Ziua Artei Fotografice în România – prin vizorul pasionaților

Pe 11 ianuarie sărbătorim Ziua Artei Fotografice în România, încă din 2010. În ultimii ani am onorat această zi, printr-un articol la care participă mai mulți fotografi, cu mesaje pentru comunitate, opinii, analize și, desigur, cadre faine. 

Până a ajunge însă la ce am pregătit pentru anul acesta, hai să facem o mică retrospectivă și să vedem cum am pornit seria de articole despre această zi și unde am ajuns astăzi.

Primul a fost în 2017

Ziua Artei Fotografice în România – opinii și analize

În 2018, am avut 2 primul fiind cu mesaje pentru comunitate,

https://blog.f64.ro/2018/01/10/ziua-artei-fotografice-mesaje-pentru-comunitatea-foto/

iar al doilea, o serie de mărturisi despre De ce iubim fotografia.

Întrebarea cu care am dat startul anului 2019  a fost:

Cum ți-ai propus să sărbătorești anul acesta fotografia?

#1 Florentina Rafailă

ziua artei fotografice în românia
(c) Florentina Rafailă

O voi sărbători îmbinând-o cu videografia, pe care îmi doresc să o aprofundez și s-o aduc în zona macro, să vedem ce o să-mi iasă. Pregătesc împreună cu F64 un atelier pe partea de fotografie macro și te invit și pe tine să participi, dacă ești pasionat de această zonă fascinantă, a artei vizuale.

#2 Gina Buliga

ziua artei fotografice în românia
(c) Gina Buliga

O întrebare minunată pentru început de an la care răspund cu mare drag! Anul acesta îmi propun să sărbătoresc fotografia cum o fac an de an, în fiecare moment și de foarte multă vreme – PRIN LUMINĂ! Vom fi mesagerii luminii și o vom face asta cu pasiune, la orice pas.

Printre lucrurile pe care eu mi le propun pentru 2019, ar fi să visez cu ochii larg deschiși, să trăiesc și să mă bucur de tot ce întâlnesc, să simt și să vibrez puternic cu tot ceea ce mă înconjoară. Poate voi reuși să inspir prin pasiunile și trăirile mele alți iubitori de fotografie, astfel încât, să ajungem, poate, ușor, ușor, ca ceea ce împărtășim cu ceilalți să fie viziunea noastră unică asupra momentului, o percepție personală a realității fiecăruia.

Nikon va fi în continuare un companion excelent și în 2019, cel care îmi va fi aproape și întotdeauna pregătit pentru a imortaliza și a reda momentele dragi mie. Din punctul meu de vedere, fotografia ne ajută să fim mai prezenți și în același timp să ne expunem propria poveste.

Vă doresc un an luminos, plin de bucurii și cadre memorabile vouă, indiferent dacă sunt imortalizate de aparat sau nu! Să nu uităm să trăim fotografia înainte să o declanșăm! Pentru că fotografia este viață!

Gina a surprins cadrul de mai sus cu un: Nikon D5, cu obiectiv de 105mm  f/1.4.

#3 Cristian Bulugea

ziua artei fotografice în românia
(c) Cristian Bulugea

În mod sigur îmi doresc ca pe 11 ianuarie să sărbătoresc prin fotografie, așadar îmi voi folosi aparatul și am sa spun și un “La mulți ani!” în gand. Poate am să reușesc să fac și un portret, pentru că fotografia a început la noi în țară să existe prin munca lui Carol Popp de Szathmary, recunoscut pentru portretele sale. Carol Popp de Szathmary a fost pictorul și fotograful oficial al lui Carol I, de aceea am și ales acest cadru, făcut la Castelul Peleș, care îmi este foarte drag.

#4 Mirela Momanu

ziua artei fotografice în românia
(c) Mirela Momanu

2019 va aduce multe provocări fotografice pentru mine, în special în zona de training, unde îmi doresc să pot întâlni mulți pasionați de fotografie și să încercăm să descoperim împreună noi și noi oportunități vizuale. Cu bucurie, entuziasm și clipe memorabile!

