(c) Alin Popescu

Photo Story 2: Interviu cu Alin Popescu

*UPDATE: 09.10.2018 – Participanții selectați pentru testarea de echipamente din cadrul Photo Story 2 au fost confirmați. Mai departe, pe data de 15.10.2018 urmează să îi notificăm pe cei selectați pentru dezbaterea: Ce este o fotografie bună? și/sau prezentarea susținută de Vlad Eftenie despre fotografia de stradă și lansarea Panasonic LX100 MK II.

Nu uita însă că ne vei putea urmări și LIVE pe Facebook, așa că rămâi alături de noi în online.

Se apropie cu pași repezi a doua ediție a Photo Story. Am învățat multe din ediția de anul trecut, datorită feedback-ului din comunitate, dar și a evenimentului propriu zis, așa că în 2018 venim cu o conferință mai mare, cu mai mulți speakeri, mai multe activități și, desigur, testare de echipamente foto de ultimă generație.

Așadar, vineri, 19 octombrie 2018, începând cu ora 10:00, F64 te invită la NOD Makerspace (Splaiul Unirii 160, București) la „PHOTO STORY- The Future Is Visual!”, eveniment în cadrul căruia vei avea ocazia să testezi echipamente și accesorii: SonyCanonPanasonicOlympusGoProBenQ și Kingston, dar și să asiști la câteva prezentări și o dezbatere susținute alături de: Cristian Crisbășan, Vali BărbulescuAndreea RetinschiAlin PopescuLuiza Boldeanu și Vlad Eftenie, plus wembinarul cu Rich Howman și Marius Tudor.

Până la eveniment însă, ne-am gândit să luăm o serie de interviuri, pentru a te pune în temă și despre speakeri, despre câteva dintre mesajele pe care le au de transmis, opinii, ce au în plan să facă la eveniment și multe altele. Astfel, continuăm seria de interviuri cu  Alin Popescu.

Bună Alin, anul acesta are loc Photo Story 2: The Future is Visual. Anul trecut am organizat primul eveniment de acest tip, cum ți se pare inițiativa? Ce beneficii consideri că oferă comunității foto?

Salut. Nu poate decât să mă bucure astfel de inițiativă, cu atât mai mult cu cât văd că nu este un eveniment care se întâmplă doar o singură dată, ci continuă de la ediție la ediție (si vă doresc multe-nainte!). Beneficiile sunt clare, cel puțin din punctul meu de vedere, care la vremea când m-am apucat de foto prin 2003 nu beneficiam de așa ceva, și tânjeam după astfel de evenimente pe care le vedeam că se întâmplă pe afară. Noi ne multumeam cu un forum, două, unde legam prietenii și discutam pe diferite teme. Astea erau vremurile atunci, dar cred eu că totuși ne țineau legați cumva într-o mică comunitate. Acum, cu atâtea canale media și mijloace de informare, parcă nu mai vedem și înțelegem sensul de “comunitate”, astfel că evenimente precum Photo Story nu fac decât să aducă oameni pasionați de fotografie și videografie (deja există o întrepătrundere a celor două ramuri datorită evoluției tehnologice) la un loc și să-i “unească” într-o directie, să le deschidă, măcar un pic, noi orizonturi.

Faci fotografie de mult timp, ai trecut prin mai multe trenduri și poate chiar “epoci”, având în vedere cât de repede avansează tehnologia. Încotro se întreaptă viitorul fotografiei din punctul tău de vedere?

Asta aș vrea să știu și eu, cum va fi peste 10-15 ani, având în vedere viteza cu care tehnologia evoluează. Lăsând la o parte tehnologia, arta e artă de când s-au apucat oamenii peșterilor să picteze pereții și tavanele cavernelor care-i adăposteau. Omul mereu a căutat un mijloc de exprimare și cumva desenul, pictura și apoi fotografia și imaginile în mișcare au fost printre cele mai importante mijloace de exprimare artistică a emoțiilor și simtămintelor trăite de cel care voia să transmită și altora ceea ce simțea.

Așa este, am trecut prin multe “trenduri” și cei care mă cunosc mă știu că mereu am fost printre primii care au adoptat noul, chiar dacă părerile inițiale nu erau pro. Am făcut HDR-uri când toți ziceau că e un kitsch, am convertit aparate foto ca să trag peisaje în Infrarosu când toți credeau că în IR pozezi oameni ca să le vezi prin haine, am început să amestec imagini statice cu imagini în miscare pentru a acoperi mai bine un eveniment, am făcut cinemagraphe, am zburat cu drona și am fotografiat de sus încă de când prețurile erau prohibitive, am încercat de toate (de unde și numele site-ului ALLin) pentru că m-aș plictisi și ar deveni o rutină dacă aș aborda un singur gen fotografic. Îmi place să experimentez și să descopăr noul, iar când acesta deja devine “mainstream” renunț la el și caut lucruri noi. Aștept cu nerăbdare să văd ce “va să vină” 🙂

De ce fotografiezi și de ce i-ai îndemna pe alții să o facă?

Fotografiez ca să nu o iau razna în lumea asta haotică în care trăim. Fotografiez în primul și în primul rând pentru mine, și abia apoi pentru alții. Fotografiez pentru că mă linișteste și-mi dă libertatea de exprimare pe care poate altfel nu o pot obține. Nimic nu mă calmează mai mult ca o pândă de 2-3-5 ore într-un tufiș, așteptând cadrul perfect cu o pasăre frumoasă, dar sfioasă. Este un mijloc de autoeducație și o formă de exprimare. Îi îndemn pe alții să facă asta nu numai pentru ce am enumerat eu mai devreme, ci pentru a-și descoperi fiecare răspunsul la această întrebare!

