(c) Luiza Boldeanu

Photo Story 2: Interviu cu Luiza Boldeanu

*UPDATE: 09.10.2018 – Participanții selectați pentru testarea de echipamente din cadrul Photo Story 2 au fost confirmați. Mai departe, pe data de 15.10.2018 urmează să îi notificăm pe cei selectați pentru dezbaterea: Ce este o fotografie bună? și/sau prezentarea susținută de Vlad Eftenie despre fotografia de stradă și lansarea Panasonic LX100 MK II.

Nu uita însă că ne vei putea urmări și LIVE pe Facebook, așa că rămâi alături de noi în online.

Se apropie cu pași repezi a doua ediție a Photo Story. Am învățat multe din ediția de anul trecut, datorită feedback-ului din comunitate, dar și a evenimentului propriu zis, așa că în 2018 venim cu o conferință mai mare, cu mai mulți speakeri, mai multe activități și, desigur, testare de echipamente foto de ultimă generație.

Așadar, vineri, 19 octombrie 2018, începând cu ora 10:00, F64 te invită la NOD Makerspace (Splaiul Unirii 160, București) la „PHOTO STORY- The Future Is Visual!”, eveniment în cadrul căruia vei avea ocazia să testezi echipamente și accesorii: SonyCanonPanasonicOlympusGoProBenQ și Kingston, dar și să asiști la câteva prezentări și o dezbatere susținute alături de: Cristian Crisbășan, Vali BărbulescuAndreea RetinschiAlin PopescuLuiza Boldeanu și Vlad Eftenie, plus wembinarul cu Rich Howman și Marius Tudor.

Până la eveniment însă, ne-am gândit să luăm o serie de interviuri, pentru a te pune în temă și despre speakeri, despre câteva dintre mesajele pe care le au de transmis, opinii, ce au în plan să facă la eveniment și multe altele. Astfel, continuăm seria de interviuri cu Luiza Boldeanu.

Și nu uita că astăzi începând cu ora 19:00 te așteptăm în sala expozițională pentru a vernisa proiectul Mongolia, creat de fotografă.

Expoziția Mongolia, semnată de Luiza Boldeanu, la F64

Bună Luiza, anul acesta are loc Photo Story 2: The Future is Visual. Anul trecut am organizat primul eveniment de acest tip, cum ți se pare inițiativa? Ce beneficii consideri că oferă comunității foto?

Salut. Sincer, deși mi-ar plăcea să existe o comunitate și nu mici grupulețe răsfirate pe ici pe colo prin țară, unde doar acei “câțiva” au acces, inițiative de tipul acesta sunt mai mult decât de apreciat și încurajat.

Chiar discutam zilele trecute cu cineva despre faptul că mi-ar fi plăcut ca atunci când am început să merg pe acest frumos drum al fotografiei, să fi existat astfel de evenimente care să reunească mai mulți fotografi din domenii diferite.

Beneficiile sunt multiple, de la deschiderea unor canale de comunicare, la împărtășirea experiențelor și a cunoștințelor.

Faci fotografie de mult timp, ai trecut prin mai multe trenduri și poate chiar “epoci”, având în vedere cât de repede avansează tehnologia. Încotro se întreaptă viitorul fotografiei din punctul tău de vedere?

Sunt curioasă încotro se îndreaptă din punct de vedere tehnic deoarece, sper eu, la nivel de scop rămânem la afirmația lui Andreas Feininger cum că fotografia este “un limbaj
pictural” alături de orice altă formă de artă vizuală. Este o formă de comunicare și exprimare vizuală alături de pictură, sculptură, desen s.a.m.d. . Indiferent ce unelte folosim pentru a captura pe senzorul aparatului imaginea, fotografia trebuie să aibă conținut, de la informație la sugestie, prezentat într-o formă mai mult sau mai puțin digerabilă, însă digerabilă, pentru a putea fi înțeles sensul ei.

Știți, am citit undeva, din păcate nu îmi aduc aminte unde, ca a expune o fotografie de-a ta (online sau offline) este similar cu a opri pe cineva pe strada șoptindu-i că ai ceva important să ii spui. Ar fi indicat să ai mare grija ca mesajul tău, în primul rând, să existe, altfel ți-ai pierdut timpul atât ție cât și persoanei respective.

Ca fotograf, artist, novice sau cum vrem să ne numim avem nevoie, întotdeauna de critică constructivă, de feedback continuu deoarece numai așa vom reuși să excelăm.

Întorcându-ne la întrebare, mă fascinează fotografia medicală, a bacteriilor microscopice. Știu, nu are nicio legătură cu ceea ce fac eu, însă este captivant să poți “vedea” o altă lume.

Sper că ne îndreptăm către un viitor în care vom avea acces, prin fotografie, la alte “lumii înconjurătoare”.