#5 Ștefan Tivodar

ziua artei fotografice în românia
(c) Ștefan Tivodar

În 2019 sper să fotografiez mai mult și mai bine ca anul trecut. Aș vrea să-mi îmbunătățesc tehnica de fotografiere și tehnica de editare, aș vrea să profit de cât mai multe șanse de a pune în practică ceea ce cunosc, în cât mai multe colțuri din lume.

#6 Luiza Boldeanu

ziua artei fotografice în românia
(c) Luiza Boldeanu

M-am tot gândit cum aș putea să răspund unei astfel de întrebări, în așa fel încât să mă surprind și poate să inspir câteva dintre persoanele care vor citi acest articol.

Fotografia este modul meu de a fi, deși nu tot timpul scot camera din rucsac… însă învăț… învăț tot timpul…. învăț să văd, învăț să înțeleg, învăț să am răbdare și să surprind acel ceva într-o imagine, fie că vorbim de o imagine artistică (fine art) sau de călătorie/documentar.

Anul acesta mi-am propus (măcar) să încerc să termin din proiectele personale începute în anii precedenți, să selectez și editez (măcar) o parte din sutele de imagini în care nu am intrat, să „povestesc” mai mult prin intermediul fotografiei și am în gând un proiect nou exclusiv pentru anul 2019.

Ca și fotografie preferată, nu pot spune ca am una… dacă mă uit în urmă am tot timpul câte ceva de comentat sau de îmbunătățit la fiecare imagine pe care la momentul creării, selecției și publicării o consideram bună. Însă am preferata mea pe anul 2018. Voi cum v-ați propus să sărbătoriți anul acesta fotografia?

#7 Alex Robciuc

ziua artei fotografice în românia
(c) Alex Robciuc

Îmi doresc să sărbătoresc anul acesta fotografia prin proiecte noi, să ajung în locuri în care nu am mai fost, mă aștept să întâlnesc oameni la fel de speciali ca și până acum și de asemenea, să ofer celor pasionați de fotografie povești noi.

#8 Anca Cernoschi

ziua artei fotografice în românia
(c) Anca Cernoschi

Mi-am propus ca anul acesta, nu doar de ziua fotografiei, ci în fiecare zi, să o sărbătoresc studiind-o, să citesc cât mai multe cărţi, să răsfoiesc cât mai multe albume foto. Cred cu tărie că doar educându-ne o putem înţelege şi respecta cu adevărat. Doar aşa creştem, rămânem curioşi şi atenţi, ne putem detaşa şi observa toate poveştile din jurul nostru şi ne păstrăm bucuria simplă de a fotografia.

Mai ales, înţelegând cum au descoperit maeştrii sensul celor văzute de ei, poate nu ne vom mai neglija darul de a înţelege realitatea şi de a ne exprima ideile în modul propriu. Iar dorinţa de a evolua ne va motiva şi ne va da curajul de a fotografia cum ne place, de a ne defini stilul personal, fără să căutăm reţete simple care produc fotografii spectaculoase, dar fără valoare, în această epocă a consumului excesiv şi foarte superficial de imagini.

#9 Alex Csiki

ziua artei fotografice în românia
(c) Alex Csiki

Pot spune că sărbătoresc fotografia în fiecare zi a anului, alături de Nikon Romania, transformându-mi gândurile, temerile, visele în lucrări vizuale prin care împărtășesc celor care vor avea contact cu acele “produse ale imaginatiei” stările prin care trec. În acest fel realizăm o conexiune stabilă și durabilă între creator și consumator.

#10 Sorin Vidis

ziua artei fotografice în românia
(c) Sorin Vidis

Pentru 2019 mi-am propus să fiu mai sincer cu mine din punct de vedere fotografic, să ies mai des din zona de confort, să îmi asum mai bine rolul și sa încep unul/doua proiecte de lungă durată.

