți intra în second hand-uri. O să găsești tone de mileuri sau bucăți de material vintage.
Poți găsi chiar și veselă în unele. Dacă ești atent, o să mă întâlnești pe mine scormonind prin cutii. Dacă mă observi, vino să mă saluți!

 

Îți urez succes în această călătorie în lumea fotografiei de natură moartă și abia aștept să văd ce realizezi. Dacă citești acest articol și te-am inspirat, dă-mi de știre pe canalele de socializare, să văd și eu și să te felicit!
Eu sunt Florentina și mă găsești pe www.galerie-foto.ro sau www.fundalurifoto.ro.
Scrie-mi dacă ai întrebări, îți răspund cu drag.

Echipamentul folosit în realizarea fotografiilor: Canon 50D și Canon 50mm f/1.8 STM sau Sony A6000, cu obiectivul Fujian 35mm f/1.7.

Un articol și fotografii de: Florentina Rafailă.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Ce obiective folosim pentru fotografia de natura moarta ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.