De ce fotografiezi și de ce i-ai îndemna pe alții să o facă?

De ce fotografiez? Ummm… cred că am început din curiozitate, iar apoi fotografia a fost pentru mine un mijloc de comunicare. M-a ajutat să comunic cu ceilalți, să cunosc alte meleaguri, să caut răspunsuri, m-a împins să învăț „să văd”. Mă ajută să înțeleg și să le povestesc privitorilor atât ceea ce vad și experimentez cât și emoțiile și trăirile mele.

La Photo Story 2 vei fi speaker, cu ce îți propui să surprinzi participanții?

Speaker? Credeam ca este o discuție amicală. Glumesc. Nu știu dacă îmi propun să surprind pe cineva. Sper doar ca fiecare participant să înțeleagă care este puterea imaginii și de ce este important ca fiecare fotografie să aibă o poveste. De altfel, nu aș vrea să existe vreo persoană care să creadă că ne-am născut învățați sau că fotografii de renume s-au născut cu camera foto în mână și toate fotografiile realizate de ei au fost succese.

Daca vrei să înveți să comunici prin fotografie este necesar să conștientizezi că în spatele acelor imagini extraordinare este multă muncă, dedicare și perseverență.

Ce uităm adesea când creăm? Fie că vorbim de domeniul foto sau altele.

Să creăm. Din păcate asta este adevărul. Uităm ideea de la care am plecat, uităm să facem ceea ce facem din aceleași motive pentru care ne-am îndrăgostit de fotografie. Uităm că nu trebuie să mulțumim pe nimeni, că nu trebuie să fim cum spun alții, că nu trebuie să urmăm vreun trend.

Sincer, cred cu tărie ca înainte să apăsăm pe declanșator ar trebui sa fim sincer interesați de subiectul, ideea sau conceptul pe care îl abordăm. Apoi, lucrurile vin de la sine….

Cea mai mare satisfacție legată de fotografie o ai atunci când…?

Asta da întrebare. Fotografia pentru mine este strâns legată de satisfacție. Este modul meu de a-mi petrece timpul liber, de a crea, de a cunoaște, deși de multe ori nu o practic ținând o cameră de fotografiat în mână. Sună ciudat, nu-i așa?

Fotografia nu este numai “click click”, ea presupune mai mult de atât. Să luăm ca exemplu mersul într-un loc nou, cu o tradiție și cultură diferită. Rareori o fotografie bună este întâmplătoare, ea este rezultatul muncii asidue a fotografului, a comunicării cu subiectul, a experienței dinainte de a declanșa. Pentru mine cea mai mare satisfacție este întregul proces de creație, de la documentare la post procesare, indiferent că vorbim despre fotografie de călătorie sau cea artistică.

Având în vedere că ai multă experiență în acest domeniu, după atâtea cadre, modele spontane de pe stradă sau din ședințe foto organizate, evenimente și pur și simplu anii care au trecut practicând această pasiune, la ce concluzie ai ajuns? Sau ai ajuns la vreo concluzie?

Sigur, concluzia este ca mai am foarte multe de învățat și explorat. Ca aș vrea să am mai mult timp să învăț, să citesc, să vizitez muzee cu operele marilor pictori sau galerii de artă cu lucrările marilor fotografii și nu numai. Ca mi-aș dori să ajung sa am „semnătura” mea prin fotografie, iar aici nu mă refer la nume sau iscălitura din partea de jos a imaginii.

Ediția de anul acesta pune mai mult accentul pe testarea echipamentului. Deși echipamentul nu este singurul factor care influențează calitatea unei imagini, este important să testezi pentru a decide care ți se potrivește? Dacă da, cum îți dai seama când ai găsit echipamentul ideal? Dacă nu, consideri că fără excepție cea mai bună cameră este aceea pe care o ai la tine?

Era o vreme în care credeam 100% că cea mai bună camera este cea care o ai la tine. Încă susțin acest lucru, însă am învățat că fiecare domeniu din fotografie are echipament „preferat”. Cred că îți dai seama ce echipament ți se potrivește când realizezi încotro te îndrepți, cu ce te identifici, care îți e viziunea și ce vrei să exprimi prin imaginile tale. Până atunci sunt doar încercări.

Și da, în momentul în care știi ce vrei, este important să ai posibilitatea de a testa echipamentul foto.

Câteva cuvinte pentru cei care ne urmăresc, de ce ar trebui să vină la Photo Story 2?

Pentru ei, pentru a respira același aer cu cei care împărtășesc aceeași pasiune și vorbesc aceeași limbă. Deoarece la astfel de evenimente reușești să descoperi și să înveți mai multe decât ți-ai imagina.

Rămâi alături de noi până pe 19.10.2018, pentru viitoarele interviuri și,  ne vedem la NOD Makerspace!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.