#11 Alex Axon

ziua artei fotografice în românia
(c) Alex Axon

Se întâmplă uneori ca fotografia să îți răpească bucuria de a trăi momentul respectiv. Timpul pe care îl petreci cu setările aparatului, privitul prin vizor sau vizualizarea ulterioară a pozelor făcute, te face să pierzi momente de viață, indiferent de contextul în care fotografiezi. Deși poate părea contra intuitiv, mi-am propus sa sărbătoresc fotografia prin crearea unui echilibru mai bun intre momentele petrecute cu aparatul la ochi și momentele în care trăiesc acea clipa și mă bucur cu adevărat de locul respectiv și de lucrurile care se întâmplă sub ochii mei. Uneori primești mai mult din punct de vedere spiritual atunci când toate simțurile sunt alerte la ce se petrece, indiferent dacă vorbim de liniștea unui răsărit sau o piață tumultoasă.

#12 Matei Edu

Ziua artei fotografice în românia
(c) MateiEdu

10.01.2018 a fost o zi oarecare de muncă, însă de câțiva ani a devenit tradiție ca, la cele mai mici ore ale dimineții să ies la fotografiat atunci când ninsoarea învăluie Bucureștiul. Anul acesta, tradiția și Ziua artei fotografice în România s-au împletit frumos și astfel, această sărbătoare m-a prins practicându-mi pasiunea.

Acestea fiind spuse și văzute, revenim și noi la întrebarea Luizei de mai sus:

Voi cum v-ați propus să sărbătoriți anul acesta fotografia? 

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Cam asta am spus eu referitor la Ziua Fotografiei din Romania!! Mentzin cele spuse atunci!!
    =========================================================
    Distinşi colegi

