10 idei pentru fotografii sau proiecte foto pe timp de iarnă

Pasionat de fotografie și plictisit că norii și frigul au pus parcă stăpânire pe absolut tot? Ți-am pregătit în cele ce urmează o serie de idei de fotografii de aplicat iarna, fie că ești genul care preferă activitățile outdoor sau din contră, genul de persoană care pe timp de iarnă preferă căldura căminului și o ciocolată sau un ceai cald lângă șemineu.

Haide să le descoperim împreună:

#1 Realizează un proiect cu colaje

Poate că vremea de afară te ține țintuit(ă) în casă, asta nu înseamnă însă că nu poți realiza o serie întreagă de alte proiecte legate de fotografie. Poți să te uiți prin fotografiile recente sau cele realizate până acum, la începutul noului an, și să le rearanjezi altfel, sub forma unor colaje care îmbină mai multe fotografii. Mergi pe cromatică, stări care se potrivesc și fii cât mai creativ.
Le poți realiza în Adobe Photoshop sau în softuri mult mai simple, cum ar fi de exemplu Photoscape, despre care poți afla totul aici.

#2 Învață să lucrezi cu lumini

Fie că le închiriezi sau împrumuți în primă fază, poți încerca să lucrezi cu lumini și accesorii pentru ele: softbox-uri, umbrele ș.a.m.d. Poți aborda fotografia de produs sau poți vorbi cu un model, pentru a realiza portrete de studio. Oricum ar fi, sigur nu te vei plictisi prea repede.

Poate fi suficientă chiar și o singură lumină, dacă știi cum să o pui în valoare pentru rezultate cât mai interesante.

#3 Profită de îngheț!

Diminețile înghețate sunt la ele acasă în această perioadă. Este posibil să nu fie vremea ideală pentru a conduce, dar poate fi foarte fotogenică, deși va trebui să te trezești devreme pentru a nu rata momentele cheie. Peisajele acoperite de îngheț pot părea uimitoare, dar nu trebuie să călătorești distanțe mari pentru a găsi subiecte. Încercă să surprinzi ferestre înghețate sau plante de grădină. De asemenea, pânzele de păianjen pot arăta grozav într-o dimineață cu îngheț și le poți găsi aproape oriunde.

Pentru a obține o fotografie bună de acest tip, va fi necesar să te apropii și să umpli cadrul, astfel încât un obiectiv macro ți-ar fi cel mai util. Încercă să te poziționezi astfel încât lumina să atingă partea frontală a pânzei de păianjen, iar fundalul să fie întunecat (poate fi necesar să te deplasezi pentru a realiza acest lucru). De asemenea, poate fi util un trepied.

#4 Încearcă fotografia de noapte

Va fi tot frig, poate nu chiar ca la prima oră a dimineții, însă dacă ai noroc de ninsoare, rezultatele pot fi unele motivante, chiar și în cazul fotografiei urbane.

Aici cu siguranță îți va fi util trepiedul, ca să nu mai vorbim de telecomandă, pentru a nu fi nevoit să apeși tot timpul pe buton. Timpul de expunere va varia în funcție de subiect, te poți juca foarte bine și cu expunerile lungi și de ce nu, să realizezi o serie.

#5 Încearcă să fotografiezi natură moartă

Pentru zilele extrem de friguroase, poți avea în vedere acest tip de fotografie care nu de puține ori aduce satisfacții deosebite. Poți folosi ca recuzită diverse obiecte din casă, ca să nu mai vorbim de fructe, ceai, flori etc. Poți citi un articol mai amplu pe acest subiect aici, însă pe scurt, la nivel de echipament nu ai nevoie de mare lucru. Camera pe care o deții deja este probabil foarte potrivită. Din nou poate fi util trepiedul, uneori poate și un anumit fundal, dar poți improviza.

E importantă totuși planificarea. Planifică și pregătește totul dinainte, mai ales dacă ai de gând să procesezi imaginile ulterior în Photoshop, salvând astfel timp prețios. Aranjează-ți props-urile, gândește-te la combinații între elemente, analizează modul în care pică lumina în casă și la ce oră (dacă vorbim de lumină naturală, desigur), cumpără flori și fructe proaspete sau, urmărește-le pe cele care se usucă dacă nu se pot transforma într-un subiect interesant pentru fotografiile tale.

#6 Dacă nu știi deja, învață diverse tipuri de conversie a fotografiilor în alb și negru

Există mai multe moduri de a converti o imagine digitală color într-una alb-negru.

Încearcă-le pe toate și vezi care ți se potrivește mai bine.

#7 Încearcă să reproduci o fotografie clasică sau o scenă dintr-un film

O modalitate de a-ți îmbunătăți fotografia este să înveți de la experți. Încercă să alegi o scenă dintr-un film sau o fotografie pe care o admiri de la unul dintre marii fotografi sau de ce nu, de la un profesionist contemporan. Apoi încearcă să realizezi o replică. Observă cum s-a folosit de lumină, compoziție, detalii și alte elemente cheie.

#8 Află un nou truc Photoshop în fiecare zi

Adobe Photoshop este un program mult prea vast pentru a putea fi digerat dintr-o bucată. Însă pas cu pas, tutorial cu tutorial, poți învăța o mulțime de lucruri acum, pe timp de iarnă, când poate nu prea ai chef de ieșit la fotografiat. Descoperă tutorialele de  procesare foto pe canalul de YouTube F64 sau, de ce nu, vino la cursul de editare dedicat, care este și acreditat.

#9 Urmărește filme care au legătură cu fotografia

Poți lua o pauză de la a fotografia în sine, asta nu înseamnă să iei și o pauză de la fotografie. Caută și vizionează filme cu și despre fotografi celebri, află despre modul lor de a vedea lumea, viața, ceea ce fac și de ce.  Sunt foarte multe filme despre fotografi, indiferent de genul foto pe care îl preferi.

Gasești câteva titluri aici.

#10 Adună-ți fotografiile într-o prezentare video

Poți face un top al anului precedent sau un best of al tuturor timpurilor, ori îți poți realiza propriile filmulețe de prezentare a fotografiilor în funcție de gen sau locații. Este ceva nou și o posibilitate diferită de a te promova și de a le arăta celorlalți ce faci.

Poți include și scene de making of sau poți opta doar pentru prezentare fotografiilor finale. Opțiunile sunt numeroase și sigur nu te vei plictisi!

Ai și alte idei? Lasă-le în comentariu sau trimite cu un link către ele.

Un articol de V. Chitu.

Fotografii: Cristina Gârleșteanu, OnSpot, Shutterstock.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.