La Photo Story 2 vei fi speaker, cu ce îți propui să surprinzi participanții?

Cred că e mult spus speaker. Nu mă consider așa pentru simplul fapt că particip la o discuție deschisă pe teme fotografice. Nu-mi propun să surprind pe nimeni, ci doar să-i fac pe participanți să își dorească mai mult de la ei înșiși, să-și pună întrebări, să caute răspunsuri, pentru că nimeni în afară de tine nu-ți poate oferi “răspunsuri corecte”. Trebuie să cerni informația, să ți-o filtrezi după propriul gust și să-ți găsești rețeta proprie.

Ce uităm adesea când creăm? Fie că vorbim de domeniul foto sau altele.

Cred eu că cel mai des uităm că nu trebuie să facem ceea ce facem pentru alții, ci pentru noi. Abia când am realizat lucrul ăsta și nu am mai încercat să-i mulțumesc pe restul (de obicei colegii de breaslă sunt cei mai vehemenți critici ai noștri). Abia atunci m-am eliberat complet de orice constrângeri. Un exemplu concret ar fi participarea la concursuri – da, concursurile își au rostul lor în viața fiecăruia, dar numai dacă acestea te ajută să evoluezi și nu să trăiești pentru a câștiga un concurs. E ca la Eurovision unde cam toate melodiile sunt la fel, făcute parcă special pentru rețeta acelui concurs, dar care peste ani nu rezistă. Câte melodii mai țineți minte de la vreun Eurovision?! La fel e și cu fotografii: foarte puțini avem norocul ca imaginile noastre să dăinuie peste timp și din fericire, sau din păcate, nu vom ști asta niciodată’. Dar dacă am făcut o imagine care nouă ne-a rămas pe viață în minte, eu consider asta o împlinire personală.

Cea mai mare satisfacție legată de fotografie o ai atunci când…?

Când simt nevoia să o printez. Ăsta e primul semn că poate fi o imagine bună. Dacă și după ce am printat-o mare tot îmi place, atunci știu că aia, pentru mine, este o imagine bună. Ah, și mai am o satisfacție, un fel de guilty pleasure: când văd un print de-al meu pe pereții altcuiva.

Având în vedere că ai multă experiență în acest domeniu, după atâtea cadre, modele spontane de pe stradă sau din ședințe foto organizate, evenimente și pur și simplu anii care au trecut practicând această pasiune, la ce concluzie ai ajuns? Sau ai ajuns la vreo concluzie?

Cred că am răspuns deja la această întrebare puțin mai sus, fară să vreau. Rezumat în câteva cuvinte: “fotografiază pentru tine!”

Ediția de anul acesta pune mai mult accentul pe testarea echipamentului. Deși echipamentul nu este singurul factor care influențează calitatea unei imagini, este important să testezi pentru a decide care ți se potrivește? Dacă da, cum îți dai seama când ai găsit echipamentul ideal? Dacă nu, consideri că fără excepție cea mai bună cameră este aceea pe care o ai la tine?

Eu pe lângă faptul că fotografiez îmi place și să scriu pe blogul personal, iar cumva cele mai multe articole sunt articole de testare de echipament. Rar cumpăr ceva din impuls, fără să mă documentez înainte și să citesc și părerile altora. Dar cel mai mult pentru mine contează să pun mâna personal pe acel lucru care mă interesează și abia atunci pot avea o imagine completă. Deci clar, este foarte important să testezi înainte un echipament, iar dacă e să vă laud puțin, ceea ce apreciez eu cel mai și cel mai mult la F64 este faptul că oricine poate testa înainte de a cumpăra.

Cum îți dai seama că ai găsit echipamentul ideal? Nu există camera ideală, tot timpul vom vrea mai mult, mai ales că tot timpul suntem bombardați cu noutăți. Insă nu despre asta e vorba, nu trebuie să lăsăm echipamentul să ne ghideze și să ne abatem de la drumul nostru în descifrarea tainelor fotografiei. Nu e vorba despre ce “stie” o cameră să facă, ci despre ce știi tu să faci. Când știi ce faci, atunci vei ști cu siguranță și de ce echipament ai nevoie.

Photo Story 2
(c) Alin Popescu

Câteva cuvinte pentru cei care ne urmăresc, de ce ar trebui să vină la Photo Story 2?

Faptul că îți iei o cameră foto și-un obiectiv nu te face neapărat fotograf, cum nici participarea la un curs de formare nu va scoate neapărat artistul din tine. Apartenența la o comunitate de la care tot timpul poți “fura” câte ceva, o idee nouă, o informație nouă, un schimb de păreri pe un subiect, toate acestea aduc un plus de valoare în tot ceea ce faci. Și chiar dacă ești fotograf cu experiență, participarea la astfel de întâlniri te poate ajuta să iei pulsul, să mai deschizi puțin ochii, și cel mai imporant, să împărtășești și altora din experiența ta.

Să ne vedem cu bine!

Rămâi alături de noi până pe 19.10.2018, pentru viitoarele interviuri și,  ne vedem la NOD Makerspace!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.