Pescarii cu cormorani din Xinping, de Dragoș Ioneanu

Postat de: F64 F64

Cu câțiva ani în urmă, am văzut pentru prima dată o imagine a unui pescar cu cormorani din Guilin. Arăta superb, o fărâmă din China tradițională, un om îmbrăcat în hainele de acum zeci sau chiar sute de ani, lampa de gaz, luntrea din bambus și păsările cu aripile desfăcute. Totul într-un decor de vis, plutind pe râul Li, încadrat de vârfurile ascuțite ale munților de carst. Am visat de multe ori să am oportunitatea să fotografiez ceva similar, să pot surprinde acea frumusețe pentru eternitate.

În urmă cu un an, când ideea unei calatorii in China s-a înfiripat, am decis să includem Guilin în itinerariul nostru de călatorie și am început o căutare asiduă pentru a găsi cea mai bună variantă fotografică pentru această zonă. Am petrecut 4 zile întregi în Guilin și împrejurimi, zburând dinspre Shanghai și continuându-ne calatoria spre Xi’an, iar în trei dintre cele patru zile am participat într-un tur foto privat, organizat de o mică companie locală. O alegere excelentă care ne-a permis să ne concentrăm integral pe partea fotografică.

Arta pescuitului cu cormorani este o tradiție veche de mai bine de 1000 ani în China și chiar mai mulți în Japonia. Pescarul leagă gâtul păsării cu un șnur, pentru a o împiedica să înghită peștii mari. Apoi pasarea plonjează în apă, folosindu-se de agilitatea naturală pentru a prinde pești. În momentul în care un pește este prins, pescarul aduce pasărea înapoi în luntre și o forțează să scuipe peștele. În perioada de glorie a acestui tip de pescuit, un pescar folosea 7-8 păsări, reușind să prindă pănă la 5-6 kg de pește într-o singură noapte.