    Îmi permit să-mi exprim nedumerirea şi uimirea pentru faptul ca „propunerea AAFR, de legalizare a Zilei Fotografiei din România, propusă pentru data de 09 decembrie, nu a fost agreată de Ministerul Culturii Cultelor şi Patrimoniul Naţional din Bucureşti’’ cum se menţionează în „scrisoarea circulară de adeziune” transmisă prin e-mail la data de 01 05 2009.
    Îmi vine foarte greu sa înţeleg raţiunile unui refuz din partea Ministerului Culturii pentru recunoaşterea zile de 9 decembrie ca zi a fotografiei în Romania, devreme ce există acel Decret 1774 din 9 decembrie 1964 în care se menţionează explicit: „Art. I, Regulamentul pentru espoziţiunea publică a operiloru artiştiloru în viaţă este aprobatu de Noi întocmai” Decretul lui Cuza este urmat de Regulamentul pentru expoziţia publică a opereor artiştilor în viaţă semnat de ministrul de la acea vreme a justiţiei, cultelor şi instrucţiunii publice, N. Kretzulescu, în care, la Capitolul I, „Depunerea operelor”, art. 1, se menţionează: „Se va deschide o expoziţie anuală a producerilor artiştilor în viaţă, în pictură, desen, miniatură, sculptură, gravură, arhitectura şi fotografie (s.n.); ea va avea loc într-un an la Bucureşti şi în celălalt la Iaşi”.
    Mi se pare cel puţin staniu un refuz al Ministerului Culturii de-a recunoaşte o asemenea atestare documentară, cât se poate de explicită şi în premieră la acea dată, care provine de la domnitorul de al cărui nume este legată Unirea Principatelor de la 1859 şi ale cărui reforme pe multiple planuri, incluzându-l şi pe cel cultural, sunt binecunoscute şi unanim acceptate.
    Aş dori să va atrag doar atenţia la menţionarea faptului, plin de semnificaţii la 5 ani de la actul Unirii Principatelor, că acea expoziţie va avea loc alternativ la Bucureşti şi Ia Iaşi. Se voia prin aceasta o „unire spirituală” a celor două foste provincii, Moldova şi Ţara Românească, foarte necesară la acea vreme…
    Momentul mai sus prezentat este cu atât mai semnificativ cu cât doar la un an de la emiterea decretului lui Cuza, opoziţia acerbă a pictorilor (incluzându-l şi pe Theodor Aman), fac ca fotografia să nu fie acceptată în expoziţiile anuale de la Bucureşti, ci doar la Iaşi, de unde se desprinde impactul, la acea vreme a Decretului şi necesitatea sa.
    Este incredibil şi, din punctul meu de vedere inacceptabil, ca o atestare documentară atât de explicită a momentului recunoaşterii fotografiei ca artă sa nu fie acceptată, într-o ţară în care începuturile fotografiei sunt legate preponderent de interesul comercial şi de o comandă socială la fel de comercială. Motivaţia legată de Decretul lui Cuza este un „argument” suficient de „solid” (folosesc cuvintele din scrisoarea circulară de adeziune difuzată de AAFR) dar şi semnificativ (zic eu…) pentru a putea fi ignorată tocmai de Ministerul Culturii şi pentru ca data de 9 decembrie să nu fie acceptată ca zi a fotografiei din România.
    Argumentele pentru afirmaţiile mea de mai sus, cât şi pentru faptul că la mijlocul secolului al XIX – lea se putea vorbi doar despre „fotografia din România” şi mai puţin despre „fotografia românească”, le las pentru o altă ocazie.
    Ni se spune însă că ar fi mai potrivită ca zi aniversară a fotografiei din România, şi că este propusă ca atare de către AAFR cu acceptul Ministerului Culturii, data de naştere a lui Carol Popp se Szathmari, 11 ianuarie 1812. Astfel, noi artiştii fotografi din România, vom fi invitaţi în fiecare an să aniversăm (cu mai mult sau mai puţin fast…) un moment istoric la care fotografia încă nu exista (!!!) (ştiut fiind că prima imagine „fotografică” este realizată de Nièpce la 1826 iar atestarea oficială a fotografiei are loc ceva mai târziu, la 7 ianuarie 1939, când daguerrotipia este anunţată de François Arago în cadrul Academiei de Ştiinţe din Paris).
    Nu voi încerca prin nimic să diminuez sau să umbresc personalitatea lui Carol Popp de Szathmary despre care am vorbit pe larg în teza mea de doctorat (prima cu o tema de istorie a fotografiei din România), în urma unei ample documentaţii. Pot afirma, cu deplină responsabilitate, că puţini ştiu despre Carol Popp de Szathmari la fel de multe ca mine!! Locul şi meritele lui în fotografia din România acelor vremuri, nu pot fi contestate şi, în nici un caz, nu sunt eu acela care să facă vreo ridicolă tentativă în acest sens!!
    Pe de altă parte, nu vreau în nici un fel să lezez sentimentele unei părţi din confraţii mei din domeniul artei fotografice (mă refer la colegii şi prietenii mei maghiari) dar totuşi, acceptăm sau nu, Carol Popp de Szathmary aparţine culturii româneşti prin „adopţie”, el născându-se în afara frontierelor de atunci, ale României. Cultura maghiară şi-l revendică deopotrivă şi pe bună dreptate!!
    Nu vreau ca prin prezentele rânduri să influenţez decizia nimănui de a semna sau nu adeziunea trimisă de conducerea AAFR, ci doar fac cunoscute punctul meu de vedere şi decizia mea de a nu fi de acord cu propunerea pentru declararea zilei de 11 ianuarie ca zi a fotografiei din România, de-a nu semna adeziunea şi de-a susţine ziua de 9 decembrie ca fiind mult mai adecvată şi semnificativă pentru acest scop.

    Va asigur, distinşii mei colegi şi prieteni, de deosebita mea stimă.

    Lector universitar Teodor Radu Pantea, Facultatea de Arte Vizuale din Oradea
    Doctor în istoria fotografiei
    EFIAP/bronze, EH.ISF, PSA*(CS), PSA**(PPD), PSA**(PJ), Hon.ICS,
    F.ICS, AICS, Hon.F.PAD, Hon.F.ICS, E.USPA, M.USPA, F.SWAN,
    Hon.F.SWAN, E.FMPA, Hon.IPS, HonFKSS, M.AAFR.
    Address: 410346 ORADEA ROMANIA
    Bd. Dacia 24B, bl. D61, ap.. 10

  • Sărbătoresc prin a face fotografi cât mai multe.Ador acest blog .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.