(c) Andreea Retinschi

Photo Story 2: Interviu cu Andreea Retinschi

Nu că ne vei putea urmări și LIVE pe Facebook, așa că rămâi alături de noi în online.

Se apropie cu pași repezi a doua ediție a Photo Story. Am învățat multe din ediția de anul trecut, datorită feedback-ului din comunitate, dar și a evenimentului propriu zis, așa că în 2018 venim cu o conferință mai mare, cu mai mulți speakeri, mai multe activități și, desigur, testare de echipamente foto de ultimă generație.

Așadar, vineri, 19 octombrie 2018, începând cu ora 10:00, F64 te invită la NOD Makerspace (Splaiul Unirii 160, București) la „PHOTO STORY- The Future Is Visual!”, eveniment în cadrul căruia vei avea ocazia să testezi echipamente și accesorii: SonyCanonPanasonicOlympusGoProBenQ și Kingston, dar și să asiști la câteva prezentări și o dezbatere susținute alături de: Cristian Crisbășan, Vali BărbulescuAndreea RetinschiAlin PopescuLuiza Boldeanu și Vlad Eftenie, plus wembinarul cu Rich Howman și Marius Tudor.

Photo Story 2
(c) Andreea Retinschi

Până la eveniment însă, ne-am gândit să luăm o serie de interviuri, pentru a te pune în temă și despre speakeri, despre câteva dintre mesajele pe care le au de transmis, opinii, ce au în plan să facă la eveniment și multe altele. Astfel, continuăm seria de interviuri cu Andreea Retinschi.

Bună, Andreea, anul acesta are loc Photo Story 2: The Future is Visual. Anul trecut am organizat primul eveniment de acest tip, cum ți se pare inițiativa? Ce beneficii consideri că oferă comunității foto?

Eu sprijin în general orice inițiativă care are ca scop crearea unei platforme de comunicare între creatorii de imagine și mai ales când aceasta se dorește a fi o oportunitate informativă. Apreciez tot mai mult șansa de a învăța lucruri  noi, indiferent de domeniul de interes. Fiecare fotograf lucrează în felul lui și chiar dacă nu ești neapărat compatibil cu acel mod de lucru, din când în când se poate strecura o informație utilă sau un moment de inspirație. 

Photo Story 2
(c) Andreea Retinschi

Faci fotografie de mult timp, ai trecut prin mai multe trenduri și poate chiar “epoci”, având în vedere cât de repede avansează tehnologia. Încotro se întreaptă viitorul fotografiei din punctul tău de vedere?

În primul rand, sper să devină tot mai mic echipamentul și se pare că tehnologia mirroless merge în această direcție. De altfel, avem de ani de zile competiții mari de fotografie care alocă o categorie specială fotografiei cu mobilul, așadar, cred că o să vedem tot mai multe dezvoltări tehnologice și accesorii și pe această ramură, pe principiul “aparatul pe care îl ai cu tine este cel mai bun.”

Photo Story 2
(c) Andreea Retinschi

De ce fotografiezi și de ce i-ai îndemna pe alții să o facă?

Pentru mine este o obsesie, obsesia de a captura momente și a le păstra pentru totdeauna,  fie că este vorba de un moment candid, personal, neregizat sau de dorința de a aduce în realitate o schiță din capul meu. Eu încerc în general să nu îndemn nimic, dar cred că dacă ai o chemare spre fotografie fie că este o curiozitate, o metodă terapeutică sau un hobby, ar trebui să îi dai o încercare dacă simți că aduce ceva pozitiv în viața ta.

Photo Story 2
(c) Andreea Retinschi

La Photo Story 2 vei fi speaker, cu ce îți propui să surprinzi participanții? 

Mi se pare greu să mai surprinzi oamenii cu ceva în ziua de azi, efectiv cred că ar fi surprinzator doar dacă nu aș veni. Dar o să vin așa că… 

Încerc să spun ca mie nu mi se pare că am ceva deosebit de comunicat, eu ca invitat la Photo Story 2 pot doar să îmi spun părerile și observațiile personale pe care nu le impun în niciun fel nimanui. Sunt și eu curioasă să aflu care sunt părerile celorlalți fotografi și cum va decurge discuția. 

Photo Story 2
(c) Andreea Retinschi

Ce uităm adesea când creăm? Fie că vorbim de domeniul foto sau altele.

Să creăm în primul rand pentru noi, pentru sufletul nostru, pentru ceea ce ne face fericiti și de abia apoi pentru ceilalți.

Photo Story 2
(c) Andreea Retinschi

Cea mai mare satisfacție legată de fotografie o ai atunci când…?

Cea mai mare satisfacție stă într-un lucru destul de simplu: atunci când persoana din imagine este fericită cu fotografia pe care i-am făcut-o. Zâmbetul acela e totul. 

Photo Story 2
(c) Andreea Retinschi

Având în vedere că ai multă experiență în acest domeniu, după atâtea cadre, modele spontane de pe stradă sau din ședințe foto organizate, evenimente și pur și simplu anii care au trecut practicând această pasiune, la ce concluzie ai ajuns? Sau ai ajuns la vreo concluzie?

Concluzia mea este să facem toți ceea ce vrem să facem și să încercăm să nu impunem un set personal de reguli asupra altor oameni. Fotografia, dar și interpretarea ei, nu este matematică, este foarte subiectivă. Lasați fotografii să facă ce vor. 

Photo Story 2
(c) Andreea Retinschi

Ediția de anul acesta pune mai mult accentul pe testarea echipamentului. Deși echipamentul nu este singurul factor care influențează calitatea unei imagini, este important să testezi pentru a decide care ți se potrivește? Dacă da, cum îți dai seama când ai găsit echipamentul ideal? Dacă nu, consideri că fără excepție cea mai bună cameră este aceea pe care o ai la tine? 

Testarea echipamentului este o oportunitate pe care în mod straniu nu o avem întotdeauna, deși investim foarte mult în echipament. Și eu încerc să testez pe cât se poate echipamentul pe care urmează să îl cumpăr, dar nu mereu am avut ocazia. O să existe un echipament “mai bun” ca al tău de fiecare dată, dacă nu chiar din momentul în care ți-l cumperi, cam într-un an sigur. Eu de exemplu consider că e bun echipamentul cu care “îmi fac treaba”, deși știu sigur că sunt altele mai performanțe pe piață. Aportul personal pe care îl aduci poate să compenseze o parte din neajunsurile tehnice. Echipamentul ideal este cel care este cel mai bun pentru tine, nu cel mai bun de pe piață. 

Photo Story 2
(c) Andreea Retinschi

Câteva cuvinte pentru cei care ne urmăresc, de ce ar trebui să vină la Photo Story 2?

Practic, la Photo Story 2 pot să vină ca să testeze echipamentele foto, se aproprie Black Friday, e momentul potrivit dacă se pregătesc să cumpere ceva. 

Relevant: o sa fie înghețată, cafea și alcool.  Sau cel puțin, de asta vin eu. 

Photo Story 2
(c) Andreea Retinschi

Rămâi alături de noi până pe 19.10.2018, pentru viitoarele interviuri și,  ne vedem la NOD Makerspace!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.